Zelený, nebo bílý?

Hodně vlákniny a málo kalorií. Skvělá chuť a snadná příprava. Řeč je o lahůdkové zelenině, která má momentálně sezonu.

Chřest, špargl, nebo taky hromové koření, zaječí chládek či vrabčí tráva, je křehká, odolná a mrazuvzdorná trvalka, kterou můžeme pěstovat na zahrádce jako zeleninu až 15 let. Sklizeň začíná od poloviny dubna, kdy vyrážejí první výhony, a trvá až do poloviny června.

Druhy chřestu

Bílý – je nejoblíbenější. Ve skutečnosti nejde o bílou, ale bělenou odrůdu, a čím je chřest bělejší, tím víc je ceněný. Svou barvu získá tak, že jsou sazenice pečlivé zakryté a nesmí se dostat na světlo. Proto se na jaře pečlivě zahrnou půdou. Bělené výhony pak mají mnohem jemnější chuť a jsou i silnější.

Sklízejí se ihned, jak prorazí přihrnutou zeminu.

Zelený – má jemně nahořklou, výraznou příchuť a zelenou barvu způsobenou přímými slunečními paprsky. Jeho pěstování není náročné a i sklizeň je snazší. Z rostliny se odlamují či odkrajují 15cm výhonky.

Fialový – nafialovělá odrůda, vděčící za svou barvu přírodnímu barvivu antokyanu . Má výrazně nahořklou chuť, ale ve světě se jeho pěstování zatím teprve jen rozjíždí.

Jak chřest nakupovat?
Pokud chceme zjistit, zda je chřest opravdu čerstvý, rýpneme nehtem do stonku dole, v místě řezu. Jestliže z výhonku vytéká tekutina, chřest je čerstvý, sklizený před pár hodinami, nejspíš ten den ráno. Vrcholové špičky musí být u čerstvého chřestu pevně uzavřené.

Jestliže se stonek snadno ohýbá a nepraskne – chřest není čerstvý.

Čím víc je stonek chřestu tenčí a méně pravidelný, jsou na něm tmavé skvrny, je zelenina méně kvalitní.

Pozor, starší přezrálý bílý (nikoliv fialový) chřest mění na slunci barvu do fialova!

Jak chřest uchovávat?
Chřest omyjeme a zabalíme do vlhké utěrky. Kratší dobu uchováváme v lednici.

Chceme-li chřest skladovat déle, oloupeme ho a krátce spaříme ve vroucí vodě. Po zchladnutí uložíme do mrazáku. Vydrží i půl roku!

Víte, jak chřest oloupat? V obchodě nebo na trhu koupíme sklizený chřest ve svazku, nebo ve vaničce. Doma stonky důkladně omyjeme a od hlavičky velmi tence ve směru dolů oloupeme. Bílý chřest se oloupe celý kromě špiček, zelenému odřízneme zdřevnatělý konec, a pokud je to nutné, okrájíme i pomačkanou část stonku. Hlavičky se nikdy neloupou, používají se celé.

Vzniklé odřezky, dřevnaté konce a slupky použijeme do polévky.

Jak se vaří chřest? Očištěný a vypraný chřest znovu svážeme do „otýpek“, které stavíme do hrnce tak, aby hlavičky při vaření vyčnívaly z vody. Bílý chřest se vaří v osolené a lehce přislazené vodě cca10 minut, až do úplného změknutí. Stejně postupujeme i u fialové odrůdy chřestu. Zelený vaříme do poloměkka ve velmi slané vroucí vodě 3–5 minut.

Přidáním kousku pečiva do vody zbavíme chřest nahořklé chuti. Původní svěží zelenou barvu zachováme, když po uvaření zeleninu ihned na okamžik ponoříme do ledové vody.

Uvařený chřest pak opatrně klademe na mísu a zakryjeme ubrouskem, který zachytí páru a přebytečnou vodu.

Tip Paní domu: Hotový chřest už neochucujeme, protože koření překryje jeho jedinečnou chuť.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

The Lemp Mansion v St. Louis v USA: Místo plné smrti a krve
enigmaplus.cz

The Lemp Mansion v St. Louis...

The Lemp Mansion v St. Louis v USA je...
Eugéne Delacroix: Svoboda vede lid na barikády
epochalnisvet.cz

Eugéne Delacroix: Svoboda...

Antická bohyně jako špinavá pařížská...
Žena v bílých šatech
skutecnepribehy.cz

Žena v bílých šatech

Když se mi narodil vnuk,...
Lahodný závin se švestkami
tisicereceptu.cz

Lahodný závin se švestkami

Díky šťavnatým švestkám bude závin hezky vláčný....
Lomy v Česku: Přírodní krása, vytvořená lidmi
epochanacestach.cz

Lomy v Česku: Přírodní krása,...

Prašné a hlučné lomy...
V showbyzynsu se rozkoukává už i její dcera
nasehvezdy.cz

V showbyzynsu se rozkoukává...

Mladinká Valentýna...
Loď pro sportovní nadšence
rezidenceonline.cz

Loď pro sportovní nadšence

Dominantou neobvyklé výletní lodi Scarlet Lady (tedy...
Na povrch „vyplavaly“ nové souvislosti
21stoleti.cz

Na povrch „vyplavaly“ nové...

Studie sopečného popela v jihozápadní...
Porsche Design slaví 50. výročí
iluxus.cz

Porsche Design slaví 50....

Značka Porsche Design slaví 50...
S partnerem už nepočítá?
nasehvezdy.cz

S partnerem už nepočítá?

Zpěvačka Lucie...
Nejkrásnější zoologické zahrady světa
epochaplus.cz

Nejkrásnější zoologické...

Zoologické zahrady jsou mnohými lidmi vyhledávány jako...
Konference ve Wannsee: Před 80 lety rozhodli nacisté o osudu evropských Židů
epochaplus.cz

Konference ve Wannsee: Před 80...

Přesně před 80 lety, 20. ledna 1942, posvětila konference...
0 shares