Domů     Agar, nebo želatina?
Agar, nebo želatina?
6.12.2019

Aspiky, ovocná želé, rosoly a různé zákusky či dorty jakoby zalité pod čirým barevným sklem. Želírování je stará kuchařská úprava, které patří v kuchyni samostatná kapitola.

K nejznámějším želírovacím prostředkům patří rostlinný agar a živočišná želatina. Agar, nebo také karagenan (E407), se vyrábí z červených mořských řas. Má vynikající želírovací schopnosti, výborně drží tvar i ve vyšší vrstvě.

Někdy ale vyvolává alergie, proto se rostlinná želatina většinou připravuje ze směsí karubinu (E410), získaného za svatojánského chleba. Želatina se vyrábí z jatečných produktů, obsahujících kolagen.

Vzniklý čirý rosol (i ochucený a dobarvený) se používá především k výrobě sladkých zákusků a moučníků, aspikem se zalévají i slané speciality studené kuchyně.

Kterou si vybrat?

Pro studenou kuchyni je dnes výhodnější využít průmyslově připravenou čirou želatinu. Nejčastěji v obchodech narazíte na dva druhy – práškovou a v plátcích.

Sypkou rozpustíme ve vodě, až nabobtná, zahřejeme ji přibližně na 70 °C, odstavíme a vmícháme do krému či náplně, třeba do šlehačky, zakysané smetany či tvarohu.

Plátkovou namočíme do studené vody, necháme nabobtnat, zahřejeme (nevaříme!) a přimícháme do krému. Nebo se namočené plátky jen vymačkají, a zamíchají do horkého krému.

Želatinový ztužovač, který se nevaří ani nezahřívá, má stejné účinky! Prášek se jen rozpustí ve vodě či ve šťávě, nechá se odstát a pak se smíchá s krémem. Tuhne stejně dobře jako klasická želatina.

Dortové želé zvolte, pokud nechcete krém, ale pouze vrstvu želé. Kupte si je hotové. Prášek rozmícháte v horké vodě a nalijete na dort s ovocem a je hotovo.

Agar je nejlepší a nejsnáze dostupný (v prodejnách zdravé výživy) ve formě prášku. Jeho výhoda je, že se dá přisypat do jakékoli tekuté směsi, mírně povařit a rosol je hotový. Na 1 litr tekutiny použijeme 10 g (5 kávových lžiček) sypkého agaru. Agar je „pevnější“ než želatina a dobře tuhne i za pokojové teploty.

Každý typ želatiny vyjde cca na 20 korun za balíček, agar je asi o třetinu dražší.

Postup, krok za krokem!

Želatinu připravujeme vždy podle návodu uvedeného na obalu. Postup se vždy může trochu lišit podle výrobce.

1. Nabobtnalou želatinu zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni (doporučuje se minimálně 60, maximálně 80 °C). Želatina nesmí přejít varem, ztratila by želírovací (rosolovací) schopnost!

2. Zahřátou želatinu vmícháme do náplně. Při použití na korpus musíme nechat želatinu nejdříve trochu vychladnout. Byla by moc řídká a do korpusu by se vsákla.

3. U použití želatiny na dezerty a zalévání ovocných moučníků apod. je důležité vystihnout ten správný moment. Po určité době totiž náhle rychle tuhne a už není možné ji na korpus nalít.

Pokud by k tomu přece jen došlo, musíme želatinu v horké vodní lázni znovu rozpustit a proces opakovat.

4. Když si osvojíme rozpoznání té správné chvíle, kdy lze želatinu použít, můžeme si její chlazení urychlit v lednici.

Obecně platí, že se obvykle 10 g sypké rostlinné želatiny smíchá s 0,25 l ovocné šťávy nebo jinak ochucené tekutiny, asi minutu povaří a ještě teplé vlije do formiček, pohárů, na dort nebo i na řezy.

Aby se hotová želatina lépe vyklopila, nejdříve formu vylijeme studenou vodou. Před vyklopením ji můžeme na pár vteřin ponořit do horké vody.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
reklama
Šikovné tipy
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Inspirace jménem Blue Jay Way
rezidenceonline.cz
Inspirace jménem Blue Jay Way
Přání majitele mít rezidenci postavenou kolem vodní plochy museli architekti zvládnout v podmínkách, které určoval prudký skalnatý svah. Neobyčejné výhledy na Los Angeles definují výjimečnost rezidence, kterou si známý hudební producent nechal postavit v ulici Blue Jay Way, vysoko nad tepnou velkoměsta Sunset Strip. Název ulice se stal známý díky Georgi Harrisonovi, který si v těchto místech 1.
Tunisko: Klíč k tajům afrického kontinentu
nejsemsama.cz
Tunisko: Klíč k tajům afrického kontinentu
Nádherné pláže, starověké památky, jízda na velbloudech v poušti Sahara nebo tradiční pouliční bazary, kde pořídíte úplně cokoli – takové je Tunisko, mnohdy označované jako brána do Afriky. Toužíte po exotice, zároveň ale nechcete letět přes půl světa a za dovolenou utratit takříkajíc maljant? Zvolte Tunisko! Africká země na pobřeží Středozemního moře se řídí tradičními arabskými pravidly,
Šneci z listového těsta
tisicereceptu.cz
Šneci z listového těsta
Slané koláčky se špenátem a bylinkami jsou výborným pohoštěním nebo chuťovkou k vínu. Suroviny na 16 kusů 300 g listového těsta 2 hrsti baby špenátu 2 hrsti listového špenátu hrst oregana hr
Výlety do dětství: Hurá za hračkami
epochanacestach.cz
Výlety do dětství: Hurá za hračkami
Kam to bude? No přece za hračkami. Ty milují všechny děti i ty, které se skrývají v naší dospělé duši. Takže výlet pro celou rodinu jako dělaný. Panenkárium – Muzeum panenek v Hradci Králové Stálou výstavu panenek od roku 1900 až do současnosti najdeme je v Úzké ulici v Hradci Králové. A bude se na
Residence Four Elements okoření krásu Jizerských hor
iluxus.cz
Residence Four Elements okoření krásu Jizerských hor
Představte si, že ráno otevřete oči – a místo hluku města vás probudí vůně lesa, světlo pronikající přes větve a ticho, které léčí. Už žádné „až jednou“. Váš nový život může začít právě teď. V místě,
Mám astrální dvojče? Někdo na mě mluví!
skutecnepribehy.cz
Mám astrální dvojče? Někdo na mě mluví!
Celý život mě provází hlas, který mi radí, konejší mě a domlouvá mi. Probírám s ním nejdůležitější věci. Jeho rady jsou vždycky nad zlato. Jako dítě jsem si ráda hrála sama, možná proto, že jsem si sama nepřipadala. Spíše naopak. Hrála jsem si vždy s někým, v myšlenkách si s ním povídala a ta bytost mi odpovídala. A taky se se mnou
Záhadné nitro hory Blaník: Ukrývá vojsko, ostatky druidů, či časovou bránu?
enigmaplus.cz
Záhadné nitro hory Blaník: Ukrývá vojsko, ostatky druidů, či časovou bránu?
Vrch Blaník je znám zejména díky legendě o blanických rytířích, které má z nitra hory vyvést kníže Václav, až bude českému národu nejhůř. Že jde jen o legendu? Proč se však v okolí hory ozývá nevy
Odpustila Bridget Fonda manželovi jeho skandální delikty?
nasehvezdy.cz
Odpustila Bridget Fonda manželovi jeho skandální delikty?
Celý hollywood žije už roky v domnění, že americká herečka Bridget Fonda (61) a její manžel, muzikant Danny Elfman (71), už dávno netvoří pár. Manželé, kteří se brali v roce 2003 a mají spolu syna
František Kinský zaplnil Radiocafé do posledního místa
epochalnisvet.cz
František Kinský zaplnil Radiocafé do posledního místa
Projekt „Podzim s láskou a humorem“ již třetím rokem podporuje jeho generální partner skupina Invest Gate. Ta prostřednictvím vlastního, ryze českého fondu kvalifikovaných investorů Invest Gate Funds SICAV nejen buduje, ale také provozuje specializovaná centra péče pro klienty s neurodegenerativními onemocněními, především Alzheimerovou chorobou a roztroušenou sklerózou. Zároveň stojí za vznikem tzv. senior resortů, které
Blesková válka: Naletěli Spojenci Hitlerovi úplně ve všem?
historyplus.cz
Blesková válka: Naletěli Spojenci Hitlerovi úplně ve všem?
Mohutný pevnostní systém na hranicích s Německem se budoval více než deset let. Velení francouzské armády věří, že Maginotova linie jejich zemi před případným útokem spolehlivě ochrání. Němci na jaře 1940 masivní opevnění skutečně dobývat nebudou. Nechtějí plýtvat svými silami a vcelku snadno ho obejdou. Německo v březnu 1936 vojensky obsadilo demilitarizované Porýní. Adolf Hitler
Zločin na svatbě: Makedonského krále Filipa probodl člen jeho stráže
epochaplus.cz
Zločin na svatbě: Makedonského krále Filipa probodl člen jeho stráže
Zatímco Alexandr Makedonský v pouhých 16 letech porazí společně s Hefaistonem kmen Madeirů, jeho otec Filip slaví veselku. Chrabrý syn se vrátí z bojů rovnou do víru oslav. „Jez a pij můj milý statečný synu na moji počest,“ vyzve otec makedonský král Filip (kolem 382–336 př. n. l.) vítěze. Jenže Alexandr se může přeskočit vzteky. Filip zapudil
Původ zuboviny sahá až ke smyslové tkáni prvohorních živočichů
21stoleti.cz
Původ zuboviny sahá až ke smyslové tkáni prvohorních živočichů
Zubovina, označovaná často také jako dentin, je žlutobílá hmota podobající se kosti, která tvoří většinu lidského zubu. Nedávný objev, který američtí vědci učinili tak trochu náhodou, odhalil, že zřej