Nábytek pro koření

Koření… Čaruje v kuchyni svou chutí i vůní. Aby si své aroma zachovalo, vyžaduje neprodyšně uzavřenou postýlku.

Potřebujeme ho po špetkách, a přesto dokáže připravovaný pokrm proměnit v delikatesu. Aby mu to šlo, musíme umět koření v kuchyni správně skladovat.

  1. Nákup

Věděli jste, že je lepší pořídit si celé koření a doma si ho podle potřeby vždy čerstvě umlít? Zatímco mleté koření byste měli spotřebovat do půl roku, celé koření dokáže v kuchyni vydržet až 5 let. Jen si nezapomeňte pořídit mlýnek, nejlépe elektrický. Kulinářští mistři radí po nějaké době všechny kořenky úplně vyprázdnit, vyčistit nebo obnovit a naplnit je kořením čerstvým.

  1. Skladování

Někdo nakoupené sáčky s kořením uskladní někam do spíže, jiný je přesype do kořenek, nebo část z nich přesype a další uschová. Kořenky si kupte raději menší, abyste jejich obsah spotřebovali co nejdříve. Teprve prázdnou kořenku doplňte čerstvým kořením.

  1. Materiál

Kořenky se vyrábějí z různých materiálů. Můžete si vybrat sklo, porcelán, keramiku, chirurgickou ocel… Pamatujte, že koření je docela agresivní a po čase může některé materiály „narušit“. Velmi odolné, a proto pro kořenky optimální je například sklo.

  1. Vidět, nebo chránit?

Třemi největšími nepřáteli koření jsou světlo, teplo a vlhko. Ani jeden z nich mu nedělá dobře, jejich působením ztrácí koření barvu, chuť i aroma. Působení světla zamezíte tak, že si pořídíte neprůhledné kořenky – keramické, z chirurgické oceli nebo z tmavého skla. Kořenky z čirého skla nenechávejte na lince ani nikde jinde v kuchyni, ale schovejte je někam dovnitř.

  1. Žádné slunce, žádný sporák

Teplo způsobuje žluknutí. Kořenky proto nepatří ke sporáku (kde je samozřejmě nejraději a nejčastěji míváme). Vyhraďte jim místo, kde je

  • teplota nanejvýš pokojová, ale raději ještě o stupeň méně

  • stabilní, neproměnlivé teplo

  • místo mimo dosah sluníčka.

  1. Vlhko způsobuje plíseň

Kvalitní kořenky musejí výborně těsnit. Vybírejte takové, které mají hrdlo zabroušené nebo se silikonovým těsněním. Dobře poslouží i kořenky s korkovou zátkou, nebo se šroubovacím uzávěrem. Nedávejte kořenky nad sporák, kam se dostane pára od vaření. Koření rádo přebírá pachy z vaření, ale může také zplesnivět.

  1. Další vhodné nádoby

Dochucovadla nebývají pouze v kořenkách.

Text: Dana Pešková

Foto: px fuel

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pochod smrti z Buchenwaldu: Oběti hořely na kolejích
epochaplus.cz

Pochod smrti z Buchenwaldu:...

Buchenwald, jeden ze svých z hlavních táborů, vybudují...
Brána do vesmíru otevřena
epochalnisvet.cz

Brána do vesmíru otevřena

Co jsou exoplanety, jak můžeme zkonstruovat a...
Poněkud vypráskaná oslava narozenin
nasehvezdy.cz

Poněkud vypráskaná oslava...

Není toho chlapa už trochu moc? Tak se možná...
Hrozí na Islandu erupce sopky?
21stoleti.cz

Hrozí na Islandu erupce sopky?

Po devíti staletích se s velkou pravděpodobností...
Podmořské kreatury: Které jsou nejpodivnější?
epochaplus.cz

Podmořské kreatury: Které jsou...

Oceány zůstávají nejméně prozkoumanými...
Chrám sv. Víta: Gotická střecha české země
epochanacestach.cz

Chrám sv. Víta: Gotická...

Mnohé z evropských...
Lituje rozchodu s Kopřivovou?
nasehvezdy.cz

Lituje rozchodu s Kopřivovou?

Je to už rok, co má bývalý hokejista...
Čarodějnické procesy v Torsåkeru: O osudu věřících rozhodovaly děti
enigmaplus.cz

Čarodějnické procesy v...

Čarodějnické soudy z let 1674–1675 jsou největším...
Průhonice: Krásnější než sama příroda
epochanacestach.cz

Průhonice: Krásnější než sama...

Romantická procházka přírodou...
0 shares