Domů     Hřejivé polévky zblízka i zdaleka
Hřejivé polévky zblízka i zdaleka
21.9.2020

Skvěle poslouží jako první chod, některé i jako večeře, zasytí i zahřejí. Mnohé uvaříte rychle za minimálního úsilí a výsledek bude přesto skvělý.

Vaření polévek má i tu výhodu, že můžete v podstatě donekonečna měnit repertoár, stačí jen mezi oblíbené recepty přidat nějakou tu novinku. Ať už se inspirujete u evropských sousedů nebo v Asii, výhodou je, že suroviny seženete i u nás.

Jen je třeba dát pozor, aby byly čerstvé. A ještě na jednu výhodu polévek bychom neměli zapomenout – můžete vytvořit zázrak a moc neutratíte.

Husté a krémové

Rajčatová s nivou

(4 porce)

1,5 kg zralých rajčat bez semínek (nakrájených na čtvrtky), 2 nasekané nebo prolisované stroužky česneku, 30 ml/2 lžíce rostlinného oleje nebo másla, 1 nakrájený pórek, 1 nakrájená cibule, 1,2 l kuřecího vývaru, 115 g sýru typu niva nadrobeného na kousky, 45 ml/3 lžíce smetany ke šlehání, několik velkých lístků čerstvé bazalky nebo 1–2 snítky čerstvé petrželky plus další na zdobení, 175 g slaniny na ozdobení – opražené a nasekané na kousky, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Troubu předehřejeme na 300 °C. Rajčata vložíme do mělké zapékací mísy. Posypeme česnekem, posolíme a opepříme. Dáme do trouby a pečeme 35 minut.

2) Ve velkém hrnci rozpálíme máslo nebo olej. Přidáme pórek, mrkev a jemně osolíme a opepříme. Za častého míchání restujeme nad malým plamenem asi 10 minut do měkka.

3) Přidáme vývar a pečená rajčata. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, přiklopíme a zvolna vaříme asi 20 minut.

4) Přidáme nivu, smetanu a bazalku nebo petrželku. Nalijeme do kuchyňského robota nebo do mixéru a rozmixujeme dohladka. Je-li třeba, po částech. Ochutnáme a případně dochutíme.

5) Polévku opět ohřejeme, ale nevaříme. Podáváme ozdobenou slaninou a čerstvými bylinkami.

Výraznou chuť rajčat intenzivní chuť nivy skvěle vyvažuje.

Krémová z červených paprik

(4 porce)

4 červené papriky (kapie), 25 g/2 lžíce másla, 1 nakrájená cibule, 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 1,2 l kuřecího nebo slabšího zeleninového vývaru, 45 ml/3 lžíce rajčatového protlaku, 120 ml/ 1,2 kelímku smetany ke šlehání, mletá paprika, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Předehřejeme gril. Papriky poklademe na grilovací rošt a grilujeme, při tom pravidelně otáčíme, dokud slupky nezčernají. Pak papriky vložíme do sáčků, které neprodyšně uzavřeme. Necháme 20 minut stranou.

2) Z paprik oloupeme zčernalou slupku.

3)Podélně je rozpůlíme a odstraníme stopku, vlákna a semínka. Dužinu nakrájíme nahrubo.

4) V hluboké pánvi rozehřejeme máslo. Přidáme cibuli a rozmarýn a restujeme na malém plameni asi 5 minut. Rozmarýn vyjmeme a vyhodíme.

5) K cibuli přidáme papriky a vývar, přivedeme k varu a zvolna vaříme 15 minut. Vmícháme rajčatový protlak a poté polévku rozmixujeme nebo propasírujeme do hladka.

6) Přimícháme polovinu smetany a dochutíme paprikou, pepřem, případně solí.

7) Polévku servírujeme teplou nebo studenou, ozdobenou zbylou smetanou rozmíchanou lehce po povrchu a posypanou špetkou papriky.

Grilováním získávají papriky nasládlou uzenou chuť, která se značně liší od chuti čerstvých nebo vařených paprik. V této sametově hebké polévce jsou vynikající.

Pikantní

Thajská kuřecí

(4 porce)

15 ml/1 lžíce rostlinného oleje, 1 stroužek česneku na jemno, 2 nakrájená kuřecí prsa bez kůže a bez kostí, 2 lžičky mleté kurkumy, ¼ lžičky pálivého chilli koření, 75 g/půl hrnku kokosového másla, 900 ml horkého kuřecího vývaru, 2 lžíce citronové nebo limetkové šťávy, 2 lžíce arašídového másla s kousky arašídů, 50 g čínských vařených nudlí nalámaných na kousky, 1 lžíce nasekané jarní cibulky, 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, sůl, čerstvě mletý pepř, sušený strouhaný kokos na ozdobení, čerstvé červené chilli papričky nasekané na jemno.

