Domů     Lívance sladké i slané
Lívance sladké i slané
29.5.2025

Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči.

Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst.

Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu, při jaké příležitosti a komu je chceme podávat, zda máme nějaká stravovací omezení, chceme jíst zdravěji či zkusit něco nového.

Slaďoučké pro děti

Zejména ty nejmenší milují nejrůznější lívance na sladko. Ať už jsou to ty snad nejklasičtější z klasických s marmeládou nebo borůvkami, malinami, jahodami a šlehaným tvarohem, zakysanou smetanou či jogurtem.

Výtečnou alternativou štrúdlu jsou ty s podušenými jablky, hruškami, meruňkami nebo švestkami a skořicí. Ovoce se dá použít i přímo do těsta, jak uvidíte v některých z receptů, které vám právě Paní domu přináší.

Tipy navíc:

Zvířátka a další tvary

Dětem bude ještě víc chutnat, když jim z lívanců poskládáte obličeje oblíbených zvířátek (medvídků, rybiček, velikonočních zajíčků a kuřátek, kočiček, pejsků, myšek), radost udělají i sluníčka, květiny, autíčka, princezny.

Děti navíc můžete při vytváření postaviček zapojit, a užít si tak milou společnou aktivitu.

Lívanečníky a lívancovače

Pokud nejste na sochání obličejíčků a postaviček nebo na to nemáte čas, pořiďte si speciální lívanečník. K mání jsou jak pánve s reliéfními tvary, tak pečicí lívanečníky fungující podobně jako například waflovače.

Tento šikovný kuchyňský elektrický přístroj se vám vyplatí, jestliže připravujete lívance opravdu často.

Narozeninový lívanec místo dortu

Připravíte komínek lahodných lívanců, ozdobíte tím, co má oslavenec nejradši a doprostřed zapíchnete a zapálíte narozeninovou svíčku.

Pak už stačí tento první dárek přinést oslavenci do postele a jeden z nejkrásnějších možných startů speciálního dne je zaručen.

Slané nejen pro tatínky

Ale samozřejmě také pro všechny ty, kteří neholdují sladkému, touží po obměně nebo něčem vydatnějším. Slané varianty se tak hodí spíš k obědu či večeři.

I v tomto případě je možné použít pestrou škálu ingrediencí rovnou do těsta, například slaninu, sýr, zeleninu, čerstvé bylinky, nebo až při podávání.

Chce to trochu zručnosti i alchymie

Příprava lívanců vypadá snadně, chcete-li je však mít jemné, nadýchané a mají se rozplývat na jazyku, bez přípravy s láskou, dodržení několika zásad, šikovných rukou i trochy alchymie se to neobejde.

Staročeské

Naprostá klasika už od našich prababiček. Kynuté těsto však v dnešní době používá už málokdo. Ustoupilo prášku do pečiva.

Suroviny:

250 g hladké mouky

3 lžíce cukru

20 g vanilkového cukru

25 g droždí

1 vejce

300 ml mléka

sůl

olej na smažení

Postup

Zadělejte rychlý kvásek. Rozetřete droždí a přidejte tři lžíce cukru. Po zřídnutí směsi přidejte teplé mléko, vejce, mouku, vanilkový cukr a špetku soli. Vše důkladně promíchejte, aby bylo těsto bez hrudek.

Misku přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Vykynuté těsto by mělo mít na povrchu bublinky. Znovu ho promíchejte metličkou.

Připravte si nepřilnavou pánev a olej na smažení. Opatrně smažte.

Co na ně:

Sladké:

Klasické lívance si můžete dát s marmeládou, čerstvým nebo teplým rozvařeným ovocem, smetanou, šlehačkou, s medem nebo javorovým sirupem. Výborné jsou také čekankové polevy různých příchutí (medová, čokoládová, karamelová, jahodová, borůvková). Místo cukru můžete použít zdravější a nekalorický erythritol.

Slané:

Dejte si je třeba se slaninou, strouhaným nebo plátkovým sýrem, volským okem, dipem ze zakysané smetany a pažitky či jiných, nejlépe čerstvých bylinek.

Dalšími variantami jsou uzený losos v kombinaci s avokádem a cottage sýrem sypaným čerstvou pažitkou či bylinkami, popřípadě s řeckým salátem, nebo mozzarela s cherry rajčátky, olivovým olejem a čerstvou bazalkou.

Můžeme také mazat oblíbenými slanými pomazánkami a přizdobit zelenou petrželkou.

Bezlepkové z rýžové mouky

Lehčí a zdravější varianta ze surovin, které by vás na lívance možná ani nenapadlo použít.

Suroviny:

1 hrnek rýžové mouky

2 lžíce řeckého jogurtu

3/4 hrnku rostlinného mléka

2 lžíce kokosového cukru

1 lžička kypřicího prášku

špetka soli

kokosový olej

Postup:

Ve velké míse smíchejte všechny suroviny, metličkou vypracujte hladké těsto a nechte ho asi 5 minut stát.

Na malém množství kokosového oleje, můžete použít i jiný rostlinný, smažte dozlatova malé lívance.

Podávejte nejlépe s řeckým jogurtem nebo tvarohem, ovocem tuzemským i exotickým – obzvláště chutné je mango – a datlovým sirupem. Můžete přizdobit strouhaným kokosem.

Jarní kopřivové

Kdy jindy je vyzkoušet než teď, kdy jsou kopřivy mladé a plné látek blahodárných pro naše zdraví.

Suroviny:

5 hrstí kopřiv

3 hrsti ovesných vloček

(3 hodiny před vařením namočených ve vodě)

3 stroužky česneku

drcený kmín

2 vejce

4 lžíce hrubé mouky

malá lžička prášku do pečiva

olej na smažení

sůl

Postup:

Kopřivy krátce povařte, sceďte a nasekejte.

Prášek do pečiva smíchejte s moukou, přidejte všechny další suroviny, aby těsto bylo husté jako na běžné lívance.

Smažte na rozpáleném oleji.

Banánové

Děti je milují, rozhodně však nejde o recept jen pro ně. Hodí se také jako vydatná svačinka na výlety. Šikovný způsob, jak využít hodně zralé banány.

Suroviny:

2 menší zralé banány

4 lžíce ovesných vloček

2 lžíce strouhaného kokosu

3 vejce

1 velká lžíce bílého jogurtu

1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

1/2 lžičky mleté skořice

špetka soli

kokosový olej na smažení

2 větší hrsti mražených nebo čerstvých malin

1 lžíce javorového sirupu

Postup:

Všechny ingredience vložte do mixéru a promíchejte tak, aby vzniklo hladké kompaktní těsto.

Na pánvi rozpalte na středním plameni trochu kokosového oleje a opékejte lívanečky z obou stran dozlatova.

Jde to rychle, pozor, ať je nepřipálíte.

Mražené nebo čerstvé maliny dejte do kastrůlku a společně s javorovým sirupem nechte asi deset minut probublávat.

Hotové lívance přelijte malinovým rozvarem.

Nadýchané japonské

Jsou extra vláčné, vyšší a spíš něco mezi lívanci a suflé. Příprava vyžaduje určité kuchařské zkušenosti a trpělivost.

Suroviny:

4 velká vejce

4 lžíce mléka

1 lžička vanilkového extraktu

3 lžíce jemného cukru krupice

1 lžička prášku do pečiva

1/3 hrnku mouky

1/2 lžičky oleje

Postup:

Oddělte žloutky od bílků do samostatných misek.

Z bílků vyšlehejte hustý sníh a postupně do něj vmíchejte cukr.

Do mísy se žloutky přidejte mléko pokojové teploty a vanilkový extrakt a šlehejte, až směs získá světle žlutou barvu a začnou se tvořit bublinky.

Jemně vmíchejte prášek do pečiva a mouku tak, aby nevznikly hrudky.

Gumovou stěrkou jemně vmíchejte sníh z bílků.

Na středním plameni rozehřejte širokou nepřilnavou pánev, rovnoměrně ji otřete olejem.

Pomocí naběračky tvořte lívance. Každý by měl být o výšce asi poloviny hrnku.

Zakryjte pánev a smažte na velmi nízkou teplotu čtyři až šest minut.

Až jsou lívance vespod světle hnědé, opatrně je otočte.

Smažte čtyři až pět minut.

Tip: Podávejte s exotickým ovocem, jahodami, zmrzlinou, šlehačkou, zakysanou smetanou.

