Domů     Hovězí na talíři, tradice jako od babičky
Hovězí na talíři, tradice jako od babičky
13.8.2020

Medailonky, ragú, pečeně či roštěná. Hovězí maso je v našem jídelníčku neprávem dost opomíjené. Přitom je zdravější než vepřové a drůbež. V českých domácnostech se většinou připravuje jen jak minutka, anebo klasicky s omáčkou.

Paní domu vám připomene nejen klasická jídla, ale i nové recepty na hovězí v moderní úpravě.

POLÉVKY

Silný vývar z hrudí

Suroviny: 1 kg hovězího hrud핽 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) •1 cibule•4 stroužky česneku•6 kuliček nového koření•12 kuliček celého pepře•6 bobkových listů•olej•sůl

Hovězí hrudí nasekáme a zeleninu nakrájíme nahrubo. Cibuli a česnek neloupeme, česnek jen rozkrojíme nebo rozmáčkneme.

Vše osmahneme na oleji, přidáme koření, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, trochu osolíme, zmírníme příkon tepla a táhneme alespoň tři hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu na povrchu.

Vývar scedíme přes jemný cedník nebo plátýnko, dochutíme solí, popřípadě mletým pepřem, maso očistíme z kostí a nakrájíme.

Podáváme s nudlemi a na skus vařenou zeleninou nebo vmícháme vejce či jakoukoliv jinou vložku (noky, nudle, játrová rýže, játrové knedlíčky atd.)

Počet porcí 6 Doba přípravy 200 minut Energie v 1 porci 625 kJ Náročnost ***

Hovězí s játrovou rýží

Suroviny: 500 gramů hovězí přední•2 mrkve•1 hlávka celer•1 kořenová petržel•3 lžičky soli•10 kuliček pepře•2 cibule•6 stroužků česnek•2 lžičky majoránky•3 lžíce strouhanky•200 g hovězích jater•3 vejce•200 g hladké mouky

Maso omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme nastrouhanou mrkev, celer, petržel, cibuli a tři stroužky česneku. Ochutíme solí a pepřem, můžeme přidat zelenou nať libečku či celeru. Vaříme na mírném plameni cca 2 hodiny. Vyndáme maso i kořenovou zeleninu, vše později nakrájíme do polévky.

Játra rozmixujeme na jemné pyré, přidáme vejce, majoránku, drcený česnek, pepř, sůl a strouhanku. Smícháme do těstíčka a necháme chvíli odležet. Poté přes sítko na halušky nastrouháme játrové nočky, které vaříme přímo v uvařeném vývaru.

Vejce s hladkou moukou spojíme do vláčného těsta, které vyválíme na tenkou placku a necháme chvíli odležet. Nakrájíme široké nudle (asi 4–5 cm), položíme je na sebe a krájíme na tenké nudličky. Po usušení je vaříme ve vroucí osolené vodě cca 10 minut na skus.

Polévku podáváme s domácími nudlemi, játrovou rýží, masem a kořenovou zeleninou. Přizdobíme sekanou petrželkou.

Počet porcí 4 Doba přípravy 150 minut Energie v 1 porci 546 kJ Náročnost ***

PŘEDKRM

Sendviče s roastbeefem

Suroviny: 1kg nízkého roštěnce•2 lžíce portského vína•2 lžíce olivového oleje•2 snítky čerstvého tymiánu•1 lžíce hrubozrnné hořčice•mořská sůl•čerstvě mletý pepř

Den před podáváním očištěné a odblaněné maso osolíme, opepříme, pokapeme portským, pomažeme hořčicí a vmasírujeme lístečky tymiánu. Uzavřeme do plastového sáčku a uložíme alespoň na 12 hod odpočívat do lednice.

Asi 3 hod před přípravou maso z lednice vyndáme, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 120 °C. Na pánvi rozpálíme olivový olej a na něm ze všech stran zprudka opečeme zlehka osušené maso. Zprudka opékáme celkem asi 5 min.

Pak přendáme do pekáče a pečeme asi 45–50 min. Hotový roastbeef necháme aspoň půl hodiny odpočívat, aby šťáva rovnoměrně vsákla do masa a maso bylo křehké a šťavnaté.

