Připravte se: Čas zahradních párty začíná

Letní sezona se rozjíždí na plné obrátky a s ní přichází i čas zahradních párty. Co může být příjemnějšího než banda přátel, kteří se sejdou na vaší zahradě.

Přípravu zahradní slavnosti byste neměli nechat na poslední chvíli. Vyplatí se začít tak pět dní předem, abyste pak nelítali jako hadr na holi. Večírek si přece musíte užít i vy.

Strategický plán

Nejprve je třeba si promyslet jídelníček. Zmíněných pět dnů před párty si sepište, čím vším chcete své hosty nakrmit a napojit – jaká masa, uzeniny či ryby budete grilovat, jaké saláty a omáčky k nim budete podávat a jaké další pochutiny postavíte na stůl – jednohubky, brambůrky, domácí paštiku nebo slané koláče, tzv. quiche. V horkém létě přijdou vhod také lehké dezerty a zmrzlina nebo jednoduché ovocné špízy. Na špejli napíchejte čerstvý ananas, hroznové víno, jahody a samozřejmě nevynechejte meloun. A co se bude pít? Pivo, víno či tvrdý alkohol? Z tohoto soupisu pak sestavte konečný seznam jednotlivých ingrediencí, které je třeba nakoupit. Následující tři dny ho ještě každý den přejeďte očima, zda jste něco nezapomněli. Uvidíte, že na seznam ještě pár věcí přibude. Všechno nakupte v dostatečném množství. Není nic trapnějšího, než když uprostřed party dojde pečivo nebo pivo.

Atmosféru garden party s bohatě prostřeným stolem dotvoří lampiony, světelné řetězy a vlaječky.

Nádobí

Zvažte také, zda budete jídlo a pití servírovat ve vašem vlastním nádobí, nebo jestli použijete papírové či plastové talíře, kelímky a lžičky. Domníváme se, že lepší je druhá varianta. Po akci jen vezmete odpadkový pytel, který jste chytře dali na vhodné místo a do nějž hosté sami vyhazovali použité nádobí, a s úsměvem ho donesete do popelnice. A máte uklizeno.

Atmosféra

Pamatujte na to, že dokonalou atmosféru vytvoří zahradní pochodně a lampiony. Atraktivní jsou také světelné řetězy na keřích a stromech, rozvěšené pestré nafukovací balonky a papírové girlandy. Potřebujete-li intenzivnější osvětlení, instalujte po zahradě olejové lampy.

Domácími limonádami hosty mile překvapíte.

Počasí

Pár dnů před párty pozorně čtěte, jaké bude počasí, zda horko, nebo jestli se očekávají přeháňky. A protože počasí neovlivníte, pro jistotu si pořiďte nějaký stanový přístřešek. Máte-li zastřešenou pergolu nebo vytahovací markýzu, není třeba se ničeho bát. Letní večery sice bývají teplé, ale ne vždy se zadaří. Na lavičky a židle proto připravte sedáky a hřejivé deky, do kterých se hosté v případě potřeby zabalí.

Tři dny předem

Zkontrolujte gril, grilovací náčiní a zásobu dřevěného uhlí. Je-li ho málo, dokupte ho. Obstarejte si už také nápoje a koření, potřebné pro grilování, jednorázové nádobí, ubrousky, párátka, alobalové misky pod maso atd.

Při teplých dnech přijdou vhod ovocné špízy.

2 dny předem

Nakupte potraviny zeleninu, ovoce, a můžete i maso. Nejčastěji se u nás griluje drůbeží a vepřové, z toho je nejvhodnější krkovice, kýta nebo plec. Za čtvrt hodiny bývají hotové. Když naložíte drůbeží plátky, už za pár minut po vložení na gril je můžete podávat.

1 den předem

Dejte chladit nápoje, připravte marinádu a naložte maso. Marináda se nejčastěji připravuje z čerstvých nebo sušených bylinek rozpuštěných v oleji, z hořčice či z medu. Výtečnou přísadou je česnek. Pozor ale na předčasné solení! Sůl uzavře masu póry a další přísady již nemají šanci a zůstanou na povrchu. Správný postup tedy je maso naložit bez soli a osolit ho až těsně před grilováním. Marinované maso uložte do uzavíratelných misek a ponechte v chladu. Misky by neměly být hliníkové nebo železné, vhodné jsou zejména nádoby keramické, plastové, skleněné nebo nerezové. Pokud nechcete nic předem nakládat, dobré je potírat maso připravenou marinádou před samotným grilováním. Zabráníte tím jeho vysušení.

Ovoce můžete připravit do skleněných nádob, na stole budou vypadat elegantně.

V den párty

Připravte grilovací náčiní a gril, nakupte čerstvé pečivo, očistěte zeleninu i salát a udělejte zálivku či salátové omáčky. Připravte sezení a prostřete stůl nebo stoly, pokud vás bude víc. A také byste mohli udělat domácí limonádu.

Osvěžující nápoj

Připravit domácí limonádu zvládne i začínající kuchařka. Skvěle osvěží například okurková s mátou a citronem, což není nic jiného než rozmixovaná salátová okurka rozředěná vodou se snítkami máty. Do vody také můžete dát plátky citronu a pomeranče, pustí trochu šťávy a výsledkem je vynikající drink. Vychlazené limonády nalijte do džbánů či karaf. I když máte připravené umělohmotné či voskované kelímky, zkuste se podívat, jestli někde doma nenajdete malé zavařovačky. Nápoje v nich vypadají velmi netradičně. Do každé skleničky hoďte kostku ledu, píchněte brčko a podávejte hostům.

Plastové kelímky a talíře ušetří čas – nemusí se umývat.

Na gril patří i zelenina

Až začnete grilovat maso, nezapomeňte také na zeleninu. Osvědčené jsou cukety, paprika a především pak žampiony. Nasypou se do větší mísy, polijí olejem, osolí, okmínují, mísa se přiklopí talířem a mírně protřepe, aby se všechny pěkně vším obalily, a pak už s nimi šup na gril.

Pokrmy by měly být v takové velikosti, aby se daly jednoduše jíst vidličkou nebo rukou. Hostům také nabídněte několik dipů neboli omáček.

Švédský stůl

Bude-li vás na párty trochu víc, není od věci udělat na zahradě menší švédský stůl, aby hosté nemuseli čekat na každý ugrilovaný kousek. Švédský stůl je vděčný, každý si nabere, co je libo – stačí potraviny nakrájet, naaranžovat na mísy, přidat nějaké ovoce, zeleninu, hořčici a jiná dochucovadla a je to.

Text: Marie Skrčená, Foto: Shutterstock

Štítky: , , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Co pomůže na zalehlé uši?
nasehvezdy.cz

Co pomůže na zalehlé uši?

Nejen při změně tlaku vzduchu, ale i...
Těšínsko plné kontrastů
epochanacestach.cz

Těšínsko plné kontrastů

A už jste slyšeli o...
Zámek Hradec nad Moravicí: České Slezsko
epochanacestach.cz

Zámek Hradec nad Moravicí:...

Pokud jste milovníky...
Pohřeb britské panovnice Viktorie: Rakev s královnou málem převrátili splašení koně
epochalnisvet.cz

Pohřeb britské panovnice Viktorie:...

Smuteční procesí se zastaví, aby mohly být...
Kanibalové z Edinburghu
enigmaplus.cz

Kanibalové z Edinburghu

Celý příběh začíná někdy na rozmezí 15. a...
Krok za krokem ke krásné postavě
nasehvezdy.cz

Krok za krokem ke krásné...

Pokud chcete chůzí hubnout, bude záležet...
Mughalský císař Aurangzéb připravil o život svoje dva bratry
epochaplus.cz

Mughalský císař Aurangzéb...

Vítězem boje o moc mezi čtyřmi Šáhdžahánovými...
Odkud pochází falafel? Historikové se shodují, že z Egypta
epochaplus.cz

Odkud pochází falafel?...

Námořník Ahmose se v alexandrijském přístavu...
Úspěch českého SPACE týmu společnosti Atos
21stoleti.cz

Úspěch českého SPACE týmu...

Český SPACE tým společnosti Atos se bude podílet na...
0 shares