Domů     Aby dobře kynulo
Aby dobře kynulo
26.9.2023

Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či nakypří těsto. Někdy jsme ovšem na rozpacích, jaký vybrat.

Použít můžeme prášek do pečiva, jedlou sodu, vinný kámen nebo droždí, a to jak sušené, tak čerstvé.

Droždí

Potřebujeme je do všech kynutých těst. V těch nám různé kypřicí prášky moc nepomohou. Droždí totiž zachovává v kynutých těstech šťavnatost a jemnost, což jiná kypřidla nezvládnou. Teď možná vyvstane otázka, které použít. Sušené, nebo čerstvé?

– Čerstvé

Obsahuje živé kvasinky, a proto je třeba s ním správně zacházet. Jinak může naše snažení přijít vniveč. Důležité je, aby bylo opravdu čerstvé, to poznáte už podle typické vůně, a uchovávat bychom je měli v lednici a nepříliš dlouho.

Nesvědčí mu ani střídání teplot. Špatně skladované nebo staré droždí rychle ztrácí svou schopnost kvasit.

Problémem může být i to, že zatímco sušené droždí od jednoho výrobce je vždycky stejné, čerstvé mívá v různých šaržích mírné odchylky, takže se může stát, že bude fungovat při stejném receptu jinak. Navíc někdy bývá z těsta cítit, což vadí zejména u sladkého pečení.

– Sušené

Jeden sáček se zpravidla dává na půl kilogramu mouky. Lepší je ale přečíst si návod, protože množství se může u jednotlivých značek trochu lišit. Největší výhodou sušeného droždí je to, že se nekazí a je stále po ruce.

Většinou se používá tak, že je smícháte s moukou. Jedině u těst, která jsou sušší, jako je třeba brioškové, můžete droždí rozmíchat v troše vody, aby nasáklo.

Jak s nimi pracovat?

Obě droždí můžete vzájemně nahradit, a to v poměru 1:2. Tedy tam kde potřebujete 10 gramů sušeného, musíme dát 20 gramů čerstvého. Z čerstvého droždí někteří dělají kvásek, ale není to nutné, a navíc udělat správný kvásek se musí umět.

Naše babičky zadělávaly většinou těsto rovnou. Měli byste se vždy držet receptu, protože právě odchylka v práci s droždím může znamenat neúspěch.

Jedlá soda

Na kypření se používá docela často, ale je potřeba vědět jak. Jedlá soda je totiž zásaditá, a aby fungovala správně, musíte dodat něco kyselého. Proto se většinou míchá se lžící octa nebo citronové šťávy.

Stejně fungují i zakysané mléčné výrobky, tedy různá podmáslí nebo kefíry. Před použitím je dobré sodu nejdřív trochu rozmíchat s vodou, aby se rozpustila. Pozor musíte dát také na použité množství.

Jedlá soda je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva a vůbec neplatí, že čím víc jí dáte, tím nadýchanější těsto vznikne. Naopak. Pokud jí použijete moc, může mít těsto nepříjemnou kovovou pachuť.

Kypřicí prášky

Je jich několik druhů a každý se dá použít na něco trochu jiného, proto je dobré znát rozdíl mezi nimi.

– Klasický

V něm je kypřicí látkou jedlá soda, ale také obsahuje kyselé složky, většinou fosforečné soli. Kromě toho se do nich přidává mouka a škrob, a to proto, že prodlužují trvanlivost, protože pohlcují vlhkost.

Klasický kypřicí prášek se přidává do třeného, křehkého a piškotového těsta. Výrobci obvykle radí zpracovat těsto rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby. Tedy nemíchat těsto příliš dlouho nebo je nenechávat stát.

Nejlepší je přidat kypřicí prášek k sypkým surovinám a do těsta ho vmísit až ke konci celé přípravy.

– S vinným kamenem

Je to zdravější alternativa, protože neobsahuje fosfáty jako klasický prášek. Pak existuje prášek, který se u nás prodává pod názvem cream of tartar, což je vlastně čistý vinný kámen. Používá se například, když modelujete z karamelu.

Když totiž do cukru přidáte špetku vinného kamene, zabrání krystalizaci a udělá ho elastičtějším, takže se s ním pak dobře pracuje. Někdy ho objevíte jako ingredienci v receptech, ve kterých se šlehá bílek.

Sníh výrazně nabývá na objemu a zůstane tuhý – je tedy ideální při přípravě sněhového pečiva, jakou jsou například pusinky. Podobně jako na vaječné bílky působí i na šlehačku a zvětšuje i objem těst a krémů. Je vynikající i při přípravě domácího fondánu.

– Do perníku

Milovníci perníkových těst tenhle voňavý prášek znají. Obsahuje kypřicí látky a směs perníkového koření. Při jeho použití je potřeba vždycky pracovat podle receptu. Někdy se totiž prášek nejen přidá, ale musí se také nechat odležet.

Složení jednotlivých prášků, které trh nabízí, se mírně liší hlavně v použitém koření. Některé například obsahují muškátový oříšek, jiné nikoliv, podobné je to třeba s použitím kardamomu.

A protože koření výslednou chuť zásadně ovlivní, vybírat byste měli pečlivě. Ale je tu i druhá možnost. Můžete si vyrobit kypřicí prášek sami. Stačí, když podrtíte vybrané koření v hmoždíři a smícháte s jedním sáčkem prášku do pečiva.

Základem by měla být skořice, badyán a hřebíček, přidat můžete ještě kardamom, muškátový oříšek, citronovou kůru a koriandr.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Otevřete brány k odvěké síle
nejsemsama.cz
Otevřete brány k odvěké síle
Toužíte po očistě, síle nebo novém začátku? Oheň, voda, vzduch a země jsou čtyři pradávní strážci a mohou pro vás být těmi nejmocnějšími spojenci. Když se ponoříte do světa magie, zjistíte, že to největší kouzlo je ukryté přímo v přírodě. Oheň, voda, vzduch a země – čtyři základní kameny života, bez nichž bychom neexistovali. Živly nejsou jen fyzické prvky přírody, jež
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
historyplus.cz
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
Pavel III. Esterházy vede coby rakouský velvyslanec ve Velké Británii nové diplomaty na přijímací audienci ke králi Jiřímu IV. Mezi několika novými tvářemi je i mladý Felix Schwarzenberg. Vzdělaný, pohledný, zkušený muž, schopný mluvit plynně anglicky, německy, česky, španělsky, francouzsky a latinsky.   Felix (1800–1852) pochází ze slavného rodu Schwarzenbergů a jen jeho jméno mu
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
skutecnepribehy.cz
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
Když jsem překročila sedm křížků, věřila jsem, že už o životě něco vím! Myslela jsem si, že v tomhle věku mě už nic nepřekvapí. Jenže jsem se mýlila. Mám pro vás na srdci příběh o jedné ženě, která dokázala rozvrátit nejen moje přátelství, ale pokusila se mi zničit i rodinu. Ne proto, že by byla krásná nebo
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
enigmaplus.cz
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
Jen málo proslulých metropolí se může pyšnit tak bohatou historií jako italský Řím. I toto město má ale dvě tváře. Tu první, kterou vystavuje svým návštěvníkům, a pak druhou. Ta zůstává skrytá pod dla
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
21stoleti.cz
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
Archeologické nálezy v Caralu, sídle prehispánské civilizace v dnešním Peru, svědčí o tom, že i v Americe existovala starověká společnost, souběžně s prvními velkými civilizacemi v Mezopotámii, Egyptě
Báječný salát Niçoise
tisicereceptu.cz
Báječný salát Niçoise
Černé olivy dnes běžně seženete na váhu. Jsou cenově výhodnější a chuťově lepší než ty ve sklenicích. Budete-li mít možnost, sáhněte po řecké odrůdě Kalamata. Ingredience 100 g zelených fazolový
Morávková léčí zásadně jen líbáním
nasehvezdy.cz
Morávková léčí zásadně jen líbáním
Herečka Dana Morávková (54) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě hraje doktorku už tolik let, že jí fanoušci mnohdy zastavují uprostřed ulice a prosí ji o radu. „Říkám, že léčit umím jenom líbáním
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
epochaplus.cz
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
Na přelomu 19. a 20. století prožívala Paříž svou Belle Époque – dobu umění, luxusu a zdánlivé bezstarostnosti. Za blyštivou fasádou kabaretů a přepychových salonů se však skrýval temnější svět. Ve stínu elegance působili zločinci, jejichž zbraní byly jedy tak rafinované, že je tehdejší věda jen stěží dokázala odhalit. Jejich cílem byly především majetné oběti