Sendviče rozkrojíme, potřeme majonézou, bohatě obložíme natenko nakrájeným roastbeefem. Navrch dáme lístek hlávkového salátu a přiklopíme.

Počet porcí 8–10 Doba přípravy 65 + 180 minut Energie v 1 porci 963 kJ Náročnost ****

Uzený hovězí jazyk

Suroviny: 1 velká cibule•600 g uzeného hovězího jazyka•1 stroužek česneku•4 kuličky nového koření•8 kuliček černého pepře•1 bobkový list•podle chuti mletý černý pepř•sůl

na ozdobu: hlávkový salát•cherry rajčata•lístky bazalky nebo snítka kopru

na omáčku: 4 lžíce majonézy•2 lžíce zakysané smetany•80 g strouhaného křenu (nebo kapary)•citrónová šťáva

Uzený hovězí jazyk očistíme, omyjeme a vložíme do studené vody. Přidáme oloupanou cibuli, stroužek česneku, nové koření, celý pepř a bobkový list. Jazyk vaříme zvolna asi 2 hodiny doměkka.

Měkké maso vyjmeme z vývaru a ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou. Sloupneme z kůže a nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Plátky masa necháme vychladnout.

Majonézu smícháme se smetanou, přidáme nastrouhaný křen nebo kapary a zakápneme citrónovou šťávou.

Plátky jazyka servírujeme na listovém salátu s křenovou omáčkou a ozdobíme cherry rajčaty, koprem či bazalkou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Počet porcí 4 Doba přípravy 125 minut Energie v 1 porci 716 kJ Náročnost **

HLAVNÍ CHOD

Hovězí ragú

Suroviny: 0,8 kg hovězího masa (kližka, zadní, přední – podle chuti) •2 větší mrkve• ½ středně velkého celeru•1 petržel•2 cibule•3 bobkové listy•6 kuliček nového koření•pepř•sůl•80 g rajského protlaku•vývar z hovězího či vepřového masa (nebo z kostky)

Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kostičky, které na oleji opečeme dozlatova. Přidáme drobně pokrájenou cibuli a necháme ji zezlátnout. Maso pokrájíme na kostky, ochutíme solí, pepřem, přidáme k zeleninovému základu a necháme zatáhnout.

Přidáme protlak, který s masem a zeleninou promícháme, přilijeme vývar, přidáme koření a necháme vařit doměkka. Během vaření občas promícháme a podlijeme.

Když je maso měkké, vyndáme koření, dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, rýží, domácími noky.

Tip Paní domu: Ragú nezahušťujeme moukou, tekutinu přiléváme přiměřeně k hustotě omáčky. Zeleninu můžeme před podáváním propasírovat (maso vyjmeme). Podlévat můžeme červeným vínem místo vývaru. Okořenit můžeme během vaření i čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem.

Počet porcí 4 Doba přípravy 90 minut Energie v 1 porci 819 kJ Náročnost ***

Svíčková Wellington

Suroviny: 500 g čerstvé žampiony •50 ml olivového oleje•600 g hovězí svíčkové•2 žloutky•400 g listového těsta•200 g parmské šunky•100 g listového špenát u•50 g francouzské hořčice•podle potřeby hrubozrnná sůl•čerstvě mletý pepř

Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme na dva cca 300 g kousky. Osolíme a hodně opepříme. Maso zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, jen aby se zatáhlo. Dáme na talířek, pomažeme celé hořčicí a necháme lednice vychladnout.

Ve vroucí vodě spaříme listový špenát, slijeme a necháme vychladnout. Očištěné žampiony rozmixujeme na fáš. Osolíme, opepříme a dáme na teflonovou pánev. Smažíme tak dlouho, než zbavíme houby veškeré vody. Necháme vychladnout.

Na potravinářskou folii si rozložíme plátky parmské šunky, tak, aby se trochu překrývaly. Potřebujeme vytvořit placku tak velkou, aby se do ní zabalilo maso. Na šunku položíme listy spařeného špenátu. Přidáme vrstvu houbového fáše.

Doprostřed dáme maso, zabalíme i s potravinářskou folií, pořádně utáhneme a vložíme na čtvrt hodiny do lednice. Tímto způsobem nachystáme i druhý balíček.

