Domů     Servírujte stylově
Servírujte stylově
6.12.2022

Jídlo nemusíte dávat jen na klasické talíře. Zajímavě vypadají malé misky na jednu porci, ve kterých se pokrm zapeče a také podává. Z velkých pekáčů si zase nabírá každý sám.

Změna servírovacích zvyklostí vychází z pestré nabídky trhu. Chceme být originální, nabízet něco extra, vyniknout. Proto saháme po netradičních možnostech. Co vše lze použít?

Malé jednoporcové misky

Jsou vynikající pro přípravu pokrmů v pečicí troubě. Jídlo se v nich servíruje tak, že každý stolovník dostane svou misku. Ty většinou bývají z porcelánu nebo z keramiky, na výběr jsou různé velikosti, ale i barvy.

Hezky na prostřeném stole vypadají ty s pokličkou. Vybírejte takové, které odolají vysokým teplotám (k mání jsou misky odolné teplotám od -18 do +240 °C). Ptejte se, zda jsou vhodné do všech typů trub včetně mikrovlnné, ale také do ledničky a mrazničky. Zajímejte se, zda jsou vhodné do myčky.

Krájecí prkénka

Uzeniny, pokrmy z masa, ale také sýry a zeleninu naaranžujte na krájecí prkénka. Určitě si vyberete podle svého vkusu, protože na trhu jsou jednak z různého dřeva a také v různém designu. Tabuli dodají dřevěná prkénka nevšední, rustikální atmosféru.

Jestli plánujete, že budete na prkénku servírovat šťavnatou pečeni, vybírejte takové, které má odtokovou drážku pro zachycení šťávy. Pozor – dřevěné výrobky nejsou určeny k mytí v myčce.

Tip Paní domu: Větší kulatá otočná prkénka postavte doprostřed stolu a rozprostřete na ně pestrou paletu sýrů, doplněnou o hroznové víno a krájenou čerstvou zeleninu. Pečivo vložte samostatně do košíčků.

Každý strávník si sám nabere svou porci na talíř a díky otočnému systému může vybírat ze všech stran prkénka.

Břidlicové desky

Stylové servírovací desky (viz úvodní foto) a podnosy z přírodní břidlice se skvěle hodí například na sushi. Ale klidně na ně můžete naservírovat i jiné pochoutky. Při výběru se nezalekněte, když mají podnosy ponechán nepravidelný přírodní tvar hran.

Je to záměrně, zvýrazní se tak typická přírodní struktura materiálu. Praktické jsou malé nožky, díky nimž servírovací deska nebude po stole klouzat. Někteří výrobci břidlici navíc ošetří speciálním přípravkem nebo přírodním jedlým olejem.

Odpuzuje olej, mastnotu i kapaliny. Břidlicové desky určitě nedávejte do myčky.

Sklenice

Zatím jsme naučeni, že do sklenic dáváme nepečené dezerty. Ale využít je můžete také na servírování salátů. Nebo do nich naaranžujte kousky masa a proložte je přílohou. Atypické je také podávání polévky ve sklenici. Ta by vždy měla být z varného skla.

Nemusíte použít jen klasické skleničky na pití, zužitkujte i ty na zavařování. Pro ještě větší originalitu zkuste najít takové, které mají nevšední, zajímavý tvar.

Gaspacho je polévka servírovaná za studena. Podávat ji ve sklenici je nápadité a stylové.

Klasika v jiném provedení

Nedáte dopustit na klasické talíře? Kulinářští mistři doporučují použít ty v bílém provedení. Podle nich totiž právě v bílém porcelánu pokrm nejlépe vynikne a probudí chuťové pohárky.

Naopak byste se měli vyvarovat příliš výrazných vzorů, na kterých jídlo úplně zanikne. Jestli zcela bílé talíře nechcete, volte ty, které mají jen jemně barevný okraj. Zajímavě působí talíře nevšedního tvaru. I těch je na pultech obrovské množství.

Netradičně

Můžete si objednat v některých pohostinstvích, ale i doma si připravit speciální malé kulaté chleby, které poslouží jako talíře. Servíruje se v nich nejčastěji polévka – například bramboračka s houbami nebo zelňačka, ale také různé typy gulášů.

Zvlášť oblíbené jsou v případě rodinné oslavy s více lidmi, kdy odpadá práce s mytím talířů. Nevýhodou je, že se chléb naplněný jídlem rychle rozmočí, a protože se většinou celý bochníček ani nesní, zůstává hodně chlebového odpadu.

