Domů     Vyzkoušejte netradiční cereálie
Vyzkoušejte netradiční cereálie
17.4.2024

Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst.

Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné.

Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívají našemu zdraví. Jiné mohou být alternativou pro ty, co nesnášející pšenici.

Co jsou cereálie?

Jde o obiloviny a podle zpracování se dělí na celozrnné a necelozrnné. Celozrnné mají vyšší obsah cenných látek, protože neprocházejí tzv.

vymíláním, kdy se ze zrna odstraní obalové vrstvy (otruby) i klíček a pak je mouka ochuzena o většinu vitaminů, minerálů a jiných cenných živin.

Celozrnné cereálie naše tělo zásobují především vitaminy B1, B2 a E. Díky vláknině snižují hladinu cukru v krvi, cholesterolu a chrání nás před řadou civilizačních chorob. Také zvyšují peristaltiku střev, čímž podporují trávení, a čistí střeva.

Méně obvyklé a netradiční druhy obilovin

Špalda

Kdo má alergickou reakci na pšenici, může vyzkoušet špaldu. Je to příbuzná naší pšenice – oproti ní ale bývá méně dráždivá. Špalda se používá do chlebového těsta a těstovin, a najdeme ji také v müsli.

Na trhu je poměrně široký domácí sortiment výrobků z bio-špaldy, například z ní můžeme koupit kroupy, bulgur, špaldové suchary, pukance, vločky a již zmíněné müsli. Uvádí se, že špalda „zlepšuje náladu a bystří myšlení“.

Díky zvláštnímu mixu aminokyselin v její celozrnné variantě prý podporuje vylučování hormonu štěstí, tedy serotoninu.

Tip:

Hodí se ideálně na kojenecké kaše. Špaldu totiž děti snášejí mnohdy lépe než pšenici, vyvolává méně alergických reakcí při přechodu z kojení na mléčné kaše. To se ale netýká celiakie, kde je podstatou nemoci nesnášenlivost lepku. A ten je ve špaldě stejně jako v pšenici.

Kamut

Její zrnka vypadají stejně jako jiné druhy pšenice, jsou ale dvojnásobně velká. Je to jeden z nejstarších druhů obilí.

Mívá o 30 procent více bílkovin a zvýšený obsah vitaminů E, B1, B2, kyseliny pantotenové i minerálů jako fosfor, hořčík, zinek, měď a komplexních sacharidů. Hlavně díky hořčíku a zinku kamut prospívá imunitě, takže pomáhá chránit před virózami. Navíc může být řešením pro ty, kdo trpí alergií na běžnou pšenici.

Tip:

Kamut je tajnou ingrediencí italských kuchařů – přidávají ho při přípravě těstovin. Pokud budete připravovat domácí těstoviny, zkuste je napodobit.

Grünkern

Speciální přípravou nedozrálých zrn špaldy se získává „zelený kaviár“. Zrno je

sklízeno ve stadiu začátku voskové zralosti a podle ještě své zelené barvy má své jméno. Po sklizni jsou zrna sušena asi při 120 °C, přičemž je dosaženo nezaměnitelného aroma.

Grünkern je bohatý na sacharidy, vlákninu a z minerálních látek obsahuje nejvíc fosforu a hořčíku.

Tip:

V obchodní síti jsou nabízeny celá zrna, krupice či mouka. V domácnosti se z ní připravují polévky a omáčky, ale také těstoviny, saláty a nákypy.

Alternativní obiloviny

Mají být jinou volbou k intenzivně pěstovaným obilninám. Jsou to rostlinné druhy, které byly v minulosti pěstovány, ale z různých důvodů byly omezeny či potlačeny.

Návrat k nim byl otevřen hledáním cest ke zdravé výživě, přirozenému původu potravin a pestrosti stravy. Které to jsou?

Proso

Obilky prosa se loupou, obrušují a leští a do obchodu přicházejí jako jáhly. Proso jsme donedávna znali hlavně jako součást krmení pro ptáčky, přitom jáhly jsou výbornou alternativou rýže při přípravě rizota, ale i polévek nebo na zapékání.

Obsahují vysoké množství minerálů jako fosfor, mangan a hořčík. Podporují funkci ledvin a odvádí vodu z těla. Neobsahují lepek, jsou lehce stravitelné a pomáhají i na žaludek, slinivku a slezinu, hodí se pro dětskou výživu.

Kromě toho působí proti růstu nepříjemných bakterií v ústech, hlavně jsou účinné proti kvasinkám. Jáhlám také holdujeme, když chceme mít pěkné vlasy, nehty a kůži a to díky obsahu minerálů, hlavně křemíku a železa.

Tip:

Jáhly se hodí především do snídaňových kaší. Z drcených jáhel vznikají vločky nebo krupice, které jsou vhodné na přípravu jahelné kaše. Z celých obilek se peče jahelník, který můžete připravit se švestkami, třešněmi, tvarohem, jablky nebo povidly. Všechna jídla připravená z prosa jsou lehká na strávení.

Čirok

Nejčastěji se pěstuje čirok cukrový, který je jedním ze čtyř druhů této plodiny. Bývá odolný vůči teplu a suchu a dobře snáší i větší zastoupení solí v půdě. Asi proto je tato obilovina hlavní potravinou v řadě zemí Afriky, Asie a Středního Východu.

Tip:

Dá se koupit v obchodech se zdravou výživě a to jako celé obilky nebo chuťově neutrální mouka. Čirokové obilky můžete vařit s namáčením i bez namáčení a přidat ho k rýži a dalším obilovinám.

Jako příloha se hodí k tepelně upravené zelenině a luštěninám, ale i k masu. Využít ho lze i do snídaňových kaší a pro dětskou stravu, v tom případě se musí vařit bez soli a pak ho propasírovat.

Pseudocereálie

Pohanka

V Čechách se v 16. století řadila mezi nejoblíbenější potraviny. Posiluje a zahřívá tělo, proto je ideální jí konzumovat v chladných dnech. Pohanková mouka se přidává do muffinů, chleba nebo palačinek, musí se ale smíchat s jiným druhem mouky.

Neobsahuje lepek, takže je vhodná pro lidi trpící celiakií. Látky obsažené v pohance pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Obsahuje lecitin, který povzbuzuje činnost mozku, a cennou látku rutin, který pomáhá udržovat elasticitu cév. Má také prospívat při silné a dlouhé menstruaci.

Tip:

Pohankové vločky můžete využívat jako zavářku do polévek, předtím je ale nasucho opražte, aby získaly oříškovou příchuť. Mají ovšem tužší konzistenci, takže je bude třeba vařit déle než vločky ovesné.

Amarant

Jako zpestření jídelníčku je významný zejména díky obsahu aminokyseliny lysin, kterou lidské tělo nedokáže samo vyrobit, přestože se bez ní neobejde.

Dále obsahuje hodně vlákniny, železa, vápníku, hořčíku, vitaminy E a C a skupiny B. Prospěšná je také látka tukového charakteru skvalen, která má pomáhat při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Tip:

Chutná lehce nasládle, proto se hodí hlavně do sladkých jídel, zejména kaší, ale využít se dá i na zahuštění polévek.

Pohankové rizoto

150 g pohanky, 1 čerstvá šalotka, 3 ks naťové petrželky, 3 stroužky česneku, 4 plátky zázvoru

½ chilli papričky, 750 ml horkého zeleninového vývaru, 1 čajová lžička tymiánu, 1 čajová lžička, majoránky, kousek anýzu, kousek skořicové kůry nebo trochu mleté skořice, 50 g strouhaného parmezánu, 125 g bílého vína

Postup:

1. Šalotku a petrželku nakrájejte nadrobno, jemně nasekejte chilli papričku, rozmělněte česnek, najemno nasekejte nebo nastrouhejte zázvor.

2. Zahřejte olivový olej, přidejte šalotku, petržel, chilli, česnek a zázvor a krátce opečte.

3. Přidejte pohanku a poduste. Podlijte vínem a nechejte povařit.

4. Přilijte zeleninový vývar a nechejte vařit.

5. Během varu dochuťte majoránkou, tymiánem, anýzem a skořicí. Po cca 25 minutách přimíchejte parmezán.

6. Hrnec odstavte z plotny a nechejte asi 5 minut dojít.

Jahelný řez s kokosem

180 g jáhel, 35 g másla, 2 g mořské soli, 50 g třtinového cukru, 160 ml mléka, 15 g vanilkového cukru, 100 g strouhaného kokosu, 40 g rozinek, 440 ml vody na vaření

Postup:

Rozinky zalijte vroucí vodou a nechejte je namočené stranou. Do hrnce s uvařenými jáhlami přidejte máslo, vlijte mléko a přisypte vanilkový a třtinový cukr.

Vše dobře promíchejte a spojte ve vláčnou hmotu, do které vmíchejte asi 2 lžíce strouhaného kokosu a spařené rozinky. Jakmile směs částečně vychladne, rozprostřete ji na vymazaný plech a zapékejte 20 minut na 160–170 °C.

TIP: Pokud nechcete zapékat, můžete podávat také v podobě kuliček obalených v kokosu.

Foto: Shutterstock

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradila moji velkou důvěru
skutecnepribehy.cz
Zradila moji velkou důvěru
Znaly jsme se celý život. Seděly jsme spolu už v lavici na základce, chodily na brigády, svěřovaly si první trapasy, největší strachy i směšné sny. V ěděla o mně všechno. Nikdy jsem nepochybovala, že bych jí nemohla věřit. Když se mi něco povedlo, volala jsem jí jako první. Když mi bylo zle, přišla. A když jsem něco nezvládala, mlčky seděla vedle mě,
Tlumočníci se v Norimberku neubránili slzám
historyplus.cz
Tlumočníci se v Norimberku neubránili slzám
Žalobce se rozohnil na nejvyšší možnou míru a krutá slova směrem k obžalovaným z něj srší ohromnou rychlostí. Vtom se rozsvítí žluté světélko. Muž se nadechne a na chvíli zvolní. Ani ne za minutu je však zpět u původního tempa řeči. Tlumočníkova mysl jede na plné obrátky, po chvilce musí znovu sáhnout po žlutém tlačítku.   „Výsada
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Idylka? Rolins a Nedvěd si už žijí každý svým životem!
nasehvezdy.cz
Idylka? Rolins a Nedvěd si už žijí každý svým životem!
Bylo to všechno jen pouhé divadlo pro okolí? Zpěvačka Dara Rolins (52) se snažila působit, že ji vřelé styky jejího snoubence, fotbalisty Pavla Nedvěda (53), s kamarádkami nikterak nerozházely. Na d
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Další nástroj v boji proti rakovině: zvuk
21stoleti.cz
Další nástroj v boji proti rakovině: zvuk
Takhle to naplánované neměla. Místo aby se dočkala úspěchu, musela mladá výzkumnice snášet projevy nespokojenosti od svých kolegů. Její experiment je rušil. Tak se rozhodla změnit parametry, aby od ni
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Když si břicho dělá, co chce
nejsemsama.cz
Když si břicho dělá, co chce
Rozestup přímých břišních svalů, tzv. diastáza, není problémem pouze žen po porodu. Často se objevuje i u starších žen, a to v důsledku přirozeného stárnutí tkání, hormonálních změn či zvýšené námahy břicha. Možná jste si všimla, že bříško zůstává vypouklé, i když se snažíte držet zdravý životní styl. Při mírném předklonu nebo napnutí svalů se uprostřed objevuje prohlubeň či naopak
Mindfulness a zdraví: Jak moc může psychika ovlivnit tělo?
enigmaplus.cz
Mindfulness a zdraví: Jak moc může psychika ovlivnit tělo?
Současný svět je rušným místem, ve kterém je stále obtížnější najít si čas sám pro sebe a na odpočinek. Není proto divu, že stále větší oblibě se těší různé alternativní léčebné a terapeutické metod
Izraelský hummus
tisicereceptu.cz
Izraelský hummus
Oblíbená pomazánka z cizrny, která chutná na chlebu i na krekrech. Místo tahini pasty můžete použít opražená rozmixovaná sezamová semínka. Ingredience 1 plechovka cizrny ½ lžičky jedlé sody ¼
Hit, který hýbe Českem: Medical Wellness
epochaplus.cz
Hit, který hýbe Českem: Medical Wellness
V minulosti byla důvodem odjezdu do lázní nejčastěji vážná nemoc nebo úraz. Jezdilo se alespoň na tři týdny a pobyty bývaly často velmi striktní: brzký budíček, během celého dne procedury a často nepříliš pestrá „nemocniční“ strava. Dnes je však čím dál oblíbenější kombinace léčebného pobytu s wellness programem a aktivním odpočinkem, tzv. Medical Wellness. Lidé