Domů     Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…

… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních.

Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly.

Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pepek námořník nebyl až tak daleko od pravdy, když se kasal tím, že mu po špenátu rostou svaly. Ve špenátu se totiž nachází steroid jménem ecdysteron, jenž se používá od osmdesátých let jako přípravek pro růst svalstva.

Nejen železo

Špenát je i jinak velmi prospěšný zdraví, neboť obsahuje železo, které hraje zásadní roli pro funkci červených krvinek.

Současně pomáhá při prevenci proti rakovině, čistí organismus, protože má močopudné účinky, a zároveň je bohatý na vitamin K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí.

Obsahuje také vitaminy C a B9 čili kyselinu listovou, provitamin A, mangan a hořčík. Také v něm najdete hodně vlákniny a bílkovin.

Co možná nevíte:

*Pepek námořník jen přiživil mýtus o špenátu jako zelenině s vysokým obsahem železa. To se tradovalo už od roku 1870, kdy německý chemik Erich von Wolf ve své práci posunul desetinnou čárku doprava.

Ve skutečnosti obsahuje špenát zhruba stejně železa jako třeba brokolice a méně než růžičková kapusta.

*Do Evropy se špenát jako rostlina dostal díky křižáckým výpravám kolem 16. století, avšak první zmínky o něm pocházejí již z 10. století.

Protlak, nebo brikety?

Mezi jeho další přednosti patří to, že si jej můžete koupit po celý rok: existuje mražený v kostce jako protlak anebo jako tzv.

špenátové „brikety“ či kuličky („řezaný špenát“), které jsou obvykle slisované z listů špenátu, a mělo by se tedy jednat o kvalitnější výrobek než u protlaku. Sezona čerstvého špenátu trvá od dubna do září.

Mezi druhy špenátu lze rozeznat anglický, novozélandský a baby. Můžete na ně narazit jak na trzích, tak v obchodech;

čerstvý špenát mívá velké tmavozelené listy, v supermarketech je spíše k dostání druh baby, což jsou mladé, drobné rostlinky s nahořklou a trošku svíravou chutí.

Oplachujte až před přípravou

Při nákupu hledejte zářivě zelené lístky, křupavé stonky a svěží vůni. Nejdéle vydrží v chladničce v perforovaném sáčku. Oplachujte ho až těsně před přípravou, důkladně, ale krátce, aby listy nenasákly vodou a neodplavily se živiny rozpustné ve vodě.

Profesionální kuchaři zpravidla tvrdí, že jeho přípravu si můžete načasovat: restovaný špenát je hotový za 8-10 minut, v páře mu stačí 3-4 minuty, a na pánvi wok dokonce jen 1-2 minuty.

Má ale jednu velkou nevýhodu, při vaření se totiž dramaticky scvrkne jeho objem.

Jak špenát připravit?

Čerstvý špenát

Přidává se většinou natrhaný do letních salátů nebo jako příloha či ozdoba na talíř, na chleba a na housku.

Nahrubo nasekaný vám bude chutnat jako špenátová pomazánka, v salátech, s vajíčky, v sendvičích a v polévce, třeba netradiční studené avokádové, která se vám bude hodit pro nadcházející teplejší dny.

Spařený špenát

Tepelně upravený špenát je častěji využívaný. Ze spařeného špenátu si vytvoříte polotovar k dalšímu vaření – ten můžete použít třeba do lasagní. Špenát jednoduše opláchnete, očistíte a poté vložíte přibližně na 30 vteřin do vroucí vody.

Špenát dušený

Nejčastěji se připravuje z mraženého špenátu anebo z čerstvého listového. Při nákupu listového si však dávejte pozor na to, aby byl světlý a křehký, u mraženého zase sledujte, kolik obsahuje množství vody. Většinou u levnějšího bývá obsah vody vyšší.

Dušený špenát můžete používat jako přílohu k masu s knedlíky anebo s bramborem a vajíčkem. Velmi oblíbená bývá se špenátem kuřecí roláda či vepřové výpečky s bramborovými knedlíky.

Doporučujeme pro zmražené kostky: Pokud je již balení zčásti rozmrazeno, nemá se opětovně dávat do mrazáku, lepší je jeho obsah rovnou zpracovat. Důvodem je hlavně vysoké riziko pomnožení nebezpečných mikroorganismů.

Sýrové lasagne se špenátem s prosciuttem

Budete potřebovat:

125 g másla + kousek na vymazání pekáčku, 2 stroužky česneku, 1 lžičku bazalky, 1 lžičku oregana, 1 hrnek hladké pšeničné mouky, 500 ml mléka, 500 ml kuřecího vývaru (možno nahradit zeleninovým), sůl, čerstvě mletý pepř, 125 g nastrouhané mozzarelly, 125 g nastrouhaného parmezánu, 500 g ricotty, 250 g nastrouhaného sýru provolone, 300 g čerstvého špenátu, 1 balíček lasagní, 90 g na tenké plátky nakrájené prosciutto

Postup:

1) Troubu předehřejte na 175 °C. Zapékací formu o rozměrech cca 25 x 40 cm vymažte máslem. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte česnek, bazalku a oregano, promíchejte a nechte půl minutky rozvonět. Pak přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku.

Za stálého míchání vlijte mléko a vývar, lehce osolte a opepřete a přiveďte k varu. Potom stáhněte z plotny, přisypte mozzarellu a polovinu parmezánu a míchejte do úplného rozpuštění obou sýrů. Vzniklou sýrovou omáčku dejte stranou.

2) V míse smíchejte ricottu, sýr provolone a špenát, lehce osolte a zatím dejte stranou.

3) Na dno zapékací formy rozlijte čtvrtinu sýrové omáčky, na ni rozvrstvěte po celé ploše pláty lasagní a na ně rozetřete polovinu ricottové směsi. Postup zopakujte ještě jednou, vše zakončete zbylou sýrovou omáčkou a posypte zbylým parmezánem.

Navrch můžete rozprostřít plátky prosciutta. Pečte asi 45 minut, dokud není povrch zlatavý a lasagne měkké. Před podáváním nechte 20 minut stát, aby se lasagne lépe krájely a držely pohromadě.

Studená avokádová polévka se špenátem

Budete potřebovat:

1/2 okurky, 450 g zeleného chřestu, 60 g čerstvého špenátu, 4 jarní cibulky, 1 zralé avokádo, 1 hrst máty, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, pár lístků polníčku

Postup:

Oloupanou půlku okurky podélně rozkrojte a pokrájejte nahrubo. Chřest pokrájejte na kousky a se 125 ml vody ho rozmixujte dohladka. Přidejte špenát, jarní cibuli, nahrubo pokrájenou půlku okurky a dalších 125 ml vody a opět mixujte.

Poté přidejte avokádo, mátu a citronovou šťávu a umixujte do hladké polévky. Dochuťte solí a pepřem, podávejte ozdobené čerstvou mátou a lístky polníčku. Na ozdobu můžete použít i nakrájené kostičky z druhé půlky okurky.

Špenátové taštičky

Budete potřebovat:

1 balíček listového těsta, 1 stroužek česneku, 1 balíček špenátového pyré, sůl, mletý pepř, hrst hladké mouky, hrstku bazalky, 200 g tvrdého sýra (může být i balkánský), 1 lžíci sezamových semínek, na potření 1 vejce

Postup:

1) Rozpusťte si máslo, přidejte špenát, na něj dejte nastrouhaný česnek a nechte směs chvíli dusit. Poté přidejte na kostičky nakrájený sýr a nechte ho rozpustit. Dochuťte solí a pepřem a nakonec přidejte bazalku.

2) Listové těsto rozválejte a nakrájejte ho na čtverce anebo tvořítkem vykrajujte kolečka. Na každý čtverec nebo kolečko dejte trochu náplně z již udušeného špenátu a tvořte taštičky, které položte na plech vyložený pečicím papírem.

Potřete vše rozšlehaným vejcem, případně posypejte sezamem a upečte dozlatova. Listové špenátové taštičky podávejte jako chuťovku.

Text: Olga Böhmová, foto: Shutterstock

Předchozí článek
reklama
Související články
27.5.2024
Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná. Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže co když se nepovedou? Možná děláte nějakou chybu. Navíc možností, jak udělat chutn
24.5.2024
Nejen proto, že zero waste nebo hezky česky od čumáčku po ocásek je moderní, ale pokud se budete snažit zpracovat každý kousek suroviny, nebudete nic vyhazovat, ušetříte a můžete vymyslet i opravdu zajímavou kulinární kreaci. Možná jste si toho už všimli. Nějak se vám nedaří spotřebovat všechno, co nakoupíte, a tak lecjaká surovina končí v koši. Nejste v tom sami, děje se to nám všem ve větší či
22.5.2024
Se sílícím trendem veganství a vegetariánství se stále častěji stává tématem, a to jak zastánců, tak i odpůrců jídelníčku bez masa, ústřední otázka: Jak důležité je vlastně maso pro naše zdraví? Žijeme v zemi s tradičně vysokou spotřebou masa. A také s tradičně vysokým výskytem rakoviny střeva a srdečně-cévními nemocemi jako nejčastější příčinou úmrtí, což má vše prokazatelnou souvislost se zálib
21.5.2024
Všichni jsme o něm už slyšeli, ovšem málokdo z nás může říct, že ho ochutnal, nebo je dokonce jeho pravidelným jedlíkem. Škoda. Kimchi totiž patří mezi pět nejzdravějších pokrmů světa. V korejských restauracích se miska kimchi automaticky podává ke každému jídlu zdarma. Přitom by se mohlo vyvažovat zlatem: výrazně snižuje špatný cholesterol, bojuje proti volným radikálům, reguluje hladinu cukru v
18.5.2024
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S cukrem neexperimentujte, nezkoušejte hnědý ani třtinový, obsahují melasu a karamel by se p
reklama
reklama
Šikovné tipy
Do boje proti vodnímu kameni!
Také vás zlobí, že se usazuje všude? Na dlaždičkách, ve varné konvici, v pračce, na všech místech, která přicházejí do kontaktu s vodou. Jeho odstranění nemusí být nijak složité, stačí jen dát pozor na některé citlivé povrchy a rozhodnout se, zda použijete chemii, nebo některý z domácích přírodních prostředků. 3 zásadní otázky: * Co je […]
Ať se to jen blýská!
Otisky prstů, šmouhy a kapky vody dokáží výrobky z kovu nevzhledně změnit. Čas od času je proto potřeba je důkladně očistit. Zkušené hospodyňky vědí, že na nežádoucí skvrny, které se objevují na okrasných dekoracích, úchytkách či nádobí, často pomáhá ocet, citronová šťáva či roztok jedlé sody. Měď *Koupelna Pokud máte v koupelně měděné vybavení, zřejmě […]
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Top Class hostil unikátní večeři s hodiářskou značkou Union Glashütte a posádkou slavného vozu Duckar
iluxus.cz
Top Class hostil unikátní večeři s hodiářskou značkou Union Glashütte a posádkou slavného vozu Duckar
Když se magazín Top Class spojil s ateliérem Chronoshop, bylo jasné, že se chystá něco výjimečného. Výsledkem byla nezapomenutelná večeře, která přilákala skutečně zajímavé hosty. Hlavní hvězdou večer
Tajemný Stonehenge nepřestává lákat
enigmaplus.cz
Tajemný Stonehenge nepřestává lákat
Tajemná kamenná stavba je jednou z nejznámějších turistických atrakcí Británie. Návštěvníků se líbí tajuplná atmosféra místa, jehož účel ani okolnosti vzniku dodnes nebyly objasněny. Co o podivuhodné
Chřestový krém s pošírovaným vejcem
tisicereceptu.cz
Chřestový krém s pošírovaným vejcem
Suroviny 25 g másla 350 g zeleného chřestu 3 šalotky 2 hrsti špenátu 2 stroužky česneku 700 ml zeleninového vývaru sůl 3 plátky chleba 4 vejce olivový olej Postup Máslo a olej rozehř
HI-TECH kuchyně
rezidenceonline.cz
HI-TECH kuchyně
Také pro jednu z nejdůležitějších součástí obytného prostoru je důležitá harmonie designu a technologií. Jen tak kuchyně získá nejen potřebnou funkčnost a komfort, ale také moderní estetickou přitažlivost. Jedním z nejvýraznějších trendů v kuchyňském designu je použití pastelových barev, jako je pudrově růžová, šeříková, broskvová nebo vanilková. Ostatně tři ze jmenovaných odstínů se staly uznávanými
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
historyplus.cz
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
Elegán s graciézními pohyby tančí ve světle reflektorů. Miláček národa stále hledá partnerku, která mu bude důstojným protějškem. A pak jednoho dne spatří tu pravou. Světový film v tu chvíli získá legendu – duo Ginger a Fred. Přistěhovalec z Rakouska Fritz Austerlitz (1868–1923) pracuje v pivovaru v americké Nebrasce a se svým životem je docela spokojený. Zato
Manžel Rybové nevyznává lásku?
nasehvezdy.cz
Manžel Rybové nevyznává lásku?
Nestárnoucí herečka ze seriálu Ulice Linda Rybová (48) už mnoho let tvoří pár s hercem ze seriálu Specialisté Davidem Prachařem (65). Za všechny společné roky se ale tak moc nespekulovalo o krizi jak
Studená letní polévka
nejsemsama.cz
Studená letní polévka
Suroviny: 250 ml jahodového džusu 250 ml vody 160 g cukru 500 g jahod 200 g bílého jogurtu špetka skořice Na ozdobu: 8 jahod lístky máty 100 ml smetany ke šlehání Postup: V rendlíku zahřejte jahodový džus se 150 ml vody, přidejte špetku skořice a cukr a pomalu zahřívejte. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte
Syrovým mlékem proti ptačí chřipce? Rozhodně ne!
21stoleti.cz
Syrovým mlékem proti ptačí chřipce? Rozhodně ne!
Sociálními sítěmi se jako lavina šíří nový gastronomický „trend“. V jeho rámci lidé bez odborného vzdělání radí Američanům, aby konzumovali syrové kravské mléko. Údajně by totiž právě takto měli získa
Pánské tenisky pro každodenní stylizaci
epochanacestach.cz
Pánské tenisky pro každodenní stylizaci
Tenisky jsou obuv, kterou můžete nosit většinu roku. Na jaře a na podzim se v nich však budete cítit nejlépe. Hodit se budou i v létě během chladnějších večerů nebo při sportovních aktivitách, jako je jízda na kole, volejbal nebo basketbal.   K čemu můžete nosit pánské tenisky? Pánské tenisky jsou velmi univerzální obuví. Už
Jak se má starat o dítě, když neuvaří kakao?
skutecnepribehy.cz
Jak se má starat o dítě, když neuvaří kakao?
Příběh mé sestry je smutný. Ale je to ohromná bojovnice. Když se jedná o dítě, dokáže se s osudem pořádně poprat. Lidský život píše romány, někdy bohužel smutné a kruté. Takový je příběh mé sestry. Bývala to krásná holka, plná života, rozesmátá, kluci ze širokého okolí do ní byli zbláznění. Kolem osmnáctého roku to s ní začalo jít z kopce. Nejhorší
Námořní střet u Cušimy: Japonci proti Rusům oprášili Nelsonův manévr
epochalnisvet.cz
Námořní střet u Cušimy: Japonci proti Rusům oprášili Nelsonův manévr
Na palubě ruské vlajkové lodi Suvorov vládne veselí. „Ať žije car!“ připíjejí si důstojníci. Panovníkovy narozeniny se přece musejí oslavit i na moři. Zrovna když je zábava v nejlepším, však přijde obávaná zpráva: Japonské válečné lodě jsou na dohled…   Bylo by to krásné překvapení pro cara – rozdrtit Japonce, s nimiž se už několik měsíců
Tanya Kachová: Měsíce a roky v zajetí
epochaplus.cz
Tanya Kachová: Měsíce a roky v zajetí
K únosům dochází dnes se zvýšenou intenzitou po celém světě. Hlavně co se týče dětí. Někdy trvá i deset let, než jsou objeveny. To může potvrdit Tanya Kachová z USA, jež byla v zajetí deset let, nebo Fusako Sanová z Japonska. Ta mohla devět let jen sledovat televizi a nesměla se hnout se z domu.