Domů     Zelí je v kuchyni nedocenitelné
Zelí je v kuchyni nedocenitelné
9.3.2023

Už naše babičky věděly, že je zelí ideální zimní zeleninou. Dodává tělu vitamin C i vápník a je v kuchyni všestranně využitelné. A navíc se dá připravit na spoustu způsobů.

Zvláště kysané zelí byste měli mít na talíři právě teď v zimním období poměrně často. Díky mléčnému kvašení jsou v něm zachovány vitaminy a minerální látky.

Je opravdu výborným zdrojem vitamínu C. Má spoustu skvělých vlastností, zvyšuje obranyschopnost našeho těla, pomáhá snižovat krevní tlak, působí příznivě na střeva… Už v 16. století bylo tak oblíbené, že si vysloužilo pojmenování „všelék“. Co všechno si můžeme z kysaného zelí připravit?

Zelňačka

300 g kysaného zelí * 1 cibule * 2 klobásy * 1 lžíce oleje * koření dle chuti (sladká mletá paprika, bobkový list, mletý pepř, nové koření, kmín, chilli papričky) * asi 3 stroužky česneku * 1 mrkev * snítka petržele * hovězí vývar * 2 větší brambory

1) Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte na kolečka nakrájenou klobásu. Vše dle chuti okořeňte a ochuťte prolisovaným česnekem.

2) Pak podlijte vývarem a přidejte zelí a na kolečka nakrájenou mrkev. Vařte až zelí a mrkev změkne. Přidat můžete zakysanou smetanu nebo bílý jogurt. Jestli máte rádi ostřejší pokrmy, dejte i trochu chilli.

3) Zvlášť v osolené vodě s kmínem doměkka uvařte na kostičky nakrájené brambory.

4) Až brambory změknou, přidejte je do polévky. Není třeba ji zahušťovat jíškou. Zelňačku servírujte zásadně horkou. Na talíři dozdobte zelenou petrželkou.

Salát z kysaného zelí s jablky

280 g kysaného zelí * 40 g cibule * 160 g jablek * 100 g mrkve lžíce slunečnicového oleje * 10 g cukru krystalu * pepř a sůl

1) Zelí překrájejte a v míse smíchejte s jemně nakrájenou cibulí, nastrouhanou mrkví a na tenké plátky nakrájenými jablky.

2) Salát podle chuti přisolte a opepřete, pokapejte olejem a dle potřeby zřeďte nálevem z kysaného zelí.

Vepřová pečeně v kysaném zelí

500 g vepřové pečeně * 1 cibule * 30 g sádla * 600 g kysaného zelí * rajčatový protlak * 4 stroužky česneku * koření dle chuti (sůl, kmín, sladká mletá paprika) * 200 ml smetany s 12 % tuku.

1) Vepřové maso nakrájejte na 4 plátky, osolte je a naskládejte na pekáče. Podlijte trochou vody a dejte péct.

2) Na sádle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte papriku, kmín a rajčatový protlak smíchaný s vodou. Nakonec vložte překrájené zelí. Zamíchejte a duste pod pokličkou.

3) Po chvilce vše přidejte k téměř měkkému masu a nechte ještě chvilku přikryté péct.

4) Nakonec

Zalijte smetanou, okořeňte rozetřeným česnekem a krátce prohřejte. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Zelňáky

1 kg brambor * 500 g kysaného zelí * 150 g slaniny * 3 vejce * 2–3 lžíce hladké mouky * 5 stroužků česneku * koření (sůl, pepř, majoránka) * olej na smažení

1) Omyté a oloupané brambory nastrouhejte nahrubo, nechte chvíli v míse a pak slijte přebytečnou vodu. Přidejte opláchnuté a pokrájené kysané zelí

2) Na kostičky nakrájenou slaninu osmažte.

3) Do brambor a zelí přidejte vejce, prolisovaný česnek, koření (majoránku promněte skrze dlaň) a mouku. Nakonec zlehka vmíchejte slaninu.

4) Na rozpáleném oleji smažte z obou stran placičky dokřupava.

Zelné závitky s mletým masem

8 zelných listů * 500 g mletého masa * 1 cibule * 40 g slaniny, koření dle chuti (sůl, sladká mletá paprika, pepř) * vývar

1) Očištěné zelné listy vložte do vroucí osolené vody a povařte asi 5 minut.

2) Vyjměte, nechte okapat a seřízněte tuhá žebra.

3) Z ochuceného mletého masa vytvořte 8 válečků a každý položte na jeden list. Protilehlé okraje přeložte přes náplň a listy stočte v závitky.

4) Drobně pokrájenou cibuli zpěňte na rozškvařených kostičkách slaniny, zaprašte mletou paprikou, podlijte vývarem, přidejte závitky a pečte. Po chvíli je obraťte a dle potřeby znovu podlijte vývarem. Podávejte s bramborovou kaší.

Nálev z kysaného zelí

Určitě nevylévejte. Má na naše tělo blahodárný vliv. Je to dokonalá vitaminová bomba, obsahuje vápník, hořčík, železo, fosfor, síru, draslík a jod. Z vitaminů pak A, vitaminy A, B1, B2, B6, C, K a kyselinu listovou.

Vyzkoušeno redakcí

Výborným pamlskem k televizi je pečené zelí. Připravíte si ho tak, že hlávku zelí podélně nakrájíte na asi 2 cm široké plátky. Vzniklá kolečka položte na plech vyložený pečícím papírem.

Každou porci lehce osolte a můžete ji pomocí mašlovačky potřít olejem a posypat oblíbeným kořením (nemusí být). Upečte ve středně vyhřáté troubě doměkka. Chutná teplé i studené.

Ze zelných listů si můžete udělat i smoothie.
Ze zelných listů si můžete udělat i smoothie.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
15.5.2024
Jde to a uvidíte, že budou i chutné. Někdy stačí opravdu jen pár surovin a můžete vykouzlit opravdovou dobrotu. Sýr pečený v těstě (2 porce) 2 kusy sýra camembert nebo hermelín, 1 balíček listového těsta, 100 g vlašských ořechů, tymián, rozmarýn, sůl, pepř mletý, 1 cibule, máslo, 12 čerstvých žampionů, smetana ke šlehání, vejce na potření 1) V pánvi rozpusťte kousek másla, na kterém nechte zes
13.5.2024
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do su
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
reklama
reklama
Šikovné tipy
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
epochaplus.cz
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce? Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
enigmaplus.cz
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vznik
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře