Domů     Kouzlení se želatinou
Kouzlení se želatinou

Obzvlášť teď v létě zaujímá želatina přední místo v naší dezertní kuchyni. Na stůl přicházejí různé ovocné rosoly a želé, vydatnější zákusek zastoupí lehký piškot s tvarohovým krémem a ovocem, opět bohatě doplněný vrstvou želatiny.

Želatina je bohatým zdrojem bílkovin vhodných pro stavbu kolagenu. Ten tvoří základ pojivové tkáně, a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky, kolagen je i ve sklivci a v bělmě oka. Někdy se mu říká „elixír mládí“.

Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak mrštně se pohybuje.

Můžeme si ji vyvařit

Želatina je čistý jemný klih, který se získává ze surovin bohatých na kolagen. Vyvářením kostí, respektive kloubů jatečních zvířat získáme velice výživnou tekutinu, která vytvoří rosol.

Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací vlastnosti. Želatina je tedy převážně živočišného původu – vepřového či hovězího. Želatinu však lze získat i z mořských řas.

• Agar je želé z mořských řas, z rostlinných slizů – agarofytů. Je bez kalorií a vyniká obsahem minerálů. Má lepší želírovací schopnost a tuhne pevněji než želatina.

• Karagen (E 407) se původně připravoval z irského lišejníku, dnes už se ale také vyrábí z mořských řas. Obsahuje hodně vápníku a dalších minerálů.

Přínos v kuchyni

Plátky želatiny či prášek se ve vodě varem rozpouští, chlazením tuhne, podobá se původnímu kolagenu, ze kterého vzniká. Živočišná želatina se používá především k výrobě tlačenky a huspenin.

V cukrářství se využívá jejích želírovacích schopností k výrobě dortů a cukrovinek. Její kalorická hodnota je 1506 kJ na 100 g, ovšem na porci dezertu jí postačí lžička.

Želatina se ochucuje různými ovocnými příchutěmi, hlavně citronovou, ale někdy chutná i například po cole. Ovoce jí dodává i barvu. Příkladem jsou různé želatinové bonbóny třeba gumoví medvídci, oblíbené nejen u dětí.

Jak připravit želatinu?

Jak na to, aby se opravdu povedla? Želatina pro zhotovení sladkých chuťovek, ovocných i krémových dezertů, dortů a nejrůznějších moučníků, je k dostání v prášku nebo plátcích.

Vybrat si můžeme čirou (průsvitnou), která při použití s ovocem pomůže k jeho zafixování, čerstvé plody si navíc udrží krásnou barvu i své místo.

K dostání je želatina barevná, nejčastěji červená, ale lze i čirou želatinu obarvit špetkou potravinářského barviva a vyrobit si vlastní odstín, anebo aby rosol podtrhl barvu použitého ovoce. Želatinu přimícháváme i do krémů pro lepší zatuhnutí.

Fígle na přípravu

Želatinu připravujeme vždy podle návodu na obalu. V zásadě platí, že ji necháme nejdříve nabobtnat (asi 30 minut) ve studené vodě nebo ovocné šťávě, kterou slijeme z kompotu. Plátkovaná želatina se doporučuje mírně vymačkat z přebytečné vody.

Poté želatinu zahřejeme a necháme zpátky mírně zatuhnout, což činí při přípravě největší problém.

• Nabotnalou želatinu zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni do 60 °C, želatina nesmí přejít varem, ztratila by želírovací schopnost.

• Zahřátou želatinu vmícháme do náplně – při použití na korpus, musíme nechat želatinu nejdříve trochu vychladnout, jinak by byla moc řídká a do korpusu by se vsákla.

• U zalévání dezertů a ovocných moučníků je důležité vystihnout správný moment, po určité době totiž náhle ztuhne a už ji není možné na korpus nalít. (pokud k tomu dojde, musíme želatinu v horké vodní lázni znovu rozpustit a vše zopakovat).

• Tuhnutí želatiny je možné urychlit v lednici.

Tip Paní domu: Nedávejte želatinu NA moučník, ale POD něj! Vyložte formu mikrotenovou fólií, na ni nalijte želatinu. Počkejte, až začne houstnout, a pak do ní naaranžujte ovoce.

Ještě než zatuhne úplně, přiložte na směs korpus a trochu na něj zatlačte. Po úplném zchlazení lehce vyklopte na podnos a stáhněte fólii.

Jahodová panna cota

Suroviny: 500 g jahod•225 g prosátého moučkového cukru•2 lžíce želatiny•250 ml smetany ke šlehání + 170 ml navíc•60 ml vody•100 g mléčné čokolády•máslo na vymazání formiček•formičky

1. Jahody rozmixujeme dohladka a přecedíme, abychom je zbavili semínek. Vzniklé pyré dáme spolu s cukrem do menšího hrnce a na středním plameni přivedeme k varu. Vaříme 10–12 minut, až se objem zredukuje na polovinu.

2. Stranou nalijeme do misky vodu, přidáme želatinu a necháme rozpustit. Jahodovou směs stáhneme z plotny a pomalu k ní přilijeme smetanu a rozpuštěnou želatinu. Směs vrátíme na plotnu a za občasného míchání vaříme asi 2 minuty.

3. Formičky vytřeme máslem. Nalijeme do nich jahodovou směs a dáme na 4–6 hodin chladit. Čokoládu rozpustíme se smetanou ve vodní lázni a necháme zchladnout. Obsah vyklopíme z formiček na talířek a přelijeme chladnoucí čokoládovou polevou.

Želatinové bonbony

Suroviny: 130 g želatiny• 200 ml a 120 ml vody• 400 g cukru• 400 ml sirupu• 4 lžíce citronové šťávy• potravinářské barvy• formička na pralinky a celofánové pytlíky

1. Smíchejte želatinu s 200 ml vody. Nechte cca 20 minut bobtnat. Poté želatinu rozpusťte ve vodní lázni – mísu s želatinou postavte do hrnce s trochou vody a zahřejte, až vznikne jednolitá masa.

2. Pomocí metličky v hrnci smíchejte cukr a 120 ml vody a zahřívejte, dokud se nezačne směs vařit. Nyní do cukrové směsi vmíchejte sirup. Nakonec do cukrové hmoty vmíchejte citronovou šťávu a rozpuštěnou želatinu.

Podle chuti ovocné šťávy přidejte i trochu potravinářského barviva. Nechte budoucí medvídky 15 minut „dojít“ na teplém sporáku.

3. Teď můžete začít bonbony plnit do formiček.

Hodí se k tomu silikonové formy na pralinky nebo prázdné umělohmotné platíčko z adventního kalendáře.

Nechte medvídky asi 12 hodin odpočívat na chladném místě.

4. Po ztuhnutí medvídky vyklopte – a teď už jen zabalit do celofánových pytlíčků, ozdobit a máte krásný dárek.

Piškotový dort s ovocem

Suroviny na korpus: 200 g hladké mouky•6 vajec•30 g hořké čokolády•160 g krupicového cukru•1 balíček vanilkového cukru•1 lžičau nastrouhané citronové kůry•40 ml oleje

na náplň: 250 g měkkého tvarohu•250 ml šlehačky•150 g moučkového cukru•120 g jahod•80 g jahodového džemu•15 g želatiny (namočit)•1 lžíce citronové šťávy•100 ml vody do želatiny

1. Nastrouháme kůru a nakrájíme čokoládu. Bílky ušleháme s cukrem do sněhu. Přidáme žloutky ušlehané s vanilkovým cukrem, čokoládu, nastrouhanou kůru, hladkou mouku a olej a dobře promícháme. Těsto dáme do formy a pečeme 40 minut v předehřáté troubě při 160 °C.

2. Na krém smícháme tvaroh s cukrem, přidáme nakrájené jahody a citronovou šťávu. Na oheň dáme želatinu a zahřejeme. Želatinu vlijeme do tvarohu. Vyšleháme šlehačku a vmícháme do tvarohu.

3. Na dno připravené formy položíme jeden plát korpusu. Pomažeme džemem a polovinou krému. Zaklopíme druhou částí korpusu. Opět pomažeme džemem a krémem a zaklopíme poslední částí korpusu. Vložíme do lednice a necháme 2–3 hodiny zatuhnout. Pak z formy vyndáme, pomažeme šlehačkou a ozdobíme jahodami.

Vaječná tlačenka s uzeným masem

Suroviny na tlačenku: 10 ks vajec•30 g vyloupaného hrášku•50 g listové kapusty•50 g mrkve•6 g (3 ks) plátkové želatiny•100 ml vody•100 ml smetany 33%•50 g uzeného boku•sůl•pepř•forma

1. Vejce uvařte ve vodě natvrdo, pak je vychlaďte a oloupejte. Oddělte od sebe uvařené bílky a žloutky. Žloutky pak použijte na ozdobu.

2. Mrkev, hrášek, uzený bok a kapustu nasekejte na menší kousky, které vložíte do smetany, a přiveďte k varu. Ochuťte solí a již dále nevařte. Přidejte na malé kousky nakrájený uvařený bílek a lehce promíchejte tak, aby se zelenina a vejce nerozbila.

Vše opepřete trochu více, aby chuť směsi byla pikantní a přidejte rozpuštěnou želatinu.

3. Připravenou směs vlijte do formy. Nechte zatuhnout a poté rozkrájejte na jednotlivé porce.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zdravotní problémy Štěpánka semlely
nasehvezdy.cz
Zdravotní problémy Štěpánka semlely
Prožíval velké trápení. Martin Štěpánek (†63) ho nedokázal snášet. A tak sám odešel. Slavný člen hereckého klanu Martin Štěpánek (†63) byl charismatický a silný muž, který měl rád nad svým životem
Nejlepší milenci  podle znamení
nejsemsama.cz
Nejlepší milenci podle znamení
Ať už hledáte ideálního milence, nebo chcete konečně pochopit svého muže, erotický horoskop vám otevře oči – a možná i dveře do bouřlivých nocí. Hvězdy vám napoví, co čekat od mužů podle znamení, v nichž jsou narozeni. Beran (21. 3. – 20. 4.) Jde rád rovnou na věc. Předehry se u něj moc nenadějete. Je náruživý a nedá vám prostor k dlouhému rozmýšlení, protože
Zájem o firemní vánoční večírky v Česku roste. Bodují netradiční lokace
iluxus.cz
Zájem o firemní vánoční večírky v Česku roste. Bodují netradiční lokace
Po roce stráveném v kancelářích a zasedačkách hledají lidé během firemních večírků prostor k nadechnutí. Možnost na chvíli vystoupit z uzavřených stěn a hektických meetingů a ocitnout se v oáze klidu
Uzdravení z karlovarských pramenů: Zkombinujte je s léčebnou kůrou a budou se dít zázraky
enigmaplus.cz
Uzdravení z karlovarských pramenů: Zkombinujte je s léčebnou kůrou a budou se dít zázraky
Lidé o své zdraví dbají víc než dřív, chtějí hlavně posílit imunitu, ale také si odpočinout a nabrat nové síly po fyzické i psychické stránce. Jak na to? Zamiřte do lázní! [gallery ids="160505,1605
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Tetování pod drobnohledem: Inkoust může zvyšovat riziko rakoviny
21stoleti.cz
Tetování pod drobnohledem: Inkoust může zvyšovat riziko rakoviny
Tetování patří mezi nejstarší známé formy lidského umění, prokazatelně existuje už nejméně pět tisíc let. Jeho obliba nyní, zejména v západních zemích, opět vzrůstá, ovšem lékaři bijí na poplach, prot
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Salát tabouleh
tisicereceptu.cz
Salát tabouleh
Tento salát pochází z Blízkého východu. Základem je bulgur a zelenina a hlavní ingrediencí hladkolistá petrželka. Potřebujete 100 g bulguru 1 citron 1 šalotku 2–3 jarní cibulky 1 menší salát
Muž, který otevřel cestu ke hvězdám: Ciolkovskij a jeho dědictví
epochaplus.cz
Muž, který otevřel cestu ke hvězdám: Ciolkovskij a jeho dědictví
V době, kdy byl vesmír jen odvážnou představou a nikoli reálným cílem, žil v Rusku Konstantin Ciolkovskij – tichý učitel s neobyčejnou vytrvalostí. Navzdory těžkému osudu, ztrátě sluchu, smrti matky i zkáze svých rukopisů požárem a povodní dokázal vytvořit teoretické základy kosmonautiky. Jeho vize se staly zdrojem inspirace pro celé generace vědců a průkopníků dobývání
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
3 nejstarší deskové hry: Bavili se při Člověče, nezlob se už faraoni?
historyplus.cz
3 nejstarší deskové hry: Bavili se při Člověče, nezlob se už faraoni?
Tutanchamon se zlobí, když mu jeho rádce Aj připomíná nesplněné vladařské povinnosti. Teď, když mu hra Senet tak pěkně jde, přece nemůže přestat. Jeho spoluhráče to ale moc nebaví. Nudí se, hrát s vládcem ovšem považuje za svoji povinnost.   Podle dnešních měřítek se Tutanchamon (vládl přibližně v letech 1332–1323 př. n. l.) sotva dožije
S kily odhodila beze studu i manžela
skutecnepribehy.cz
S kily odhodila beze studu i manžela
Můj syn se do své stále ještě manželky zamiloval v době, kdy byla obézní. Oblíbil si ji jako člověka a já to u něho obdivovala. Když Dan poznal Kamilu, byla hodně obézní. Seznámili se před lety na jedné svatbě. Ženil se jejich společný dobrý kamarád a ona patřila do skupiny družiček. Všiml si jí prý hned na první pohled.