Domů     Aby dobře kynulo
Aby dobře kynulo
26.9.2023

Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či nakypří těsto. Někdy jsme ovšem na rozpacích, jaký vybrat.

Použít můžeme prášek do pečiva, jedlou sodu, vinný kámen nebo droždí, a to jak sušené, tak čerstvé.

Droždí

Potřebujeme je do všech kynutých těst. V těch nám různé kypřicí prášky moc nepomohou. Droždí totiž zachovává v kynutých těstech šťavnatost a jemnost, což jiná kypřidla nezvládnou. Teď možná vyvstane otázka, které použít. Sušené, nebo čerstvé?

– Čerstvé

Obsahuje živé kvasinky, a proto je třeba s ním správně zacházet. Jinak může naše snažení přijít vniveč. Důležité je, aby bylo opravdu čerstvé, to poznáte už podle typické vůně, a uchovávat bychom je měli v lednici a nepříliš dlouho.

Nesvědčí mu ani střídání teplot. Špatně skladované nebo staré droždí rychle ztrácí svou schopnost kvasit.

Problémem může být i to, že zatímco sušené droždí od jednoho výrobce je vždycky stejné, čerstvé mívá v různých šaržích mírné odchylky, takže se může stát, že bude fungovat při stejném receptu jinak. Navíc někdy bývá z těsta cítit, což vadí zejména u sladkého pečení.

– Sušené

Jeden sáček se zpravidla dává na půl kilogramu mouky. Lepší je ale přečíst si návod, protože množství se může u jednotlivých značek trochu lišit. Největší výhodou sušeného droždí je to, že se nekazí a je stále po ruce.

Většinou se používá tak, že je smícháte s moukou. Jedině u těst, která jsou sušší, jako je třeba brioškové, můžete droždí rozmíchat v troše vody, aby nasáklo.

Jak s nimi pracovat?

Obě droždí můžete vzájemně nahradit, a to v poměru 1:2. Tedy tam kde potřebujete 10 gramů sušeného, musíme dát 20 gramů čerstvého. Z čerstvého droždí někteří dělají kvásek, ale není to nutné, a navíc udělat správný kvásek se musí umět.

Naše babičky zadělávaly většinou těsto rovnou. Měli byste se vždy držet receptu, protože právě odchylka v práci s droždím může znamenat neúspěch.

Jedlá soda

Na kypření se používá docela často, ale je potřeba vědět jak. Jedlá soda je totiž zásaditá, a aby fungovala správně, musíte dodat něco kyselého. Proto se většinou míchá se lžící octa nebo citronové šťávy.

Stejně fungují i zakysané mléčné výrobky, tedy různá podmáslí nebo kefíry. Před použitím je dobré sodu nejdřív trochu rozmíchat s vodou, aby se rozpustila. Pozor musíte dát také na použité množství.

Jedlá soda je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva a vůbec neplatí, že čím víc jí dáte, tím nadýchanější těsto vznikne. Naopak. Pokud jí použijete moc, může mít těsto nepříjemnou kovovou pachuť.

Kypřicí prášky

Je jich několik druhů a každý se dá použít na něco trochu jiného, proto je dobré znát rozdíl mezi nimi.

– Klasický

V něm je kypřicí látkou jedlá soda, ale také obsahuje kyselé složky, většinou fosforečné soli. Kromě toho se do nich přidává mouka a škrob, a to proto, že prodlužují trvanlivost, protože pohlcují vlhkost.

Klasický kypřicí prášek se přidává do třeného, křehkého a piškotového těsta. Výrobci obvykle radí zpracovat těsto rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby. Tedy nemíchat těsto příliš dlouho nebo je nenechávat stát.

Nejlepší je přidat kypřicí prášek k sypkým surovinám a do těsta ho vmísit až ke konci celé přípravy.

– S vinným kamenem

Je to zdravější alternativa, protože neobsahuje fosfáty jako klasický prášek. Pak existuje prášek, který se u nás prodává pod názvem cream of tartar, což je vlastně čistý vinný kámen. Používá se například, když modelujete z karamelu.

Když totiž do cukru přidáte špetku vinného kamene, zabrání krystalizaci a udělá ho elastičtějším, takže se s ním pak dobře pracuje. Někdy ho objevíte jako ingredienci v receptech, ve kterých se šlehá bílek.

Sníh výrazně nabývá na objemu a zůstane tuhý – je tedy ideální při přípravě sněhového pečiva, jakou jsou například pusinky. Podobně jako na vaječné bílky působí i na šlehačku a zvětšuje i objem těst a krémů. Je vynikající i při přípravě domácího fondánu.

– Do perníku

Milovníci perníkových těst tenhle voňavý prášek znají. Obsahuje kypřicí látky a směs perníkového koření. Při jeho použití je potřeba vždycky pracovat podle receptu. Někdy se totiž prášek nejen přidá, ale musí se také nechat odležet.

Složení jednotlivých prášků, které trh nabízí, se mírně liší hlavně v použitém koření. Některé například obsahují muškátový oříšek, jiné nikoliv, podobné je to třeba s použitím kardamomu.

A protože koření výslednou chuť zásadně ovlivní, vybírat byste měli pečlivě. Ale je tu i druhá možnost. Můžete si vyrobit kypřicí prášek sami. Stačí, když podrtíte vybrané koření v hmoždíři a smícháte s jedním sáčkem prášku do pečiva.

Základem by měla být skořice, badyán a hřebíček, přidat můžete ještě kardamom, muškátový oříšek, citronovou kůru a koriandr.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
epochalnisvet.cz
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
V klášteře San Marco ve Florencii se mačká dav věřících. Fascinovaně přitom hledí na pohublého kněze na kazatelně. „Čiňte pokání za své hříchy, za hanebný a příliš světský způsob života,“ hřímá Savonarola. Stroze zařízenou místností se rozléhají slova modlitby. Dominikánský kněz Girolamo Savonarola (1452–1498) klečí na zemi, ruce má sepnuté a oči obrácené v sloup.
Slavné křižácké hrady: Padla největší pevnost kvůli zfalšovanému dopisu?
historyplus.cz
Slavné křižácké hrady: Padla největší pevnost kvůli zfalšovanému dopisu?
„A teď jim řekni, ať otevřou brány, jinak se setkáš s Alláhem,“ naléhá sultán Saladin na zajatce. Purkrabí nejsilnější křižácké pevnosti na Blízkém východě – Kraku des Chevaliers – udělá, jak je mu poručeno. Na rytíře na hradbách skutečně arabsky volá, aby se vzdali, ale francouzsky jim vzápětí nařizuje přesný opak. Sultán mu stejně houby
Co takhle vařit a péct s Lepší.TV?
tisicereceptu.cz
Co takhle vařit a péct s Lepší.TV?
Jídlo je každodenní součástí života, mnozí z nás na něj myslí neustále, rádi chodíme do restaurací, užíváme si rozmanitost surovin, které každý kultura nabízí a využívá v kuchyni. S nadšením sledujeme
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Pulsary: Přírodní majáky vesmíru
21stoleti.cz
Pulsary: Přírodní majáky vesmíru
Pulsary, rychle rotující neutronové hvězdy, představují jedny z nejpozoruhodnějších objektů ve vesmíru. Jejich intenzivní paprsky elektromagnetického záření, vycházející z magnetických pólů, vytvářejí
Vánoční koledy: Kde se vzala tradice, která zní dodnes?
epochaplus.cz
Vánoční koledy: Kde se vzala tradice, která zní dodnes?
Adventní hudba patří k nejstarším evropským tradicím: od středověkých chorálů až po současné koledy, které zpívají celé rodiny. Máloco dokáže navodit vánoční náladu tak dokonale jako melodie, jejichž kořeny sahají hluboko do minulosti. Evropské koledy se začínají formovat už ve 13. století, kdy se duchovní zpěvy šíří díky mnichům v klášterech a potulným zpěvákům. Nejde
Proč mi zatajil svého syna?
skutecnepribehy.cz
Proč mi zatajil svého syna?
Nikdy to nepochopím. Měli jsme k sobě důvěru a on mi 25 let neřekl zásadní věc. Zatajil mi potomka, kterého vídal. Potkala jsem ho, když mi bylo padesát. Nikdy jsem nevěřila, že v tomto věku může přijít někdo, kdo mi úplně obrátí život naruby. On byl klidný, moudrý a zároveň plný energie. Byla to láska, která nepřišla přes noc,
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
iluxus.cz
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
Royal Salute, ultraprémiová skotská whisky úzce spjatá s britskou královskou korunou, představuje to nejlepší z umění skotského blendování. Značka nyní poprvé ve své historii uvolnila sérii 21 privátn
Lační chlapi mají už odteď u Švandové smůlu!
nasehvezdy.cz
Lační chlapi mají už odteď u Švandové smůlu!
Konec všem spekulacím! Herečka ze seriálu Bratři a sestry Jana Švandová (78) má jasno v tom, že některé věci si nyní již rozhodně odepře. Herečka je pověstná tím, že se ráda rozpovídá o svých avant
Krev z nebes: původ a možné vysvětlení jevu
enigmaplus.cz
Krev z nebes: původ a možné vysvětlení jevu
Už od pradávna je krvavý déšť padající z oblaků považován za trest či zlé znamení… Moderní vědci ale tvrdí, že se jedná o naprosto neškodnou záležitost. Jak je tomu doopravdy? [gallery ids="161646
Smutek ze ztráty netrval naštěstí dlouho
nejsemsama.cz
Smutek ze ztráty netrval naštěstí dlouho
Poznala jsem, že na světě jsou dobří lidé. Cestovala jsem tehdy za svou sestrou, která žila na druhém konci republiky. Kufr sbalený už od úterý, lístek v kapse, a v malé staré kabelce se krčily i moje doklady. Občanský průkaz, legitimace na městskou dopravu a dokonce i starý cestovní pas, který už sice neplatil, ale