Domů     Legenda jménem Sacher
Legenda jménem Sacher
od 7.11.2019

Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma.

Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox.

Dokonce ani v kuchařských knihách, které vydává sám Hotel Sacher, není doslovně vyzrazena originální receptura, která vedla k nejvášnivější dortové bitvě kulinární historie.

Šikovný učeň

Franz Sacher byl v roce 1832 teprve druhým rokem v učení na dvoře knížete Metternicha, když místo kuchařského mistra, který náhle onemocněl, musel mladý muž vykouzlit sladkou tečku za slavnostním večerem.

reklama

A podařilo se. Metternichovi hosté byli doslova okouzleni. Až Franzův syn Eduard vylepší otcův recept čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou a klasická vídeňská pochoutka je na světě.

A že si jí Vídeňané považují, slaví každoročně 5. prosince Národní den Sacherova dortu.

Sacher dort

7 žloutků, 150 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 200 g tmavé čokolády, 1 sáček vanilkového cukru, 7 bílků, 125 g cukru krystal, špetka soli, 150 g mouky, máslo a mouka na vysypání formy, 150–200 g meruňkové marmelády, rum dle chuti, šlehačka na ozdobení

Na Sachrovu polevu: 200 g kvalitní čokolády na vaření/čokoládové polevy, 250 g cukru, 150–170 ml vody

1) Čokoládu nechte pomalu rozpustit (nejlépe na vodní lázni). Mezitím utřete máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně vmíchejte žloutky.

reklama

2) Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Vaječné bílky zlehka osolte a promíchejte. Přidejte cukr krystal a ušlehejte tuhý sníh. Rozpuštěnou čokoládu vmíchejte do žloutkové hmoty.

Pak do ní postupně přidávejte střídavě sníh z bílků a mouku. Těsto vlijte do formy a pečte asi 1 hodinu.

3) Dort vyndejte z trouby a nechte zchladnout. (Aby měl dort rovný hladký povrch, můžete ho po upečení vyklopit na pracovní plochu dnem vzhůru a asi po 25 minutách ho zase obrátit.)

4) Je-li meruňková marmeláda příliš hustá, můžete ji krátce ohřát, rozmíchat dohladka a případně ovonět trochou rumu. Dort uprostřed podélně rozkrojte.

reklama

Buď na to použijte dortovou strunovou pilku, nebo si po obvodu nožem naznačte rýhu, dort přesně v rýze omotejte nití, niť překřižte v místě, kde se setká, a každý konec niti chyťte do jedné ruky.

Střídavými pohyby tahejte za oba konce a postupně utahujte smyčku, až dort zcela proříznete. Získáte tak čistší řez, než kdybyste na to šli dlouhým nožem.

Spodní polovinu korpusu potřete marmeládou, přiložte horní polovinu a celý povrch dortu včetně boků potřete meruňkovou marmeládou.

5) Na polevu nalámejte čokoládu na malé kousky. Při vysoké teplotě nechte několik minut vařit vodu s cukrem. Odstavte z ohně, vlijte do misky a nechte zchladit na tělesnou teplotu (zhruba 37 °C).

Příliš horká poleva by byla matná, příliš studená zase moc hustá. Přidejte čokoládu a nechte ji v cukrovém rozvaru rozpustit. Polevu rychle, to znamená jedním pohybem, nalijte na dort.

6) Ihned rozetřete stěrkou nebo hodně širokým nožem po celém povrchu i z boků a důkladně uhlaďte. Dort nechte zaschnout při pokojové teplotě. Před podáváním ozdobte ušlehanou šlehačkou.

