Domů     Báječně dobrý humus
Báječně dobrý humus
16.10.2020

Pokud jste ho ještě nejedli, nebo k němu nemáte důvěru, čtěte dál, třeba změníte názor. Humus se totiž dá připravit tak, aby odpovídal právě vašim chuťovým preferencím.

Cizrna, sezam, citron a česnek.

Čtyři levné a obyčejné suroviny stačí na vykouzlení malého zázraku – chutné, zdravé pomazánky, kterou si po Středním a Blízkém východě (humus najdete v receptech libanonské kuchyně, turecké a řecké kuchyně, ale také třeba marocké) oblíbil celý svět.

Pokrm má tisíciletou historii a v různých zemích se nazývá a píše různě. Například turecky humus podle arabského hummus odvozeného z himmas, což znamená cizrna. A právě ta je hlavní součástí lahodného pokrmu.

Proč ochutnat?

Humus je skvělým zdrojem železa, vitaminů řady B, obsahuje proteiny a vlákninu. Snižuje v těle cholesterol a je tak dobrou prevencí kardiovaskulárních chorob. Dámy bude určitě zajímat, že jeho prospěšné vlastnosti se projevují i navenek.

Zlepšuje třeba pleť a kvalitu vlasů. Chcete-li humus jen vyzkoušet, můžete si ho koupit, ať už v supermarketech nebo v prodejnách se zdravou výživou, ale pokud vám zachutná, naučte se ho dělat doma.

Je to jednoduché a ušetříte nejen peníze, ale snížíte i obsah tuku. A navíc si k základnímu humusu můžete přidat ingredience, které máte rádi.

Humus ozvláštní červená řepa, česnek, limetka, červená nakládaná paprika, různá koření (pepř, červená paprika, kayenský pepř, římský kmín) či bylinky (jarní cibulka, petrželka, pažitka, medvědí česnek).

Někteří kuchaři přidávají do humusu i sušená rajčata či rajčatovou pastu, skořici, curry nebo také jogurt. Existuje i lehká verze, která se připravuje s vařeným květákem místo části cizrny.

Jak se jí?

Cizrnový humus se dá konzumovat jako pomazánka na pečivo nebo jako kaše, ke které přikusujete pita chleba, placky, krekry či jiné pečivo, nebo jako „pasta“, do které si namáčíte nakrájené kousky čerstvé zeleniny – tyčinky z čerstvé mrkve, okurky, papriky, řapíkatého celeru atd.

Humus můžete použít i jako náplň do čerstvých plněných rajčat, paprik či za studena marinovaných žampionů. Různých chuťových variací se dá docílit i přidáním různých druhů panenských olejů (olivový, slunečnicový, dýňový, sezamový).

Než se pustíte do díla, několik dobrých rad.

Cizrna z konzervy je pohodlná, ale pokud koupíte „sypanou“ v sáčku a uvaříte, bude to vždycky lepší. Suchá cizrna se ale musí máčet (ideálně přes noc) a pak vařit alespoň hodinu.

Pokud cizrnu vaříte, vodu z hrnce nevylévejte – může se vám hodit v případě, že budete chtít humus trochu zředit, aby byl hladší.

Vždy používejte čerstvé ingredience – čerstvý citron, čerstvý česnek. Jedině tak docílíte opravdové chuti.

Nešetřete na skutečně kvalitním oleji – má humusu dodat chuť, ne ji pokazit.

Humus se tradičně podává teplý, s čerstvě upečenou pitou. Studený ale vůbec není špatný – zkuste obojí.

Experimentujte – humus je jednoduché jídlo, které si říká o dochucení podle vlastních preferencí – zkuste pálivou omáčku, orientální koření, nebo jen posypat pálivou paprikou či nasekanými černými olivami.

Hummus – základní recept

200 g cizrny, 3–4 stroužky česneku, 2–3 lžíce tahini pasty, citronová šťáva, olivový olej, sůl, pepř, paprika

1) Cizrnu nechte přes noc namočenou ve vodě. Druhý den ji uvařte v té samé vodě doměkka, trvá to asi 40 minut.

2) Cizrnu přeceďte a rozmixujte spolu s pár stroužky česneku, solí a pepřem. Vznikne hrubá pasta, do které v této chvíli přidejte pastu tahini, citronovou šťávu a podle potřeby trochu cizrnového vývaru. Pasta musí být krásně hladká.

3) Naservírujte ji na talíř, vytvořte žlábek, do kterého nalijte olivový olej. Podávejte s pita chlebem.

S červenou řepou

400 g vařené bio cizrny, 200 g červené řepy, 1 citron, 3 stroužky česneku, 50 g sezamové pasty tahini, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce římského kmínu, špetka soli, špetka pepře

1) Dáme si předehřát troubu na 200 °C a mezitím omyjeme červenou řepu. Potřeme ji olivovým olejem, osolíme, zabalíme do alobalu a dáme péct zhruba na hodinu, dokud není měkká.

2) Vařenou cizrnu opláchneme a dáme do mixéru, kam přidáme na menší kousky nakrájenou červenou řepu společně s římským kmínem, citronovou šťávou a kůrou z jednoho citronu, česnekem, olivovým olejem a sezamovou pastou tahini.

3) Velmi jemně opepříme a osolíme a vše pečlivě mixujeme, dokud nedostaneme hladkou směs.

4) Necháme odležet na hodinu v lednici.

TIP: Podáváme s čerstvým pečivem či zeleninou. Pro výraznější chuť můžeme ozdobit koriandrem.

S rukolou a mandlemi

200 g cizrny v suchém stavu, 2 lžíce tahini pasty, 1–2 stroužky česneku, větší hrst rukoly,

3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, mořská sůl a pepř dle chuti, hrst spařených mandlí

1) Propláchněte cizrnu a přes noc ji namočte do dvojnásobného množství vody.

2) Další den vodu slijte, cizrnu opět propláchněte a vařte doměkka cca 2 hodiny.

3) Uvařenou cizrnu sceďte. Vývar nevylévejte! Později ho využijete.

4) Vařenou cizrnu nasypte do mixéru, přilijte trochu cizrnového vývaru, rukolu, citronovou šťávu, olej, sezamovou pastu, 2 stroužky česneku a sůl. Vše rozmixujte na kaši.

5) Kaši podle potřeby zřeďte ještě trochou zbylého cizrnového vývaru. Dochuťte solí, případně i citronovou šťávou.

Tip: Můžete podávat ozdobené nasekanými mandlemi.

Se sušenými rajčaty

Plechovka cizrny (cca 265 g uvařené cizrny), 1/3 hrnku sušených rajčat, 2 lžíce olivového oleje ze sušených rajčat, 3 lžíce čerstvé citronové šťávy, 2 lžíce tahini pasty, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce bazalky

1) Cizrnu společně se sušenými rajčaty, olivovým olejem, citronovou šťávou, tahini pastou, česnekem a solí rozmixujeme na zcela hladkou pastu.

2) Přidáme nasekanou bazalku a ještě chvíli mixujeme.

3) Můžeme ozdobit kousky sušených či čerstvých rajčat. Podáváme s pita chlebem

Tip: Humus si můžete připravit jako chutnou svačinku či lehký oběd.

Avokádový

3 lžíce olivového oleje, 1,5 lžíce tahini, 3 lžíce limetkové šťávy, plechovka cizrny, 2 avokáda, 1 stroužek česneku, sůl, kmín podle chuti a lístky koriandru na posyp, vločky červené papriky, 1–2 ??? koriandru

1) Cizrnu z plechovky scedíme a dáme do mixéru, přidáme olej a všechno koření a mixujeme dohladka.

2) Nakonec přidáme avokáda a opět mixujeme.

Podáváme pokapané olivovým olejem s červenou paprikou a koriandrem s chipsy nebo chlebem pita.

S kurkumou

2 plechovky cizrny, zvlášť ponechat ½ šálku nálevu, ½ šálku olivového oleje, 1 čajová lžička sezamového oleje, 1/3 šálku citronové šťávy, 4 lžičky utřeného česneku, 2 lžičky papriky, 2 lžičky kurkumy, ¾ lžičky soli, ¼ lžičky pepře

1) Všechny suroviny a k tomu asi ¼ šálku nálevu z konzervy mixujeme asi 1 minutu.

2) Zkontrolujeme konzistenci a podle potřeby přidáme nálev. Podáváme s pitou, tousty či nakrájenou zeleninou

Čokoládový

1,5 šálku cizrny, 1/4 šálku oříškového másla (nejlépe domácího mandlového), 1/4 šálku javorového sirupu, 3 lžíce neslazeného mandlového mléka, 2 lžíce kakaa prášku, špetka vanilky.

1) Všechny ingredience rozmixujeme v kuchyňském robotu dohladka.

2) Necháme 1–2 hodiny odležet v ledničce, aby se chutě propojily, a poté servírujeme.

Tip: K čokoládovému humusu se hodí jakékoliv ovoce, krekry, datlové sušenky i piškoty.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock, tescorecepty

Štítky:
Související články
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
epochaplus.cz
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
Neznámé písmo, záhadný jazyk, dechberoucí ilustrace rostlin, vesmíru či zvěrokruhu, vyobrazení nahých žen, koupajících se v nevídaném systému jezer a jezírek se zelenou tekutinou. Voynichův rukopis na své rozkrytí teprve čeká. Je to celá kniha, o které svět dodnes mnoho neví! Přitahuje odborníky i amatéry. Vysvětlení a domněnek je nespočet. Je to utajené sdělení, dokonalá
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
historyplus.cz
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
„Jeho výkřiky k vám přijdou potrubím jako něžný, nejpatetičtější a nejmelodičtější řev,“ představuje Athéňan Perillos svůj nový vynález sicilskému tyranu Falaridovi. Doufá, že za něj získá uznání i tučnou odměnu.   Propracovaný systém trubek a zvukovodů, umístěných v hrdle a čenichu bronzového býka, má donést kvílení odsouzenců na smrt až k citlivým uším krutovládce Falarida z Agrigenta (vláda
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
Řídce obydlená oblast Nového Mexika na jihu USA je jako stvořená k ukrývání lidí i cenností. Ve 30. letech to ví i obchodník Leon Trabuco, který do jihoamerické pustiny ukrývá obří zlatý poklad. Pak a
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
iluxus.cz
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
Emerald Cruises zve milovníky sváteční atmosféry na plavby za kouzlem Vánoc. Pečlivě sestavené říční plavby pro rok 2024 slibují jedinečný pohled na zimou zahalenou krajinu a návštěvu těch nejkrásnějš
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
nejsemsama.cz
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
Na Arabském poloostrově v Perském zálivu leží emirát Dubaj, který nabízí zábavu opravdu pro každého, pro děti i dospělé. Navíc si zde budete připadat jako v pohádce. Dubaj je známa svou moderní architekturou, luxusními zážitky a bohatou kulturou. Co by vás v tomto městě nemělo minout? Burj Khalifa a Dubai Mall Burj Khalifa je nejvyšší budova světa, která nabízí
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
nasehvezdy.cz
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
Má doma prvňačku, do školy ji ale Kristýna Leichtová (39) neposlala. Rozhodla se, že bude Dorotku (6) učit sama. Herečka ze seriálu Zalez do spacáku prohlašuje, že se jí nelíbí současný školní systém.
Nepodceňujte švestky
epochalnisvet.cz
Nepodceňujte švestky
Švestky, blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně. Mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Co všechno dovedou?   Ulevují při otocích. Hospodaření s vodou v těle závisí na rovnováze mezi sodíkem a draslíkem. Sodík vodu v těle zadržuje, draslík ji naopak pomáhá odvádět ledvinami. A zatímco sodíku jíme se
Na světové nebe míří česká liška
21stoleti.cz
Na světové nebe míří česká liška
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů,
Rodinná fotka odhalila pravdu
skutecnepribehy.cz
Rodinná fotka odhalila pravdu
Když jsem se stala babičkou, těšila jsem se z každé návštěvy vnučky. Malá Evička začala hrát hru, že vidí někoho v rohu kuchyně. S manželem Pavlem máme dceru, která nám před pěti lety nadělila vnučku. Úžasnou a velmi bystrou holčičku jménem Eva. Nemohli jsme se dočkat dnů, kdy bude starší a my ji budeme s láskou hlídat. Dětská fantazie Dcera se
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
epochanacestach.cz
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
Jen pár kilometrů jižně od Mladé Boleslavi se můžeme pokochat romantickým novorenesančním zámkem Stránov, ale nás dnes bude zajímat jiná památka ležící doslova co by kamenem dohodil od něj. Na trati z Prahy do Turnova tu Strenický potok překlenuje unikátní železobetonový viadukt zapsaný do Seznamu kulturních památek České republiky. Ten v roce 1924 nahradil původní železnou konstrukci,