Nábytek pro koření

Koření… Čaruje v kuchyni svou chutí i vůní. Aby si své aroma zachovalo, vyžaduje neprodyšně uzavřenou postýlku.

Potřebujeme ho po špetkách, a přesto dokáže připravovaný pokrm proměnit v delikatesu. Aby mu to šlo, musíme umět koření v kuchyni správně skladovat.

  1. Nákup

Věděli jste, že je lepší pořídit si celé koření a doma si ho podle potřeby vždy čerstvě umlít? Zatímco mleté koření byste měli spotřebovat do půl roku, celé koření dokáže v kuchyni vydržet až 5 let. Jen si nezapomeňte pořídit mlýnek, nejlépe elektrický. Kulinářští mistři radí po nějaké době všechny kořenky úplně vyprázdnit, vyčistit nebo obnovit a naplnit je kořením čerstvým.

  1. Skladování

Někdo nakoupené sáčky s kořením uskladní někam do spíže, jiný je přesype do kořenek, nebo část z nich přesype a další uschová. Kořenky si kupte raději menší, abyste jejich obsah spotřebovali co nejdříve. Teprve prázdnou kořenku doplňte čerstvým kořením.

  1. Materiál

Kořenky se vyrábějí z různých materiálů. Můžete si vybrat sklo, porcelán, keramiku, chirurgickou ocel… Pamatujte, že koření je docela agresivní a po čase může některé materiály „narušit“. Velmi odolné, a proto pro kořenky optimální je například sklo.

  1. Vidět, nebo chránit?

Třemi největšími nepřáteli koření jsou světlo, teplo a vlhko. Ani jeden z nich mu nedělá dobře, jejich působením ztrácí koření barvu, chuť i aroma. Působení světla zamezíte tak, že si pořídíte neprůhledné kořenky – keramické, z chirurgické oceli nebo z tmavého skla.

Kořenky z čirého skla nenechávejte na lince ani nikde jinde v kuchyni, ale schovejte je někam dovnitř.

  1. Žádné slunce, žádný sporák

Teplo způsobuje žluknutí. Kořenky proto nepatří ke sporáku (kde je samozřejmě nejraději a nejčastěji míváme). Vyhraďte jim místo, kde je

  • teplota nanejvýš pokojová, ale raději ještě o stupeň méně

  • stabilní, neproměnlivé teplo

  • místo mimo dosah sluníčka.

  1. Vlhko způsobuje plíseň

Kvalitní kořenky musejí výborně těsnit. Vybírejte takové, které mají hrdlo zabroušené nebo se silikonovým těsněním. Dobře poslouží i kořenky s korkovou zátkou, nebo se šroubovacím uzávěrem. Nedávejte kořenky nad sporák, kam se dostane pára od vaření. Koření rádo přebírá pachy z vaření, ale může také zplesnivět.

  1. Další vhodné nádoby

Dochucovadla nebývají pouze v kořenkách.

Text: Dana Pešková

Foto: px fuel

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Nová generace robustních chronografů Audemars Piguet
iluxus.cz

Nová generace robustních...

Švýcarský producent vysoké...
Magazín 21.století skládá poctu Mezinárodnímu dni ochrany ozónové vrstvy
21stoleti.cz

Magazín 21.století skládá poctu...

„Věda a čísla mluví jasně. Za rapidně rostoucí emise...
Poletuje mezi dvěma osudovými muži!
nasehvezdy.cz

Poletuje mezi dvěma...

Na toho pravého si musela...
Kdy vládli na planetě ptáci?
enigmaplus.cz

Kdy vládli na planetě ptáci?

Při zmínce o dominanci ptáků na lidmi vás možná...
Ocitla se mezi dvěma muži?
nasehvezdy.cz

Ocitla se mezi dvěma muži?

Nechala se svojí rolí...
Rajčatová polévka s mozzarellou
tisicereceptu.cz

Rajčatová polévka s...

Suroviny na 2 porce 8 středních rajčat...
Nejkrásnější skanzeny: Nechte se přenést zpátky v čase
epochanacestach.cz

Nejkrásnější skanzeny: Nechte...

Jsou oblíbeným cílem pro...
Sázka na kamenné hroty: Překonaly evropské geny zamrzlý oceán?
epochaplus.cz

Sázka na kamenné hroty:...

Dřívější výzkumy dokázaly, že DNA...
Byla záhada zkázy Hindenburgu konečně prolomena?
epochalnisvet.cz

Byla záhada zkázy Hindenburgu...

Slavný Hindenburg byl největším létajícím strojem všech...
Důkazem lásky byla  svatba
skutecnepribehy.cz

Důkazem lásky byla svatba

Dodnes to nemohu pochopit....
Východní filozofie podpořená uměním
rezidenceonline.cz

Východní filozofie podpořená...

Když vstoupíte do tohoto bytu o rozloze tři tisíce metrů...
Ukázkový proces s rebelem: Na hranici skončí spisy i jejich autor
epochaplus.cz

Ukázkový proces s rebelem: Na...

Německý novokřtěnec Balthasar Hubmaier (asi...
0 shares