Na zdraví s domácím vínem

Sezóna zahrádkářů je za rohem. Proč protentokrát nezkusit výrobu dobrého domácího vína?

Příprava domácího vína není zase tak složitá a jde ho udělat nejen klasicky z rybízu, ale v podstatě ze všeho včetně melounu!

Co budeme potřebovat
•demižon – (desetilitrový stojí kolem 300 Kč)
•kvasnou zátku (tzv. bukátko, v drogerii kolem 50 Kč)
•korek na demižon
•plastelínu nebo vosk
•cukr
•vinné kvasinky (drogerie)
•živnou sůl (drogerie)
•sířidlo – sirné knoty nebo sířidlo v prášku (drogerie)
•hlavní surovinu – ovoce

Postup

1. den *Demižon důkladně vymyjeme a vysíříme podle návodu na obalu. Do zátky vyvrtáme otvor takového průměru, aby se do něj dala zasunout trubička kvasné zátky. *Do hrnců na plotně nalijeme odpovídající množství vody, dovedeme k varu a rozpustíme v ní potřebné množství cukru. Vodu necháme přes noc stát a vychladnout. *Připravíme si živé kvasinky.

Do 150 ml moštu, přidáme polévkovou lžíci cukru a ohřejeme lehce na sporáku.

Po vychladnutí přidáme sáček kvasinek a necháme v teple přes noc.

2. den *Ovoce či jinou surovinu pokrájíme, pomačkáme, vylisujeme, spaříme a dáme do demižonu. *K ovoci přidáme vodu s cukrem, zákvas a sáček živné soli pro kvasinky. *Zašpuntujeme korkem, do kterého jsme strčili kvasnou zátku. Škvíru mezi hrdlem demižonu a korkem, stejně jako mezi zátkou a korkem můžeme zakapat voskem nebo utěsnit plastelínou, aby se k vínu nedostal žádný vzduch.

*Takto zazátkovaný demižon dáme první týden na teplejší místo, pak na místo s pokojovou teplotou. * Každé víno kvasí jinak dlouho, některé měsíc, některé půl roku, takže prostě, dokud to bublá, nechat to kvasit.

*Když víno dokvasí, stočíme ho hadičkou do lahví a zašpuntujeme.

Rybízové víno
2 – 3 litry rybízu (lépe více) vsypeme do 15l demižonu. Svaříme 10 l vody s 2 kg cukru. Rybíz zalijeme vodou ne až po okraj, musíme nechat místo pro kvašení. Zašpuntujeme, umístíme bukátko, do kterého nalijeme vodu, a okraje pevně utěsníme plastelínou. Dáme do temna a necháme kvasit. Víno je hotové zhruba za 2 – 3 měsíce.

Malinové víno
4 kg malin rozmačkáme s 10 dg cukru a spaříme 2 l vody. Po vychladnutí se přidají vzklíčené kvasinky a 1/2 živné soli, směs se ponechá 1 den stát v uzavřené nádobě, pak se vylisuje a ke šťávě přidáme po částech roztok 1,5 kg cukru v 1 l vody. Po vykvašení stočíme, necháme ustát a plníme do lahví.

Meruňkové víno 3 kg vypeckovaných meruněk rozmačkáme, přelijeme 1 l vroucí vody a vylisujeme. Mošt slijeme do kvasné nádoby, uzavřeme a výlisky v další nádobě přelijeme 1 l vroucí vody, přidáme asi čtyři nerozdrcené pecky a ponecháme přikryté vyluhovat do druhého dne.

Potom směs vylisujeme, šťávu přelijeme k původnímu moštu (pecky již vyluhované rovněž vhodíme do nádoby), přidáme vzklíčené kvasinky, 1/2 balíčku živné soli a postupně roztok 1,2 kg cukru v 0,8 l vody.

Demižon uzavřeme a necháme kvasit.

Text: Katka Potůčková, Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince
epochaplus.cz

Technologie známá „z...

Dostat i z té nejrozmazanější fotky...
Proč chce Bára utéct?
nasehvezdy.cz

Proč chce Bára utéct?

V současné době vážou...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...
Svatojánská noc: Čarovný oheň plodnosti
enigmaplus.cz

Svatojánská noc: Čarovný...

Keltové pojímají svátek po slunovratu jako...
Mám strach, znovu se zamilovat
skutecnepribehy.cz

Mám strach, znovu se zamilovat

Provdala jsem se za...
Šílený císař Nero:  Pronásledoval ho duch jeho matky?
epochalnisvet.cz

Šílený císař Nero: ...

Z císařských komnat se ozývá přerývané oddechování. Patří...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
Rada Magdaleny Dobromily Rettigové hospodyňkám: Nevěrníkům servírujte polévku
epochaplus.cz

Rada Magdaleny Dobromily Rettigové...

Kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vydaná...
Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
0 shares