Foto: Shutterstock

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krvavý skrček dal jméno teroru
epochalnisvet.cz
Krvavý skrček dal jméno teroru
Velká Stalinova politická čistka v Sovětském svazu 30. let minulého století si vyžádala na milion obětí. Označením pro toto krvavé období je slovo, při jehož vyslovení dodnes běhá mráz po zádech – Ježovština.   Otec petrohradského rodáka Nikolaje Ivanoviče Ježova (1895–1940) je mistrem mnoha řemesel a dokáže se živit jako hudebník, malíř pokojů či vedoucí nevěstince.
Děti na prodej: Temná kapitola, o které Amerika mlčela desítky let
epochaplus.cz
Děti na prodej: Temná kapitola, o které Amerika mlčela desítky let
Když 5. srpna 1948 vyšla na titulní straně Vidette-Messenger fotografie čtyř dětí s nápisem „Na prodej“, stala se trvalým symbolem poválečné chudoby a zoufalství. Snímek, který mohl působit jako provokace nebo montáž, byl však skutečný. Vyprávěl tragický příběh rodičů, kteří kvůli bídě prodali své děti, aby přežily. Poválečná Amerika a chudoba Ačkoliv se poválečná léta
Westfield Černý Most vstupuje do nové éry: otevírá rozšířenou část centra
iluxus.cz
Westfield Černý Most vstupuje do nové éry: otevírá rozšířenou část centra
Společnost Unibail-Rodamco-Westfield oznámila slavnostní otevření rebrandovaného centra Westfield Černý Most, které přináší nejen novou podobu oblíbené destinace, ale také její významné rozšíření. Nov
Třicetiletá válka: Nenávist se do Evropy rozšířila z Čech
historyplus.cz
Třicetiletá válka: Nenávist se do Evropy rozšířila z Čech
Napětí mezi katolíky a protestanty, které hýbe Evropou od druhé poloviny 16. století, se přelévá i do českých zemí. A z nich se jako bumerang vrací zpět, šíří se na všechny strany a změní kontinent v krvavá jatka, která snad nemají konce. Povlečou se dlouhých 30 let! Na počátku stojí odpor českých stavů proti porušování Rudolfova majestátu
Je to už dávno, svět mi ležel u nohou
skutecnepribehy.cz
Je to už dávno, svět mi ležel u nohou
Bývaly to hezké časy, bylo mi šestnáct a kluci se o mě prali. Naivně jsem si myslela, že to tak bude napořád, že to vydrží navždycky. Byla jsem rozmazlená, šestnáctiletá holka, která se domnívala, že jí svět leží u nohou jako poslušný pes a že se všichni kolem narodili jen proto, aby jí posluhovali a obdivovali. Nebylo tomu tak, ale
Chce Bohdalovou boháč získat zpět?
nasehvezdy.cz
Chce Bohdalovou boháč získat zpět?
Romantické usmiřování jako za mladých let? Vypadá to tak! Podle našeho dobrého informátora má totiž herečce Jiřině Bohdalové (94) kdosi opakovaně posílat na její pražskou adresu v Hostivaři květiny.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Hřejivá cizrnová polévka
tisicereceptu.cz
Hřejivá cizrnová polévka
Zahřejte se, když je venku sychravo. Jinou polévku už na podzim ani ne-budete chtít jíst. Ingredience 1 ks cibule 2 ks mrkve 1 ks malého celeru 4 ks středních brambor 1 ks malé brokolice 2
Domácí ovesné mléko
nejsemsama.cz
Domácí ovesné mléko
Z bio ovsa si můžete sami připravit kvalitní a lahodné rostlinné mléko, nápoj ideální na pití, ale skvělý i do kaší, kávy či na pečení. Potřebujete: ✿ 100 g bio ovsa ✿ 1 l vody ✿ špetku soli ✿ 1 lžíci bio javorového sirupu, bio datli nebo bio vanilky na dochucení 1. Oves namočte do studené
Jihoameričtí upíři budí obavy coby přenašeči vztekliny
21stoleti.cz
Jihoameričtí upíři budí obavy coby přenašeči vztekliny
Rozhodně se neřadí k zástupcům živočišné říše, kteří by se mezi lidmi těšili nějaké oblibě. A to nejen kvůli svému vzhledu. Upíři se totiž, jak napovídá jejich název, živí krví. Kromě toho jsou také p
Našel badatel v USA ostatky bigfoota?
enigmaplus.cz
Našel badatel v USA ostatky bigfoota?
Američan badatel pátrající po legendárním bigfootovi, před nedávnem přišel s fascinujícím tvrzením. Jeho týmu se prý v lese ve státě New York podařilo najít ostatky uhynulého exempláře! Mrtvolu údajné
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti