Umíte vykostit kuře na roládu?

Roláda z kuřete patří k oblíbeným jídlům, ale většina hospodyněk si na ni netroufá, protože si nedokáže poradit s přípravou – neumí vykostit kuře. Profesionálního kuchaře asi nepřekonáte, ale podle rad Paní domu a při troše šikovnosti by se vám to mohlo povést.

Jak na to?

1) Základem je dobře očištěné čerstvé kuře. Může být i chlazené, nejlepší je ovšem z biochovu a zakoupené z ověřeného zdroje na trhu. A můžete začít.

2) Nejdříve odřízněte z křídel letky, biskupa a krk, odkrojte i koncové klouby ze stehen. Do jamky kloubového pouzdra vpíchněte špičku nože, vyvraťte kloub směrem od sebe a odřízněte ho.

3) Kuře položte na záda a proveďte řez středem trupu od krku dolů. Opatrně těsně podél kostí hrudníku odřezávejte dokola prsní svaly – doleva a doprava, a stále hlouběji k zádům a páteři. Obnažovat kosti lze i prsty.

4) Vyřízněte celý skelet hrudního koše. U hřbetu dejte pozor, abyste neprořízli kůži. Na zádech totiž místy bývá jen samotná kůže. Důležité je postupovat opatrně a těsně podél kostí.

5) Odkrojte dvě srostlé kůstky z krku (sáňky) a nařízněte podélně horní stehna a oholte jejich kosti. Rukou je vyvraťte z kloubů, odřízněte a vytáhněte. Vyjměte hřbet i s krkem.

6) Od pánve veďte řezy směrem k biskupu do tvaru V. Špičkou nože odřízněte celý pánevní konec nad biskupem, rukou vyvraťte stehenní klouby a odřízněte je od trupu. Zkontrolujte, zda někde nezůstala kůstka nebo zbytek kloubu.

7) Výsledkem je svalovina kuřete s neporušenou kůží a maso bez kostí. Maso rozprostřete, prsní řízky můžete ještě nakrojit na větší plát. A může se plnit!

8) Svalovinu posolte a okořeňte a začněte klást nádivku, v našem případě sušená rajčata.

9) Na rajčata natrhejte bazalku. Můžete použít různé druhy nádivek – u řidších nechte přečnívat víc svaloviny, aby se dobře zarolovala a náplň nevytékala.

10 + 11) Ohrňte okraje masa jako hráz a začněte i s nádivkou stáčet. Zarolované kuře vytvoří váleček.

12) Vzniklý polotovar svažte kuchařským provázkem, až vznikne řidší síťka. Provázek se podsune pod maso, zaváže a pak křížem roluje po obvodu masa tam a zpět, kde se opět zaváže. Pokud vám vázání nejde, roládu jednoduše zašijte.

13) Roláda je hotová – a šup s ní na vymaštěný pekáček a do trouby!

Tipy Paní domu

  • Na rolování používejte jen kuchařskou nit, syntetická by nemusela odolat vysokým teplotám při pečení a mohla by se roztéct do jídla.

  • Nůž na vykosťování musí být velmi ostrý, má mít úzkou tenkou špičku s úzkou tvarovanou čepelí a musí dobře padnout do ruky. Vykosťování jde nejlépe nožem dlouhým cca 15 cm.

  • Skelet, kostičky a všechny ostatní odřezky nevyhazujte – použijte je buď do polévky, nebo na vynikající omáčku: do kastrůlku s kostmi a odřezky přidejte kousek másla, nakrájenou cibulku, dvě lžíce rajského protlaku, sůl a koření a 0,2 l červeného vína a dejte samostatně péct do trouby…

Příprava: šéfkuchař restaurace Nota Bene Lukáš Nevyjel, text: Marie Šrámková, foto: Daniel Zahrádka

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
Proč chce Bára utéct?
nasehvezdy.cz

Proč chce Bára utéct?

V současné době vážou...
Šílený císař Nero:  Pronásledoval ho duch jeho matky?
epochalnisvet.cz

Šílený císař Nero: ...

Z císařských komnat se ozývá přerývané oddechování. Patří...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...
Rada Magdaleny Dobromily Rettigové hospodyňkám: Nevěrníkům servírujte polévku
epochaplus.cz

Rada Magdaleny Dobromily Rettigové...

Kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vydaná...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince
epochaplus.cz

Technologie známá „z...

Dostat i z té nejrozmazanější fotky...
Mám strach, znovu se zamilovat
skutecnepribehy.cz

Mám strach, znovu se zamilovat

Provdala jsem se za...
Svatojánská noc: Čarovný oheň plodnosti
enigmaplus.cz

Svatojánská noc: Čarovný...

Keltové pojímají svátek po slunovratu jako...
0 shares