Domů     Droždí tak trochu jinak
Droždí tak trochu jinak
12.9.2023

Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku.

Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji.

Co se v kvasnicích skrývá

Především jsou to vitaminy typu B:

* Vitamin B1 (thiamin) pozitivně ovlivňuje činnost srdeční a nervové soustavy.

* Vitamin B2 (riboflavin) má vliv na zdravou pokožku, dobrý zrak a správné fungování trávicího ústrojí.

* Vitamin B3 (niacin) pomáhá udržovat zdravou pokožku, příznivě ovlivňuje trávicí ústrojí a nervový systém.

Víte, že niacin a riboflavin podporují produkci serotoninu, kterému se říká hormon dobré nálady? Kromě vitaminů B obsahuje pekařské droždí ještě bílkoviny a minerální látky (zvláště chrom).

Kulinářská vychytávka

Jak na polévku, tak i na knedlíčky a pomazánku existuje celá řada receptů. Jsou si velmi podobné, rozhodnout se musíte jen pro to, jaký použijete tuk. Sáhnout můžete po sádle, másle nebo oleji. Nebudeme radit, který je zdravější nebo vhodnější.

Každý ale dodá pokrmu trochu jinou chuť. Experimentujte a vyzkoušejte postupně klidně všechny, pak se teprve rozhodněte, který vašim chuťovým pohárkům nejvíce vyhovuje.

Lahůdková polévka

Základem je zelenina, ale můžete si připravit polévku i bez ní, jen s droždím.

1 lžíce oleje * 1 střední cibule * čerstvá nebo mražená zelenina do polévky * 2 kostky droždí * 2-3 vejce * vývar * koření a bylinky dle chuti (sůl, pepř, případně libeček, zelená petrželka, špetka kari, muškátový oříšek, a pokud chcete mít polévku ostřejší, i špetku chilli)

1) Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte zeleninu, kterou orestujte.

2) Pak vložte čerstvé rozdrobené droždí. Až se rozpustí a rozvoní, rozklepněte postupně všechna vejce a promíchejte. Vytvoří se vám vaječno-drožďové hrudky.

3) Zalijte vše vývarem (nejlépe zeleninovým), osolte a okořeňte dle chuti. Povařte asi 10 minut.

4) Na talíři podávejte s čerstvou nasekanou petrželkou a dle chuti můžete dozdobit lžicí zakysané smetany (ale nemusí být).

Knedlíčky do polévky

Můžete je dát do drožďové polévky, ale i do klasického vývaru (kuřecího, hovězího, zeleninového).

1 lžíce sádla * 1 menší cibule * 3 stroužky česneku * 2 kostky droždí *1 vejce * strouhanka dle potřeby * sůl * pepř * majoránka dle chuti * případně trochu mléka

1) Na rozpáleném sádle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a pokrájený oloupaný česnek.

2) Přidejte čerstvé rozdrobené droždí a nechte rozpustit a rozvonět. Pak stáhněte z plotny a nechte vychladnout.

3) Do vychladlé hmoty přidejte syrové vejce, okořeňte a přisypte dle potřeby strouhanku. Bude-li hmota příliš tuhá, můžete ji zředit trochou mléka. Aby zůstaly knedlíčky vláčné, nedávejte žádnou mouku.

4) Osolte, opepřete a dejte majoránku, prolisovanou v dlani. Tvořte knedlíčky velikosti vlašského ořechu, které pokládejte na tác nebo prkénko. Nechte asi 2 minuty „odpočinout“ a pak je vkládejte do vroucí polévky. Zlehka promíchejte.

Až knedlíčky vyplavou na povrch, vypněte sporák a nechte je „dojít“. Mezitím můžete servírovat talíře a posléze polévku podávat.

Tip Paní domu: Do hmoty na knedlíčky můžete dle chuti přidat najemno nasekanou čerstvou zelenou petrželku nebo pažitku.

Pomazánka

Jedna kostka droždí vystačí asi na 2 krajíčky chleba.

1 lžíce másla * 1 menší cibulka * na 1 kostku droždí 2 vejce * sůl * špetka pepře

1) Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte rozdrobené čerstvé droždí a nechte ho rozpustit a rozvonět. Za stálého míchání přidejte vejce. Osolte, opepřete.

2) Nechte vychladnout a podávejte. Mažte na čerstvé pečivo, dozdobte plátkem rajčete, kouskem papriky nebo posypte nakrájeným pórkem.

Tip Paní domu: Drožďovou pomazánku můžete různě nastavit. Třeba na nudličky nastrouhanou čerstvou mrkví, kyselou okurkou, šunkou,… Nebo ji můžete ochutit utřeným česnekem.

Rámeček

Když si kupujete droždí, s největší pravděpodobností je to droždí pekařské. Může být čerstvé nebo sušené a jsou to živé kvasinky schopné způsobit kynutí těst. Existuje ale také droždí pivovarské, tzv. pivovarské kvasnice.

Jsou to pouze jiné kmeny stejného druhu droždí. V sušené podobě se dnes doporučují k dochucování pokrmů. Další formou je lahůdkové droždí. Jedná se o sušené vločky droždí s výtažkem sladu.