Na pomoučněném vále rozválíme dva pláty listového těsta silné cca 3 mm a velké tak, abychom do nich mohli následně zabalit balíček s masem a ještě nám zbylo cca 5 cm na překrytí. Okraje (minimálně 3 cm) pomažeme žloutky.

Z balíčku s masem odstraníme folii a položíme na střed plátu listového těsta. Těsto zavineme, odřízneme přebytečné těsto a pořádně stiskneme okraje, tak aby nám šťáva nemohla vytéct.

Položíme na zapékací misku a z horní strany a z boku pomažeme žloutky a osolíme hrubozrnnou solí. Následně lehce nožem, tak abychom těsto neprořízli, vytvoříme na horní stranu ozdobný ornament.

Na horní straně, například špejlí, vytvoříme malý otvor, aby tudy mohla unikat pára a listové těsto neprasklo.

Hovězí Wellington vložíme do rozpálené trouby na 180–200 °C. Pečeme podle požadavku na stupeň propečení (pro doporučený stupeň medium cca 35 minut).

Následně necháme deset minut maso odpočívat na prkénku, poté rozřežeme na cca 2–3 cm vysoké plátky a servírujeme.

Tip Paní domu: Svíčková Wellington se dá připravit i z vepřové panenky nebo z kuřecích prsou.

Počet porcí 10–12 Doba přípravy 120 minut Energie v 1 porci 2241 kJ Náročnost ****

DEZERT

Dort s hovězím

Suroviny: 1,5 kg mletého masa•2 vejce•1 velká cibule•6 stroužků prolisovaného česneku•2 rohlíky•2 hrsti strouhanky•podle chuti sůl•drcený kmín•majoránka•pepř

na ozdobu: petrželka•jarní cibulka jarní•pórek•pažitka•cherry rajčátka•1 pomazánkové máslo s křenem

Všechny suroviny na masovou směs smícháme. Rohlíky na chvíli namočíme do vody, vymačkáme a přidáme k nádivce. Vše dobře promícháme a dáme do sádlem vymazané dortové formy. Pečeme při střední teplotě zhruba 1–1,5 hodiny.

Potom necháme masový dort vychladnout a ozdobíme ho ochuceným pomazánkovým máslem‚ cherry rajčátky a jarní cibulkou nebo pórkem či pažitkou.

Počet porcí 10–12 Doba přípravy 120 minut Energie v 1 porci 1503 kJ Náročnost **

Zapečená cibule

Suroviny: 8 velkých cibulí•500 g mletého hovězího masa•100 g slaniny•svazek šalvěje•sůl•červený pepř•200 g v octu naložených okurek•150 g strouhaného sýra•1 vejce•100 ml suchého bílého vína•4 lžíce strouhanky•30 g másla

Cibule oloupeme, seřízneme vršek a opatrně vydlabeme. Odkrojek a dužinu pokrájíme na kostičky a polovinu opečeme s mletým masem a slaninou.

Šalvěj omyjeme a osušíme, lístky otrháme, nasekáme a přidáme k masu. Osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Vejce, 100 g strouhaného sýra a nadrobno nakrájené okurky vmícháme do mletého masa. Směsí naplníme vydlabané cibule.

Do zapékací formy dáme na máslo zbylou pokrájenou cibulí, víno a naplněné cibule. Pečeme cca 20 minut, po 10 minutách posypeme vršky cibulí 50 g sýra.

Tip Paní domu: Místo sterilovaných okurek můžeme použít nakládané žampiony či kapary.

Počet porcí 4 Doba přípravy 30 minut Energie v 1 porci 1206 kJ Náročnost **

Text: Marie Šrámková, ilustrační foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Související články
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Špičkový diagnostik Josef Thomayer spojuje vědu se srdcem
epochaplus.cz
Špičkový diagnostik Josef Thomayer spojuje vědu se srdcem
Lékař, učitel, vizionář. Josef Thomayer patří mezi nejvýraznější osobnosti české medicíny přelomu 19. a 20. století. Je mužem, který dává do své práce celou duši. Svůj talent piluje na studijních cestách po Evropě: ve Vídni, Berlíně, Paříži i Londýně, kde se setkává s tehdejšími špičkami medicíny. Místo pohodlného přebírání cizích postupů si Josef Thomayer (1853–1927)
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Johann Strauss mladší se bál průvanu
historyplus.cz
Johann Strauss mladší se bál průvanu
Už za svého života byl tak slavný, že o něm hovořili jako o králi. Pokud mají valčíky své království, Johann Strauss mladší je v něm na věčné časy nezpochybnitelným panovníkem. Majitel vídeňského orchestru a skladatel Johann Strauss (1804–1849) má uměleckých genů na rozdávání. Hned tři jeho synové se vydávají na hudební dráhu. Nejmladší Eduard (1835–1916) i
Po smrti matky spadl Pitt na dno. Kdo ho utěší?
nasehvezdy.cz
Po smrti matky spadl Pitt na dno. Kdo ho utěší?
Herec z filmu Pán a paní Smithovi Brad Pitt (61) si prochází obrovsky těžkým obdobím. Odešla mu totiž na věčnost jeho milovaná maminka Jane Etta (†84), která mu byla celoživotní oporou. Byla to práv
Ledová káva s vůní kokosu
tisicereceptu.cz
Ledová káva s vůní kokosu
V horkých dnech je sklenice ledové kávy přesně to, co k pořádnému relaxu potřebujete. Tahle je navíc luxusní a bez laktózy. Ingredience 500 ml espressa 500–750 ml kokosového mléka 2–4 lžíce me
Kosmické horizonty: Co přinese příštích 50 let ve vesmíru?
21stoleti.cz
Kosmické horizonty: Co přinese příštích 50 let ve vesmíru?
Zpráva Space: 2075, kterou nedávno publikovala britská Royal Society, přináší odvážný, ale vědecky podložený pohled na to, kam se může lidstvo v příštím půlstoletí posunout v oblasti kosmického výzkum
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Divadlo BRAVO! slaví sté výročí Armagedonem: Nový cirkus, humor a úvahy o konci světa
epochalnisvet.cz
Divadlo BRAVO! slaví sté výročí Armagedonem: Nový cirkus, humor a úvahy o konci světa
PRAHA – Divadlo BRAVO! (dříve Branické divadlo) si ke stému výročí založení nadělilo inscenaci, která tematicky míří k tomu nejzazšímu horizontu lidské existence: ke konci světa. Premiéra inscenace Armagedon: Poslední derniéra, v níž se snoubí nový cirkus, tanec a mluvené slovo, nabídne divákům nevšední reflexi poslední hodiny života. Premiéra proběhne 14. listopadu 2025. Inscenace v režii Petra Horníčka a pod produkčním křídly souboru Losers
Kokrhání kohouta věstilo neštěstí
skutecnepribehy.cz
Kokrhání kohouta věstilo neštěstí
Odmala mám ráda slepice. Do chovu jsem si proto pořídila i pěkného, robustního kohouta, který mě ale postupem času přiváděl k údivu. Bydlím s manželem na vesnici v malém domku se zahradou, kde jsem donedávna chovala sedm slepic. Není nad čerstvá domácí vajíčka. Ta jsou velkým plusem, ale měla jsem zároveň moc ráda i slepice jako takové. Dávala jsem jim
SEW: Největší hodinářská show střední Evropy opět žádá o pozornost
iluxus.cz
SEW: Největší hodinářská show střední Evropy opět žádá o pozornost
V elegantních sálech pražského paláce Žofín se 7. a 8. listopadu odehraje jedenáctý ročník výstavy výjimečných hodinek Salon Exceptional Watches. Exkluzivní setkání, kde se hodinky nestávají pouhým uk
Krásy českých hor
nejsemsama.cz
Krásy českých hor
Když se vám nechce k moři ani do města, české hory vám nabídnou přesně to, co potřebujete. Ticho, vůni lesa a čas jen pro sebe. Naše české hory jsou pro všechny, bez rozdílu věku i fyzických schopností. Každý si tu najde tu svou trasu, která mu bude nejvíc vyhovovat. Jsou místem klidných procházek, posezení v
Roanoke: Historie zmizelé kolonie v Severní Karolíně
enigmaplus.cz
Roanoke: Historie zmizelé kolonie v Severní Karolíně
V roce 1587 dorazila skupina více než 100 anglických osadníků na ostrov Roanoke, ležící u pobřeží dnešní Severní Karolíny. Vedl je guvernér John White, který měl za úkol založit první trvalou anglicko