1) V hrnci rozpálíme olej, na kterém 1 minutu smažíme česnek. Přidáme kuře a koření. Smažíme 3–4 minuty, přitom mícháme.

2) Kokosové máslo nalámeme do horkého kuřecího vývaru a mícháme, dokud se nerozpustí. Vývar nalijeme na kuřecí prsa a přidáme citronovou šťávu, arašídové máslo a čínské nudle.

3) Přiklopíme a vaříme 15 minut na mírném plameni. Přidáme jarní cibulku a čerstvý koriandr, dobře osolíme a opepříme a necháme ještě 5 minut povařit.

4) Mezitím na pánvičce asi 2 minuty opražíme chilli koření a strouhaný kokos, dokud kokos mírně nezhnědne. Při tom mícháme.

5) Polévku nalijeme do misek a podáváme ozdobenou praženým kokosem a chilli.

Vychutnejte si typickou chuť thajské kuchyně, kombinující česnek, kokos, citron a chilli.

S velkými kousky

Ribollita

(6–8 porcí)

45 ml/3 lžíce olivového oleje, 2 nasekané cibule, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 4 rozmačkané stroužky česneku, 2 jemně nakrájené řapíky celeru, 1 očištěná a nasekaná bulva fenyklu, 2 velké cukety nakrájené na tenké plátky, 400 g nakrájených konzervovaných rajčat, 2 polévkové lžíce pesta (domácího nebo koupeného), 900 ml zeleninového vývaru, 400 g slitých konzervovaných bílých fazolí nebo fazolí borlotti, sůl, čerstvě mletý pepř

Příloha: 450 g čerstvého špenátu, 1 lžíce extra panenského olivového oleje plus trochu na pokapání, 6–8 plátků bílého chleba, hoblinky parmezánu

1) Ve velkém hrnci rozpálíme olej. Vložíme cibuli, mrkev, česnek, celer a fenykl a zlehka restujeme 10 minut. Přidáme plátky cukety a restujeme další 2 minuty.

2) Přidáme rajčata, pesto, vývar a fazole a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a zvolna vaříme 25–30 minut, dokud zelenina nezměkne. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

3) Před podáváním 2 minuty restujeme na oleji špenát, dokud nepustí šťávu. Dáme jej na chléb v talířích a přelijeme polévkou. Podáváme s olivovým olejem na pokapání a parmazánem na posypání.

Ribollita je podobná minestrone, ale místo těstovin jsou v ní fazole. V Itálii se tradičně nalévá na plátek chleba, ale můžete jej vynechat, aby byla polévka lehčí.

Balkánská z cizrny

(4–6 porcí)

500 g cizrny namočené přes noc, 2 l zeleninového vývaru, 3 větší brambory nakrájené na větší kousky, 50 ml olivového oleje, 225 g listového špenátu, sůl, čerstvě mletý pepř, pikantní klobása

1) Cizrnu scedíme a propláchneme studenou vodou. Nasypeme ji do hrnce k zeleninovému vývaru. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme asi hodinu zvolna povařit.

2) Přidáme brambory, olivový olej, osolíme a opepříme. Brambory vaříme 20 minut do měkka.

3) Asi 5 minut před koncem vaření přidáme špenát a případně klobásu nakrájenou na kolečka. Podáváme na nahřátých talířích.

Na Balkáně patří cizrna mezi základní potraviny, protože je chutná a dobře zasytí.

Z jednoho hrnce

Galský vývar

(4 porce)

450 g uzené šunky v celku, 2 bobkové listy, 2 cibule nakrájené na kolečka, 1,5 l studené vody, 2 lžičky mleté papriky, 645 g brambor nakrájených na větší kousky, 225 g brukve, 400 g konzervovaných bílých fazolí nebo fazolí cannellini slitých, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Šunku namočíme přes noc do studené vody. Potom ji s bobkovými listy a cibulí vložíme do velkého hrnce a stejnou vodou přelijeme.

2) Přivedeme k varu, snížíme teplotu a mírně vaříme asi hodinu a půl do měkka. Během vaření by voda v hrnci neměla vzkypět.

3) Vodu slijeme a necháme trochu vychladnout. Z masa odřízneme kůži a případný tuk a nakrájíme na malé kousky. Dáme zpět do hrnce spolu s mletou paprikou a bramborami. Přikryjeme a necháme 20 minut povařit.

