Nábytek pro koření

Koření… Čaruje v kuchyni svou chutí i vůní. Aby si své aroma zachovalo, vyžaduje neprodyšně uzavřenou postýlku.

Potřebujeme ho po špetkách, a přesto dokáže připravovaný pokrm proměnit v delikatesu. Aby mu to šlo, musíme umět koření v kuchyni správně skladovat.

  1. Nákup

Věděli jste, že je lepší pořídit si celé koření a doma si ho podle potřeby vždy čerstvě umlít? Zatímco mleté koření byste měli spotřebovat do půl roku, celé koření dokáže v kuchyni vydržet až 5 let. Jen si nezapomeňte pořídit mlýnek, nejlépe elektrický. Kulinářští mistři radí po nějaké době všechny kořenky úplně vyprázdnit, vyčistit nebo obnovit a naplnit je kořením čerstvým.

  1. Skladování

Někdo nakoupené sáčky s kořením uskladní někam do spíže, jiný je přesype do kořenek, nebo část z nich přesype a další uschová. Kořenky si kupte raději menší, abyste jejich obsah spotřebovali co nejdříve. Teprve prázdnou kořenku doplňte čerstvým kořením.

  1. Materiál

Kořenky se vyrábějí z různých materiálů. Můžete si vybrat sklo, porcelán, keramiku, chirurgickou ocel… Pamatujte, že koření je docela agresivní a po čase může některé materiály „narušit“. Velmi odolné, a proto pro kořenky optimální je například sklo.

  1. Vidět, nebo chránit?

Třemi největšími nepřáteli koření jsou světlo, teplo a vlhko. Ani jeden z nich mu nedělá dobře, jejich působením ztrácí koření barvu, chuť i aroma. Působení světla zamezíte tak, že si pořídíte neprůhledné kořenky – keramické, z chirurgické oceli nebo z tmavého skla. Kořenky z čirého skla nenechávejte na lince ani nikde jinde v kuchyni, ale schovejte je někam dovnitř.

  1. Žádné slunce, žádný sporák

Teplo způsobuje žluknutí. Kořenky proto nepatří ke sporáku (kde je samozřejmě nejraději a nejčastěji míváme). Vyhraďte jim místo, kde je

  • teplota nanejvýš pokojová, ale raději ještě o stupeň méně

  • stabilní, neproměnlivé teplo

  • místo mimo dosah sluníčka.

  1. Vlhko způsobuje plíseň

Kvalitní kořenky musejí výborně těsnit. Vybírejte takové, které mají hrdlo zabroušené nebo se silikonovým těsněním. Dobře poslouží i kořenky s korkovou zátkou, nebo se šroubovacím uzávěrem. Nedávejte kořenky nad sporák, kam se dostane pára od vaření. Koření rádo přebírá pachy z vaření, ale může také zplesnivět.

  1. Další vhodné nádoby

Dochucovadla nebývají pouze v kořenkách.

Text: Dana Pešková

Foto: px fuel

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Zahrada ještě nespí
nasehvezdy.cz

Zahrada ještě nespí

Příroda se ukládá k zimnímu spánku pozvolna a...
Chlapi se o ni perou! Kdo je její milenec?
nasehvezdy.cz

Chlapi se o ni perou! Kdo je...

Po pravé lásce stále jen marně touží. MARTINA...
Brdy: Mládě mezi chráněnými krajinnými oblastmi
epochanacestach.cz

Brdy: Mládě mezi chráněnými...

Naše nejmladší chráněná...
Za neobjevenými skvosty Karlovarského kraje
epochanacestach.cz

Za neobjevenými skvosty...

Chcete objevovat zajímavá...
Digitální ilustrace zachycující přírodu
epochalnisvet.cz

Digitální ilustrace...

Jak lze vytvářet ilustrace divoké přírody pomocí...
Evropu před zemí půlměsíce zachránila husarská jízda
epochaplus.cz

Evropu před zemí půlměsíce...

Mongolové vyženou ve 13. století turecké kmeny na západ až na území kolem dnešního města Konya ve...
Děsivý maják Seguin Island: V moři se pohybuje obří had a uvnitř nebezpeční duchové
enigmaplus.cz

Děsivý maják Seguin Island: V...

Maják z konce 18. století na Seguin...
Projekt CROCODILE: Inteligentní doprava Evropy
21stoleti.cz

Projekt CROCODILE:...

„Jak chcete vládnout zemi, kde se vyrábí 246...
Dálková výuka komplikuje rozvoj talentovaných žáků
epochaplus.cz

Dálková výuka komplikuje rozvoj...

Zavřené školy komplikují životy rodinám a brzdí také rozvoj...
0 shares