Domů     Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
13.5.2024

Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot.

Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali.

Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do suché marinády ze soli. Tímto naložením se ryba na krátký čas zakonzervuje a nekazí se. A jak to funguje?

Sůl konzervuje a zároveň odebere z ryby část tekutiny, takže ji vysuší. A rybu konzervuje také použitý cukr. Po pár dnech naložení bude mít ryba krásně sytou barvu a bude se lesknout. A tenhle zázrak si můžete klidně připravit doma.

Marinovaný losos

1 kg lososa s kůží a bez kostí, 1 svazek kopru, 100 g krupicového cukru, 100 g jemné soli, 1 lžíce pepře

Připravte si hezké filé z půlky čerstvého lososa nebo případně dvě menší.

Ze všeho nejdříve zbavte kůži šupin a filé omyjte a osušte. Poté otočte kůží dolů a přejeďte maso rukou, abyste zjistili, zda v něm nezbyly nějaké kostičky. Pokud ano, vytáhněte je pinzetou. Do vyššího filetu můžete udělat pár příčných zářezů.

Smíchejte cukr se solí. Ideální poměr je 1:1, ale samozřejmě v budoucnu můžete trochu experimentovat podle vlastní chuti. Nikdy ale nesnižujte celkové množství, i když se vám bude zdát, že je soli hodně. Jde o to, aby se ryba nekazila a sůl všechnu nevsákla. Přidejte pepř, rybu obraťte kůží dolů a zasypte.

Nasekejte kopr a dejte ho na rybu. Můžete ho také předem smísit se solí a cukrem. Nebojte se použít větší množství. Nakonec stejně všechen sundáte, takže po něm zbude jen jemná chuť a vůně. Kromě kopru se dá použít i jiné koření, někdo třeba přidává trochu fenyklu.

Přendejte rybu do misky kůží dolů. Vyberte takovou, která je asi stejně velká a lze ji vzduchotěsně uzavřít a uložte do lednice na 1–3 dny. Losos krásně zpevní, ale nenechávejte ho marinovat déle než 4 dny.

Můžete ho zatížit, bude pak dřív hotový, ale počítejte s tím, že bude pouštět vodu, takže závaží musí být z vhodného materiálu.

Nakonec lososa vyndejte z lednice, vodu slijte a otřete ho papírovými utěrkami a nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Krájejte co nejvíc zešikma a u kůže vždy plátek odřízněte.

Servírujte s nějakou omáčkou, nejvíce se hodí hořčičný dresink.

Hořčičný dresink

50 ml dijonské hořčice, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, 100 ml oleje, hrst nasekaného kopru, sůl, bílý pepř

Smíchejte hořčici, cukr a ocet, osolte a opepřete a po kapkách přidávejte olej, až bude mít dresink hustou konzistenci.

Losos po toskánsku

3 filety lososa, 2 lžičky olivového oleje, 2 lžíce másla, 5 stroužků česneku, nakrájeného nadrobno, 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky, 80 ml zeleninového vývaru, 150 g sušených rajčat v oleji, 1 3/4 šálku husté vysokoprocentní smetany (můžete použít i šlehačku), sůl, pepř, 3 šálky listů baby špenátu, ½ šálku strouhaného parmezánu, 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

1) Zahřejte olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu. Filety lososa z obou stran osolte a opepřete a opékejte na rozpálené pánvi nejprve masem dolů po dobu asi 5 minut z každé strany. Upečené filety vyndejte z pánve a dejte stranou.

2) Ve stejné pánvi rozpusťte máslo, přidejte česnek a nechte rozvonět. Přidejte sušená rajčata a opékejte 1–2 minuty, aby se uvolnila chuť. Nakonec zalijte zeleninovým vývarem a omáčku mírně zredukujte.

3) Snižte teplotu na minimum, přidejte smetanu a přiveďte do varu. Osolte a opepřete.

4) Přidejte baby špenát a nechte v omáčce zavadnout, poté přisypte nastrouhaný parmezán. Nechte smetanovou omáčku vařit další minutu, dokud se sýr nerozpustí.

5) Vraťte zpět grilované filety lososa, posypte petrželkou a po lžících přelijte omáčkou. Podávat můžete s rýží nebo dušenou zeleninou.

Finská polévka Lohikeitto

300 g lososa, 1 mrkev, 1 cibule, 3 brambory, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml 30% smetany, 2 lžíce másla, sůl, 1 lžička cukru, čerstvý nebo mražený kopr, 1 lžíce mouky na zahuštění, ocet

1) Z ryby odstraňte kůži, opláchněte a rozkrájejte na kousky. Nakrájejte na malé kostky mrkev, brambory i cibuli.

2) Rozpusťte v hrnci máslo, a jakmile začne pěnit, přidejte mrkev. Za občasného míchání restujte asi 3 minuty. Pak přidejte cibuli a opékejte další 3 minuty. Zasypte moukou, promíchejte, nechte zpěnit v tuku a zalijte vývarem. Přilévejte ho postupně a stále metličkou promíchávejte.

4) K zahuštěné polévce přidejte brambory, osolte, přiveďte k mírnému varu a nechte 20 minut nezakryté pobublávat, až zelenina změkne.

5) Vmíchejte smetanu, podle chuti osolte, přislaďte a okyselte a přidejte nasekaný kopr. Nakonec opatrně vložte kousky lososa, přiklopte poklicí a nechte dojít asi 5 minut. Na talíři ještě polévku můžete ozdobit snítkou kopru.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
17.9.2024
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 ple
13.9.2024
Už nikdy nechcete mít rýži příliš málo uvařenou, připálenou anebo dokonce rozvařenou? Kupte si rýžovar. Tohle vychytralé zařízení totiž pracuje na principu vaření v páře. Další hrnec navíc, řeknete si. Ale pokud si doma vaříte rýži často, nikdy neprohloupíte nákupem správného rýžovaru. Nebudete už totiž muset myslet na to, jak dlouho rýži musíte vařit, ani nic dalšího hlídat. Technika vše vyřeší
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
30.8.2024
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své za
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
epochaplus.cz
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
Nedaleko se ozve ohlušující rána z děla. Velitel stiskne opratě. Tohle nevypadá dobře. „Pane! Pane! Rozkazy!“ Vyděšený mladík mu souká do ruky papír. Oči přelétnou slet písmen. Jednou. Podruhé. Je to sice rusky, ale smysl to žádný nedává. A navíc, vřava už přeci dávno začala…   Impozantní, 4 metry hluboký prostor o rozměrech 4,5 x
Perla Atlantiku – Madeira
nejsemsama.cz
Perla Atlantiku – Madeira
Právě září je nejspíš tím nejlepším měsícem, kdy se vypravit na ostrov Madeira. Oceán je tu příjemně vyhřátý a uniknete také náporu turistů v hlavní sezoně. Na mapě možná působí daleko, ale vězte, že vás od pohádkové dovolené na ostrově Madeira dělí jen čtyři hodiny letu. Madeiře se přezdívá „ostrov věčného jara“, a to právem, protože tu celoročně
Sousedka ze mě tahala peníze
skutecnepribehy.cz
Sousedka ze mě tahala peníze
Byla to taková chudinka. Samoživitelka se dvěma dětmi a dluhem na krku. Byla na všechno sama a měla přece jenom mě. Nastěhovala se jednou odpoledne, tiše a jakoby kradmo. Alespoň mi to tak přišlo. S nikým se nebavila. Upekla jsem koláč a šla ji přivítat. Bylo zřejmé, že jí moje gesto udělalo radost. Do bytu mě ale nepozvala.
Česká perla na břehu Černého moře
epochalnisvet.cz
Česká perla na břehu Černého moře
Jedinečný zážitek v netradiční zemi skýtá Magnetic Beach Resort, který najdete přímo na pobřeží Černého moře v Gruzii. Hotelový komplex postavený českými majiteli a firmami patří mezi nejluxusnější v regionu. Ve spojení s panenskou přírodou a skvělými službami nabízí ideální příležitost prozkoumat nová území.   Vítejte ve světě, kde se snoubí starověká historie s moderními vlivy. Gruzie nabízí
Krůta na pomerančích
tisicereceptu.cz
Krůta na pomerančích
Krůtí maso se dá připravit na mnoho způsobů, ale na pomerančích, jak ji připravuje šéfkuchař Radek Pálka si opravdu pochutnáte, a ještě budete mít ten správný pocit, že jíte zdravě. Ingredience
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
epochanacestach.cz
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
Na našem území lze najít mnoho studánek, které mají údajně léčivou sílu. Proč si tedy neudělat výlet a nenačerpat zdraví tryskající přímo ze země? Prozradíme, kde se některé z blahodárných pramenů nacházejí. 1 Zázraky Panny Marie Studánka: šumavské Lurdy Místo: Srní Na tomto místě se v 19. století zjeví Panna Maria, od té doby sem
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
21stoleti.cz
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny.
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
historyplus.cz
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
„A budeme moct dneska jet na ryby?“ žadoní dvojčata, vnuci lorda Mountbattena. Konečně se srpnové počasí umoudřilo, nad Severním Irskem se vyčasilo. Rodina se vydává na moře. Bezstarostná vyjížďka se však změní v jatka. Živí se zpět všichni nevrátí. Atentát z 27. srpna 1979, za nímž stojí Prozatímní irská republikánská armáda (PIRA, pokračovatelka IRA), byl však namířen
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
iluxus.cz
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
Nové modely Peugeot E-3008 a E-5008 mohou díky bateriím s označením „Made in France“ nyní nabídnout dojezdy, které jsou v rámci trhu SUV nejlepší. U Peugeotu E-3008 se jedná o 700 km, u Peugeotu E-500
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
nasehvezdy.cz
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
Její hvězda stoupá strmě vzhůru a ctitelů přibývá, a to i z řad hvězdných kolegů. Sára Korbelová (22) ze seriálu Ulice jde z role do role. Natáčí nový seriál Případ tanečnice, kde se potkává se sy
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
enigmaplus.cz
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
Letadlem na cestě ze švédského Stockholmu do Záhřebu v někdejší Jugoslávii krátce po překročení hranic Československa otřese silná exploze. Stroj se nekontrolovatelně řítí k zemi a 27 lidí na jeho pal