Domů     Než začnete rolovat…
Než začnete rolovat…
22.5.2020

Studené, teplé, slané i sladké, z rozličných druhů masa i ze sýra… Rolády, závitky a různé rolky patří k oblíbeným jídlům, kterými se zavděčíte jak rodině k svátečnímu obědu, tak i návštěvě u slavnostní tabule.

Při jejich přípravě lze zapojit fantazii a vykouzlit úplně nový pokrm, který stolovníci jistě ocení.

Jaké maso na roládu?

Jednoduše takové, aby šlo rozkrojit na celistvý plát a poté rozklepat, například hovězí, telecí, skopová a vepřová kýta, roštěnka, ne příliš tučný vepřový bok bez kosti, drůbeží prsa, vykostěné kuře, vykostěná králičí zadní stehna nebo předem naložené maso ze zvěřiny.

Nejlepší závitek, ptáček či roláda je ovšem z roštěnce. Roládu lze péct jako jednu velkou (z plátu hovězí či vepřové kýty) nebo několik menších (z kuřecích prsou).

Tip Paní domu: Pokud si netroufnete rozříznout maso sami, požádejte řezníka. V dobrém řeznictví vám maso na roládu upraví.

Náplň do masových rolád

Fantazii se meze nekladou, nádivkou může být téměř cokoliv. Směsi mletých mas a masa a jater, zelenina, houby, uzeniny (slanina), sýry, vejce aj. Mezi nejběžnější a nejjednodušší patří míchaná vajíčka s párkem (klobásou) a různou zeleninou.

Tip Paní domu: Při přípravě počítejte na jednu běžnou porci: 100 g masa na „kabát“ a přibližně stejné množství surovin na náplň. U větších porcí úměrně zvyšte množství obou složek o cca polovinu.

Jak zašít roládu

Navlékněte do velké jehly silnou bílou nit a začněte svinutou naplněnou roládu zašívat. Nejprve zašijte horní konec, aby z něj nádivka při pečení nevytékala. Pak opatrně šijte příčnými stehy odshora dolů tak, aby se okraje plátu překrývaly.

Pokud nevyjde nit, ukončete uzlíkem a navlečte nit další. Používejte dvojitou, aby se spoj při pečení netrhal. Na konci napěchujte do rolády zbytek nádivky, ale pozor, aby nebyla moc plná a při pečení nepraskla a nádivka nevytekla.

Nakonec pečlivě zašijte i dolní otvor. Po upečení nit nastřihněte a opatrně vytáhněte z rolády.

Správný nůž

Při prořezávání masa na celistvý plát je důležitý vhodný nůž. Měl by být delší, širší, s dobře naostřeným rovným ostřím. Takovým nožem vedeme řez jedním tahem. Křehčí a menší kusy masa, například z drůbežích prsou, se dobře prokrajují užším ostrým sekáčkem. Naprosto nevhodné jsou nože krátké, úzké nebo s ostřím zubatým, pilovitým.

Recept na klasickou roládu

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rozšlehaná vejce a za stálého míchání smažíme do polotuhé konzistence. Plát masa na roládu upravíme: nařízneme blány na okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme a vnitřní stranu potřeme hořčicí.

Na ni ještě poklademe nakrájenou kapii, nadrobno nakrájenou zelenou část pórku nebo petrželku, mohou být i nudličky kyselé okurky. Navršíme zchladlou vaječnou míchanici a podélně rozpůlené párky.

Maso zavineme a převážeme potravinářským provázkem napříč i podélně tak, aby se v troubě nerozbalilo. V pekáčku na rozpáleném oleji zprudka opečeme ze všech stran.

Na čem roládu pečeme?

Místo oleje lze použít i jiné druhy omastků – výborné je vepřové sádlo, přepuštěné máslo, rozškvařená slanina. Z ní vybereme výpečky, roládu ve vyškvařeném tuku opečeme a až bude hotová, škvarečky k masu zase vrátíme (pokud zůstanou v pekáči, spálí se).

Slanina se nejvíc hodí pro opékání rolád ze zvěřiny a skopového masa. Během pečení roládu obracíme a poléváme výpekem a horkou vodou. Asi za hodinu je maso hotové. Upečenou roládu vyjmeme z pekáče, sundáme provázek a necháme chvíli v teple odležet.

Čerstvě upečenou roládu nekrájíme ihned po upečení. Náplň potřebuje ztuhnout, aby se při krájení nedrobila. Krájíme velmi ostrým nožem na plátky.

Jaká se hodí příloha?

Rolády nejčastěji podáváme s různě upravenými bramborami nebo rýží. Přílohu přeléváme vypečenou šťávou. Chceme-li mít šťávy více, zahustíme ji trochou jíšky a lehce rozředíme vývarem. Pro zjemnění chuti můžeme ke konci zavařit i několik lžic smetany.

Výpek lze také použít jako základ pro přípravu různých omáček (česneková, cibulová, křenová, sardelová, kari).

Sladká piškotová tečka

Ze 4 žloutků a 0,1 l horké vody ušleháme pěnu. Za stálého šlehání ji zahustíme 120 g moučkového a 1 sáčkem vanilkového cukru. Z bílků a 50 g moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. S 200 g polohrubé mouky a lžičkou prášku do pečiva ho vmícháme do žloutkové pěny.

Plech vyložíme pečicím papírem, potřeme tukem a vysypeme moukou. Těsto rozetřeme, uhladíme stěrkou a vložíme do předehřáté trouby. Roládu pečeme zprudka 10–15 minut, aby nepřeschla a dala se stočit.