4) Z brukví odkrojíme vršky. Listy srolujeme a nakrájíme na nudličky. Brukev a fazole vložíme do hrnce a mírně vaříme asi 10 minut. Ochutíme solí a čerstvým pepřem a teplé podáváme.

Tip: Uzenou šunku lze nahradit uzeným kolenem.

Tato lahodná sytá polévka je velmi podobná hustým vývarům typickým pro chladnější oblasti.

Pokud jste fandové polévek a rádi byste si rozšířili repertoár, neměla by vám uniknout publikace autorky Debry Mayhewové Hřejivé polévky pro tělo i pro duši, kterou vydalo nakladatelství IKAR.

Text Podle knihy Debry Mayhewové Hhřejivé polévky pro tělo i duši nakl. IKAR upravila Eva Hořánková

Foto Nakladatelství IKAR

Štítky:
Předchozí článek
Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradila moji velkou důvěru
skutecnepribehy.cz
Zradila moji velkou důvěru
Znaly jsme se celý život. Seděly jsme spolu už v lavici na základce, chodily na brigády, svěřovaly si první trapasy, největší strachy i směšné sny. V ěděla o mně všechno. Nikdy jsem nepochybovala, že bych jí nemohla věřit. Když se mi něco povedlo, volala jsem jí jako první. Když mi bylo zle, přišla. A když jsem něco nezvládala, mlčky seděla vedle mě,
Tlumočníci se v Norimberku neubránili slzám
historyplus.cz
Tlumočníci se v Norimberku neubránili slzám
Žalobce se rozohnil na nejvyšší možnou míru a krutá slova směrem k obžalovaným z něj srší ohromnou rychlostí. Vtom se rozsvítí žluté světélko. Muž se nadechne a na chvíli zvolní. Ani ne za minutu je však zpět u původního tempa řeči. Tlumočníkova mysl jede na plné obrátky, po chvilce musí znovu sáhnout po žlutém tlačítku.   „Výsada
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Idylka? Rolins a Nedvěd si už žijí každý svým životem!
nasehvezdy.cz
Idylka? Rolins a Nedvěd si už žijí každý svým životem!
Bylo to všechno jen pouhé divadlo pro okolí? Zpěvačka Dara Rolins (52) se snažila působit, že ji vřelé styky jejího snoubence, fotbalisty Pavla Nedvěda (53), s kamarádkami nikterak nerozházely. Na d
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Další nástroj v boji proti rakovině: zvuk
21stoleti.cz
Další nástroj v boji proti rakovině: zvuk
Takhle to naplánované neměla. Místo aby se dočkala úspěchu, musela mladá výzkumnice snášet projevy nespokojenosti od svých kolegů. Její experiment je rušil. Tak se rozhodla změnit parametry, aby od ni
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Když si břicho dělá, co chce
nejsemsama.cz
Když si břicho dělá, co chce
Rozestup přímých břišních svalů, tzv. diastáza, není problémem pouze žen po porodu. Často se objevuje i u starších žen, a to v důsledku přirozeného stárnutí tkání, hormonálních změn či zvýšené námahy břicha. Možná jste si všimla, že bříško zůstává vypouklé, i když se snažíte držet zdravý životní styl. Při mírném předklonu nebo napnutí svalů se uprostřed objevuje prohlubeň či naopak
Mindfulness a zdraví: Jak moc může psychika ovlivnit tělo?
enigmaplus.cz
Mindfulness a zdraví: Jak moc může psychika ovlivnit tělo?
Současný svět je rušným místem, ve kterém je stále obtížnější najít si čas sám pro sebe a na odpočinek. Není proto divu, že stále větší oblibě se těší různé alternativní léčebné a terapeutické metod
Izraelský hummus
tisicereceptu.cz
Izraelský hummus
Oblíbená pomazánka z cizrny, která chutná na chlebu i na krekrech. Místo tahini pasty můžete použít opražená rozmixovaná sezamová semínka. Ingredience 1 plechovka cizrny ½ lžičky jedlé sody ¼
Hit, který hýbe Českem: Medical Wellness
epochaplus.cz
Hit, který hýbe Českem: Medical Wellness
V minulosti byla důvodem odjezdu do lázní nejčastěji vážná nemoc nebo úraz. Jezdilo se alespoň na tři týdny a pobyty bývaly často velmi striktní: brzký budíček, během celého dne procedury a často nepříliš pestrá „nemocniční“ strava. Dnes je však čím dál oblíbenější kombinace léčebného pobytu s wellness programem a aktivním odpočinkem, tzv. Medical Wellness. Lidé