Domů     Wasabi: Tak trochu jiný křen
Wasabi: Tak trochu jiný křen
3.6.2025

Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi.

V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé.

Pokud je chcete opravdu ochutnat, hledejte na výrobku název hon wasabi. A pak je tu ještě další možnost, která vás možná překvapí. Můžete mít doma čerstvé a kdykoliv, protože je lze vypěstovat i v našich podmínkách.

Pro zdraví i pro chuť

Japonci odjakživa považují wasabi za přírodní antibiotikum.

Navíc obsahuje látky, které působí jako silné antioxidany, spoustu minerálů a je bohaté na vitamín C i vitamíny skupiny B. Jeho konzumace pomáhá snížit hladinu cholesterolu a je vhodné i při léčení artritidy.

Přes nesporné zdravotní benefity je tu ale přece jen jedno ale. Mělo by se užívat s mírou, protože přehnaná konzumace ovlivňuje činnost jater a pozor by si měli dát ti, kteří trpí některou alergií. .

Jak začít s pěstováním?

Wasabi patří do čeledi brukvovitých a rostlina vyroste do výšky 20 až 30 centimetrů. Konzumuje se silný oddenek, který rostlina tvoří pod zemí, jedlé jsou ale i listy a řapíky.

Nepatří mezi úplně nenáročné rostliny, ale když mu připravíte vhodné podmínky, bude se vám dařit. Nejdůležitější je pro ně stálé vlhko, a pokud možno teplota mezi 7 a 21 °C. K tomu musíte zajistit také propustnou půdu a dobře zastíněné místo.

Wasabi totiž nedělá dobře přímé slunce. S tím si ale snadno poradíte, protože je buď můžete pěstovat pod stromy, nebo vytvoříte vhodnou látkovou zástěnu. Ideální je, když najdete místo někde, kde je stálé vlhko, ideální je v blízkosti jezírka nebo potoka.

Dá se pěstovat i ve skleníku, tam je zasaďte pod vzrostlejší rostliny blízko zastíněných oken.

Kam je umístit?

Rostliny nejsou úplně mrazuvzdorné, pokud víte, že u vás teploty klesají pod -12 °C, je výhodnější je zasadit do větších nádob, abyste je mohli v případě potřeby přemístit a chránit před velkými mrazy.

Hodí se třeba různé kontejnery nebo poloviční sudy či větší kbelíky, aby se kořeny mohly rozrůstat. Tam kde je tepleji, můžete zkusit i pěstování ve volné půdě.

Sazenice nebo ze semen

Asi výhodnější jsou sazenice, které se už dají sehnat na trzích, v zahradnictvích i na e-shopech. Semínka jsou sice levnější, ale těžko se shánějí. Aby vyklíčila, musí být skladována ve vlhku. A i pak je práce s nimi složitější.

Hned, jak je obdržíte, je musíte dát do misky s destilovanou vodou, nechat nabobtnat a do 48 hodin zasít. Půdu pak je potřeba udržovat stále vlhkou, ale klíčící rostliny nepřelít. Proto je nejvhodnější použít několikrát denně k zvlhčení půdy rozprašovač.

Pokud jsou rostliny větší, nebo jste je vypěstovali ze sazenic, dejte pod nádobu velkou a hlubokou podmisku, ve které můžete nechat pořád stát vodu. A pozor, zálivku nesmíte na rozdíl od jiných rostlin omezit ani v zimě.

Právě když rostliny nemají příliš světla a okolní teplota se pohybuje okolo 8–12 °C, začínají narůstat a vytvářejí krásné listy.

Kdy sklidíte

Musíte se obrnit trpělivostí. Své vlastní wasabi ochutnáte nejdříve za dva roky. Kořeny se sklízejí až když jsou dlouhé asi 20 centimetrů. Neměli byste ovšem nikdy sklízet více oddenků než právě potřebujete. Wasabi je nejlepší úplně čerstvé, protože silice z něj rychle vyprchají.

Do čeho se hodí

Možností užití oddenků wasabi v kuchyni je celá spousta.

Kromě již zmíněného sushi je můžete dát do různých salátových dresinků, ale přidat je můžete i do polévek, pomazánek či omáček, dokonce i do guláše, nebo můžete zkusit vyrobit netradiční zmrzlinu…V každém případě je musíte předem nejemno nastrouhat.

Japonci na to mají speciální struhadlo s vypnutou žraločí kůží, vám postačí velmi jemné porcelánové. Pokud kousek zbyde, můžete hoe uložit do vlhké látky a do mikrotenového sáčku a dát do ledničky. Ale spotřebujte je co nejdříve.

Pár receptů na vyzkoušení

Hrášková krémová polévka

350 g mraženého hrášku, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 2 brambory, špetka muškátového květu, sůl, pepř, 2 lžičky wasabi, hrst čerstvého špenátu, 1 lžíce citronové šťávy

1) Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle dosklovata. Přisypte špetku muškátového květu a nechte rozvonět. Zalijte zeleninovým vývarem.

2) Přidejte na menší kostičky nakrájené oloupané brambory, sůl a čerstvě namletý pepř. Vařte na mírném ohni, dokud brambory nebudou měkké.

3) Do polévky přisypte 250 g mraženého hrášku, propraný špenát a 2 lžičky wasabi. Nechte 30 vteřin vařit a poté polévku rozmixujte dohladka.

4) Hotovou polévku dochuťte solí a citronovou šťávou a nakonec přihoďte 100 g mraženého hrášku. Nechte přejít varem a ihned podávejte.

Plněná vejce

4 vejce natvrdo, 100 g čerstvého smetanového sýra, nastrouhané wasabi podle chuti, sůl, sladká paprika

1) Oloupaná vejce podélně rozřízněte, vyjměte žloutky a dejte je do misky. Přidejte čerstvý sýr, wasabi, osolte a vymíchejte hladký krém.

2) Jamky po žloutcích vyplňte krémem a posypte trochou sladké papriky.

Majonéza

3 vejce, 2 lžičky dijonské hořčice, ½ citronu, sůl, pepř, 1lžička wasabi , 200 ml slunečnicového

oleje

1) Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vlijte do vyšší odměrky, přidejte hořčici, šťávu z citronu, sůl a pepř. Nakonec přidejte najemno nastrouhané wasabi, nebo pastu.

2) Za stálého mixování pomalu přilévejte olej. Mixujte do té doby, až se všechny suroviny spojí v hladkou majonézu.

3) Podle chuti přidejte sůl, pepř nebo citronovou šťávu, případně ještě trochu wasabi.

Oloupané, pokrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka.

Mezitím zahřejte v rendlíku mléko, vmíchejte wasabi a chvíli společně prohřejte.

Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, promíchejte s máslem, přilévejte horké mléko a vařečkou nebo pevnější metlou míchejte do hladké kaše.

Bramborová kaše

500 g brambor, sůl, 100 ml mléka, 2 lžičky wasabi, 2 lžíce másla

1) Oloupané, pokrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka.

2) Mezitím zahřejte v rendlíku mléko, vmíchejte wasabi a chvíli společně prohřejte.

3) Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, promíchejte s máslem, přilévejte horké mléko a metlou vymíchejte do hladké kaše.

Losos se špenátem

2 plátky lososa s kůží, 1 lžička nahrubo drceného barevného pepře, sůl, 4 lžíce oleje, 50 g másla, 250 g špenátových listů, lžička nebo podle chuti wasabi, citron

1) Lososa osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou nechte odležet chvíli 30 minut při pokojové teplotě.

2) Připravte si nepřilnavou pánev, nalijte do ní olej a nechte rozpálit. Filety z lososa položte kůží dolů a nechte přibližně 3–4 minuty péct. Poté filet opečte i z druhé strany.

3) Mezitím na jiné pánvi v rendlíku rozpusťte zbylé máslo, přidejte špenátové listy a poduste je asi 1 minutu, odstavte, osolte a vmíchejte nastrouhané wasabi.

4) Servírujte spolu s lososem a přidejte plátek citronu a kopeček wasabi.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
enigmaplus.cz
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
Již před nějakou dobou CIA potvrdila to, co se přes 50 let snažila utajit. Základna známá jako Oblast 51 je skutečná. Mimozemské stroje na ní ale podle oficiální zprávy nejsou. I když neidentifikovate
Suché, nebo mokré?
nejsemsama.cz
Suché, nebo mokré?
Pravidelné a pečlivé odličování a čištění pleti je základním předpokladem pro její krásný a zdravý vzhled. Každé ráno pleť potřebuje vyčistit, večer také a navíc zbavit make-upu. Mělo by jít o naprostou rutinu, ať se děje, co se děje. Čištění můžete provádět několika způsoby. Suché odličování Neznamená to drhnutí pleti nasucho. Použijte odličovací mléko, gel či micelární vodu podle typu
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
iluxus.cz
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
U příležitosti letošního Global Wellness Day, který se koná 14. června 2025, resort Waldorf Astoria Seychelles Platte Island představuje pečlivě sestavenou nabídku zážitků přirozeně odrážející filozof
Pitný režim večer nedoženete
epochalnisvet.cz
Pitný režim večer nedoženete
Dodržovat pitný režim je správné, ale pít večer, to je jiné téma. Přeženete-li to, může se vám stát, že se kvůli potřebě častého močení nevyspíte. V kolik hodin pít naposledy, abyste netrpěli žízní, ale neproseděli noc na toaletě?   Podle urologů zdravý způsob močení je 8x za den a 1x za noc. Ale čím to, že
Přišla jsem vlastně o vše
skutecnepribehy.cz
Přišla jsem vlastně o vše
Ta, kterou jsem považovala za nejlepší přítelkyni, se ukázala jako ta nejhorší osoba, jakou jsem kdy potkala. Ženská mrcha, která mi vzala vše! Byla to manipulátorka a lhářka a já jsem díky ní přišla o manželství i klid v duši. S Andreou jsem se poznala před deseti lety na kurzu jógy. Byla okouzlující, usměvavá, vtipná a vždycky perfektně upravená. Lichotila mi Hned jsme si
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
21stoleti.cz
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
Jak mohl skutečně vypadat svatý Václav? Na to se pokusil odpovědět mezinárodní tým vědců, který za pomoci nejmodernějších forenzních technik vytvořil digitální rekonstrukci podoby slavného českého kní
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
nasehvezdy.cz
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
Herečka Jana Bernášková (44) ze seriálu ZOO Nové začátky a režisér Rudolf Merkner (53) se po rozvodu dohodli na netradičním řešení. Kvůli dětem si ponechali společný byt, ve kterém se střídají. Když
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
epochaplus.cz
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
Autor Kroniky české, arcibiskupský písař, správce školy. O jeho osobnosti toho mnoho nevíme. Snad proto kolem něj vznikaly různé dohady. O co vlastně jde? Pojďme se na jeho Přibíka Pulkavu a jeho dílo podívat. Tajemství zahaluje Příbíka Pulkavu z Radenína (†asi 1378/1380), který v Kronice české, podle některých pramenů nazývané také Kronika nejjasnějšího knížete Karla, krále českého
Pikantní cuketový salát
tisicereceptu.cz
Pikantní cuketový salát
Nejvhodnější jsou malé cukety. Suroviny na 4 sklenice 2 kg cuket 2 chilli papričky 1 česnek Na nálev 1 l vody 200 ml vinného octa 1 Deko 10 kuliček pepře 10 kuliček nového koření 3
Duchové Kunžvartu
epochanacestach.cz
Duchové Kunžvartu
Na samém pomezí Českého království, na východním úbočí šumavské hory Strážný, stála od 14. století mohutná pevnost zvaná Kunžvart. V současnosti zbývá z hradu, který patří mezi nejtajemnější místa v oblasti, prakticky jen torzo čtyřhranné věže. Už výstup ke zřícenině (výlet začnete v nedalekém městysi Strážný) je jako z pohádky – cesta se vine lesem lemovaným mechem porostlými balvany, kapradím
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
rezidenceonline.cz
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
Výjimečná, architektonicky významná rezidence s okouzlujícími interiéry, vybavenými designovým nábytkem a doplňky italské firmy Henge, představuje moderní plážovou vilu s luxusem nejvyššího kalibru. Pohlednicově krásné prostředí široké mořské zátoky na půvabném pobřeží jedné z nejkrásnějších částí amerického Miami je dokonalým rámcem pro elitní bydlení ve vysokém stylu značky, která představuje mnohem více než jenom nábytek. Jde
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
historyplus.cz
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
„Ta jeho neodbytnost je směšná. Nelidsky mne nudí, “ stěžuje si Anna Lauermannová deníku na svého ctitele. Odmítá ho, ale přitom stačí, aby jenom na týden zmizel z Prahy a nedal vědět kam, a už má o něj strach.   „Myslím, že by bylo lépe, kdybyste ke mně nechodil… Máte ještě čas se oženit, máte