Domů     Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
13.5.2024

Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot.

Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali.

Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do suché marinády ze soli. Tímto naložením se ryba na krátký čas zakonzervuje a nekazí se. A jak to funguje?

Sůl konzervuje a zároveň odebere z ryby část tekutiny, takže ji vysuší. A rybu konzervuje také použitý cukr. Po pár dnech naložení bude mít ryba krásně sytou barvu a bude se lesknout. A tenhle zázrak si můžete klidně připravit doma.

Marinovaný losos

1 kg lososa s kůží a bez kostí, 1 svazek kopru, 100 g krupicového cukru, 100 g jemné soli, 1 lžíce pepře

Připravte si hezké filé z půlky čerstvého lososa nebo případně dvě menší.

Ze všeho nejdříve zbavte kůži šupin a filé omyjte a osušte. Poté otočte kůží dolů a přejeďte maso rukou, abyste zjistili, zda v něm nezbyly nějaké kostičky. Pokud ano, vytáhněte je pinzetou. Do vyššího filetu můžete udělat pár příčných zářezů.

Smíchejte cukr se solí. Ideální poměr je 1:1, ale samozřejmě v budoucnu můžete trochu experimentovat podle vlastní chuti. Nikdy ale nesnižujte celkové množství, i když se vám bude zdát, že je soli hodně. Jde o to, aby se ryba nekazila a sůl všechnu nevsákla. Přidejte pepř, rybu obraťte kůží dolů a zasypte.

Nasekejte kopr a dejte ho na rybu. Můžete ho také předem smísit se solí a cukrem. Nebojte se použít větší množství. Nakonec stejně všechen sundáte, takže po něm zbude jen jemná chuť a vůně. Kromě kopru se dá použít i jiné koření, někdo třeba přidává trochu fenyklu.

Přendejte rybu do misky kůží dolů. Vyberte takovou, která je asi stejně velká a lze ji vzduchotěsně uzavřít a uložte do lednice na 1–3 dny. Losos krásně zpevní, ale nenechávejte ho marinovat déle než 4 dny.

Můžete ho zatížit, bude pak dřív hotový, ale počítejte s tím, že bude pouštět vodu, takže závaží musí být z vhodného materiálu.

Nakonec lososa vyndejte z lednice, vodu slijte a otřete ho papírovými utěrkami a nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Krájejte co nejvíc zešikma a u kůže vždy plátek odřízněte.

Servírujte s nějakou omáčkou, nejvíce se hodí hořčičný dresink.

Hořčičný dresink

50 ml dijonské hořčice, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, 100 ml oleje, hrst nasekaného kopru, sůl, bílý pepř

Smíchejte hořčici, cukr a ocet, osolte a opepřete a po kapkách přidávejte olej, až bude mít dresink hustou konzistenci.

Losos po toskánsku

3 filety lososa, 2 lžičky olivového oleje, 2 lžíce másla, 5 stroužků česneku, nakrájeného nadrobno, 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky, 80 ml zeleninového vývaru, 150 g sušených rajčat v oleji, 1 3/4 šálku husté vysokoprocentní smetany (můžete použít i šlehačku), sůl, pepř, 3 šálky listů baby špenátu, ½ šálku strouhaného parmezánu, 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

1) Zahřejte olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu. Filety lososa z obou stran osolte a opepřete a opékejte na rozpálené pánvi nejprve masem dolů po dobu asi 5 minut z každé strany. Upečené filety vyndejte z pánve a dejte stranou.

2) Ve stejné pánvi rozpusťte máslo, přidejte česnek a nechte rozvonět. Přidejte sušená rajčata a opékejte 1–2 minuty, aby se uvolnila chuť. Nakonec zalijte zeleninovým vývarem a omáčku mírně zredukujte.

3) Snižte teplotu na minimum, přidejte smetanu a přiveďte do varu. Osolte a opepřete.

4) Přidejte baby špenát a nechte v omáčce zavadnout, poté přisypte nastrouhaný parmezán. Nechte smetanovou omáčku vařit další minutu, dokud se sýr nerozpustí.

5) Vraťte zpět grilované filety lososa, posypte petrželkou a po lžících přelijte omáčkou. Podávat můžete s rýží nebo dušenou zeleninou.

Finská polévka Lohikeitto

300 g lososa, 1 mrkev, 1 cibule, 3 brambory, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml 30% smetany, 2 lžíce másla, sůl, 1 lžička cukru, čerstvý nebo mražený kopr, 1 lžíce mouky na zahuštění, ocet

1) Z ryby odstraňte kůži, opláchněte a rozkrájejte na kousky. Nakrájejte na malé kostky mrkev, brambory i cibuli.

2) Rozpusťte v hrnci máslo, a jakmile začne pěnit, přidejte mrkev. Za občasného míchání restujte asi 3 minuty. Pak přidejte cibuli a opékejte další 3 minuty. Zasypte moukou, promíchejte, nechte zpěnit v tuku a zalijte vývarem. Přilévejte ho postupně a stále metličkou promíchávejte.

4) K zahuštěné polévce přidejte brambory, osolte, přiveďte k mírnému varu a nechte 20 minut nezakryté pobublávat, až zelenina změkne.

5) Vmíchejte smetanu, podle chuti osolte, přislaďte a okyselte a přidejte nasekaný kopr. Nakonec opatrně vložte kousky lososa, přiklopte poklicí a nechte dojít asi 5 minut. Na talíři ještě polévku můžete ozdobit snítkou kopru.

Foto: Shutterstock

Související články
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
reklama
Šikovné tipy
Čas svíček a lucerniček
Sázka na červenou se jednoznačně vyplatí. Přes den vynikne v podzimní šedi zářivý odstín aranžmá, večer světýlko v lucerně. Co použít? Středem této dekorace je libavka s drobnými plody a červeně kvetoucí brambořík. Jejich barvu výrazně potvrzuje lucerna a jutová mašle, zajímavým detailem jsou plody okrasné jabloně velikosti třešně. Vyndejte květináčky Sytě barevné dekorativní nádobky […]
Adventní věnec trochu jinak
Také každý rok přemýšlíte, jaký udělat věnec, aby se všem líbil? A co pro tentokrát udělat bábovkový? Budete potřebovat Formu na bábovku (nejlépe starší litinovou) * jakýkoliv papír * mech * kovové bodce * čtyři svíčky * celé lískové oříšky * badyán * širší stuhu s kostičkovým motivem * další libovolné užší stužky * krajky […]
Adventní kalendář s vánoční hvězdou
Adventní kalendář nemusí být jen radost pro děti, ale klidně i luxusní dekorace do obýváku. Přitom nemusí být drahá. Potřebovat budete slaměný korpus na věnec a koš stejného průměru z úpletového materiálu, slámy, mořské trávy, vodního hyacintu nebo bambusu. Koš poslouží jako obal na květináč vánoční hvězdy, které už jsou k dostání. Korpus ozdobte stuhou. […]
Očistná kúra pro koberce
Že musíte koberec pravidelně luxovat, aby se v něm nedržel prach a roztoči, je samozřejmé. Kromě toho je ale potřeba ho občas důkladně vyčistit do hloubky. Existuje několik způsobů čištění, ten nejvhodnější vždy vyberte podle materiálu koberce, délky vlasu a také podle jeho barevného provedení. Na výběr máte suché (čisticí prášek a suchá pěna) nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rybí krémová polévka
tisicereceptu.cz
Rybí krémová polévka
Bez rybí polévky by to snad ani nebyly Vánoce. Co si ji ale letos připravit trochu jinak? Potřebujete 2 rybí hlavy 150 g rybího mlíčí 1 cibuli 2 mrkve 1 lžíci másla 1 bobkový list 600 ml s
Bratr drze okrádal naše rodiče
skutecnepribehy.cz
Bratr drze okrádal naše rodiče
Rodinný miláček a oblíbenec měl jedno tajemství. Peníze prohrával v kartách. Aby neumřel hlady, musel krást. A bylo to lehké, nemusel se bát! Zjistila jsem to náhodou. Potřebovala jsem nějaký opravdu pěkný servírovací tác na dort. Slavila jsem šedesátiny a chtěla jsem se v zaměstnání trochu předvést. Pamatovala jsem si, že maminka jeden měla. S růžemi a zlacením.
Napoleonovo fiasko: Při návratu z Ruska se císař plížil zadním vchodem
historyplus.cz
Napoleonovo fiasko: Při návratu z Ruska se císař plížil zadním vchodem
Při diplomatických jednáních halasně hovoří o míru, a tím jenom zakrývají svoje skutečné úmysly. Napoleon Bonaparte i ruský car Alexandr I. chtějí válku. Pouze hrají o čas. Jablkem sváru se stává ovládnutí Evropy.   Země galského kohouta i ruský medvěd si chtějí ukousnout co největší díl starého kontinentu. Odvahu začít sebere jako první ruský car
Stres snižuje naši schopnost radovat se, studie na myších odhalila důvod
21stoleti.cz
Stres snižuje naši schopnost radovat se, studie na myších odhalila důvod
Anhedonie je snížená schopnost až neschopnost prožívat příjemné pocity. Zpravidla je spojována s depresí, vyskytnout se však může i u lidí trpících schizofrenií či Parkinsonovou chorobou. Občas ji ale
Numerologie lásky nelže!
nejsemsama.cz
Numerologie lásky nelže!
Příroda je náš největší učitel a její elementy – oheň, voda, země a vzduch – jsou neoddělitelnými prvky magie. Každý z nich má mocnou energii, kterou můžete využít k obohacení svého vlastního života. Jestli žijete s tím nejlepším partnerem, to asi víte nejlépe sama. Věříte-li však „na cosi“ mezi nebem a zemí, tušíte, že náš život
Mercedes-Maybach SL Monogram Series: Luxus bez hranic
iluxus.cz
Mercedes-Maybach SL Monogram Series: Luxus bez hranic
Mercedes-Maybach posouvá hranice elegance a výkonu. Vytvořil SL 680 Monogram Series, který kombinuje nezaměnitelný styl, pokročilé technologie a sílu osmiválce tak, že vás dostane – ať už na silnici,
Luxusní bydlení pod Stolovou horou
rezidenceonline.cz
Luxusní bydlení pod Stolovou horou
Studio Saota Architects v případě rezidence v Kapském Městě ustoupilo od svého tradičního stylu hraničícího s purismem. Čisté linie třípatrové vily rozehrálo pestrou kombinací materiálů: dřeva, cihel, kamene, betonu a skla. Kapské Město, hlavní město Jihoafrické republiky, patří k nejkrásnějším městům na světě. V pozadí s impozantní Stolovou horou a naproti se symbolem mořeplavců, mysem Dobré naděje, láká turisty z celého
Vánoce jako dokonalý nástroj nacistické propagandy
epochaplus.cz
Vánoce jako dokonalý nástroj nacistické propagandy
V prosinci 1941 uspořádá Adolf Hitler vánoční večírek pro své nacistické kumpány. Jde o velkolepou událost, při které se nejvyšší představitelé nacistické strany a generálové shromáždí před velikým vánočním stromem. Hodují a vyměňují si dárky.   Zmiňovaného posezení se účastní stovky esesáků. Adolf Hitler (1889-1945) Vánoce, které jsou oslavou narození Žida, přetvoří v mocný nástroj německé
Ze strachu si nechala Jandová odstranit prsa
nasehvezdy.cz
Ze strachu si nechala Jandová odstranit prsa
Zpěvačka Marta Jandová (50) si nechala před časem z preventivních důvodů odstranit prsa a vaječníky. „Část naší rodiny mě poslala k doktorovi, abych jela na genetické testy. Tam se zjistilo, že mám
Znáte čarodějnou lahev?
enigmaplus.cz
Znáte čarodějnou lahev?
Čarodějná láhev, někdy také známá jako Sklenice bolesti, je tradiční preventivní obrana domácí nebo lidové magie. Talisman či amulet patří k nejčastějším způsobům ochrany proti uřknutí, uhranutí, z
Perly Saska
epochanacestach.cz
Perly Saska
Pro mnoho obyvatel je už běžné, že si do sousedního Německa zajedou na nákupy. Další turisté z Čech svou návštěvu Saska omezí jen na vánoční trhy v Drážďanech. Je to ale velká škoda. Samotné Drážďany i jejich okolí nabízejí tolik atraktivních míst, že se určitě vyplatí udělat si v Sasku delší dovolenou. Drážďany mají několik jasných turistických cílů
Prokletá vesnice Trasmoz: Řádily v ní čarodějnice?
epochalnisvet.cz
Prokletá vesnice Trasmoz: Řádily v ní čarodějnice?
Plameny rychle stravují připravenou hranici. Ve strašlivých bolestech na ní umírá domnělá čarodějnice. Jde o obyvatelku odbojné španělské vesnice Trasmoz. Podle církevních hodnostářů v ní řádí nekromanti, probíhají satanské obřady i čarodějnické sabaty. Je tomu tak? A je pravda, že obec byla prokleta se souhlasem samotného papeže? Na vrcholku kopce se tyčí zřícenina hradu a pod