Domů     Trojobal, nebo těstíčko?
Trojobal, nebo těstíčko?
9.9.2020

Mouka, vejce, strouhanka – to je klasický trojobal, ve kterém smažíme řízky, ryby, sýr nebo houby. Existují však i jiné možnosti. Zkuste obalovat jako restaurace v Paříži či Jamie Oliver.

Smažený řízek patří stejně jako svíčková, uzené maso, nakládané okurky nebo kysané zelí do současné české kuchyně. Do čeho maso a další potraviny obalíte, záleží na dostupných surovinách a také na vaší chuti.

Když už se pro smažené obalované jídlo rozhodnete, pak dodržujte základní pravidlo: správná výška tuku nebo oleje je stejná jako výška smažené potraviny.

Není jen trojobal

Jen klasické obalování – hladkou nebo polohrubou mouku, vajíčko a strouhanku – stále používat nemusíte! Strouhanku nahradí třeba ovesné vločky nebo kukuřičné lupínky, které rozdrtíte v čisté utěrce obyčejným kuchyňským válečkem.

Někdo do vajíčka přidává mléko, jehož část lze nahradit pivem, smetanou nebo vínem.

Do hotového těstíčka pak můžeme přimíchat nakrájenou pažitku či jiné bylinky, nakrájenou šunku, nastrouhaný tvrdý sýr, směs různé zeleniny, hub nebo dochucovací prostředky například kečup, ústřicovou omáčku, sojovou omáčku, čili omáčku nebo různé hotové marinády.

Plátky masa je nejlépe napřed obalit v hladké mouce, potom je namočit do těstíčka, popř. ještě jednou obalit v polohrubé mouce a smažit na pánvi.

Nadýchané a zajímavé těstíčko

Nadýchané a chutné těstíčko z vejce, hladké mouky, mléka a soli získáte, když do něj přidáte prášek do pečiva. Zajímavou chuť i konzistenci docílíte přidáním jemně nasekaných mandlí do těstíčka.

Anglická klasika

Jedná se o směs mouky a takového množství tekutiny, abyste dosáhli smetanové konzistence. Tato těstíčka se používají na yorkshirské pudinky, palačinky, smaženky, a někdy i na jiné sladké pečivo.

Potřebujete

125 g hladké mouky

1 vejce

2,75 dl mléka

2 lžíce vody

špetku soli

Postup: Do mísy prosejte mouku a sůl, ve středu udělejte jamku a vyklepněte do ní vejce. Smíchejte mléko s vodou, čtvrtinu směsi nalijte do jamky a vařečkou hrňte mouku do středu a dobře míchejte, aby se mouka spojila s vajíčkem a tekutinou.

Postupně vmíchejte zbylé mléko s vodou a vymíchejte hladké těstíčko. Nechte je 15 minut odpočinout.

Hraška

V posledních letech je ve stále větší oblibě hraška – směs hrachu, obilovin z kukuřice, rýže a jáhel. Je to vynikající směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychle a zdravěji obalíte řízky, zeleninu, houby, a to bez použití vajec.

Příprava je snadná – nasypete ji do misky, přidáte vodu a šleháte, dokud není hustá jako majonéza. Snadné a rychlé je i obalování. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Pro vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám. Zdravě jí také zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrmy. K dostání je v prodejnách zdravé výživy a na farmářských trzích.

Podobné varianty

Další, hrašce dost podobnou variantou, může být obalování ve směsi, jejímž základem je mletá cizrna. Stále víc se také využívá japonská tempura. Připravuje se ze speciální mouky tempurako, kterou v Evropě nahrazujeme moukou pšeničnou nebo kukuřičnou.

Mouka se rozmíchá v ledové vodě a obalené maso, zelenina, ryby nebo mořské plody jsou báječně křupavé.

Jako Jamie Oliver

Velmi chutné a u nás dost používané je obalování řízků v pivním těstíčku. Podívejte se, jak to dělá

světoznámý kuchař Jamie Oliver. Jeho recept je ideální především na obalování kuřecích řízků a ryb.

Potřebujete

2 ušlehané vaječné bílky

2,4 dl hladké mouky

2,4 dl světlého piva

1 lžíci cukru

sůl, pepř

Postup: Všechny suroviny smíchejte v misce lehkým šleháním a těstíčko pak nechte v lednici vychladit. Obalené kousky masa nebo ryb smažte v rozpáleném oleji.

Pařížské těsto

Velmi chutné těstíčko na obalování masa a ryb, dají se z něho vytvořit i výborné placičky.

