Domů     Hřejivé polévky zblízka i zdaleka
Hřejivé polévky zblízka i zdaleka
21.9.2020

Skvěle poslouží jako první chod, některé i jako večeře, zasytí i zahřejí. Mnohé uvaříte rychle za minimálního úsilí a výsledek bude přesto skvělý.

Vaření polévek má i tu výhodu, že můžete v podstatě donekonečna měnit repertoár, stačí jen mezi oblíbené recepty přidat nějakou tu novinku. Ať už se inspirujete u evropských sousedů nebo v Asii, výhodou je, že suroviny seženete i u nás.

Jen je třeba dát pozor, aby byly čerstvé. A ještě na jednu výhodu polévek bychom neměli zapomenout – můžete vytvořit zázrak a moc neutratíte.

Husté a krémové

Rajčatová s nivou

(4 porce)

1,5 kg zralých rajčat bez semínek (nakrájených na čtvrtky), 2 nasekané nebo prolisované stroužky česneku, 30 ml/2 lžíce rostlinného oleje nebo másla, 1 nakrájený pórek, 1 nakrájená cibule, 1,2 l kuřecího vývaru, 115 g sýru typu niva nadrobeného na kousky, 45 ml/3 lžíce smetany ke šlehání, několik velkých lístků čerstvé bazalky nebo 1–2 snítky čerstvé petrželky plus další na zdobení, 175 g slaniny na ozdobení – opražené a nasekané na kousky, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Troubu předehřejeme na 300 °C. Rajčata vložíme do mělké zapékací mísy. Posypeme česnekem, posolíme a opepříme. Dáme do trouby a pečeme 35 minut.

2) Ve velkém hrnci rozpálíme máslo nebo olej. Přidáme pórek, mrkev a jemně osolíme a opepříme. Za častého míchání restujeme nad malým plamenem asi 10 minut do měkka.

3) Přidáme vývar a pečená rajčata. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, přiklopíme a zvolna vaříme asi 20 minut.

4) Přidáme nivu, smetanu a bazalku nebo petrželku. Nalijeme do kuchyňského robota nebo do mixéru a rozmixujeme dohladka. Je-li třeba, po částech. Ochutnáme a případně dochutíme.

5) Polévku opět ohřejeme, ale nevaříme. Podáváme ozdobenou slaninou a čerstvými bylinkami.

Výraznou chuť rajčat intenzivní chuť nivy skvěle vyvažuje.

Krémová z červených paprik

(4 porce)

4 červené papriky (kapie), 25 g/2 lžíce másla, 1 nakrájená cibule, 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 1,2 l kuřecího nebo slabšího zeleninového vývaru, 45 ml/3 lžíce rajčatového protlaku, 120 ml/ 1,2 kelímku smetany ke šlehání, mletá paprika, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Předehřejeme gril. Papriky poklademe na grilovací rošt a grilujeme, při tom pravidelně otáčíme, dokud slupky nezčernají. Pak papriky vložíme do sáčků, které neprodyšně uzavřeme. Necháme 20 minut stranou.

2) Z paprik oloupeme zčernalou slupku.

3)Podélně je rozpůlíme a odstraníme stopku, vlákna a semínka. Dužinu nakrájíme nahrubo.

4) V hluboké pánvi rozehřejeme máslo. Přidáme cibuli a rozmarýn a restujeme na malém plameni asi 5 minut. Rozmarýn vyjmeme a vyhodíme.

5) K cibuli přidáme papriky a vývar, přivedeme k varu a zvolna vaříme 15 minut. Vmícháme rajčatový protlak a poté polévku rozmixujeme nebo propasírujeme do hladka.

6) Přimícháme polovinu smetany a dochutíme paprikou, pepřem, případně solí.

7) Polévku servírujeme teplou nebo studenou, ozdobenou zbylou smetanou rozmíchanou lehce po povrchu a posypanou špetkou papriky.

Grilováním získávají papriky nasládlou uzenou chuť, která se značně liší od chuti čerstvých nebo vařených paprik. V této sametově hebké polévce jsou vynikající.

Pikantní

Thajská kuřecí

(4 porce)

15 ml/1 lžíce rostlinného oleje, 1 stroužek česneku na jemno, 2 nakrájená kuřecí prsa bez kůže a bez kostí, 2 lžičky mleté kurkumy, ¼ lžičky pálivého chilli koření, 75 g/půl hrnku kokosového másla, 900 ml horkého kuřecího vývaru, 2 lžíce citronové nebo limetkové šťávy, 2 lžíce arašídového másla s kousky arašídů, 50 g čínských vařených nudlí nalámaných na kousky, 1 lžíce nasekané jarní cibulky, 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, sůl, čerstvě mletý pepř, sušený strouhaný kokos na ozdobení, čerstvé červené chilli papričky nasekané na jemno.

1) V hrnci rozpálíme olej, na kterém 1 minutu smažíme česnek. Přidáme kuře a koření. Smažíme 3–4 minuty, přitom mícháme.

2) Kokosové máslo nalámeme do horkého kuřecího vývaru a mícháme, dokud se nerozpustí. Vývar nalijeme na kuřecí prsa a přidáme citronovou šťávu, arašídové máslo a čínské nudle.

3) Přiklopíme a vaříme 15 minut na mírném plameni. Přidáme jarní cibulku a čerstvý koriandr, dobře osolíme a opepříme a necháme ještě 5 minut povařit.

4) Mezitím na pánvičce asi 2 minuty opražíme chilli koření a strouhaný kokos, dokud kokos mírně nezhnědne. Při tom mícháme.

5) Polévku nalijeme do misek a podáváme ozdobenou praženým kokosem a chilli.

Vychutnejte si typickou chuť thajské kuchyně, kombinující česnek, kokos, citron a chilli.

S velkými kousky

Ribollita

(6–8 porcí)

45 ml/3 lžíce olivového oleje, 2 nasekané cibule, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 4 rozmačkané stroužky česneku, 2 jemně nakrájené řapíky celeru, 1 očištěná a nasekaná bulva fenyklu, 2 velké cukety nakrájené na tenké plátky, 400 g nakrájených konzervovaných rajčat, 2 polévkové lžíce pesta (domácího nebo koupeného), 900 ml zeleninového vývaru, 400 g slitých konzervovaných bílých fazolí nebo fazolí borlotti, sůl, čerstvě mletý pepř

Příloha: 450 g čerstvého špenátu, 1 lžíce extra panenského olivového oleje plus trochu na pokapání, 6–8 plátků bílého chleba, hoblinky parmezánu

1) Ve velkém hrnci rozpálíme olej. Vložíme cibuli, mrkev, česnek, celer a fenykl a zlehka restujeme 10 minut. Přidáme plátky cukety a restujeme další 2 minuty.

2) Přidáme rajčata, pesto, vývar a fazole a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a zvolna vaříme 25–30 minut, dokud zelenina nezměkne. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

3) Před podáváním 2 minuty restujeme na oleji špenát, dokud nepustí šťávu. Dáme jej na chléb v talířích a přelijeme polévkou. Podáváme s olivovým olejem na pokapání a parmazánem na posypání.

Ribollita je podobná minestrone, ale místo těstovin jsou v ní fazole. V Itálii se tradičně nalévá na plátek chleba, ale můžete jej vynechat, aby byla polévka lehčí.

Balkánská z cizrny

(4–6 porcí)

500 g cizrny namočené přes noc, 2 l zeleninového vývaru, 3 větší brambory nakrájené na větší kousky, 50 ml olivového oleje, 225 g listového špenátu, sůl, čerstvě mletý pepř, pikantní klobása

1) Cizrnu scedíme a propláchneme studenou vodou. Nasypeme ji do hrnce k zeleninovému vývaru. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme asi hodinu zvolna povařit.

2) Přidáme brambory, olivový olej, osolíme a opepříme. Brambory vaříme 20 minut do měkka.

3) Asi 5 minut před koncem vaření přidáme špenát a případně klobásu nakrájenou na kolečka. Podáváme na nahřátých talířích.

Na Balkáně patří cizrna mezi základní potraviny, protože je chutná a dobře zasytí.

Z jednoho hrnce

Galský vývar

(4 porce)

450 g uzené šunky v celku, 2 bobkové listy, 2 cibule nakrájené na kolečka, 1,5 l studené vody, 2 lžičky mleté papriky, 645 g brambor nakrájených na větší kousky, 225 g brukve, 400 g konzervovaných bílých fazolí nebo fazolí cannellini slitých, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Šunku namočíme přes noc do studené vody. Potom ji s bobkovými listy a cibulí vložíme do velkého hrnce a stejnou vodou přelijeme.

2) Přivedeme k varu, snížíme teplotu a mírně vaříme asi hodinu a půl do měkka. Během vaření by voda v hrnci neměla vzkypět.

3) Vodu slijeme a necháme trochu vychladnout. Z masa odřízneme kůži a případný tuk a nakrájíme na malé kousky. Dáme zpět do hrnce spolu s mletou paprikou a bramborami. Přikryjeme a necháme 20 minut povařit.

4) Z brukví odkrojíme vršky. Listy srolujeme a nakrájíme na nudličky. Brukev a fazole vložíme do hrnce a mírně vaříme asi 10 minut. Ochutíme solí a čerstvým pepřem a teplé podáváme.

Tip: Uzenou šunku lze nahradit uzeným kolenem.

Tato lahodná sytá polévka je velmi podobná hustým vývarům typickým pro chladnější oblasti.

Pokud jste fandové polévek a rádi byste si rozšířili repertoár, neměla by vám uniknout publikace autorky Debry Mayhewové Hřejivé polévky pro tělo i pro duši, kterou vydalo nakladatelství IKAR.

