Zelený, nebo bílý?

Hodně vlákniny a málo kalorií. Skvělá chuť a snadná příprava. Řeč je o lahůdkové zelenině, která má momentálně sezonu.

Chřest, špargl, nebo taky hromové koření, zaječí chládek či vrabčí tráva, je křehká, odolná a mrazuvzdorná trvalka, kterou můžeme pěstovat na zahrádce jako zeleninu až 15 let. Sklizeň začíná od poloviny dubna, kdy vyrážejí první výhony, a trvá až do poloviny června.

Druhy chřestu

Bílý – je nejoblíbenější. Ve skutečnosti nejde o bílou, ale bělenou odrůdu, a čím je chřest bělejší, tím víc je ceněný. Svou barvu získá tak, že jsou sazenice pečlivé zakryté a nesmí se dostat na světlo. Proto se na jaře pečlivě zahrnou půdou. Bělené výhony pak mají mnohem jemnější chuť a jsou i silnější.

Sklízejí se ihned, jak prorazí přihrnutou zeminu.

Zelený – má jemně nahořklou, výraznou příchuť a zelenou barvu způsobenou přímými slunečními paprsky. Jeho pěstování není náročné a i sklizeň je snazší. Z rostliny se odlamují či odkrajují 15cm výhonky.

Fialový – nafialovělá odrůda, vděčící za svou barvu přírodnímu barvivu antokyanu . Má výrazně nahořklou chuť, ale ve světě se jeho pěstování zatím teprve jen rozjíždí.

Jak chřest nakupovat?
Pokud chceme zjistit, zda je chřest opravdu čerstvý, rýpneme nehtem do stonku dole, v místě řezu. Jestliže z výhonku vytéká tekutina, chřest je čerstvý, sklizený před pár hodinami, nejspíš ten den ráno. Vrcholové špičky musí být u čerstvého chřestu pevně uzavřené.

Jestliže se stonek snadno ohýbá a nepraskne – chřest není čerstvý.

Čím víc je stonek chřestu tenčí a méně pravidelný, jsou na něm tmavé skvrny, je zelenina méně kvalitní.

Pozor, starší přezrálý bílý (nikoliv fialový) chřest mění na slunci barvu do fialova!

Jak chřest uchovávat?
Chřest omyjeme a zabalíme do vlhké utěrky. Kratší dobu uchováváme v lednici.

Chceme-li chřest skladovat déle, oloupeme ho a krátce spaříme ve vroucí vodě. Po zchladnutí uložíme do mrazáku. Vydrží i půl roku!

Víte, jak chřest oloupat? V obchodě nebo na trhu koupíme sklizený chřest ve svazku, nebo ve vaničce. Doma stonky důkladně omyjeme a od hlavičky velmi tence ve směru dolů oloupeme. Bílý chřest se oloupe celý kromě špiček, zelenému odřízneme zdřevnatělý konec, a pokud je to nutné, okrájíme i pomačkanou část stonku. Hlavičky se nikdy neloupou, používají se celé.

Vzniklé odřezky, dřevnaté konce a slupky použijeme do polévky.

Jak se vaří chřest? Očištěný a vypraný chřest znovu svážeme do „otýpek“, které stavíme do hrnce tak, aby hlavičky při vaření vyčnívaly z vody. Bílý chřest se vaří v osolené a lehce přislazené vodě cca10 minut, až do úplného změknutí. Stejně postupujeme i u fialové odrůdy chřestu. Zelený vaříme do poloměkka ve velmi slané vroucí vodě 3–5 minut.

Přidáním kousku pečiva do vody zbavíme chřest nahořklé chuti. Původní svěží zelenou barvu zachováme, když po uvaření zeleninu ihned na okamžik ponoříme do ledové vody.

Uvařený chřest pak opatrně klademe na mísu a zakryjeme ubrouskem, který zachytí páru a přebytečnou vodu.

Tip Paní domu: Hotový chřest už neochucujeme, protože koření překryje jeho jedinečnou chuť.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Sladká a zdravá: Vědci objevili nová přírodní sladidla v citrusech
21stoleti.cz

Sladká a zdravá: Vědci objevili...

Po omezení cukrů volají zdravotníci i...
Má strach, že ji Ondřej podvede?
nasehvezdy.cz

Má strach, že ji Ondřej...

Počáteční zamilovanost...
Kačer Donald: Vztekloun bez kalhot trumfne i Mickeyho
epochalnisvet.cz

Kačer Donald: Vztekloun bez...

Vlastně by nám měl svým skřehotavým...
Crostini s pošírovaným vejcem
tisicereceptu.cz

Crostini s pošírovaným vejcem

Tento delikátní italský předkrm není náročný...
Stres a hádky kvůli péči o malou Miu
nasehvezdy.cz

Stres a hádky kvůli péči...

Influencerka Agáta...
Můj vnuk tolik toužil po životě, že porazil i smrt
skutecnepribehy.cz

Můj vnuk tolik toužil po...

Bylo to před pěti lety, když jsme se...
Svět v číslech: Vzácné diamanty
epochaplus.cz

Svět v číslech: Vzácné...

Diamanty jsou cenné. Dražší než ty čiré však jsou některé...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Jamajka: Ostrov jako žádný jiný
iluxus.cz

Jamajka: Ostrov jako žádný...

Vydejte se do jedné z perel Karibiku a poznejte...
České Budějovice: Romantika hradebních zdí
epochanacestach.cz

České Budějovice: Romantika...

Pokud při návštěvě Českých...
Východočeská „Trója“: Skrývá nenápadný kopec tajemný hrad?
enigmaplus.cz

Východočeská „Trója“: Skrývá...

Kdysi lidé také nevěřili, že pahorek Hisarlik...
Když je mozek v akutním ohrožení
epochaplus.cz

Když je mozek v akutním...

Cévní mozková příhoda (CMP) nazývaná také jako mrtvice...
0 shares