Nepoužívají se ke kynutí, ale pouze k ochucování pokrmů, polévek, omáček i tepelně upravené zeleniny. Stejně jako u kvasinek pivovarských se jedná o jedlé droždí.

Zdroj: drozdi.cz

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
15.5.2024
Jde to a uvidíte, že budou i chutné. Někdy stačí opravdu jen pár surovin a můžete vykouzlit opravdovou dobrotu. Sýr pečený v těstě (2 porce) 2 kusy sýra camembert nebo hermelín, 1 balíček listového těsta, 100 g vlašských ořechů, tymián, rozmarýn, sůl, pepř mletý, 1 cibule, máslo, 12 čerstvých žampionů, smetana ke šlehání, vejce na potření 1) V pánvi rozpusťte kousek másla, na kterém nechte zes
13.5.2024
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do su
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
reklama
reklama
Šikovné tipy
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Podivuhodné chobotnice:  Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
21stoleti.cz
Podivuhodné chobotnice: Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzác
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Dýňové rizoto se sýrem
tisicereceptu.cz
Dýňové rizoto se sýrem
Dýňové rizoto si bude rozumět i s aromatičtějšími druhy sýrů. Zkuste s modrou plísní nebo kozí. Ingredience 1 hrnek kulatorznné rýže 200 g dýňového pyré 1 lžička kari 1 stroužek česneku 150
Zradily sv. Martina husy?
historyplus.cz
Zradily sv. Martina husy?
Muž v jednoduché mnišské kutně vleze do hospodářského stavení plného opeřenců. „Snad mne tady nenajdou,“ přemítá, když zdáli slyší procesí lidí, kteří po něm pátrají. Záhy zvuky přehluší kejhání ptáků, mezi nimiž se ukryl.   „Budeš vojákem,“ dozví se od svého otce Martin Tourský (asi 316–397). Sám válečník chce synovi zajistit dobrou budoucnost. Z chlapce,
Mrkvové karbanátky
nejsemsama.cz
Mrkvové karbanátky
Jsou originální alternativou masa. Pokud by vám ale přece jen chybělo, můžete karbanátky zvydatnit přidáním na kousky opečené slaniny. Ingredience na 4 porce: ● 500 g vařené mrkve ● 500 g brambor vařených ve slupce ● 1 lžíce nasekané petrželky ● 4 jarní cibulky ● 1 vejce ● sůl ● pepř ● 3 lžíce strouhanky ● ½ lžičky drceného kmínu ● strouhanka na obalování ● olej na smažení Postup: Brambory oloupejte
Nová kapitola Narciso Rodriguez
iluxus.cz
Nová kapitola Narciso Rodriguez
Narciso Rodriguez uvádí na trh novou kapitolu ikonické řady for him s vůní for him vetiver musc. Tato elementární a aromatická novinka představuje únik k smyslné harmonii přírody. Vůně for him veti
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
skutecnepribehy.cz
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
Mrak na obloze nevypadal nebezpečně. Najednou z něho ale vyšlehl blesk, který zasáhl strom. Kdybychom nedali na našeho psa, byl by s námi asi konec. Ačkoli náš pes byl vzrůstu malého, původu rozmanitého a dobrácké psí duše, byl to pravý hrdina! Byl moc chytrý a statečný, jak mohl mnohokrát za svůj osmnáctiletý život předvést. Nezalekl se ani toulavé kočky,
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
enigmaplus.cz
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
Přesný účel prastarých megalitických staveb není dodnes znám. Určité indicie ovšem naznačují, že jim lidé možná už v dávnověku připisovali léčivé účinky. Příznivý vliv na zdraví má údajně i moderní ka
Obětí stalinských čistek byla i křehká baletka
epochalnisvet.cz
Obětí stalinských čistek byla i křehká baletka
Venku je minus 43 stupňů, ale baletka slavného Kirovova souboru musí tančit. Porce jídla navíc, kterou dostane za představení pro dozorce krutého nápravného lágru, pro ni může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.   V roce 1926 si leningradská umělecká veřejnost vypráví jen o 17leté sólistce věhlasného Kirovova baletního souboru. Nina Alexandrovna Anisimovová (1909–1979) se v průběhu
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
epochanacestach.cz
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
Jen pár set metrů nám postačí, abychom se od Chlumku kolem kaple sv. Jana Nepomuckého přesunuli ke zřícenině hradu Košumberk. Dnešní zřícenina pochází z druhé poloviny 13. století, bývala pyšným gotickým hradem a dokonce byla doplněna o renesanční zámek. Košumberk je pustý od konce 18. století a dnes si při jeho návštěvě můžeme projít nejen pozůstatky
Odpustila žena Gránskému milenku?
nasehvezdy.cz
Odpustila žena Gránskému milenku?
Herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) má už dlouhé roky pověst svůdníka. A to i přesto, že je několik let ženatý a má doma manželku Nikolu Gránskou (30). Ta by pro svého manžela  udělala první pos
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
epochaplus.cz
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené