Domů     Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
13.5.2024

Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot.

Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali.

Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do suché marinády ze soli. Tímto naložením se ryba na krátký čas zakonzervuje a nekazí se. A jak to funguje?

Sůl konzervuje a zároveň odebere z ryby část tekutiny, takže ji vysuší. A rybu konzervuje také použitý cukr. Po pár dnech naložení bude mít ryba krásně sytou barvu a bude se lesknout. A tenhle zázrak si můžete klidně připravit doma.

Marinovaný losos

1 kg lososa s kůží a bez kostí, 1 svazek kopru, 100 g krupicového cukru, 100 g jemné soli, 1 lžíce pepře

Připravte si hezké filé z půlky čerstvého lososa nebo případně dvě menší.

Ze všeho nejdříve zbavte kůži šupin a filé omyjte a osušte. Poté otočte kůží dolů a přejeďte maso rukou, abyste zjistili, zda v něm nezbyly nějaké kostičky. Pokud ano, vytáhněte je pinzetou. Do vyššího filetu můžete udělat pár příčných zářezů.

Smíchejte cukr se solí. Ideální poměr je 1:1, ale samozřejmě v budoucnu můžete trochu experimentovat podle vlastní chuti. Nikdy ale nesnižujte celkové množství, i když se vám bude zdát, že je soli hodně. Jde o to, aby se ryba nekazila a sůl všechnu nevsákla. Přidejte pepř, rybu obraťte kůží dolů a zasypte.

Nasekejte kopr a dejte ho na rybu. Můžete ho také předem smísit se solí a cukrem. Nebojte se použít větší množství. Nakonec stejně všechen sundáte, takže po něm zbude jen jemná chuť a vůně. Kromě kopru se dá použít i jiné koření, někdo třeba přidává trochu fenyklu.

Přendejte rybu do misky kůží dolů. Vyberte takovou, která je asi stejně velká a lze ji vzduchotěsně uzavřít a uložte do lednice na 1–3 dny. Losos krásně zpevní, ale nenechávejte ho marinovat déle než 4 dny.

Můžete ho zatížit, bude pak dřív hotový, ale počítejte s tím, že bude pouštět vodu, takže závaží musí být z vhodného materiálu.

Nakonec lososa vyndejte z lednice, vodu slijte a otřete ho papírovými utěrkami a nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Krájejte co nejvíc zešikma a u kůže vždy plátek odřízněte.

Servírujte s nějakou omáčkou, nejvíce se hodí hořčičný dresink.

Hořčičný dresink

50 ml dijonské hořčice, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, 100 ml oleje, hrst nasekaného kopru, sůl, bílý pepř

Smíchejte hořčici, cukr a ocet, osolte a opepřete a po kapkách přidávejte olej, až bude mít dresink hustou konzistenci.

Losos po toskánsku

3 filety lososa, 2 lžičky olivového oleje, 2 lžíce másla, 5 stroužků česneku, nakrájeného nadrobno, 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky, 80 ml zeleninového vývaru, 150 g sušených rajčat v oleji, 1 3/4 šálku husté vysokoprocentní smetany (můžete použít i šlehačku), sůl, pepř, 3 šálky listů baby špenátu, ½ šálku strouhaného parmezánu, 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

1) Zahřejte olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu. Filety lososa z obou stran osolte a opepřete a opékejte na rozpálené pánvi nejprve masem dolů po dobu asi 5 minut z každé strany. Upečené filety vyndejte z pánve a dejte stranou.

2) Ve stejné pánvi rozpusťte máslo, přidejte česnek a nechte rozvonět. Přidejte sušená rajčata a opékejte 1–2 minuty, aby se uvolnila chuť. Nakonec zalijte zeleninovým vývarem a omáčku mírně zredukujte.

3) Snižte teplotu na minimum, přidejte smetanu a přiveďte do varu. Osolte a opepřete.

4) Přidejte baby špenát a nechte v omáčce zavadnout, poté přisypte nastrouhaný parmezán. Nechte smetanovou omáčku vařit další minutu, dokud se sýr nerozpustí.

5) Vraťte zpět grilované filety lososa, posypte petrželkou a po lžících přelijte omáčkou. Podávat můžete s rýží nebo dušenou zeleninou.

Finská polévka Lohikeitto

300 g lososa, 1 mrkev, 1 cibule, 3 brambory, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml 30% smetany, 2 lžíce másla, sůl, 1 lžička cukru, čerstvý nebo mražený kopr, 1 lžíce mouky na zahuštění, ocet

1) Z ryby odstraňte kůži, opláchněte a rozkrájejte na kousky. Nakrájejte na malé kostky mrkev, brambory i cibuli.

2) Rozpusťte v hrnci máslo, a jakmile začne pěnit, přidejte mrkev. Za občasného míchání restujte asi 3 minuty. Pak přidejte cibuli a opékejte další 3 minuty. Zasypte moukou, promíchejte, nechte zpěnit v tuku a zalijte vývarem. Přilévejte ho postupně a stále metličkou promíchávejte.

4) K zahuštěné polévce přidejte brambory, osolte, přiveďte k mírnému varu a nechte 20 minut nezakryté pobublávat, až zelenina změkne.

5) Vmíchejte smetanu, podle chuti osolte, přislaďte a okyselte a přidejte nasekaný kopr. Nakonec opatrně vložte kousky lososa, přiklopte poklicí a nechte dojít asi 5 minut. Na talíři ještě polévku můžete ozdobit snítkou kopru.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
27.5.2024
Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná. Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže co když se nepovedou? Možná děláte nějakou chybu. Navíc možností, jak udělat chutn
24.5.2024
Nejen proto, že zero waste nebo hezky česky od čumáčku po ocásek je moderní, ale pokud se budete snažit zpracovat každý kousek suroviny, nebudete nic vyhazovat, ušetříte a můžete vymyslet i opravdu zajímavou kulinární kreaci. Možná jste si toho už všimli. Nějak se vám nedaří spotřebovat všechno, co nakoupíte, a tak lecjaká surovina končí v koši. Nejste v tom sami, děje se to nám všem ve větší či
22.5.2024
Se sílícím trendem veganství a vegetariánství se stále častěji stává tématem, a to jak zastánců, tak i odpůrců jídelníčku bez masa, ústřední otázka: Jak důležité je vlastně maso pro naše zdraví? Žijeme v zemi s tradičně vysokou spotřebou masa. A také s tradičně vysokým výskytem rakoviny střeva a srdečně-cévními nemocemi jako nejčastější příčinou úmrtí, což má vše prokazatelnou souvislost se zálib
21.5.2024
Všichni jsme o něm už slyšeli, ovšem málokdo z nás může říct, že ho ochutnal, nebo je dokonce jeho pravidelným jedlíkem. Škoda. Kimchi totiž patří mezi pět nejzdravějších pokrmů světa. V korejských restauracích se miska kimchi automaticky podává ke každému jídlu zdarma. Přitom by se mohlo vyvažovat zlatem: výrazně snižuje špatný cholesterol, bojuje proti volným radikálům, reguluje hladinu cukru v
18.5.2024
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S cukrem neexperimentujte, nezkoušejte hnědý ani třtinový, obsahují melasu a karamel by se p
reklama
reklama
Šikovné tipy
Do boje proti vodnímu kameni!
Také vás zlobí, že se usazuje všude? Na dlaždičkách, ve varné konvici, v pračce, na všech místech, která přicházejí do kontaktu s vodou. Jeho odstranění nemusí být nijak složité, stačí jen dát pozor na některé citlivé povrchy a rozhodnout se, zda použijete chemii, nebo některý z domácích přírodních prostředků. 3 zásadní otázky: * Co je […]
Ať se to jen blýská!
Otisky prstů, šmouhy a kapky vody dokáží výrobky z kovu nevzhledně změnit. Čas od času je proto potřeba je důkladně očistit. Zkušené hospodyňky vědí, že na nežádoucí skvrny, které se objevují na okrasných dekoracích, úchytkách či nádobí, často pomáhá ocet, citronová šťáva či roztok jedlé sody. Měď *Koupelna Pokud máte v koupelně měděné vybavení, zřejmě […]
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Top Class hostil unikátní večeři s hodiářskou značkou Union Glashütte a posádkou slavného vozu Duckar
iluxus.cz
Top Class hostil unikátní večeři s hodiářskou značkou Union Glashütte a posádkou slavného vozu Duckar
Když se magazín Top Class spojil s ateliérem Chronoshop, bylo jasné, že se chystá něco výjimečného. Výsledkem byla nezapomenutelná večeře, která přilákala skutečně zajímavé hosty. Hlavní hvězdou večer
Tajemný Stonehenge nepřestává lákat
enigmaplus.cz
Tajemný Stonehenge nepřestává lákat
Tajemná kamenná stavba je jednou z nejznámějších turistických atrakcí Británie. Návštěvníků se líbí tajuplná atmosféra místa, jehož účel ani okolnosti vzniku dodnes nebyly objasněny. Co o podivuhodné
Chřestový krém s pošírovaným vejcem
tisicereceptu.cz
Chřestový krém s pošírovaným vejcem
Suroviny 25 g másla 350 g zeleného chřestu 3 šalotky 2 hrsti špenátu 2 stroužky česneku 700 ml zeleninového vývaru sůl 3 plátky chleba 4 vejce olivový olej Postup Máslo a olej rozehř
HI-TECH kuchyně
rezidenceonline.cz
HI-TECH kuchyně
Také pro jednu z nejdůležitějších součástí obytného prostoru je důležitá harmonie designu a technologií. Jen tak kuchyně získá nejen potřebnou funkčnost a komfort, ale také moderní estetickou přitažlivost. Jedním z nejvýraznějších trendů v kuchyňském designu je použití pastelových barev, jako je pudrově růžová, šeříková, broskvová nebo vanilková. Ostatně tři ze jmenovaných odstínů se staly uznávanými
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
historyplus.cz
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
Elegán s graciézními pohyby tančí ve světle reflektorů. Miláček národa stále hledá partnerku, která mu bude důstojným protějškem. A pak jednoho dne spatří tu pravou. Světový film v tu chvíli získá legendu – duo Ginger a Fred. Přistěhovalec z Rakouska Fritz Austerlitz (1868–1923) pracuje v pivovaru v americké Nebrasce a se svým životem je docela spokojený. Zato
Manžel Rybové nevyznává lásku?
nasehvezdy.cz
Manžel Rybové nevyznává lásku?
Nestárnoucí herečka ze seriálu Ulice Linda Rybová (48) už mnoho let tvoří pár s hercem ze seriálu Specialisté Davidem Prachařem (65). Za všechny společné roky se ale tak moc nespekulovalo o krizi jak
Studená letní polévka
nejsemsama.cz
Studená letní polévka
Suroviny: 250 ml jahodového džusu 250 ml vody 160 g cukru 500 g jahod 200 g bílého jogurtu špetka skořice Na ozdobu: 8 jahod lístky máty 100 ml smetany ke šlehání Postup: V rendlíku zahřejte jahodový džus se 150 ml vody, přidejte špetku skořice a cukr a pomalu zahřívejte. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte
Syrovým mlékem proti ptačí chřipce? Rozhodně ne!
21stoleti.cz
Syrovým mlékem proti ptačí chřipce? Rozhodně ne!
Sociálními sítěmi se jako lavina šíří nový gastronomický „trend“. V jeho rámci lidé bez odborného vzdělání radí Američanům, aby konzumovali syrové kravské mléko. Údajně by totiž právě takto měli získa
Pánské tenisky pro každodenní stylizaci
epochanacestach.cz
Pánské tenisky pro každodenní stylizaci
Tenisky jsou obuv, kterou můžete nosit většinu roku. Na jaře a na podzim se v nich však budete cítit nejlépe. Hodit se budou i v létě během chladnějších večerů nebo při sportovních aktivitách, jako je jízda na kole, volejbal nebo basketbal.   K čemu můžete nosit pánské tenisky? Pánské tenisky jsou velmi univerzální obuví. Už
Jak se má starat o dítě, když neuvaří kakao?
skutecnepribehy.cz
Jak se má starat o dítě, když neuvaří kakao?
Příběh mé sestry je smutný. Ale je to ohromná bojovnice. Když se jedná o dítě, dokáže se s osudem pořádně poprat. Lidský život píše romány, někdy bohužel smutné a kruté. Takový je příběh mé sestry. Bývala to krásná holka, plná života, rozesmátá, kluci ze širokého okolí do ní byli zbláznění. Kolem osmnáctého roku to s ní začalo jít z kopce. Nejhorší
Námořní střet u Cušimy: Japonci proti Rusům oprášili Nelsonův manévr
epochalnisvet.cz
Námořní střet u Cušimy: Japonci proti Rusům oprášili Nelsonův manévr
Na palubě ruské vlajkové lodi Suvorov vládne veselí. „Ať žije car!“ připíjejí si důstojníci. Panovníkovy narozeniny se přece musejí oslavit i na moři. Zrovna když je zábava v nejlepším, však přijde obávaná zpráva: Japonské válečné lodě jsou na dohled…   Bylo by to krásné překvapení pro cara – rozdrtit Japonce, s nimiž se už několik měsíců
Tanya Kachová: Měsíce a roky v zajetí
epochaplus.cz
Tanya Kachová: Měsíce a roky v zajetí
K únosům dochází dnes se zvýšenou intenzitou po celém světě. Hlavně co se týče dětí. Někdy trvá i deset let, než jsou objeveny. To může potvrdit Tanya Kachová z USA, jež byla v zajetí deset let, nebo Fusako Sanová z Japonska. Ta mohla devět let jen sledovat televizi a nesměla se hnout se z domu.