Hotovou vyjmeme z trouby a vyklopíme na utěrku poprášenou cukrem. Papír odstraníme, ještě teplý piškot svineme a necháme zchladnout. Před plněním krémem nebo šlehačkou snadno rozvineme a pak opět stočíme.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
reklama
Šikovné tipy
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Chřest s holandskou omáčkou
tisicereceptu.cz
Chřest s holandskou omáčkou
Jeden z nejklasičtějších receptů světové gastronomie. Možná vám omáčka nevyjde napoprvé úplně skvěle, je to výzva! Suroviny na 4 porce 3 žloutky 50 ml vývaru 50 ml bílého vína bílý pepř, sůl
Z druhé svatby s Langmajerem nic nebude?
nasehvezdy.cz
Z druhé svatby s Langmajerem nic nebude?
Tohle asi herec ze seriálu Specialisté Jiří Langmajer (59) nečekal! V nedávném rozhovoru se rozbásnil o své manželce, hvězdě seriálu Ulice Adéle Gondíkové (51). Prozradil svůj plán zopakovat si s ní
Češi ví, jak na recyklaci! Poradí si i s magnety do elektroaut
21stoleti.cz
Češi ví, jak na recyklaci! Poradí si i s magnety do elektroaut
Plasty jdou do žlutého kontejneru, papír zase do modrého. Třídění odpadu je považováno za základ zdárné recyklace. Nicméně ta se netýká jen plastových lahví nebo hromady starých novin. Některé její fo
Matematika v říši zvířat: Mají zvířata skryté početní schopnosti?
epochaplus.cz
Matematika v říši zvířat: Mají zvířata skryté početní schopnosti?
Zvířata číslům a počítání skutečně rozumějí. Doby, kdy se předpokládalo, že pouze člověk disponuje tak komplexní kognitivní schopností, jsou dávno pryč. Dokonce i zvířata s velmi malým mozkem jsou schopna početních úkonů, i když v některých případech založených hlavně na odhadu čísel, který ovšem bývá ve značném množství případů správný. Tato fascinující zjištění otevírají nové
Země musí být varována! Co stálo za zhroucením významné vědkyně?
enigmaplus.cz
Země musí být varována! Co stálo za zhroucením významné vědkyně?
Claudie Haigneré je uznávaná vědkyně. Coby první Francouzka, která se podívala do kosmu, se dlouhá léta těší vysoké popularitě. Pak ale přichází rok 2008. Žena je po kolapsu, během něhož vykřikuje pod
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
epochanacestach.cz
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
V turisticky oblíbených Luhačovicích se v Kulturním centru Elektra uskuteční první poprázdninové HOVORY W. Nejen místní minerální vodu budou se skvělým Otakarem „Ťuldou“ Brouskem popíjet pánové Jiří Werich Petrášek, Pavel Mészáros a Karel Štolba. A vše proběhne s láskou a humorem.  
Metodějova žáka z Velké Moravy vyhnali
historyplus.cz
Metodějova žáka z Velké Moravy vyhnali
Na Velké Moravě ho uvěznili, mučili a nakonec odtud musel odejít. Nový domov najde Kliment Ochridský v Makedonii. Díky podpoře bulharského knížete vytvoří na břehu Ochridského jezera centrum slovanské vzdělanosti a kultury. Byl žákem Konstantina (826/827–869) a Metoděje (815–885) a stejně jako oni patří mezi sedmipočetníky (slovanské svaté). V letech 860–861 oba bratry doprovázel na
Můj pejsek tušil, že se blíží neštěstí
skutecnepribehy.cz
Můj pejsek tušil, že se blíží neštěstí
Ten den jsem si chtěla užít naplno. Nejprve jsem vyrazila na procházku s pejskem, pak jsem si chtěla vychutnat kávu v kavárně. Můj pes byl ale zásadně proti. Jako každé ráno jsem vstala, udělala si pomerančový džus a z lednice vyndala jogurt. Po celou dobu se mi pod nohama pletl náš pes Rudy. Jako obvykle čekal na příděl voňavých
Italské Versailles krášlí sochy z Pompejí
epochalnisvet.cz
Italské Versailles krášlí sochy z Pompejí
„Už sám palác stojí za návštěvu Itálie,“ skládá francouzský malíř Richard de Saint-Non hold jedné z nejvelkolepějších královských rezidencí světa. Na mysli má Casertu, sídlo vybudované nedaleko Neapole, jež velikostí a nádherou soupeří s Versailles.   Neapolský panovník Karel VII. (1716–1788) pozvedne krabičku s medailony královských podobizen a vloží ji do připraveného otvoru. Před zraky tisíců přihlížejících
Pupínky ze stresu? Ne, díky, vy volíte klid
nejsemsama.cz
Pupínky ze stresu? Ne, díky, vy volíte klid
Stres si umí dupnout pěkně nahlas a umí se nenápadně podepsat i na pleti, která potom vypadá, jako by si vzala dovolenou bez ohlášení. Jedním z nejviditelnějších projevů stresu může být zhoršení stavu pokožky. S vyrážkou či akné ze stresu se potýká mnoho lidí, aniž by tušili pravou příčinu. Signál stresu? Za vyrážkou ze stresu
Breitling vstupuje do NFL: luxusní čas se potkává s americkým fotbalem
iluxus.cz
Breitling vstupuje do NFL: luxusní čas se potkává s americkým fotbalem
Švýcarský hodinářský gigant Breitling oznámil průlomovou spolupráci s National Football League (NFL). Partnerství na několik let dopředu dělá z Breitlingu oficiálního globálního partnera a prvního lux