Domů     Popcorn jako v kině
Popcorn jako v kině
od 7.7.2020

Kdo miluje večery s dobrým filmem, tomu možná schází jediné – čerstvě připravený popcorn jako v kině. To se dá ale napravit raz dva…

V mikrovlnce

Blesková příprava a prakticky žádná námaha? Jestli máte doma mikrovlnku a nevadí vám, že budete omezeni jen příchutěmi, které se nabízejí v obchodě (a neovlivníte ani jejich kvalitu, samozřejmě), stačí zajít do obchodu pro hotový sáček kukuřice.

reklama

Podle návodu ho mírně rozevřeme (ale nesmíme ho roztrhnout) a na chvilku necháme zahřát v mikrovlnce. Za pár minut máme hotovo, teď se jen neopařit, až budeme sypat popcorn do mísy.

Na pánvi nebo v hrnci

V hluboké pánvi nebo hrnci připravíme popcorn také, jen s o trochu větší námahou. Do hrnce přidáme tuk a kukuřičná zrna, přikryjeme dobře těsnícím víkem a zahříváme.

Jakmile zaslechneme, že zrna začínají pukat, hrnec odstavíme z plotny a přikrytý necháme ještě asi 5 minut stát, aby zrna stačila puknout a zároveň se nepřipalovala. Sůl, cukr nebo další příchutě můžeme přidat nakonec.

Nejen v mikrovlnce nebo na pánvi

Možná ale milujete popkorn natolik, že se vám nechce svěřovat jeho přípravu mikrovlnce, a nebaví vás ani postávat u pánvičky. V takovém případě asi dřív nebo později začnete uvažovat o tom, jestli neexistuje nějaká chytrá mašinka, která vám přípravu usnadní.

reklama

Takových „udělátek“ na popkorn je samozřejmě hned několik typů: speciální hrnec na popkorn, stroj s horkovzdušným ohřevem, nebo (téměř) profesionální stroj, který vám kukuřici rozpuká stejně dobře, jako to umí velká krabice v předsálí kina.

Při rozhodování se budete nejspíš v  první řadě řídit jednoduchou úvahou: záleží na tom, jak často budete popcorn vyrábět.

Hrnec na popkorn

Hrnec na popcorn je typický přístroj pro „začátečníky“. Na rozdíl od všech ostatních nepotřebujete k jeho napájení elektřinu. Funguje na úplně jednoduchém principu a tomu odpovídá i velmi jednoduchá obsluha.

reklama

Jen ho postavíte na plotnu, zahřejete, a zatímco zahřátá zrna kukuřice praskají, otáčíte integrovanou páčkou, aby se kukuřice zahřívala rovnoměrně. Máslo, cukr nebo jiné příchutě můžeme do hrnce přidat ještě před tím, než ho začneme zahřívat.

Takový hrnec je populární hlavně ve Spojených státech. Jeho velkou výhodou je to, že je skladný – vejde se do každé skříně. Hrnec se snadno čistí, protože tuk ani cukr se díky stálému míchání nepřipaluje na dně.

Kdo chce připravit rovnou několik příchutí, bude muset udělat několik várek postupně. Ale velké zdržení to rozhodně nebude.

Horkovzdušný přístroj

Přístroj, který k zahřátí kukuřičných zrn využívá horký vzduch, je klasickou variantou při přípravě kukuřičné dobroty. Výhodou pro všechny, kdo dbají o štíhlou linii, je to, že nebudete muset při přípravě přidávat olej ani máslo.

Už po dvou až pěti minutách máte hotovo a můžete si v pohodě sednout třeba k filmu. Máte-li chuť na popcorn s příchutí, nic není jednodušší – tuk, sůl, cukr nebo další koření můžete přimíchat do hotového popcornu.

Jednu trochu nepříjemnou nevýhodu ale přece jen má: během provozu je dost hlučný. Hluk, který vydává, se dá přirovnat k hluku fénu. Nicméně naprosté většině lidí to nijak zvlášť nevadí, protože celý proces trvá jen chvilku.

Díky vysoké teplotě při přípravě vydrží hotová dobrota déle čerstvá a teplá. Přístroje se během provozu hodně zahřívají, takže před tím, než ho začneme čistit, musíme ho nechat nejdřív vychladnout. Protože při přípravě nepoužíváme nic mastného, čistí se stroj o to snáz.

Přístroj se spodním ohříváním

Trochu jako UFO vypadají popkornovače, které fungují na principu spodního ohřevu. Sestávají z mísy s nepřilnavým (teflonovým) povrchem, která se zahřívá, a průhledné kupole.

Jakmile je hotovo, stačí obrátit popkornovač doslova vzhůru nohama a horní část teď poslouží jako mísa k servírování popcornu.

Ve srovnání s hrncem na popcorn a přístroji s horkovzdušným ohřevem je větší a zvládne vytvořit samozřejmě víc popcornu na jeden zátah. Kukuřici bychom měli do přístroje sypat bez dalších přísad, ty můžeme přimíchat až nakonec.

Jako v kině

Profesionální nebo skoro profesionální popkornovač využijete, pokud máte velkou rodinu, zvete hodně přátel a bez popkornu si život nedovedete představit. V útrobách se skrývá nádoba, která se zahřívá. Aby hotový popcorn neztratil chuť, má stroj vyhřívané dno. Po stranách bývají navíc otvory, které pouští vůni do pokoje.

Tip: Asijský popcorn

Budeme potřebovat 40 ml oleje (nejlépe tmavého sezamového), 7 ½ ml ostrého chillioleje, ½ sklenky kukuřice na popcorn, ½ čajové lžičky česnekové soli, 40 g ořechů (kešu nebo poražených mandlí).

Nemáte-li žádný přístroj na výrobu popcornu, nalijte do velkého hrnce s pevně doléhající pokličkou sezamový a chilli olej a nasypte kukuřici. Zakryjte a ohřívejte na silném plameni, hrncem přitom neustále potřásejte. Asi za čtyři minuty začne pukání slábnout.

Sundejte hrnec z plotny a nechte ho ještě 2 minuty zakrytý. Popcorn nakonec přesypte do velké mísy, posolte a smíchejte s ořechy.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
23.3.2023
Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí, prostě použít, jak se říká, co dům dal. Ale v tom jsou naše hospodyňky víc než dobré. Takže my přidáváme jen pár receptů pro inspiraci. Zapečená bulka s vejcem (4 porce) 4 bulky, 4 vejce, olivový olej, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka 1) Bulky ve dvou třetinách nařízněte a část vydlabejte. Potřete olivovým olejem a rozklepněte do nich vejce. 2) Osolte
19.3.2023
Na první pohled mohou být některé výrobky z keramiky a porcelánu téměř k nerozeznání. Přesto jsou jiné. Jedná se o dva různé materiály, které se zpracovávají dvěma odlišnými způsoby. Jak to tedy s keramikou a porcelánem opravdu je? Jedno mají společné – jedná se o poctivou, ve většině případů ruční práci. Možná i proto jsou výtvory z obou materiálů tak oblíbené. Keramika Je plná slunce, větru
17.3.2023
Dřív se bez ní neobešel žádný sváteční oběd. A byla to milá tradice. Takže až budete přemítat, co upéci v neděli, volba je jasná. Citronová 120 g cukru, ½ citronu, 1 lžíce citronové kůry (bio), 150 g bílého jogurtu, 90 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání 1) Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyš
14.3.2023
Máte chuť na něco sladkého? Připravte si panna cottu (čtěte pana kotu). Ingredience 2 kelímky smetany ke šlehání 1 kelímek smetany na vaření 1 vanilkový cukr nebo 1 vanilkový lusk 70 g moučkového cukru 5 plátků želatiny 2 hrsti mraženého ovoce 3 lžíce krupicového cukru Postup Do misky nalijte půl litru vlažné vody a nechte v ní rozpustit želatinu. Všechny smetany si nalijte do k
9.3.2023
Už naše babičky věděly, že je zelí ideální zimní zeleninou. Dodává tělu vitamin C i vápník a je v kuchyni všestranně využitelné. A navíc se dá připravit na spoustu způsobů. Zvláště kysané zelí byste měli mít na talíři právě teď v zimním období poměrně často. Díky mléčnému kvašení jsou v něm zachovány vitaminy a minerální látky. Je opravdu výborným zdrojem vitamínu C. Má spoustu skvělých vlastnost
Nenechte si ujít další zajímavé články
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
21stoleti.cz
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
Většina dosud známých planet svůj život tráví v rodinném kruhu s mateřskou hvězdou a mnohdy i s planetárními sourozenci. Ale jak to tak někdy bývá u lidí, tak i mezi planetami může dojít ke konfliktu,
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo čerpající z bohatých lokálních tradic, kultury, umění a architektury, poskytl své prostory a záštitu kosmetické značce Klara Rott, která zde vytvořila un
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
nasehvezdy.cz
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
Těžko věřit, že je Lucie Benešová (48) babičkou. Vzhledem směle konkuruje i o generaci mladším herečkám – není divu, že ještě dnes jí scenáristé předepisují košilaté scény, jak je sama nazývá. Z je
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a bohužel také pořádně komplikovanou a krvavou minulostí. Tu připomíná i množství historických staveb, mezi které patří i slavný chrám stojící v zeleni ma
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
epochaplus.cz
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
Francouzské královně Marii Antoinettě (1755–1793) dělá její manžel Ludvík XVI. (1754–1793) všechno, co jí na očích uvidí. Projevuje se to na výdajích dvora. Ministru financí Turgotovi dochází trpělivo
Záhada rodinné chaty
skutecnepribehy.cz
Záhada rodinné chaty
V mládí jsem zažila na naší chatě opravdu hrozivé věci, které jsem si nedovedla vysvětlit. Odpovědi na moje otázky přinesl až čas. Jako dívka z Prahy jsem si uměla vychutnat víkendy na naší chatě. Oproti panelákovému bytu to byla vždycky vítaná změna. Přírodu a čerstvý vzduch jsem milovala odmalička. Měli jsme chatu kousek od jednoho rybníka,
Excentrická svatyně klasického designu
rezidenceonline.cz
Excentrická svatyně klasického designu
Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs paradoxů, tvořená moderními formami v kombinaci s nadčasovým nábytkem – to vše stojí za výsledným jemným leskem luxusního interiéru, jehož vyznění
Špagety se zeleninou
tisicereceptu.cz
Špagety se zeleninou
Jídlo, se kterým si poradíte, i když vás na vaření zrovna moc neužije. Ingredience 500 g špaget 500 g mletého masa 250 g rajčatového pyré 1 větší cibule 3 velká rajčata 1 červená paprika 2
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz
Zeleninový kuskus s krevetami
Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky kuskusu 1 l zeleninového vývaru 2 velké cukety 2 pórky 2 lžíce olivového oleje hrubozrnná mořská sůl pepř čerstvá bazalka Postup Suchý kuskus n
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
nasehvezdy.cz
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
Po třinácti letech se rozešel s partnerkou Simonou Brdičkovou (46). Mají spolu dceru Claudii (14). Když to ale Martin Zounar (55) nejméně čekal, vstoupila mu do cesty pohledná psycholožka Kateřina K
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
enigmaplus.cz
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
Už pozorná dítka ve školách se mohou dozvědět, že první knihu na území sousedního Slovenska napsal římský císař Marcus Aurelius. Dokážeme však určit přesné místo, kde slavná sbírka úvah „Hovory k sobě
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
epochanacestach.cz
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
Ačkoli patří k těm menšímv České republice, nabízí aktivity a působivé expozice, kterým nelze říci „ne“. Pouze v Pardubickém kraji můžete nasát omamnou vůni perníku, stát se součástí dostihového vesel