Domů     Umíte pelmeně?
Umíte pelmeně?
8.2.2024

Když se řekne pelmeně, většina z nás si vybaví ruskou kuchyni. Rusové je totiž považují za své národní jídlo.

Taštičky z nudlového těsta s masovou náplní ale mají i jiné národy. Najdeme je na Ukrajině, v Litvě, své taštičky mají i Italové, dělají se hodně i v Asii. Rozdíl není výrazný, mění se jen tvary a velikost.

Typické ruské pelmeně bývaly měsíčkovitého tvaru a v průměru měly 2–3 cm, ale ani to už není pravidlem.

Ruské pelmeně

Na 4 porce budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100–125 ml vody, 1 vejce, 1 rovnou lžičku soli

Náplň: 300 g mletého hovězího masa, 300 g mletého libovějšího vepřového bůčku nebo krkovice, 1 středně velká cibule, 1 lžička směsi na mletá masa (obsahuje kmín, cibuli, česnek, pepř černý, nové koření, papriku pálivou, zázvor, majoránku, kardamom, tymián, sůl), 1 lžička soli, 2 rozmačkané stroužky česneku

1) Z mouky, vody a vajec vypracujeme na pomoučněném vále tužší, ale pružné těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a necháme cca 30 minut v chladu odpočinout.

2) Smícháme najemno nakrájenou cibuli s mletým masem, kořením, solí a rozmačkaným česnekem, dokonale promícháme a necháme 30 minut v chladu.

3) Z odpočinutého těsta vyválíme na pomoučněném válu tenkou placku o síle do 1 mm.

Vykrajovátkem o průměru cca 8 cm (nebo vrškem sklenice o podobném průměru) vykrajujeme kolečka (cca 40 kusů), do jejichž středu položíme kuličku náplně o průměru cca 3 cm (vrchovatá lžička směsi).

4) Jednu stranu okraje placky přehneme přes náplň, přitlačením prsty oba okraje spojíme (vznikne půlkruh) a oba rohy stáhneme k sobě a stlačením je spojíme.

5) Pelmeně vložíme do osolené vroucí vody, a když vyplavou na povrch, necháme je ještě 5–10 minut vařit.

6) Hotové okamžitě servírujeme namočené v rozpuštěném másle a polité zakysanou smetanou (lze ji smíchat s nadrobno nasekanou pažitkou, petrželkou nebo koprem) nebo je přímo uvaříme v silném hovězím vývaru se zeleninou a podáváme jako polévku.

Postup byl převzat z Koření od Antonína, koreni.cz

Nejen klasika

Klasické pelmeně mají samozřejmě náplň masovou a používají se různá masa, vepřové, hovězí, skopové či kuřecí, ale i jejich směs. Plnit se dají i masem rybím. Ale všechno se vyvíjí, a protože jsou tyhle taštičky čím dál populárnější, začaly měnit také náplně.

V mnoha zemích objevily i takzvané pelmeňárny, ve kterých se o tom můžete sami přesvědčit. Najdete je i u nás. Nebo si můžete některé náplně zkusit připravit doma, škála surovin je opravdu široká.

Houbová

2 hrsti sušených hub, 2 střední cibule, asi 60 g sádla, 3 vrchovaté lžíce hrubé mouky, 2 vařená vejce, sůl, mletý pepř, 1 rovná lžíce sekaných lístků tymiánu

Sušené houby povařte ve vodě, uvařené posekejte nadrobno, vodu nevylévejte.

Na sádle nechte zesklovatět cibuli, přidejte posekané houby. Osolte a opepřete. Vmíchejte mouku a nechte zasmažit. Pak postupně přilévejte vývar z hub v takovém množství, dokud jej mouka vsakuje.

Nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte nadrobno nakrájená vařená vejce a posekaný tymián.

Houbové pelmeně můžete polít omáčkou ze zakysané smetany.

S masem a se zelím

250 gramů pečeného vepřového masa, trocha masového vývaru, 1 cibule, 200 g dušeného kysaného zelí

Studené pečené maso umelte s oloupanou cibulí a smíchejte s dušeným zelím nakrájeným na drobné kousky. Směs osolte, opepřete, přilijte trošku vývaru a vše promíchejte na hladkou hmotu.

Hotové pelmeně přelijte rozehřátým máslem. Podávejte je s miskou se směsí octa, vody a hořčice, do které si každý pelmeně namáčí.

Jehněčí

50–200 g jehněčího nebo skopového masa, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička mletého koriandru, sůl, pepř

Maso nakrájejte na kousíčky a pak nasekejte nadrobno. Totéž udělejte i s oloupanou cibulí a česnekem. Všechno smíchejte a ochuťte koriandrem, solí a pepřem.

Jehněčí pelmeně můžete podávat s rajskou omáčkou.

Sýrová

200 g ricotty, 100 g fety, 100 g sušených rajčat v oleji, 1 stroužek česneku, nasekaná čerstvá bazalka, sůl, pepř

Rajčata vyndejte z oleje, nechte okapat a nasekejte nadrobno. Smíchejte s ricottou a fetou, prolisovaným stroužkem česneku a nasekanou bazalkou. Podle chuti osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem.

Hotové pelmeně se dají přelít jen máslem, ale dobré jsou i posypané opraženou na kostičky nakrájenou slaninou.

Ze pstruha

2 filety z uzeného pstruha, 150 ml smetany, 150 g ricotty, sůl, pepř

Filet pstruha rozmixujte se smetanou a ricottou, osolte a opepřete, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli.

Naplněné pelmeně nejprve uvařte ve vývaru a pak je opečte na másle.

Podávejte s omáčkou ze smetany a hořčice, posypané kaviárem. Rusové je někdy flambují vodkou a do omáčky přidávají kopr.

Bramborová

1 středně velká cibule, 3 větší brambory, 1 stroužek česneku, trocha tymiánu, sůl, pepř

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte. Poté je sceďte a rozšťouchejte.

V pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět, přidejte česnek, tymián a brambory. Osolte a opepřete. Směs dobře promíchejte a sundejte z ohně.

Před podáváním polijte rozpuštěným máslem.

Nasladko

Tvarohové

25 dkg tvarohu, 1 žloutek, cukr, sůl, 1 lžíce citronové kůry, 1 lžíce vanilkového pudinku, trochu mléka

Všechny ingredience smíchejte tak, aby vznikla nepříliš řídká náplň.

Nebo pelmeně můžete plnit rovnou sezonním ovocem. Třeba borůvkami.

Sladké pelmeně servírujte polité máslem a posypané piškotovou strouhankou nebo ovocem. Případně je můžete polít ovocnou omáčkou a přidat kopeček šlehačky.

Obrázky u náplní nemusí být všude, a když to bude dlouhé, tak nějakou vynecháme.

Foto: Shutterstock, Koření od Antonína, postup koreni.cz

Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kiwi bomba
tisicereceptu.cz
Kiwi bomba
Lahodné smoothie je plné vitaminů a díky nakyslé chuti je i v parném létě báječně osvěžující. Suroviny 2 banány 6 kiwi 500 ml čerstvé jablečné šťávy led Na ozdobu kiwi Postup Kiw
Autobusy pravidelně brázdí Prahu už 100 let
historyplus.cz
Autobusy pravidelně brázdí Prahu už 100 let
Ještě počátkem 20. století platí, že kam nevedou tramvajové koleje, tam se běžný cestující v Praze nedostane. V roce 1908 však tramvaje získávají konkurenci – na jaře vyjede do ulic první autobusová linka. Cena za cestu na Hradčany? 20 haléřů! Centrum města však autobusy křižují jen rok a půl. Strmá trasa mezi Malostranským náměstím a Pohořelcem se
Eduard Štorch: Spisovatel, který přivedl pravěk do školních lavic
21stoleti.cz
Eduard Štorch: Spisovatel, který přivedl pravěk do školních lavic
Doba kamenná, bronzová, železná i římská. Jeskyně, keltské hroby, zlaté prsteny a mamutí mládě. A k tomu knihy, které generace čtenářů neodložily, dokud nedočetly do poslední stránky. Výstava Pravěká
Leonardo da Vinci: Kdo byl skutečně renesanční génius? Odhalená tajemství jeho života a tvorby
epochaplus.cz
Leonardo da Vinci: Kdo byl skutečně renesanční génius? Odhalená tajemství jeho života a tvorby
Malíř, sochař, architekt, vynálezce, vědec… Leonardo da Vinci byl ztělesněním renesančního ideálu. Jeho jméno zná každý, ale co se skrývá za fasádou génia? Odhalte s námi méně známá fakta o muži, který předběhl svou dobu, od jeho skutečného jména až po záhady obklopující jeho matku a nedokončené mistrovské dílo. Leonardo da Vinci byl bezpochyby jednou
Předpovídá Bílá paní v Českém Krumlově budoucnost?
enigmaplus.cz
Předpovídá Bílá paní v Českém Krumlově budoucnost?
Patrně nejznámější českou Bílou paní je Perchta z Rožmberka (1429–1476), která se údajně zjevuje na zámku Český Krumlov. [gallery ids="155187,155188,155186"] Tato šlechtična byla v 15. století p
Kontrast domu a přírody
rezidenceonline.cz
Kontrast domu a přírody
Jsou lidé, kterým se pravoúhlé stavby příčí. Takový Friedensreich Hundertwasser by asi nad domem, který vám chceme popsat, dostal záchvat vzteku. Není divu, vždyť tento člověk žádal zákaz rovné čáry. Pokud zavítáte do Rappahannock County ve státě Virginie, budete určitě překvapeni. Nádherná zvlněná krajina, v níž se střídají různé varianty porostu, „hostí“ dům, který by někdo
Král Vín slaví 20 let
iluxus.cz
Král Vín slaví 20 let
Zní to až neuvěřitelně, ale soutěž KRÁL VÍN České republiky letos slaví své dvacáté narozeniny. Tento významný milník je připomínkou dvou dekád, během kterých se Král vín stal největší soutěží vín u n
Matonoha je už úplně mimo hru?
nasehvezdy.cz
Matonoha je už úplně mimo hru?
Zatímco její manžel Tomáš Matonoha (54) se v poslední době na veřejnosti téměř neukazuje, svůdné fotky Lucie Benešové (50) ze seriálu ZOO Nové začátky opět rozvířily vody na Instagramu. Herečka to
Mají psi šestý smysl?
skutecnepribehy.cz
Mají psi šestý smysl?
Můj pejsek a moje maminka si parádně rozuměli. Když maminka zemřela, začal se chovat divně, zdá se, že v domě vidí jejího ducha. Mám desetiletého psa Hurvínka. Když mi zemřela máma, Hurvínek se při návštěvách v domě, kde žila, začal chovat podivně. Psí kamarád Před deseti lety jsem se rozvedla, a abych nebyla úplně sama, pořídila jsem si křížence,
Hrad Kašperk: Majestátní král šumavských hor
epochanacestach.cz
Hrad Kašperk: Majestátní král šumavských hor
Majestátní Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Čechách a jeho návštěvu bychom si neměli nechat ujít nejen pro jeho unikátní dispozici a bohatou historii, ale i pro úžasné výhledy na šumavskou krajinu, které se nabízejí přímo z hradu nebo z jeho okolí. Už v době vlády krále Jana Lucemburského se hornické městečko Kašperské Hory dočkalo nebývalého rozkvětu. Jak
Není mrkev jako mrkev
epochalnisvet.cz
Není mrkev jako mrkev
Možná jste si už všimli, že existuje několik druhů s různým zabarvením. V supermarketu je většinou nedostanete, ale objevují se na trzích a můžete si je i sami vypěstovat.   My samozřejmě známe hlavně tu oranžovou a mnozí si pamatují i rodičovská nabádání: „Jez mrkvičku, je zdravá,“ která nám ji mnohdy znechutila skoro tak jako některé školní
Užijte si dovolenou v suchu a bez nepříjemných dozvuků!
nejsemsama.cz
Užijte si dovolenou v suchu a bez nepříjemných dozvuků!
Léto je časem odpočinku a nabírání sil. Bohužel je ale také obdobím, kdy se velice dobře daří nepříjemným mykózám všeho druhu, které dokážou zkazit zážitek nejen z dovolené. Mykóza patří spolu s průjmovým onemocněním k nejčastějším nechtěným suvenýrům, které si přivezeme z dovolené nebo z letních radovánek. Projevy zánětu Mykózy nejčastěji napadají oblast prstů na nohou, nehty, vlasy, oblast pod prsy, v podpaží