Domů     Želatina zblízka
Želatina zblízka

Je průhledná, ale barvu jí můžete dodat, nechutná nijak, pokud ji neochutíte, a při sebemenším pohybu se třese. Tak většina z nás vnímá želatinu. Že ji neumíte udělat? Stačí si osvojit pár fíglů a její příprava vám přijde jako hračka. 

Mnoho moučníků, dezertů a narozeninových dortů by bez ozdoby v podobě ovoce zalitého želatinou nevypadalo tak dokonale, a neobejdou se bez ní ani tlačenky či nejrůznější aspiky.

Musíte se jen rozhodnout, jestli chcete používat tu živočišnou (domácí či průmyslovou), nebo rostlinnou, kterou znáte pod názvem agar.

Jakou si vybrat?

Není důležité, zda koupíte plátky, granule nebo prášek. Pokud máte s želatinou už zkušenosti, jde o to, s čím se vám lépe pracuje. Ti, kdo teprve začínají, by měli před koupí želatiny pozorně číst její složení.

Použitím živočišné docílíte krásně čiré barvy, želé však bude dlouho tuhnout. Pokud nechcete čekat, sáhněte po želatině, která obsahuje látky karagenan a karubin, což je rostlinný agar. Tuhne do 20 minut, ale želé bude trochu zakalené.

S živočišnou opatrně

Pokud je na sáčku ve složení uvedeno kolagen, glutin, E 441, jedná se o želatinu živočišnou, tedy klih, který se získává z vepřových šlach, kůží a kostí. Tahle želatina se hodí na aspiky a dorty. Pozor, nesmí se vařit!

Zaručeně ji také zkazíte, když s ní zalijete kyselé ovoce (kiwi, čerstvý ananas, papáju, mango nebo broskve). Ovoce ano, ale kompotované.

Začněte s rostlinnou

Kdo se zacházení s želatinou opravdu bojí, měl by vyzkoušet agar. Je to prášek nebo jemné vločky z mořských řas či svatojánského chleba, bez chuti a zápachu. Želíruje lépe než želatina, je velmi pevný, takže výborně drží tvar i ve vyšší vrstvě.

Navíc se snese s kyselým. Po ztuhnutí ho můžete znovu rozehřát a nic se mu nestane.

Jak na to, aby se želatina opravdu povedla?

Návod na přípravu želatiny je vždy na sáčku a lehce se liší podle výrobce. Obecně platí toto:

1. Do menšího hrnce dejte trochu (např. 4 – 5 lžic) studené vody nebo ovocné šťávy či jinak ochucené tekutiny, přidejte sypkou nebo plátkovou želatinu a nechte asi 10 minut nabobtnat, až se změní v lepkavou hmotu.

Z té plátkové na sítku mírně vymačkejte vodu a vmíchejte zpět do masy nebo tekutiny. Pak hmotu za stálého míchání zahřejte až do úplného rozpuštění, maximálně však do 70 °C. Želatina se nesmí vařit (!), ztratila by želírovací schopnost. Poté máte několik možností:

2. Ještě teplou želatinu vlijte do formiček a pohárů. Aby se lépe vyklápěla, formičku vypláchněte studenou vodou.

3. Při použití na korpus dortu musíte želatinu nechat trochu vychladnout. Zahřátá by byla moc řídká a do korpusu by se vsákla. Zkoušku tuhnutí můžete udělat na talířku. Nenechte ji zchladnout moc, nešla by na korpus nalít.

Dort poklaďte ovocem a nejdřív zalijte jen trochou želatiny. Pokud tuhne dobře, opatrně dolijte celým připraveným želé.

4. Zahřátou želatinu můžete pro lepší zatuhnutí vmíchat do krémů (smetanových, jogurtových, tvarohových apod.), náplní či dezertů z ovocné šťávy nebo do směsi na vaječnou tlačenku.

Použití nasladko

Pro zhotovení sladkých chuťovek, ovocných i krémových  dortů a nejrůznějších moučníků si můžeme vybrat čirou (průsvitnou) želatinu, která při použití s ovocem pomůže k jeho zafixování. Čerstvé plody si navíc udrží krásnou barvu i své místo.

K dostání je také želatina barevná, nejčastěji červená. Čirou želatinu můžete také zkusit obarvit špetkou potravinářského barviva a vyrobit si svůj odstín, tak aby třeba doplnil barvu použitého ovoce.

Použití naslano

K přípravě slaných pokrmů můžete k rozpuštění želatiny použít nálev z 0,5 l vody, velké cibule, bobkového listu, celého nového koření a pepře. Dochutíte octem, solí, cukrem a použijete k rozpuštění želatiny.

Příprava domácí želatiny

Domácí želatina se obvykle připravuje z vepřového masa. Nožičky a koleno uvařte do měkka. Maso oberte, libové nakrájejte na kousky, tučné části a kůže pomelte na masovém strojku. Vše vraťte do vývaru a ten ochuťte solí a mletým pepřem.

Nalijte do nízkých misek a nechte ztuhnout. Vyrobili jste sulc. Podobně se vyrábí i tlačenka: směs masa zalitá želatinou, tedy „rosolujícím“ silným vepřovým vývarem, která se nalije do tlačenkových obalů, v nichž se nejprve vaří a pak v nich tuhne a želíruje.

Tipy

*Lidé s alergií na karagenan mohou připravovat želé na ovocné dezerty z pudinkového prášku, který se zavaří do ovocné šťávy. Takový moučník má jemnější chuť, ale je třeba rychleji ho spotřebovat.

* Místo klasické želatiny můžete použít želatinový ztužovač. Stačí prášek rozpustit ve vodě či ve šťávě a pak přidat do krému, šlehačky, jogurtu apod.

Štítky:
Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Série Luminox x ICE-SAR 1080: Vůdčí světlo v zemi ledu a ohně
iluxus.cz
Série Luminox x ICE-SAR 1080: Vůdčí světlo v zemi ledu a ohně
Luminox, švýcarské dobrodružné hodinky, které jsou volbou elitních jednotek po celém světě, uvádí na trh nejnovější sérii nepostradatelných modelů pro Islandskou asociaci pro pátrání a záchranu (ICE-S
Miliony obětí holokaustu už mají svá jména! Vědcům pomáhá i umělá inteligence
21stoleti.cz
Miliony obětí holokaustu už mají svá jména! Vědcům pomáhá i umělá inteligence
Nespočet lidských osudů bylo pohřbeno pod nánosy času. Zůstaly jen údaje o počtech – neosobní a anonymní. S tím se ale historici odmítli smířit. Dlouhé dekády strávili tím, aby co nejvíce obětí holoka
Eddie Murphy a Tracey Edmondsová: Dvoutýdenní láska mezi kapkami deště
epochaplus.cz
Eddie Murphy a Tracey Edmondsová: Dvoutýdenní láska mezi kapkami deště
Mohutné dešťové kapky buší do střech a majestátní listy tahitských kaštanů a kokosových palem nabírají ještě svěžejší odstín. Na jednom soukromém ostrůvku atolu Bora-Bora v souostroví Francouzské Polynésie bychom dne 1. ledna 2008 potkali slavného komika Eddieho Murphyho (*1961) a jeho vyvolenou Tracey Edmondsovou (*1967).   Není to jen tak „obyčejná“ dražší dovolená. Hodlají se
Sýrové krokety
tisicereceptu.cz
Sýrové krokety
Tuhle pochoutku Pavla Berkyho můžete podávat jako originální pohoštění pro návštěvu nebo jen tak chroupat při sledování oblíbeného pořadu v televizi. Potřebujete 100 g eidamu 100 g nivy 2 vejc
Z našich sousedů se stali přátelé
nejsemsama.cz
Z našich sousedů se stali přátelé
Život mě naučil, že lidé nejsou zlí, jen zranění. Naši sousedi nás přehlíželi a uráželi, dokud je nezlomila jedna osudová noc. Tehdy jsme jim otevřeli dveře a s nimi i celé své srdce. Opravdu jsem nečekala, že zrovna my s manželem budeme mít problémy se sousedy. Když jsme se s Františkem před deseti lety přestěhovali do našeho malého domku
Tajemné zmizení dětí Beaumontových: Řádil vrah, či nadpřirozené síly?
enigmaplus.cz
Tajemné zmizení dětí Beaumontových: Řádil vrah, či nadpřirozené síly?
Na konci ledna roku 1966 se z pláže Glenelg nedaleko australského města Adelaide beze stopy ztratí tři sourozenci – Jane, Arnna a Grant Beaumontovi. Navzdory rozsáhlému pátrání, které tehdy upoutá poz
Poklad templářů na Slovensku? Poznejte tajemství kostela v Ludrové!
epochalnisvet.cz
Poklad templářů na Slovensku? Poznejte tajemství kostela v Ludrové!
Na víko dopadá drobný déšť. Šest mužů nesoucích rakev a oblečených do kroužkové zbroje kráčí pochodovým krokem v čele smutečního průvodu. Bojová vlajka a okraje plášťů zdobených křížem vanou ve větru. Cílem jejich cesty je blízký kamenný kostelík obklopený zdí… V kostele čeká na rytíře kněz mávající kadidelnicí a otevírající vstup do krypty v blízkosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Všichni spolu jsme u jednoho stolu…
skutecnepribehy.cz
Všichni spolu jsme u jednoho stolu…
Vánoce pro mě nejsou jen svátky klidu, ale je to splnění všech mých přání, která si plníme jen v kruhu rodiny, kdy zapomínáme na všechna naše trápení. Už z dětství mám Vánoce spojené s vůní cukroví, františků i prskavek. Vzpomínky se mi vryly do paměti jako teplé objetí. Když zavřu oči, cítím skořici z perníčků, vanilku z rohlíčků, hřebíček ze svařáku
Neshody! S právníkem se žene Nesvačilová do průšvihu?
nasehvezdy.cz
Neshody! S právníkem se žene Nesvačilová do průšvihu?
Hvězda seriálu ZOO Nové začátky Denisa Nesvačilová (34) se řítí do problémů! Přiznala, že to v jejím vztahu s právníkem Michalem Vikem (38) vůbec není ideální. Její druh má tak trochu deformaci z po
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Zbláznil se básník po smrti ženy?
historyplus.cz
Zbláznil se básník po smrti ženy?
Postel je zbrocená krví. „Zavolej lékaře, něco je špatně,“ naléhá mladičká Emílie na manžela Josefa. Ten ji chytne za ruku a utře jí pot z čela. „Neboj se,“ zašeptá. „Maminka taky rodila dlouhé dva dny. A nakonec všechno dobře dopadlo.“ Budoucí literát Josef Václav Sládek (1845–1912) se narodil ve Zbirohu jako nejstarší z pěti dětí do rodiny