Domů     Krycí název sardinky
Krycí název sardinky
30.9.2019

Malé rybky napěchované v kovové krabičce (alias olejovky) patří ke spížovému inventáři mnoha domácností. A není divu. Pokrmy z nich jsou většinou zdravé, nenáročné na přípravu a skvěle chutnají. Máte je taky rádi?

Rybičky v konzervě patří mezi velké cestovatelky. Nejprve hromadně urazí cestu od moře do středu Evropy, pak nezřídka cestují v batozích po českých zemích.

Časopis dTest se rozhodl zjistit, zda se spolu se sardinkami neskrývá v plechovkách i překvapení v podobě nežádoucích látek.

Není ryba jako ryba, natož sardinka

Existuje celá řada rybiček v konzervě a není snadné se v nich orientovat. Příliš nápomocná není ani legislativa. Nařízení č.

2136/89 za pravé sardinky považuje pouze ryby s názvem Sardina pilchardus, žijící v mořích obklopujících Evropu (vyjma Baltického moře), zároveň však povoluje „sardinkami“ nazývat i konzervy, ve kterých jsou naloženy jiné druhy ryb.

Chcete-li mít při nakupování jistotu, že saháte po pravých sardinkách, hledejte na obalu jejich latinský název nebo pátrejte po legislativním označení „konzervované sardinky“, které bude uvedeno drobným písmem vedle složení.

Konzerva s nápisem sardinky totiž smí podle zmiňovaného nařízení ukrývat také šproty nebo jiné ryby. V takovém případě pak musí být uvedeno označení „konzervovaný výrobek typu sardinek“.

Takže vlastně nic nebrání tomu, aby existovala konzerva Baltické sardinky, i když pravé sardinky v Baltu nežijí a v konzervě se nacházejí drobnější šproty (Sprattus sprattus).

Rybičky do pohody i nepohody

Vlastně se to dá brát doslova, protože bez sardïnek by byla o hodně chudší například studená kuchyně. Přidávají se do pomazánek, obkládají se jimi chlebíčky a jednohubky, vytvářejí se z nich pěny a náplně. Nezřídka najdou uplatnění i při vaření a pečení.

Mohou být kdykoliv po ruce, protože dlouho vydrží. Jsou ideální jako záloha na horší časy, nebo jako železná zásoba pro ty, kdo občas zapomenou nakoupit.

V čem plavou rybičky?

Sardinky i všechny ryby, které se tak mohou podle evropského práva označovat, se nejčastěji nakládají do oleje nebo do nálevu z vlastní šťávy s olejem, popřípadě se ponechávají pouze ve vlastní šťávě, která se z masa uvolní během tepelného zpracování.

K dostání jsou však i ryby v oleji ochucené citronem nebo chilli, v rajčatové omáčce, paprikové omáčce či v jiných marinádách.

Časopis dTest poslal do laboratoře nejběžnější sardinky v oleji a ve vlastní šťávě s olejem a podrobil je zkouškám na nežádoucí látky, na dodržení deklarované hmotnosti i senzorické kvality.

Jak chutnají?

Chuťově nejlepší, i když obsahovaly rybky různých velikostí, se jevily hodnotitelům výrobky Eva, Hamé a Adriatic Queen, Isabel, Jadran a Tesco, dvě větší sardinky v konzervě Nixe z Lidlu.

Všechny jmenované patřily k nejlahodnějším a vysloužily si za chuť velmi dobré nebo dobré známky.

­ Nejhůře z pohledu chuti vyšly šproty s názvem Baltické sardinky značky Big Fish, kterým hodnotitelé vytýkali nahořklou chuť a nepříjemnou žluklou pachuť. Stejný výrobek dopadl nejhůře rovněž v celkovém senzorickém hodnocení.

Mohly za to také ocasní ploutve, které podle evropského nařízení konzervované sardinky mít nesmějí, a potrhaná kůže ryb.

Nadšení nebudily ani drobné šproty s názvem Baltické sardinky značky King Oskar, které sice obalem evokují cosi lepšího, ale obsah tomu neodpovídá.

Na chvost smyslového potěšení zařadili hodnotitelé i sardinky ve slaném nálevu a slunečnicovém oleji z Alberta s privátní značkou ah Basic.

Co u rybiček nechceme

Ryby jsou poměrně citlivé na skladování a uchovávání. Neopatrné zacházení, vyšší teploty a nedostatečná rychlost zpracování po výlovu mohou mít za následek kažení masa. To se projevuje i rozkladem bílkovin a tvorbou histaminu a amoniaku.

Histamin je látka přirozeně produkovaná v těle, ovšem její nadměrné množství vyvolává projevy alergické reakce, otoky a kopřivku. V září 2011 Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila nadlimitní množství histaminu v rybičkách v oleji z Estonska.

Limit pro histamin 100 mg/kg byl překročen více než patnáctinásobně. V  testu byl histamin detekován jen u čtyř výrobků, a to v řádu jednotek miligramů.

Amoniak jako důkaz rozkladu ryby analýzy v alarmujícím množství nepotvrdily, čpavá látka by se v takovém případě potvrdila i senzoricky.

Královna sardinka

V testu zvítězily pravé sardinky v rostlinném oleji Jadran (velmi dobře, 32,10 Kč/100 g pevného podílu), protože dobře chutnaly a nejlépe dopadly v dodržení deklarovaného obsahu masa.

Výhodný nákup představují sardinky ve slaném nálevu a oleji značek Gran Mare, Billa/Clever (dobře, 17,70 Kč/100 g pevného podílu), které navíc nejlépe chutnaly, a Makro/Aro (dobře, 17,60 Kč/100 g pevného podílu).

Nejhůře byly hodnoceny výrobky Baltické sardinky Big Fish a King Oscar, které trpěly nedostatky ve většině provedených zkoušek.

Proč jíst sardinky?

Jednoduchá odpověď zní, protože jsme s rybami na štíru. Jíme jich prostě málo. A tak náš organismus sardinky ocení.

Jedna konzerva sardinek dodá člověku celou potřebnou denní dávku vitaminu B12, nadpoloviční doporučený denní příděl vitaminu D a čtvrtinu denní dávky vitaminu B3. Kosti v rybičkách zajišťují vedle lahodné chuti také skvělý zdroj vápníku.

Zapomenout však nelze ani na selen, fosfor, železo, hořčík, měď a zinek, které může lidské tělo ze sardinek také získat. Sardinky patří mezi vynikající zdroje tuku s optimálním složením mastných kyselin.

Víte, že…

Za otce konzervování potravin se považuje Francouz Nicolas Appert, který v roce 1795 experimentoval s uchováváním jídla? Jako první začal zavírat potraviny do sklenic, které vkládal do vroucí vody.

Během napoleonských válek se nechala francouzská vláda slyšet, že nabídne 12 tisíc franků tomu, kdo přijde na levný a efektivní způsob, jak uchovat velké množství jídla. Rostoucí armáda totiž potřebovala stále vyšší a hlavně pravidelné zásobování.

Nicolas Appert se přihlásil se svým nápadem potraviny zavařovat do sklenic a cenu vyhrál. S plechovou konzervou, jak ji známe dnes, však přišel krátce po něm Brit Peter Durand. Konzervování ryb v plechovkách se používalo už ve 30. letech 19. století ve Skotsku. O deset let později Američané začali konzervovat lososa.

Text: Eva Hořánková podle časopisu dTest, Foto: Shutterstock

Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šelma, která přechytračila pasti: první důkaz, že vlk použil nástroj
21stoleti.cz
Šelma, která přechytračila pasti: první důkaz, že vlk použil nástroj
V odlehlých končinách západní Kanady se odehrála scéna, kterou by ještě nedávno považovali biologové za nemožnou. Výzkumný tým pracující na území národa Heiltsuk položil na mořské dno pasti na invaziv
Omlazující zázrak zvaný exosomy
nejsemsama.cz
Omlazující zázrak zvaný exosomy
Zní to skoro jako sen. Na scénu přichází inteligentní sérum, které aplikujete na obličej dvakrát denně, a ono ihned začne aktivně likvidovat nedokonalosti pleti. Revoluční novinka, která cloumá světem kosmetiky! Právě to je docela nenápadná pleťová péče s tzv. exosomy, jež dokáže takřka nahradit nákladné botulotoxinové či hyaluronové injekční zákroky. S buňkami komunikuje a aktivně je napravuje Exosomy jsou nosiči informací,
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
epochalnisvet.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry.   Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu…Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Proč se britská vévodkyně Kate nebojí nosit i levné šperky?
epochaplus.cz
Proč se britská vévodkyně Kate nebojí nosit i levné šperky?
Když se Kate Middleton stala součástí královské rodiny, získala přístup k desítkám vzácných diamantů a historických klenotů. Přesto je na ní uvidíme jen při nejvýjimečnějších příležitostech. Místo nich často volí levné, dostupné nebo moderní šperky a rozhodně to není proto, že by drahokamy neměla ráda. Jde o promyšlenou strategii, díky které působí přístupně, moderně a
Melounový drink
tisicereceptu.cz
Melounový drink
A abyste měli všechny ty dobroty čím zapít, tak si umíchejte skvělý nápoj. Melounový drink je tou pravou tečkou na závěr. Na zdraví! Ingredience 60 ml světlého rumu 2 limety 12 až 14 lístků má
Proč kráska opustila hvězdného boháče Cruise?
nasehvezdy.cz
Proč kráska opustila hvězdného boháče Cruise?
Herec z filmu Rain Man, Tom Cruise (63), skončil zase sám, bez lásky! Jeho přítelkyně, kubánsko-španělská herečka Ana de Armas (37), ho po devíti měsících opustila. Údajně vyprchala jiskra a milen
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
iluxus.cz
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
Když se na aukci objeví Hermès Birkin, ceny běžně stoupají do statisíců dolarů. Ale když jde o kabelku, kterou desítky let nosila sama Jane Birkin, přidává se k finanční hodnotě ještě jedna – emocioná
V našem domě jedna navíc
skutecnepribehy.cz
V našem domě jedna navíc
Manžel mě jeden den informoval, že si našel milenku, a hned následující den si ji k nám nastěhoval. Žila jsem roky v domnění, že náš manželský život je v pohodě. Bohužel jsem si to myslela jen já. Spokojený vztah skončil ze dne na den. Manžel mi jednoho dne sdělil, že miluje jinou. A ta je teď těhotná! Rovnou mi oznámil, že
Plakala císařovna pro svého soudce Ti?
historyplus.cz
Plakala císařovna pro svého soudce Ti?
Po tváři čínské císařovny Wu se koulí slzy jako hrachy…Její oblíbenec, ministr Ti Žen-ťie, muž činu, který se dokázal ohánět slovem v soudní síni stejně jako mečem v případě ohrožení a nejedou jí dobře poradil ve státnických záležitostech, právě odešel na věčnost.   „Nemůže být falešná?“ ptá se Chung Liang svého pána, který pozoruje velkou
Řeka Sambatjon: Byl smrtící vodní živel skutečný?
enigmaplus.cz
Řeka Sambatjon: Byl smrtící vodní živel skutečný?
Rozbouřený říční tok s mohutnými peřejemi je děsivý a neúprosný. Jeho vroucí vody ode dna odpoutávají obrovské těžké balvany a zuřivě jimi vrhají do vzduchu. Vymrštěné kameny pak dopadají na každého,
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i