Tip: Pokud je to možné, neskladujte Sachrův dort v lednici, protože se zbytečně „potí“.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
23.3.2023
Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí, prostě použít, jak se říká, co dům dal. Ale v tom jsou naše hospodyňky víc než dobré. Takže my přidáváme jen pár receptů pro inspiraci. Zapečená bulka s vejcem (4 porce) 4 bulky, 4 vejce, olivový olej, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka 1) Bulky ve dvou třetinách nařízněte a část vydlabejte. Potřete olivovým olejem a rozklepněte do nich vejce. 2) Osolte
19.3.2023
Na první pohled mohou být některé výrobky z keramiky a porcelánu téměř k nerozeznání. Přesto jsou jiné. Jedná se o dva různé materiály, které se zpracovávají dvěma odlišnými způsoby. Jak to tedy s keramikou a porcelánem opravdu je? Jedno mají společné – jedná se o poctivou, ve většině případů ruční práci. Možná i proto jsou výtvory z obou materiálů tak oblíbené. Keramika Je plná slunce, větru
17.3.2023
Dřív se bez ní neobešel žádný sváteční oběd. A byla to milá tradice. Takže až budete přemítat, co upéci v neděli, volba je jasná. Citronová 120 g cukru, ½ citronu, 1 lžíce citronové kůry (bio), 150 g bílého jogurtu, 90 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání 1) Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyš
14.3.2023
Máte chuť na něco sladkého? Připravte si panna cottu (čtěte pana kotu). Ingredience 2 kelímky smetany ke šlehání 1 kelímek smetany na vaření 1 vanilkový cukr nebo 1 vanilkový lusk 70 g moučkového cukru 5 plátků želatiny 2 hrsti mraženého ovoce 3 lžíce krupicového cukru Postup Do misky nalijte půl litru vlažné vody a nechte v ní rozpustit želatinu. Všechny smetany si nalijte do k
9.3.2023
Už naše babičky věděly, že je zelí ideální zimní zeleninou. Dodává tělu vitamin C i vápník a je v kuchyni všestranně využitelné. A navíc se dá připravit na spoustu způsobů. Zvláště kysané zelí byste měli mít na talíři právě teď v zimním období poměrně často. Díky mléčnému kvašení jsou v něm zachovány vitaminy a minerální látky. Je opravdu výborným zdrojem vitamínu C. Má spoustu skvělých vlastnost
Nenechte si ujít další zajímavé články
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
21stoleti.cz
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
Většina dosud známých planet svůj život tráví v rodinném kruhu s mateřskou hvězdou a mnohdy i s planetárními sourozenci. Ale jak to tak někdy bývá u lidí, tak i mezi planetami může dojít ke konfliktu,
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo čerpající z bohatých lokálních tradic, kultury, umění a architektury, poskytl své prostory a záštitu kosmetické značce Klara Rott, která zde vytvořila un
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
nasehvezdy.cz
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
Těžko věřit, že je Lucie Benešová (48) babičkou. Vzhledem směle konkuruje i o generaci mladším herečkám – není divu, že ještě dnes jí scenáristé předepisují košilaté scény, jak je sama nazývá. Z je
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a bohužel také pořádně komplikovanou a krvavou minulostí. Tu připomíná i množství historických staveb, mezi které patří i slavný chrám stojící v zeleni ma
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
epochaplus.cz
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
Francouzské královně Marii Antoinettě (1755–1793) dělá její manžel Ludvík XVI. (1754–1793) všechno, co jí na očích uvidí. Projevuje se to na výdajích dvora. Ministru financí Turgotovi dochází trpělivo
Záhada rodinné chaty
skutecnepribehy.cz
Záhada rodinné chaty
V mládí jsem zažila na naší chatě opravdu hrozivé věci, které jsem si nedovedla vysvětlit. Odpovědi na moje otázky přinesl až čas. Jako dívka z Prahy jsem si uměla vychutnat víkendy na naší chatě. Oproti panelákovému bytu to byla vždycky vítaná změna. Přírodu a čerstvý vzduch jsem milovala odmalička. Měli jsme chatu kousek od jednoho rybníka,
Excentrická svatyně klasického designu
rezidenceonline.cz
Excentrická svatyně klasického designu
Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs paradoxů, tvořená moderními formami v kombinaci s nadčasovým nábytkem – to vše stojí za výsledným jemným leskem luxusního interiéru, jehož vyznění
Špagety se zeleninou
tisicereceptu.cz
Špagety se zeleninou
Jídlo, se kterým si poradíte, i když vás na vaření zrovna moc neužije. Ingredience 500 g špaget 500 g mletého masa 250 g rajčatového pyré 1 větší cibule 3 velká rajčata 1 červená paprika 2
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz
Zeleninový kuskus s krevetami
Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky kuskusu 1 l zeleninového vývaru 2 velké cukety 2 pórky 2 lžíce olivového oleje hrubozrnná mořská sůl pepř čerstvá bazalka Postup Suchý kuskus n
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
nasehvezdy.cz
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
Po třinácti letech se rozešel s partnerkou Simonou Brdičkovou (46). Mají spolu dceru Claudii (14). Když to ale Martin Zounar (55) nejméně čekal, vstoupila mu do cesty pohledná psycholožka Kateřina K
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
enigmaplus.cz
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
Už pozorná dítka ve školách se mohou dozvědět, že první knihu na území sousedního Slovenska napsal římský císař Marcus Aurelius. Dokážeme však určit přesné místo, kde slavná sbírka úvah „Hovory k sobě
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
epochanacestach.cz
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
Ačkoli patří k těm menšímv České republice, nabízí aktivity a působivé expozice, kterým nelze říci „ne“. Pouze v Pardubickém kraji můžete nasát omamnou vůni perníku, stát se součástí dostihového vesel