Nábytek pro koření

Koření… Čaruje v kuchyni svou chutí i vůní. Aby si své aroma zachovalo, vyžaduje neprodyšně uzavřenou postýlku.

Potřebujeme ho po špetkách, a přesto dokáže připravovaný pokrm proměnit v delikatesu. Aby mu to šlo, musíme umět koření v kuchyni správně skladovat.

  1. Nákup

Věděli jste, že je lepší pořídit si celé koření a doma si ho podle potřeby vždy čerstvě umlít? Zatímco mleté koření byste měli spotřebovat do půl roku, celé koření dokáže v kuchyni vydržet až 5 let. Jen si nezapomeňte pořídit mlýnek, nejlépe elektrický. Kulinářští mistři radí po nějaké době všechny kořenky úplně vyprázdnit, vyčistit nebo obnovit a naplnit je kořením čerstvým.

  1. Skladování

Někdo nakoupené sáčky s kořením uskladní někam do spíže, jiný je přesype do kořenek, nebo část z nich přesype a další uschová. Kořenky si kupte raději menší, abyste jejich obsah spotřebovali co nejdříve. Teprve prázdnou kořenku doplňte čerstvým kořením.

  1. Materiál

Kořenky se vyrábějí z různých materiálů. Můžete si vybrat sklo, porcelán, keramiku, chirurgickou ocel… Pamatujte, že koření je docela agresivní a po čase může některé materiály „narušit“. Velmi odolné, a proto pro kořenky optimální je například sklo.

  1. Vidět, nebo chránit?

Třemi největšími nepřáteli koření jsou světlo, teplo a vlhko. Ani jeden z nich mu nedělá dobře, jejich působením ztrácí koření barvu, chuť i aroma. Působení světla zamezíte tak, že si pořídíte neprůhledné kořenky – keramické, z chirurgické oceli nebo z tmavého skla.

Kořenky z čirého skla nenechávejte na lince ani nikde jinde v kuchyni, ale schovejte je někam dovnitř.

  1. Žádné slunce, žádný sporák

Teplo způsobuje žluknutí. Kořenky proto nepatří ke sporáku (kde je samozřejmě nejraději a nejčastěji míváme). Vyhraďte jim místo, kde je

  • teplota nanejvýš pokojová, ale raději ještě o stupeň méně

  • stabilní, neproměnlivé teplo

  • místo mimo dosah sluníčka.

  1. Vlhko způsobuje plíseň

Kvalitní kořenky musejí výborně těsnit. Vybírejte takové, které mají hrdlo zabroušené nebo se silikonovým těsněním. Dobře poslouží i kořenky s korkovou zátkou, nebo se šroubovacím uzávěrem. Nedávejte kořenky nad sporák, kam se dostane pára od vaření. Koření rádo přebírá pachy z vaření, ale může také zplesnivět.

  1. Další vhodné nádoby

Dochucovadla nebývají pouze v kořenkách.

Text: Dana Pešková

Foto: px fuel

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Případ Trans-en-Provence: Přistálo ve Francii UFO?
epochalnisvet.cz

Případ Trans-en-Provence:...

V 70. a na počátku 80. let minulého století Francie...
Rouškou k atraktivitě: Vědci odhalili zajímavý benefit ochrany úst
21stoleti.cz

Rouškou k atraktivitě: Vědci...

Pro spoustu lidí jde o nenáviděnou součást...
Má snad důvod žárlit na svého manžela?
nasehvezdy.cz

Má snad důvod žárlit...

Mohli by si žít s manželem...
V lese jsme viděli děsivého muže
skutecnepribehy.cz

V lese jsme viděli děsivého...

Když jsme toho potrhaného...
Cyril Uhnák – ve znamení kruhů
rezidenceonline.cz

Cyril Uhnák – ve znamení kruhů

Od roku 1993 se věnuje výtvarnému umění....
Záhadné zmizení posádky lodi Joyita
enigmaplus.cz

Záhadné zmizení posádky...

Její příběh je přirovnáván k jinému...
Vrátila se do Ulice, aby vyřešila krizi?
nasehvezdy.cz

Vrátila se do Ulice, aby...

Vypadalo, že si ANETA...
Děs za každým stromem: 5 nejstrašidelnějších lesů světa
epochaplus.cz

Děs za každým stromem: 5...

Procházka mezi stromy je zdravá. Čerstvý vzduch...
Pravlast tradičního jídla: Uvařili plněné taštičky s masem jako první Číňané?
epochaplus.cz

Pravlast tradičního jídla: Uvařili...

Slunce už vykouklo na horizontu a Čang se...
Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu
epochanacestach.cz

Letenské prase aneb...

Zažít atmosféru...
Pravý anglický roastbeef
tisicereceptu.cz

Pravý anglický roastbeef

Vysoký roštěnec, ač minutkové maso, je o něco...
Ateliér Chronoshop nově nabídne hodinky Alpina
iluxus.cz

Ateliér Chronoshop nově...

Hodinářský ateliér Chronoshop sídlící na pražském...
0 shares