Domů     Máme rádi vepřové
Máme rádi vepřové
4.9.2019

Většina z nás vyrostla na vepřu-knedlu, a i když to dneska není moderní, maso z pašíka máme rádi stále. Dokážeme je ale dobře nakoupit a vhodně využít?

Trvalo to poměrně dlouho, ale dá se říci, že na mnoha místech se s řeznictvími roztrhl pytel. Má to ovšem háček. Jsou dobrá a špatná a my se musíme naučit je rozeznat. Čili stát se chytrým zákazníkem. Dnes si povíme něco o vepřovém.

Výhody:

Dnešní prasátka už se nechovají jen pro sádlo, takže maso není tak tučné jako před sto lety.

Doba úpravy není tak dlouhá.

Cena je přiměřená.

Dá se upravovat na mnoho způsobů.

Hodí se k němu snad všechny druhy koření – od českého kmínu a majoránky přes maďarskou papriku po indické kari a čínskou sojovou omáčku.

Způsob nákupu je v zásadě dvojí. Buď přijdeme k řezníku a od pohledu se nám zalíbí kousek masa a teprve pak hledáme nějaký recept na jídlo, které by z něj šlo udělat. Nebo víme, co chceme uvařit, a hledáme vhodné maso.

Nabídka řezníků je dnes opravdu rozmanitá, takže použít lze oba způsoby, nebo je kombinovat.

Co na co

Vepřová kotleta – je vlastně na plátky nasekaná pečeně s kostí. Dá se připravit jako minutková večeře i slavnostnější chod. Můžeme ji naplnit a zapéct v troubě v alobalu se slaninou nebo se sýrem, žampióny a zeleninou.

Kotlety se samozřejmě dají smažit, ale můžete je upravit na smetaně či na křenu. Zkusit můžete i švestky nebo ananas.

Tip Paní domu: Kotletu si nechte u řezníka rozříznout na kapsu, zdatné kuchařinky to zvládnou samy, a naplňte tyrolským špekem, slaninou, sušenými rajčaty naloženými v oleji a bylinkami.

Osolte a opepřete.

Bůček ­– Je milovaný i proklínaný. Pokud s ním nejste kamarádi, zkuste si koupit libovější a upečte ho třeba s králíkem. To je totiž úžasná symbióza.

Můžete jej plnit různými náplněmi, ale je třeba dát pozor, abyste jej při nařezávání neprořízli. Naplněnou kapsu pak musíte zašít, aby náplň nevytekla.

Tip Paní domu: Zkuste naložený.

1) Cca kilový bůček vcelku zalijeme v papiňáku dostatečným množstvím horké vody, přidáme 12 očištěných stroužků česneku, celý pepř, bobkový list a uzavřené vaříme do měkka.

2) Mezitím si připravíme kašičku. Česnek očistíme a prolisujeme. Smícháme jej s pepřem, sladkou i pálivou paprikou, grilovacím koření, tabaskem, případně chilli. Těstíčko doředíme na potřebnou konzistenci worcesterem.

3) Uvařený bůček ještě za horka vykostíme, potřeme připravenou směsí a zabalíme do alobalu. Po vychladnutí uložíme do lednice a vydržíme to alespoň 6 dní. Pak už jen krájíme na tenké plátky, podáváme s chlebem a okurkou.

Panenka – Jedná se o nejchutnější a nejkvalitnější část vepřového masa. Je vhodná na smažení (to je ovšem trochu škoda), pečení, grilování. Výborný je z panenky pikantní špíz. Minutky na pánvi v různých variacích s kořením a bylinkami.

Můžeme si připravit vepřové medailonky na pomerančích, panenku v ochuceném těstíčku, panenku na sherry, plněnou vepřovou svíčkovou. Maso na gril můžeme naložit do různých nálevů a marinád.

Tip Paní domu: Lahodná panenka plněná sušeným švestkami

1) Tenkým a ostrým nožem uděláme uprostřed celé panenky otvor, který naplníme sušenými švestkami, vypomoci si můžeme vařečkou nebo lžící.

Naplněné panenky zabalíme do plátků slaniny nebo prosciutta a na olivovém oleji je na pánvi opečeme ze všech stran dočervena.

2) Poté vložíme do pekáčku a dáme cca na 15–20 minut do trouby při 200 °C. Po upečení panenku osolíme, opepříme a obalíme v tymiánových lístcích. Necháme 10 minut odpočinout a nakrájíme na plátky.

Mleté vepřové – Ve středověku byly tzv. sekaniny považovány za jídla luxusní. Dnes naše portfolio začíná sekanou a končí karbanátkem. Může to být i jinak, jen se musíme soustředit na to, aby maso bylo kvalitní.

Je skvělé, když si je sami umeleme, ale dobrý řezník nám rád namele kousky, které si vybereme. Získáme tedy čisté mleté maso, bez jakýchkoliv dalších přídavků.

Také lze koupit polotovar, ale pozor na to, že tady je do masa obvykle přidána sůl a další konzervační látky, které brání množení mikroorganismů.

Tip Paní domu: Vepřenky nebo burgery nemusíte péct na oleji, zdravější je grill a ještě lépe pečení v troubě na pečicím papíru.

Vepřové koleno – Labužníci na ně nedají dopustit. Připravuje se z něj ovar nebo se po předvaření dopéká. Tepelná úprava trvá několik hodin, aby bylo maso měkké. A také musíte mít dostatečně velkou nádobu. Z kolene a po několik hodin vařených nožek se také připravuje domácí sulc.

Tip Paní domu: Marinované koleno

3/4 l hovězího vývaru, 1 černé pivo, 1 palička česneku, 2 větší cibule, 2 lžíce cukru krystal, 4 lžíce tmavé sojové omáčky, 6 lžic grilovacího koření, 1 lžička pepře, 1 lžička kari koření, 5 bobkových listů, chilli a sůl podle chuti, 1 až 2 lžíce sladké papriky, olej podle potřeby

Všechny suroviny mimo papriky a oleje smícháme, krátce povaříme a necháme vychladnout. Jestliže budete nakládat kolena i s kostí, tak je hodně propíchejte, aby se marináda dostala všude. Kolena vaříme do úplného změknutí a to může trvat klidně 3 hodiny.

Hotové potřeme olejem s paprikou a opečeme v troubě, nebo na grilu asi 40 minut.

Vepřová krkovice – Nachází se na horní straně přední části zad. Tvoří ji krátké šťavnaté maso nitkovitě až žilkovitě prorostlé tukem, který se při tepelné úpravě z větší části vypeče.

Kuchaři ji mají rádi, protože se s ní dobře pracuje a maso není po úpravě suché. Dá se péct vcelku, ale i upravovat krájená na plátky.

Nejčastěji ji smažíme jako řízky – přírodní nebo v trojobalu, nakládáme ji pro rychlou úpravu na grilu či na pánvi nebo plátky krkovičky zapékáme.

Tip Paní domu: Na pečení vcelku kupujte krkovici s kostí, pak budete mít lepší šťávu. Ta bez kostí se zase hodí, pokud upravujete krkovici na plátky.

Vepřová pečeně – Tento libový kousek láká k upečení už svým názvem, ale není to tak jednoduché, jak se zdá, protože se snadno stane, že maso je po upečení suché.

Rozhodnete-li se přesto jít za svým a udělat z pečeně lahodnou pečínku, snad se vám hodí několik postřehů.

Rada Paní domu: Než vsunete maso do trouby, měli byste je svázat a zprudka opéct na pánvi. A když už tu pánev budete mít vytaženou, tak na ní rovnou můžete připravit i základ pro omáčku.

Pro správně provedené pečení se hodí pekáč s vnitřním roštem, který zabrání masu plavat ve šťávě. Nahradit ho můžete i kostmi, které vyndáte z masa a které vám udělají ještě jednu službu: z výpeku v pánvi vznikne o to silnější omáčka.

A nakonec to hlavní. Pečte pomalu při 120 stupních. Kilový kousek masa bude trvat tak 70 minut a výsledek bude stát zato.

Vepřová plec – Hodí se na všechny kulinářské úpravy, na vaření, dušení, pečení i smažení. Výtečnou chuť má rovněž konfitovaná, tedy pozvolna vařená v sádle.

Tipy Paní domu: Plec můžete i grilovat, a to dokonce i ve větších kusech. Pak je ale nutné ji předem marinovat a na roštu upravovat opravdu velmi pomalu, ne prudkým žárem.

Lépe se grilují špízy nebo umleté plecko, tedy v podobě vepřenek a karbanátků se sýrem. Plecko by se mělo před tepelnou úpravou nechat nějaký čas v pokojové teplotě.

Jde-li totiž na pekáč přímo z chladničky, nejen že se ztrácí čas i energie jeho zahříváním, ale také se zbytečně vysušuje. Při pečení by maso nemělo mít uvnitř teplotu vyšší než bod varu.

Ideální je 98–100 °C. Pokud se tato teplota překročí, obsažené tekutiny se začnou vařit a to vede k vysušování.

Vepřová kýta bez kosti – Jde o tmavší a poměrně suché maso ze zadní nohy. Tato část vepře obsahuje velké svalové celky bez vaziva, tuku a kostí. Hodí se na rolády, závitky, špízy, ražniči, lze ji nakládat na grilování.

Snadno se smaží, dusí, peče, vyrábí se z ní šunka nebo se přidává do klobás. Kýtu musíme vždy důsledně řezat přes vlákno a naklepat.

Tip Paní domu: Kýtu na pečení můžete špikovat slaninou, česnekem nebo zeleninou (skvělá kombinace mrkev, kyselá okurka, špek vytvoří mozaiku) či klobáskou, jako to dělají na Slovensku.

Mistři kuchaři dělají i rolády s náplněmi z ovoce, většinou sušeného, nebo zeleniny. Prostě fantazii se meze nekladou. Můžete zkusit třeba roládu naplněnou sýrem feta, listovým špenátem a paprikami.

Foto: Shutterstock, masojakub.cz

Související články
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Českobudějovičtí vědci objevili nový obří virus. Dostal jméno Budvirus
21stoleti.cz
Českobudějovičtí vědci objevili nový obří virus. Dostal jméno Budvirus
Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR našli během letoška čtyřicet nových sladkovodních virů, které napadají vodní mikroorganismy. První, který se jim podařilo izolovat a podrobně popsat, dostal
Chrám, kde vládnou krysy
epochalnisvet.cz
Chrám, kde vládnou krysy
Indie jako by byla zvířatům zaslíbená. Nesmírné popularity si tu užívají v hinduismus posvátné krávy, kterým lidé nesmí zkřivit ani chlup. Ve státě Rádžastán zase chovají v úctě krysy!   Příběh chrámu, který je pojmenován po hinduistické bohyni Karni Matě, se začíná psát někdy mezi 14. a 16. stoletím. V té době je Karni Mata ještě smrtelnice
Karlovarský knedlík
nejsemsama.cz
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík je oblíbená česká příloha, která se hodí k mnoha masovým pokrmům. Ingredience: ● 6 tvrdších rohlíků nakrájených na kostičky ● 3 vejce ● 200 ml mléka ● hrst hladkolisté petrželky ● 60 g másla ● ½ lžičky soli ● špetka muškátového květu ● 1 lžička oleje Postup: V misce rozšlehejte mléko, žloutky, polovinu soli, muškátový květ a rozpuštěné máslo. Přidejte pečivo, promíchejte a nechte 5
Katedrálu zachránil potápěč
historyplus.cz
Katedrálu zachránil potápěč
Potápěč v neforemném skafandru se znovu a znovu noří do zkalené vody. Jen na něm záleží, zda se téměř 1000 let stará katedrála nad ním za chvíli zhroutí, nebo zda se ji podaří zachránit. Anglie na počátku 20. století bije na poplach. Winchesterská katedrála, jeden z největších a nejslavnějších chrámů v zemi, se hroutí. Ve stavbě dlouhé
Démon lakomství: Jsou kleptomani posedlí?
epochaplus.cz
Démon lakomství: Jsou kleptomani posedlí?
Podléhá mu 50 legií určených ke službě všem bohatým hamižníkům. Jen připomeňme, že jedna legie čítá zhruba 5000 jedinců. Alespoň takto o údajném démonovi Mamonovi mluví svatý Lukáš (?–84), kterému je připisováno stejnojmenné evangelium tvořící třetí knihu Nového zákona.   V duchu rčení „hamty hamty, ať mám víc než tamty,“ se dočká personifikace i hebrejský
Klobásy jako snídaně šampionů
tisicereceptu.cz
Klobásy jako snídaně šampionů
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami. Ingredience 2 klobásy 1 velká žlutá paprika 1 velká červená paprika 3 stroužky česneku 1 velká žlutá cibule ros
Má Kostková snahu zachránit manželství?
nasehvezdy.cz
Má Kostková snahu zachránit manželství?
V poslední době se toho Tereza Kostková (46) rozhodně nebojí. Když vyráží do společnosti, vyzbrojí se velkým výstřihem i rozparky. Snaží se tím svému manželovi něco naznačit? Moderátorka StarDance
Exkluzivní bydlení kolem olivovníku
rezidenceonline.cz
Exkluzivní bydlení kolem olivovníku
Mimořádný projekt Carla Ridge v hodnotě 25,5 milionu dolarů nabízí ty nejkrásnější výhledy z hřebene pohoří Trousdale na Tichý oceán. Prestižní lokalita ve čtvrti Beverly Hills amerického Los Angeles je ztělesněním snu zdejší bohaté smetánky. Vše tu podléhá přísným regulím, jež dokonce určují i výšku střech místních luxusních vil, navíc všechny stavební práce tu musejí
Pašík Vašík se stal hvězdou naší rodiny
skutecnepribehy.cz
Pašík Vašík se stal hvězdou naší rodiny
Babička si to malé selátko doslova vypiplala, děda z něj udělal komika, který bavil svými kousky celou vesnici i náhodné turisty. Ani nevím, odkud babička to neduživé selátko přinesla. Samozřejmě to bylo od někoho z naší vesnice, téměř každý choval prasata. To malé nic bylo asi desáté v pořadí narozených a podle toho vypadalo. Babička si jej nesla ve svém
Hory mají oči: Pojídal krutý klan kanibalů nevinné oběti?
enigmaplus.cz
Hory mají oči: Pojídal krutý klan kanibalů nevinné oběti?
V 16. století údajně jeho skutky vzbuzují nebývalou hrůzu. Říká se, že hlava 48členného klanu kanibalů Alexander Bean společně se svými společníky vraždí nevinné oběti ve skotské oblasti Galloway a ná
Zimní limitovaná edice Lukáše Jabůrka
iluxus.cz
Zimní limitovaná edice Lukáše Jabůrka
Renomovaný sklářský umělec Lukáš Jabůrek přichází s limitovanou zimní edicí váz a objektů. Novinky inspirované zimní přírodou i příběhy každodenního života spojují tradiční sklářské techniky s moderní
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
epochanacestach.cz
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
Nacházíte se sice v nejsevernější oblasti Itálie, slyšet je tu ale hlavně němčina. Malebný kraj s hlubokými údolími a ostrými horskými štíty vám v zimě nabídne více než 1100 kilometrů sjezdovek. Kvalitní sportovní vyžití pak vystřídáte sklenkou ceněného italského vína. Vítejte v Jižním Tyrolsku. Zdejší panoramatická krajina neoslňuje jen počtem a délkou lyžařských sjezdovek. Úctyhodný