Skvělé jablečné recepty

Jako první recept přinášíme recept na křížaly!

Jablka omyjeme a osušíme. Rozkrájíme na dílky a zbavíme jadřinců. Sušíme při mírném teple, jen volně proudící vzduch je neusuší. Můžeme použít elektrickou sušičku nebo můžeme sušit v troubě na síťové podložce. Troubu ohříváme jen na 50 °C a necháme pootevřená dvířka, aby vlhko unikalo.

Trochu nezvyklý, ale energetický a efektivní způsob je navléknout dílky jablek na šňůru (pomocí silné jehly) a položit přes žebra radiátoru (podložíme čistou utěrkou, aby se topné těleso neznečistilo). Šňůra nám usnadní další manipulaci (nerozsypou se). V topné sezoně jsou křížaly za pár dní suché a místnost je provoněna přírodním aroma.

Křížaly z jablek jsou zdravou pochoutkou k mlsání, zahánějí hlad a podporují střevní peristaltiku.

Polotovar na moučníky

Jablka oloupeme a na hrubém struhadle ostrouháme. Napěchujeme do zavařovaček a sterilizujeme 25 až 30 minut při 95 °C. Je to jednoduché a máme polotovar pro přípravu jablečných koláčů, závinů nebo jiných moučníků. Koření a cukr přidáme až při konečné úpravě.

Zdravý čaj

Hrst křížal nebo čerstvé jablko rozkrájené asi na 16 dílků zalijeme litrem vroucí vody a necháme stát asi půl hodiny. Vzniklý čaj pijeme vlažný i studený, zbytek ovoce samozřejmě dojíme.

Do salátu? Ano, ale…

Jablka jsou skvělým doplňkem jakéhokoliv salátu, ale jakmile je rozkrojíte, hnědnou. Co s tím?

Do doby podávání je uchovávejte ve vodě

Zabalte do potravinové fólie

Namočte je do citronové šťávy

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Moje dcery se hodně nenávidí
skutecnepribehy.cz

Moje dcery se hodně nenávidí

Jsem z té situace trochu...
Dárky, které nepřestanou dělat radost
iluxus.cz

Dárky, které nepřestanou...

Kosmetika Capri, výrobce přírodní kosmetiky tradičních...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Svět podléhá kovové sponě: Patentka je cennější než diamant
epochaplus.cz

Svět podléhá kovové sponě:...

Vyučený zámečník s obchodním talentem a šikovný mechanik...
Tvarohové řezy s polevou
tisicereceptu.cz

Tvarohové řezy s polevou

Jemné tvarohovo-jogurtové řezy jsou...
Tajemství odkrývání hlíny: Schliemann se stal obětí vlastního omylu
epochaplus.cz

Tajemství odkrývání hlíny:...

Už od dětství sní Němec Heinrich Schliemann...
Advent v Národním zemědělském muzeu: Zve na živý zvířecí betlém i připomenutí vánočních zvyků
epochanacestach.cz

Advent v Národním zemědělském muzeu:...

Velbloud, lamy, poník i koza...
Stropnickému chystá pomstu?!
nasehvezdy.cz

Stropnickému chystá pomstu?!

Temperamentní herečka...
Pohled do čelistí hadů: Spolknou i krokodýla!
21stoleti.cz

Pohled do čelistí hadů:...

Pokud jste někdy viděli fotku obrovského hada...
Římané v Arábii vsadili na špatného koně
epochalnisvet.cz

Římané v Arábii vsadili na...

V Římské říši skončilo dlouhé období...
Zničí mladá herečka Žilkové rodinu?
nasehvezdy.cz

Zničí mladá herečka Žilkové...

Perné chvilky nejspíš...
Záhadná svatyně v Makotřasech: Vybírá si oběti dodnes?
enigmaplus.cz

Záhadná svatyně v Makotřasech:...

Ve vykopaných jámách se mísí kosti pobitých...
0 shares