Domů     Zvěřina musí nejdřív uzrát
Zvěřina musí nejdřív uzrát
3.4.2020

Kančí, dančí, bažant nebo zajíc. Umíme zvěřinu správně upravit? Maso divokých lovených zvířat má osobitou chuť a vůni. Podobá se hovězímu – je tmavočervené až dohněda, spíš tužší, ale také málo tučné. Tím však veškerá podoba končí.

Ať už čerstvou divočinu získáme přímo od myslivce, anebo koupíme ve specializovaném obchodě, vždy je třeba ji před vlastní úpravou patřičně zpracovat. Maso nechat odležet, eventuálně namořit, naložit do marinády…

Příprava zvěřiny má svá pravidla

Maso se musí nechat uležet

Čerstvé nezměkne, i kdybyste ho vařili několik dní. Může za to prokrvení, které je výrazně vyšší než u domácích zvířat. Proto se většina zvěřiny nechává odležet – uzrát.

Za přiměřenou dobu se považují alespoň tři dny „odpočinku“ ve studené, dobře větrané místnosti, nebo v chladu (cca 1–6 °C) venku za oknem. Záleží jak na ročním období, tak i na stáří uloveného kusu.

Proto je třeba se na zakoupený či darovaný kus zvěřiny u myslivce či řezníka informovat. Pokud je zvíře vyvržené, může zrát déle, u nevykuchaných (tzv. nevyháčkovaných) hrozí, že se začnou kazit.

Jak dlouho má zvěřina odpočívat?

Bažant – má minimálně 3–7 dní po ulovení viset volně mimo chladničku, aby se rozvinula chuť. Vykuchaní starší bažanti mohou viset až 2 týdny.

Husa divoká – očištěnou potřete uvnitř i vně drceným jalovcem se solí a nechte v chladu v potravinářské fólii 2 dny odležet. Pak husu operte a na 4 dny ponořte do mořidla. Obracejte.

Kachna divoká – oškubaného ptáka pořádně namočte a nechte viset 3 dny na okně, nebo ho ponořte do mořidla a nechte uležet nejméně 24 hodin. Opakovaně ji v láku otáčejte.

Králík divoký – před přípravou maso staženého zvířete namočíme na několik hodin do slané vody

Křepelka – konzumovat tohoto nejmenšího lovného ptáka musíte okamžitě, maximálně do 24 hodin po odstřelu.

Tetřívek – stejně jako u ostatní zvěřiny je nutné nechat ho 4–5 dnů uležet zavěšeného v chladu nebo na okně.

Maso se musí „vykoupat“

Pokud nejde o opravdu špičkové maso, jako je jelení svíčková, srnčí hřbet, nebo kančí kýta, které lze připravit i jako minutku, je třeba zvěřinu před finální úpravou naložit.

„Zrání“ lze urychlit naložením už naporcovaných kusů masa do mořidla z kořenové zeleniny, cibule a octa, případně je s pár kuličkami drceného jalovce uložit do hliněné nádoby, kde se zatížené kamenem nechává rozležet. Možností je samozřejmě víc.

Například na kančí gulášek nebo na jelení ragú je ideální směs kořenové zeleniny, divokého koření – pepře, bobkového listu a roztlučeného jalovce. Vše se zalije červeným vínem a trochu oleje, a je hotovo.

Klasické mořidlo k nakládání zvěřiny

Suroviny: 0,25 l vody•0,25 l octa (4%)•3 lžíce plátků celeru, petržele a mrkve•5 zrnek pepře•3 zrnka nového kořen핚petka tymiánu•1 bobkový list•1 větší cibule na kolečka

Maso odblaníme a protáhneme slaninou. Ostatní přísady a koření spolu svaříme.

Vychladlé mořidlo nalijeme na maso, zatížíme a necháme v chladu 2–3 dny. Denně je obracíme. Živiny z masa se do mořidla vyluhují, proto tekutinu spotřebujeme na podlévání masa při následném pečení či dušení.

Nakládat lze maso i do mléka, které zjemní typicky zvěřinovou chuť, která někomu „nevoní“. To prospívá třeba kančímu masu, které je nejaromatičtějším z volně žijících zvířat. Naopak nejjemnější zvěřinovou příchuť má daněk.

Krátkým naložením do směsi zeleniny, cibule a divokého koření však můžete zmírnit výrazné aroma a (pa)chuť masa z divočáka, v marinádě nebo v podmáslí taky jako zázrakem zkřehne i maso jinak ne právě nejmladšího daňka či jiného paroháče.

Záleží na stáří ulovené zvěře

Do 2 let se divočina nemusí nakládat vůbec. Pro vylepšení chutě ji můžeme naložit do různých marinád. Zvěřinu ve stáří 2-4 roky můžeme šetrně naložit. Starší zvěřina pak již vyžaduje naložení do různých mořidel.

Zrání zvěřiny

Cílem zrání zvěřiny je dosáhnout, aby byla křehká, dobře upravitelná s žádoucí vůní a chutí. Maso čerstvě zabité zvěře je tuhé, navíc by zůstalo bez charakteristické chuti.

Protože je tužší konzistence a více prokrvené než maso jatečných zvířat, musí se nechat náležitě odležet. Teprve při odležení je maso chutnější a má typickou aromatickou vůni.

Zvěřina si udržuje delší dobu kyselou reakci, proto zrání probíhá pozvolněji než u masa jatečných zvířat.

Doba zrání zvěřiny závisí na druhu zvěře, stáří zvěře, ročním období, ošetření zvěře po ulovení a pozdějším uskladnění a také na stupni poškození zvěřiny lovem. Z hlediska zdravotního se dnes nedoporučuje nechat zvěřinu přezrát.

Za zdraví neškodné je možné považovat pouze slabé nazelenání svalových tkaniv, má-li zvěřina normální vůni i vzhled.

Proto bychom měli zrání zvěřiny rozlišit z různých hledisek:

I. Podle druhu zvěře: Pernatá zvěř, srstnatá zvěř.

Srstnatá zvěř se nechává, pokud jsou k tomu podmínky, viset v kůži. Po stažení se pak podle stáří nechá dozrát.

Pernatá, až na kachny, se podle charakteru roční doby nechává viset v chladu, nejlépe vyháčkovaná. Pernatou zvěř vodní, a to divoké kachny a divoké husy, necháváme odležet pouze 1 den, vyháčkované nejvýše 3 dny, protože se jejich maso snadno kazí.

Pernatou zvěř škubeme, nikdy nepaříme. Oškubanou a vykuchanou zvěř pernatou nevymýváme, pokud ji nebudeme hned kuchyňsky upravovat, nebo mrazit v mrazáku. Pernatá zvěř se zpravidla do láků nenakládá.

Bažant vyžaduje několik dnů k odležení. Má viset v peří na chladném a vzdušném místě. Starší bažanti, podle počasí l až 2 týdny, mladým stačí dva dny až týden. Věk bažantí zvěře se určuje velmi obtížně. Orientačním znakem u bažantů je ostruha.

Staří kohouti mají ostruhy tvrdé, ostře špičaté, ohlazené, poněkud vzhůru zahnuté a dlouhé obvykle přes 10 mm. Mladí kohouti, tj. do jednoho roku, mívají ostruhy kuželovité, tupé, ne tak ohlazené a často dlouhé až 10 mm.

Tyto znaky mohou zklamat, zvláště u vyspělých mladých kohoutů ulovených v prosinci. Velmi spolehlivě se však dá rozpoznat letošní bažant od staršího podle tzv. Fabriciova váčku.

U bažantích slepic je to vlastně jediný spolehlivý způsob, jak poznat vyspělého mladého ptáka od starého. Fabriciův váček je žláznatý útvar hruškovitého tvaru, umístěný na hřbetní straně uvnitř kloaky. U starších ptáků zaniká.

Ve Fabriciově váčku je slepá chodbička, která zeje malým otvorem do kloaky. Podaří-li se nám do tohoto otvoru nenásilně zasunout např. zápalku na délku nejméně 10 mm, jde určitě o ptáka mladšího jednoho roku.

U starých bažantů váček buď vůbec nenajdeme, nebo jeho dutina je kratší než 10 mm.

Zrání zvěřiny v kůži a již opracovaná zvěřina:

Kromě zajíce a divokého králíka se má ostatní srstnatá zvěř okamžitě po odlovu vyvrhnout nebo alespoň řádně „vyvětrat“ (tj. bez porušení vnitřností otevřít řezem břišní dutinou, aby z ní mohly vyprchat plyny) a nechat vychladnout, aby nepodlehla zkáze.

Vyvržená zvěř jelenovitá a muflon by měla viset v chladném, dobře větraném prostoru alespoň 3 dny, maximálně však 14 dní. Odležení neboli zrání zvěřiny má probíhat při teplotě 1 až 4°. Leží-li zvěřina příliš dlouho, často již zavání, tj.

tuchne, říkáme tomu, že zvěřina je v tuchu. Divoké prase můžeme stáhnout a rozbourat hned. Maso by se ale mělo nechat vychladit alespoň 1 den. Pokud není čas a podmínky k odležení zvěřiny v kůži, zvěřina se musí nechat odležet v mrazáku.

V každém případě musí být maso před uložením do mrazáku vychladlé a ztuhlé. Po 3 měsících v mrazáku můžeme mluvit o odleželé zvěřině.

Příprava zajíce ke kuchyňské úpravě:

Pokud máme mladého zajíce, je možné jej kuchyňsky zpracovat bez další přípravy. Mladý kus poznáme tak, že u mladého zajíce jde snadno nahoře natrhnout slech. Mladý zajíc bývá také menší a štíhlejší.

Pokud jde o starší kus, tak se doporučuje týden ho nechat v chladu viset hlavou dolů v průvanu. Musí být ale zima.

Pomýšlíte-li na delší uskladnění v kůži, je jistější zajíce co nejdříve vyvrhnout, břišní dutinu vytřít a teprve potom ho nechat viset ( Pírkem- ocasem uzavřít břišní dutinu).

Při stahování a vyvrhování je třeba postupovat opatrně, aby se nepoškodila střeva a u jater pak žluč. A zvlášť pečlivě odstraníme všechen tuk, který není vhodný pro použití a znehodnocuje pokrm.

Pak je třeba zajíce řádně vymýt, zvlášť pak postřelená místa, aby se co nejvíce vymáčela krev, jinak by mohl mít pokrm nahořklou chuť. K vymytí břišní dutiny je vhodná okyselená voda octem (1/2 vody+1/2 octa).

Praktičtější je ale zajíce stáhnout, vykuchat, dobře vymýt břišní dutinu, osušit, odstranit tuk a v každém případě odstranit znehodnocené části zvěřiny broky.

Zajíce rozdělíme na díly, (přední běhy, zadní běhy, hřbet, předek), dáme do mikrotenového sáčku a uložíme do mrazáku. Ke zmražení se nedoporučuje dávat zakrvavené části zvěřiny. Zvěřina ze zajíce v mrazáku se postupně uleží (2 měsíce a déle).

II. Podle stáří ulovené zvěře: 1-2 roční, 2-4 starší: Zvěřina ze zvěře stáří do 2 let se nemusí nakládat vůbec. Pro vylepšení chutě ji můžeme naložit do různých marinád. Zvěřinu ve stáří 2-4 roky můžeme šetrně naložit. Starší zvěřina pak již vyžaduje naložení do různých mořidel.

III. Podle charakteru zpracování masa – minutková úprava, pečení, vaření, mletá masa: Pro zvěřinu na minutkové úpravy vybíráme především zvěřinu z mladých kusů nebo naloženou ze středně starých kusů zvěře. Obdobně je to s masem na pečení.

Starší kusy, zejména ty, které jsou cítit nežádoucím pachem, vyžadují speciální úpravu zrání. Zvěřina na vaření a mletá masa vyžaduje pouze případnou úpravu na odstranění nežádoucích pachů.

IV. Podle charakteru nakládání zvěřiny: suché a mokré.

Poznámka: Když zpracováváme ulovenou zvěř, můžeme posoudit její stáří a stav. Pokud zvěřinu kupujeme již ve zpracovaném a zpravidla zmraženém stavu, je to horší. Pokud neznáme původ zvěřiny, nezbývá než provést malý test.

Kousek zvěřiny oddělíme a vyzkoušíme na pánvi jeho jedlost (je-li tuhá nebo má nežádoucí pach). Pak se rozhodneme, co s ní.

Šetrné nakládání zvěřiny

Nakládání do másla:

Máslo rozpustíme, podle druhu receptu přidáme koření nebo nasekané bylinky, ale i citronovou šťávu a zalijeme jím odblaněné, osolené a okořeněné maso. Vrstvu másla na mase necháme ztuhnout a necháme uležet až 2 dny.

Zrání nasucho v jalovci:

Nahrubo rozdrtíme bobule jalovce a směsí potřeme osušenou zvěřinu. Vložíme do kameninové nádoby, zatížíme a v chladu uložíme na několik dní.

Maso také můžeme celé obalit alobalem. Před úpravou masa setřeme rozdrcený jalovec.

Zrání nasucho v divokém koření:

Směs divokého koření si připravíme z nahrubo utlučeného jalovce, pepře, nového koření, tymiánu a bobkového listu. Tím vším obalíme zvěřinu a uložíme jako v předešlém případě.

Zrání nasucho ve směsi koření:

1–1,2 kg zvěřiny, 2 velké cibule, 1 lžička tymiánu, 1 lžíce posekané petržele, 1 lžíce bazalky, 2 bobkové listy, snítka rozmarýnu, 10 rozdrcených jalovčinek, lžička mletého pepře. Vše promícháme a necháme v chladnu 2–3 dny uležet.

Foto: Shutterstock

Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
rezidenceonline.cz
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
V srdci lyžařského města Aspenu v americkém Coloradu stojí dům, na jehož střeše se nachází rozlehlý luxusní byt, poskytující svým obyvatelům dokonalé místo k životu. Čistý a vzdušný interiér, plynule navazující na terasu, září teplem a třpytivým horským sluncem. Aspen, dnes velmi známé lyžařské středisko obklopené pohořím Rocky Mountains, vznikl původně jako místo těžby stříbra. Během devatenáctého století
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
epochanacestach.cz
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
Zahrada, která vás vtáhne do světa zvířat a přírody – Zoo Jihlava je ideálním místem pro všechny, kteří hledají zážitky plné dobrodružství, poznání a zábavy. V srdci Vysočiny na necelých 10 hektarech se vydáte na expedici takřka celým světem. Více než 250 druhů zvířat a přes 1500 jedinců vytváří unikátní svět, kde si na své přijdou
Bez kapesníku ani ránu
nejsemsama.cz
Bez kapesníku ani ránu
Venku je už krásně teplo, a vy přesto pořád smrkáte a rýma vás ne a ne opustit? Nejspíš máte chronickou rýmu. Někdy se jen lehká viróza může protáhnout i na několik týdnů a vyústit v chronickou rýmu. Jak se s tímhle trápením co nejdříve poprat a co na chronickou rýmu zabírá? Rýmu, tu klasickou, dostane občas téměř každý. Může ji způsobit virová či bakteriální infekce, případně alergie. Většinou přejde
Poprvé ve vzduchu: Když dinosaurus dostal křídla
21stoleti.cz
Poprvé ve vzduchu: Když dinosaurus dostal křídla
Nově analyzovaná fosilie Archaeopteryxe, získaná Fieldovým muzeem v Chicagu v roce 2022, přinesla zcela nové poznatky o tom, jak se první ptáci naučili létat. Tento exemplář, původně pocházející z Bav
Lenin: mistrovské dílo balzamovačů, Nebo precizní podvod?
enigmaplus.cz
Lenin: mistrovské dílo balzamovačů, Nebo precizní podvod?
Rudé náměstí v Moskvě je 19. března 1934 plné návštěvníků, z nichž většina míří do mauzolea ruského komunistického politika Vladimira Iljiče Lenina (1870–1924). Společně s davem pomalu kráčí i 46letý
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
iluxus.cz
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
Hodinářská značka Luminox, které důvěřují příslušníci Navy SEALs i dobrodruzi, oznámila své oficiální partnerství s FORCE BLUE, jedinou neziskovou organizací na světě, která přeškoluje a nasazuje býva
Smrt ukázala, jak jsme si byly blízké
skutecnepribehy.cz
Smrt ukázala, jak jsme si byly blízké
Našla jsem skrýš s fotografiemi. Zjistila jsem, že mě s babičkou spojuje symbol draka, který mě zavedl na novou životní cestu. Když mi zemřela babička, bylo nutné vyklidit její domek. Já si vzala na starost půdu, kam by se rodičům špatně dostávalo. Byla plná prachu a krámů, žádné poklady jsem nenašla. Až když jsem měla
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
epochalnisvet.cz
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
Autismus je jako strašák společnosti. Zatímco podvědomě s sebou nese předsudky z předsudků, konkrétně už ovlivňuje schopnost dítěte komunikovat, navazovat vztahy a zapojit se do běžných aktivit. Někteří jedinci s poruchami autistického spektra (PAS) vykazují mimořádné schopnosti, například v matematice, jazycích nebo umění, jiní čelí výzvám, které komplikují jejich každodenní život. Právě dnes si připomínáme
Bez léků se Locklear už nikdy neobejde
nasehvezdy.cz
Bez léků se Locklear už nikdy neobejde
Doby, kdy po ní muži šíleli a ženy jí záviděly její výjimečnou krásu, jsou už k její smůle dávno pryč. Bývalá hvězda amerického seriálu Melrose Place Heather Locklear (63), která má za sebou tvrdý bo
Od medúzy po houby: Když je jídlo hazardem se životem
epochaplus.cz
Od medúzy po houby: Když je jídlo hazardem se životem
Japonci si pochutnávají na jedovaté medúze ečizen kurage, na Jamajce zase riskují s nezralým ovocem ackee. A co teprve lesní houby, kde i v Česku může záměna skončit tragédií? Přečtěte si o pokrmech, které lákají svou chutí, ale mohou vás stát život. Ečizen kurage – je libo jedovatou medúzu? Ta chuť za riziko stojí, tvrdí
Japonci nedobyli Koreu ani na druhý pokus
historyplus.cz
Japonci nedobyli Koreu ani na druhý pokus
Korejské námořnictvo utrpělo v bitvě u Pusanu strašlivý debakl, zbyla mu jen hrstka lodí. Admirál I Sun-sin, jemuž král opět svěřil nejvyšší velení, se přesto nevzdává. Znovu prokáže své výjimečné schopnosti. Střetne se s velkou japonskou přesilou a slavně zvítězí! Hospodařit na malém kousku půdy jako jeho otec nebude. Dospívající Hidejoši Tojotomi (1537–1598) z rodné
Křupavé okurčičky
tisicereceptu.cz
Křupavé okurčičky
Okurková sezona nemusí být nudná, zvlášť, když si můžeme tyhle zelené pochoutky naložit do láku. Potřebujete 400 g okurek 3 kuličky pepře 2 kuličky nového koření 1 bobkový list ½ lžičky hořč