Foto: Shutterstock
Předchozí článek
Další článek
Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
enigmaplus.cz
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
Již před nějakou dobou CIA potvrdila to, co se přes 50 let snažila utajit. Základna známá jako Oblast 51 je skutečná. Mimozemské stroje na ní ale podle oficiální zprávy nejsou. I když neidentifikovate
Suché, nebo mokré?
nejsemsama.cz
Suché, nebo mokré?
Pravidelné a pečlivé odličování a čištění pleti je základním předpokladem pro její krásný a zdravý vzhled. Každé ráno pleť potřebuje vyčistit, večer také a navíc zbavit make-upu. Mělo by jít o naprostou rutinu, ať se děje, co se děje. Čištění můžete provádět několika způsoby. Suché odličování Neznamená to drhnutí pleti nasucho. Použijte odličovací mléko, gel či micelární vodu podle typu
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
iluxus.cz
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
U příležitosti letošního Global Wellness Day, který se koná 14. června 2025, resort Waldorf Astoria Seychelles Platte Island představuje pečlivě sestavenou nabídku zážitků přirozeně odrážející filozof
Pitný režim večer nedoženete
epochalnisvet.cz
Pitný režim večer nedoženete
Dodržovat pitný režim je správné, ale pít večer, to je jiné téma. Přeženete-li to, může se vám stát, že se kvůli potřebě častého močení nevyspíte. V kolik hodin pít naposledy, abyste netrpěli žízní, ale neproseděli noc na toaletě?   Podle urologů zdravý způsob močení je 8x za den a 1x za noc. Ale čím to, že
Přišla jsem vlastně o vše
skutecnepribehy.cz
Přišla jsem vlastně o vše
Ta, kterou jsem považovala za nejlepší přítelkyni, se ukázala jako ta nejhorší osoba, jakou jsem kdy potkala. Ženská mrcha, která mi vzala vše! Byla to manipulátorka a lhářka a já jsem díky ní přišla o manželství i klid v duši. S Andreou jsem se poznala před deseti lety na kurzu jógy. Byla okouzlující, usměvavá, vtipná a vždycky perfektně upravená. Lichotila mi Hned jsme si
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
21stoleti.cz
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
Jak mohl skutečně vypadat svatý Václav? Na to se pokusil odpovědět mezinárodní tým vědců, který za pomoci nejmodernějších forenzních technik vytvořil digitální rekonstrukci podoby slavného českého kní
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
nasehvezdy.cz
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
Herečka Jana Bernášková (44) ze seriálu ZOO Nové začátky a režisér Rudolf Merkner (53) se po rozvodu dohodli na netradičním řešení. Kvůli dětem si ponechali společný byt, ve kterém se střídají. Když
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
epochaplus.cz
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
Autor Kroniky české, arcibiskupský písař, správce školy. O jeho osobnosti toho mnoho nevíme. Snad proto kolem něj vznikaly různé dohady. O co vlastně jde? Pojďme se na jeho Přibíka Pulkavu a jeho dílo podívat. Tajemství zahaluje Příbíka Pulkavu z Radenína (†asi 1378/1380), který v Kronice české, podle některých pramenů nazývané také Kronika nejjasnějšího knížete Karla, krále českého
Pikantní cuketový salát
tisicereceptu.cz
Pikantní cuketový salát
Nejvhodnější jsou malé cukety. Suroviny na 4 sklenice 2 kg cuket 2 chilli papričky 1 česnek Na nálev 1 l vody 200 ml vinného octa 1 Deko 10 kuliček pepře 10 kuliček nového koření 3
Duchové Kunžvartu
epochanacestach.cz
Duchové Kunžvartu
Na samém pomezí Českého království, na východním úbočí šumavské hory Strážný, stála od 14. století mohutná pevnost zvaná Kunžvart. V současnosti zbývá z hradu, který patří mezi nejtajemnější místa v oblasti, prakticky jen torzo čtyřhranné věže. Už výstup ke zřícenině (výlet začnete v nedalekém městysi Strážný) je jako z pohádky – cesta se vine lesem lemovaným mechem porostlými balvany, kapradím
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
rezidenceonline.cz
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
Výjimečná, architektonicky významná rezidence s okouzlujícími interiéry, vybavenými designovým nábytkem a doplňky italské firmy Henge, představuje moderní plážovou vilu s luxusem nejvyššího kalibru. Pohlednicově krásné prostředí široké mořské zátoky na půvabném pobřeží jedné z nejkrásnějších částí amerického Miami je dokonalým rámcem pro elitní bydlení ve vysokém stylu značky, která představuje mnohem více než jenom nábytek. Jde
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
historyplus.cz
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
„Ta jeho neodbytnost je směšná. Nelidsky mne nudí, “ stěžuje si Anna Lauermannová deníku na svého ctitele. Odmítá ho, ale přitom stačí, aby jenom na týden zmizel z Prahy a nedal vědět kam, a už má o něj strach.   „Myslím, že by bylo lépe, kdybyste ke mně nechodil… Máte ještě čas se oženit, máte