Text Podle knihy Debry Mayhewové Hhřejivé polévky pro tělo i duši nakl. IKAR upravila Eva Hořánková

Foto Nakladatelství IKAR

Štítky:
Předchozí článek
Související články
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Čočkové ragú se špagetami
tisicereceptu.cz
Čočkové ragú se špagetami
Připravili jsme pro vás ragú s mletým masem, červeným vínem a parmazánem. Suroviny 100 g červené čočky 150 g mletého hovězího masa 4 velká rajčata 2 mrkve 1 velká cibule 3 stroužky česneku
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Podzim je v plném proudu, tak proč si ho nezpříjemnit nějakým výletem do přírody. Skalních měst je u nás mnoho, hezky rozesetých po celé zemi. Pravčická brána Už dlouho je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska, a je tak pomyslným symbolem celé oblasti nedaleko Děčína. Můžete obdivovat její krásu z okolních vyhlídek, ale i
Největší operní záhady: Prokletá operní díla
enigmaplus.cz
Největší operní záhady: Prokletá operní díla
Kolem oper se točí celá řada záhad. V některých sálech údajně řádí duchové, jistá operní díla prý svým tvůrcům přinášejí nevysvětlitelnou smůlu a návštěva konkrétních představení vás může stát život!
SIN uvádí speciální výstavu Objects of Desire
iluxus.cz
SIN uvádí speciální výstavu Objects of Desire
Značka SIN, známá svou inovativní sklářskou technologií Vitrum Vivum, s potěšením představuje exkluzivní prodejní výstavu s názvem Objects of Desire, která potrvá od 21. listopadu do 20. prosince 2024
Nový klenot Four Season v Ósace
epochalnisvet.cz
Nový klenot Four Season v Ósace
Nový hotel prestižní značky se nachází ve 28. patře nově postavené víceúčelové budovy One Dojima od architekta Nikkena Sekkei a nabízí moderní zážitek ve stylu tradičního ryokanu. Celé 36. patro pak bylo vyhrazeno jako wellness zóna a najdete tu také šest originálních restaurací, včetně japonského čajového salonku a kantonské kuchyně.   Klíčové obchodní centrum Japonska
Brzobohatá už chodí bez manžela! Co se děje?
nasehvezdy.cz
Brzobohatá už chodí bez manžela! Co se děje?
Předávaly se divadelní Ceny Thálie a na slavnostním večeru nechyběla ani Daniela Brzobohatá (45), které předvedla krásnou róbu. K překvapení všech ale dorazila bez manžela Ondřeje Brzobohatého (41
Hebké potěšení z doteků luxusu
rezidenceonline.cz
Hebké potěšení z doteků luxusu
Kvalitní osušky, ručníky či froté pantofle díky své savosti a nadýchané struktuře potěší při každém koupelnovém rituálu, na pláži, v relaxačním centru nebo při sportu. Navíc mohou nejen hygienické oáze dodat nádherné barevné akcenty. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem
Berta a Rosa: osudové ženy Emila Holuba
epochaplus.cz
Berta a Rosa: osudové ženy Emila Holuba
Má se z něj stát na otcovo přání doktor. A protože to je hodný chlapec, obětuje svou lásku k archeologii a přírodním vědám a doktorem se opravdu stane. Ale jeho láska k dobrodružství a Africe nezmizí. Jakmile odpromuje, otočí se ke své kariéře zády. „Pojedu do Afriky,“ prohlásí a po třech měsících příprav se vydává na cestu. Je
Pardubický kraj: Království dostihů a malebných řek
epochanacestach.cz
Pardubický kraj: Království dostihů a malebných řek
Oproti ostatním krajům je vnímán jako nejmenší. I přesto se krásy tohoto malého kousku ráje vyplatí prozkoumat do posledního detailu. Nabízí totiž nejen prosluněné louky a šumění řek, ale také elegantní zámky, vůni perníku nebo vojenský adrenalin. Pro chuťové pohárky Je to právě lahodný perník, který zdejší kraj proslavil, a propůjčil mu neodolatelnou „vůni“. První
Jak a kdy myši dobyly Evropu
21stoleti.cz
Jak a kdy myši dobyly Evropu
Myši domácí se poprvé objevily zhruba před 500 tisíci lety, a to na indicko-pákistánském subkontinentu nebo íránské náhorní plošině, později se rozdělily do několika poddruhů. K lidským společnostem s
Život jí vzalo její „mládí“
skutecnepribehy.cz
Život jí vzalo její „mládí“
Lenka byla moje kamarádka od střední. Jenže zatímco my všichni jsme dospěli, založili rodiny, ona si stále užívala jako dvacetiletá. A to se jí vymstilo. Na škole jsme byli skvělá parta, dodnes se vlastně vídáme na četných srazech. S žádnou jinou školou to takto nemám. Nejbližší jsem si tehdy byla právě s Lenkou. Zábavná a bezstarostná holka, moc
3 období chaosu v dějinách Egypta: Lidé v nouzi jedli vlastní děti
historyplus.cz
3 období chaosu v dějinách Egypta: Lidé v nouzi jedli vlastní děti
Břehy Nilu pokrývají stovky obrovských kamenných bloků. Už od dob Staré říše tu Egypťané budují chrámy, pohřebiště, města i vesnice. Právě Nil a jeho každoroční záplavy jsou totiž klíčem k jejich obživě. Pak ale přijde dramatický zvrat… Kolem roku 2200 př. n. l. se v Egyptě prudce ochladí, což má za následek více než 20letý výpadek pravidelných