reklama

Nábytek pro koření

Koření… Čaruje v kuchyni svou chutí i vůní. Aby si své aroma zachovalo, vyžaduje neprodyšně uzavřenou postýlku.

Potřebujeme ho po špetkách, a přesto dokáže připravovaný pokrm proměnit v delikatesu. Aby mu to šlo, musíme umět koření v kuchyni správně skladovat.

  1. Nákup

Věděli jste, že je lepší pořídit si celé koření a doma si ho podle potřeby vždy čerstvě umlít? Zatímco mleté koření byste měli spotřebovat do půl roku, celé koření dokáže v kuchyni vydržet až 5 let. Jen si nezapomeňte pořídit mlýnek, nejlépe elektrický. Kulinářští mistři radí po nějaké době všechny kořenky úplně vyprázdnit, vyčistit nebo obnovit a naplnit je kořením čerstvým.

  1. Skladování

Někdo nakoupené sáčky s kořením uskladní někam do spíže, jiný je přesype do kořenek, nebo část z nich přesype a další uschová. Kořenky si kupte raději menší, abyste jejich obsah spotřebovali co nejdříve. Teprve prázdnou kořenku doplňte čerstvým kořením.

  1. Materiál

Kořenky se vyrábějí z různých materiálů. Můžete si vybrat sklo, porcelán, keramiku, chirurgickou ocel… Pamatujte, že koření je docela agresivní a po čase může některé materiály „narušit“. Velmi odolné, a proto pro kořenky optimální je například sklo.

  1. Vidět, nebo chránit?

Třemi největšími nepřáteli koření jsou světlo, teplo a vlhko. Ani jeden z nich mu nedělá dobře, jejich působením ztrácí koření barvu, chuť i aroma. Působení světla zamezíte tak, že si pořídíte neprůhledné kořenky – keramické, z chirurgické oceli nebo z tmavého skla.

Kořenky z čirého skla nenechávejte na lince ani nikde jinde v kuchyni, ale schovejte je někam dovnitř.

  1. Žádné slunce, žádný sporák

Teplo způsobuje žluknutí. Kořenky proto nepatří ke sporáku (kde je samozřejmě nejraději a nejčastěji míváme). Vyhraďte jim místo, kde je

  • teplota nanejvýš pokojová, ale raději ještě o stupeň méně

  • stabilní, neproměnlivé teplo

  • místo mimo dosah sluníčka.

  1. Vlhko způsobuje plíseň

Kvalitní kořenky musejí výborně těsnit. Vybírejte takové, které mají hrdlo zabroušené nebo se silikonovým těsněním. Dobře poslouží i kořenky s korkovou zátkou, nebo se šroubovacím uzávěrem. Nedávejte kořenky nad sporák, kam se dostane pára od vaření. Koření rádo přebírá pachy z vaření, ale může také zplesnivět.

  1. Další vhodné nádoby

Dochucovadla nebývají pouze v kořenkách.

Text: Dana Pešková

Foto: px fuel

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pomsta bude sladká, miláčku!
nasehvezdy.cz

Pomsta bude sladká, miláčku!

Vypadá to, že si...
Ruská Kavalergarda zlikvidovala povstání proti Mikulášovi I.
epochaplus.cz

Ruská Kavalergarda zlikvidovala...

Předchůdcem ruské carské gardy se stává...
Naletěla dalšímu podvodníkovi?
nasehvezdy.cz

Naletěla dalšímu podvodníkovi?

Herečka Jiřina...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Ponurá Kytice: Kde se trhaly svatební košile?
epochalnisvet.cz

Ponurá Kytice: Kde se trhaly...

Začíná to vcelku nevinně: „Již jedenáctá...
Ducati našlo nového partnera v Bulgari
iluxus.cz

Ducati našlo nového...

Kolekce Bulgari x Ducati představuje...
Může fata morgana za záhadné přeludy lodí?
enigmaplus.cz

Může fata morgana za záhadné...

Jako fata morgana je označována optická...
Stručná historie kávy
21stoleti.cz

Stručná historie kávy

V 15. století se káva pěstovala ve východní...
Co znamenají prsty do V a proč hrozilo, že vám je useknou?
epochaplus.cz

Co znamenají prsty do V a...

Jaký je rozdíl mezi vztyčeným prostředníkem a gestem...
Skvělé hovězí po burgundsku
tisicereceptu.cz

Skvělé hovězí po burgundsku

Pomalu pečené hovězí na červeném víně...
Připravila jsem svou kamarádku o krásnou ozdobu
skutecnepribehy.cz

Připravila jsem svou...

Vždycky jsem jí ty nádherné...
PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA
epochanacestach.cz

PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA

Město Poděbrady a jeho...
0 shares