Potřebujete:

4 rozšlehaná vejce

200 g hladké mouky

140 g sterilovaného hrášku

140 g jemně nakrájené šunky

2 dl mléka

sůl, mletý pepř

Postup: V misce důkladně smíchejte mouku, rozšlehaná vejce a mléko, přidejte nakrájenou šunku a scezený sterilovaný hrášek. Vše dochuťte solí a pepřem. Pokud budete smažit placičky, vytvořte je lžící a vložte je do rozpáleného oleje.

Jako přílohu by vám k nim v Paříži naservírovali zeleninu. Konzumují se teplé i studené.

Párky v těstíčku po anglicku

Do zapékací nádoby o průměru 18 cm nalijte trochu oleje. Na 5–7 minut ji dejte do trouby předehřáté na 22 °C, až se začne z oleje kouřit. Do zapékací nádoby vložte 6 párků.

Nalijte na ně těstíčko (viz Anglická klasika) a 25 minut vše zapékejte, až se těsto zvedne a nabude zlatohnědé barvy.

Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Můj život ve svetru
skutecnepribehy.cz
Můj život ve svetru
Není to obyčejný kus oblečení. Ten svetr pamatuje mnohé, především ale ruce mé maminky. Leží složený v dolní polici skříně. Všechno kolem se za ta léta měnilo. Nábytek, byt, dokonce i já, vyrostla jsem. Ale ten svetr zůstal. Vlněný, hrubě pletený, na lokti trochu odřený, a přesto pevný. Má barvu vybledlé šalvěje, takovou, jakou maminka milovala. Vždycky říkala, že ta
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
epochaplus.cz
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
Superpotraviny. Slovo, které zní skoro magicky, že? Jenže pod lesklým pojmem se neskrývají exotické plody z druhého konce světa, ale často docela obyčejné suroviny, které máme běžně v kuchyni. Superpotravinou může být totiž každé jídlo, které nabízí výjimečně vysoký obsah živin na malé množství kalorií a zároveň je vědecky doloženo, že prospívá našemu zdraví. Když
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
historyplus.cz
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
První vesnička SOS v Doubí se otevírala se vší slávou. Tu druhou, ve Chvalčově u Kroměříže, už ale novináři vesměs ignorují. Nechtějí si přidělávat problémy. Stát dal totiž jasně najevo, že s tímto „zápaďáckým nesmyslem“ do budoucna nepočítá…   Komunistické Československo kreativním nápadům nepřeje. Poslušně plní politické a hospodářské dohody zemí východního bloku, i když jsou pro
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
epochalnisvet.cz
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
Pražské Klementinum bouří nadšením a na pódiu se spokojeně uklání dirigent a autor hudby. Jeho monumentálnímu alegorickému dílu ze své lóže aplauduje i císař.   V rodných Louňovicích pod Blaníkem se budoucímu hvězdnému skladateli vrcholného baroka dostává hudebního vzdělání od otce, místního kantora a varhaníka. To ale brzy talentu Jana Lukáše Zelenky (1679–1745) přestává stačit, a
Barevné zeleninové lasagne
nejsemsama.cz
Barevné zeleninové lasagne
Vyzkoušejte lasagne plné zeleniny s ricottou. Ideální jídlo, pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě a přesto chuťně. Potřebujete: ✿ 9 ks lasagní ✿ 200 g ricotty ✿ 1 cuketu ✿ ½ brokolice ✿ 1 oranžovou papriku ✿ 2 stroužky česneku ✿ 1 cibuli ✿ 400 g rajčatového pyré ✿ 100 g mozzarelly ✿ 50 g parmazánu ✿ olivový olej ✿ sůl, pepř ✿ čerstvé bylinky 1. Mozzarellu a parmazán nastrouhejte.
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
enigmaplus.cz
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
Každá kultura si nese své vlastní městské legendy – příběhy, které dokážou stejně děsit jako fascinovat. Japonská Kučisake-onna, americký Slender Man či československá Černá sanitka mají společný moti
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
tisicereceptu.cz
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
Cuketové chipsy Předehřejeme troubu na 210 °C. Plech si důkladně vyložíme pečicím papírem, případně ho můžeme ještě postříkat olejem ve spreji, ale není to nutné. Z cuket odkrojíme konce a nakrájím
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
iluxus.cz
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
Švédské Malmö se v listopadu na jeden večer proměnilo v pulsující centrum outdoorového designu. Značka Thule zde přivítala tisícovku hostů a ve stylu velkolepé módní show představila více než dvacítku
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
21stoleti.cz
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
nasehvezdy.cz
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
O problémech v manželství herečky Tatiany Dykové (47) a Vojtěcha Dyka (40) se šušká už nějakou dobu. Ještě nedávno Vojtěch přiznával, že prožívá krizi středního věku a na manželce mu vadí skoro vš
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy