Domů     Umíte pelmeně?
Umíte pelmeně?
8.2.2024

Když se řekne pelmeně, většina z nás si vybaví ruskou kuchyni. Rusové je totiž považují za své národní jídlo.

Taštičky z nudlového těsta s masovou náplní ale mají i jiné národy. Najdeme je na Ukrajině, v Litvě, své taštičky mají i Italové, dělají se hodně i v Asii. Rozdíl není výrazný, mění se jen tvary a velikost.

Typické ruské pelmeně bývaly měsíčkovitého tvaru a v průměru měly 2–3 cm, ale ani to už není pravidlem.

Ruské pelmeně

Na 4 porce budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100–125 ml vody, 1 vejce, 1 rovnou lžičku soli

Náplň: 300 g mletého hovězího masa, 300 g mletého libovějšího vepřového bůčku nebo krkovice, 1 středně velká cibule, 1 lžička směsi na mletá masa (obsahuje kmín, cibuli, česnek, pepř černý, nové koření, papriku pálivou, zázvor, majoránku, kardamom, tymián, sůl), 1 lžička soli, 2 rozmačkané stroužky česneku

1) Z mouky, vody a vajec vypracujeme na pomoučněném vále tužší, ale pružné těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a necháme cca 30 minut v chladu odpočinout.

2) Smícháme najemno nakrájenou cibuli s mletým masem, kořením, solí a rozmačkaným česnekem, dokonale promícháme a necháme 30 minut v chladu.

3) Z odpočinutého těsta vyválíme na pomoučněném válu tenkou placku o síle do 1 mm.

Vykrajovátkem o průměru cca 8 cm (nebo vrškem sklenice o podobném průměru) vykrajujeme kolečka (cca 40 kusů), do jejichž středu položíme kuličku náplně o průměru cca 3 cm (vrchovatá lžička směsi).

4) Jednu stranu okraje placky přehneme přes náplň, přitlačením prsty oba okraje spojíme (vznikne půlkruh) a oba rohy stáhneme k sobě a stlačením je spojíme.

5) Pelmeně vložíme do osolené vroucí vody, a když vyplavou na povrch, necháme je ještě 5–10 minut vařit.

6) Hotové okamžitě servírujeme namočené v rozpuštěném másle a polité zakysanou smetanou (lze ji smíchat s nadrobno nasekanou pažitkou, petrželkou nebo koprem) nebo je přímo uvaříme v silném hovězím vývaru se zeleninou a podáváme jako polévku.

Postup byl převzat z Koření od Antonína, koreni.cz

Nejen klasika

Klasické pelmeně mají samozřejmě náplň masovou a používají se různá masa, vepřové, hovězí, skopové či kuřecí, ale i jejich směs. Plnit se dají i masem rybím. Ale všechno se vyvíjí, a protože jsou tyhle taštičky čím dál populárnější, začaly měnit také náplně.

V mnoha zemích objevily i takzvané pelmeňárny, ve kterých se o tom můžete sami přesvědčit. Najdete je i u nás. Nebo si můžete některé náplně zkusit připravit doma, škála surovin je opravdu široká.

Houbová

2 hrsti sušených hub, 2 střední cibule, asi 60 g sádla, 3 vrchovaté lžíce hrubé mouky, 2 vařená vejce, sůl, mletý pepř, 1 rovná lžíce sekaných lístků tymiánu

Sušené houby povařte ve vodě, uvařené posekejte nadrobno, vodu nevylévejte.

Na sádle nechte zesklovatět cibuli, přidejte posekané houby. Osolte a opepřete. Vmíchejte mouku a nechte zasmažit. Pak postupně přilévejte vývar z hub v takovém množství, dokud jej mouka vsakuje.

Nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte nadrobno nakrájená vařená vejce a posekaný tymián.

Houbové pelmeně můžete polít omáčkou ze zakysané smetany.

S masem a se zelím

250 gramů pečeného vepřového masa, trocha masového vývaru, 1 cibule, 200 g dušeného kysaného zelí

Studené pečené maso umelte s oloupanou cibulí a smíchejte s dušeným zelím nakrájeným na drobné kousky. Směs osolte, opepřete, přilijte trošku vývaru a vše promíchejte na hladkou hmotu.

Hotové pelmeně přelijte rozehřátým máslem. Podávejte je s miskou se směsí octa, vody a hořčice, do které si každý pelmeně namáčí.

Jehněčí

50–200 g jehněčího nebo skopového masa, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička mletého koriandru, sůl, pepř

Maso nakrájejte na kousíčky a pak nasekejte nadrobno. Totéž udělejte i s oloupanou cibulí a česnekem. Všechno smíchejte a ochuťte koriandrem, solí a pepřem.

Jehněčí pelmeně můžete podávat s rajskou omáčkou.

Sýrová

200 g ricotty, 100 g fety, 100 g sušených rajčat v oleji, 1 stroužek česneku, nasekaná čerstvá bazalka, sůl, pepř

Rajčata vyndejte z oleje, nechte okapat a nasekejte nadrobno. Smíchejte s ricottou a fetou, prolisovaným stroužkem česneku a nasekanou bazalkou. Podle chuti osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem.

Hotové pelmeně se dají přelít jen máslem, ale dobré jsou i posypané opraženou na kostičky nakrájenou slaninou.

Ze pstruha

2 filety z uzeného pstruha, 150 ml smetany, 150 g ricotty, sůl, pepř

Filet pstruha rozmixujte se smetanou a ricottou, osolte a opepřete, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli.

Naplněné pelmeně nejprve uvařte ve vývaru a pak je opečte na másle.

Podávejte s omáčkou ze smetany a hořčice, posypané kaviárem. Rusové je někdy flambují vodkou a do omáčky přidávají kopr.

Bramborová

1 středně velká cibule, 3 větší brambory, 1 stroužek česneku, trocha tymiánu, sůl, pepř

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte. Poté je sceďte a rozšťouchejte.

V pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět, přidejte česnek, tymián a brambory. Osolte a opepřete. Směs dobře promíchejte a sundejte z ohně.

Před podáváním polijte rozpuštěným máslem.

Nasladko

Tvarohové

25 dkg tvarohu, 1 žloutek, cukr, sůl, 1 lžíce citronové kůry, 1 lžíce vanilkového pudinku, trochu mléka

Všechny ingredience smíchejte tak, aby vznikla nepříliš řídká náplň.

Nebo pelmeně můžete plnit rovnou sezonním ovocem. Třeba borůvkami.

Sladké pelmeně servírujte polité máslem a posypané piškotovou strouhankou nebo ovocem. Případně je můžete polít ovocnou omáčkou a přidat kopeček šlehačky.

Obrázky u náplní nemusí být všude, a když to bude dlouhé, tak nějakou vynecháme.

Foto: Shutterstock, Koření od Antonína, postup koreni.cz

Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mistr Frabato: Český mág světového renomé!
enigmaplus.cz
Mistr Frabato: Český mág světového renomé!
Důkazem toho, že i v Čechách se rodí novodobí čarodějové, je František Bardon (1909–1958), přezdívaný mistr Frabato či Arion. [gallery ids="158583,158585,158584"] Jeho sláva dosáhla i daleko za
Dovolená v Turecku: Od odpočinku až po zážitkové výlety
nejsemsama.cz
Dovolená v Turecku: Od odpočinku až po zážitkové výlety
Turecko není zdaleka jen azurové moře a hřejivé sluneční paprsky až do podzimu. Vyjeďte si na lodní výlet po řece, nebo se vydejte za historickými památkami, kterých tu není málo. Istanbul Hlavní město Turecka je Mekka byzantských kostelů, barevných bazarů, trhů s kořením a osmanských mešit. Tohle v plážovém letovisku prostě nezažijete! Silnou duchovní energií na vás dýchne Modrá mešita i Chrám Hagia Sofia, jehož
Stonehenge: Věčná záhada prehistorického kolosu – Dílo obrů, trpaslíků, nebo snad mimozemšťanů?
epochaplus.cz
Stonehenge: Věčná záhada prehistorického kolosu – Dílo obrů, trpaslíků, nebo snad mimozemšťanů?
Ačkoli dnes máme k dispozici ty nejmodernější vědecké metody, stále nevíme, kdo a proč nechal postavit Stonehenge v Anglii. Prozradí nám někdy své tajemství? Tento komplex menhirů a kamenných kruhů, zapsaný na Seznamu světového dědictví UNESCO, je tak stále obestřen záhadami, na které historikové, archeologové i astronomové celá staletí marně hledají odpověď. Stonehenge je majestátním
Znázornění odolnosti: Victorinox Pro Air GMT Automatic
iluxus.cz
Znázornění odolnosti: Victorinox Pro Air GMT Automatic
Společnost Victorinox dnes uvedla na světové trhy hodinky Air Pro GMT Automatic, které jsou připraveny ke vzlétnutí do nebes a zároveň jsou příkladem závazku značky ke kvalitnímu řemeslnému zpracování
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Alexandr Hamilton: Chudý imigrant založil první americkou banku
historyplus.cz
Alexandr Hamilton: Chudý imigrant založil první americkou banku
Malý Alexandr sklopí zrak a zakouká se na svoje staré ošoupané boty. Srdce se mu rozbuší a jeho bledá pleť zrudne hanbou. Nechce už dál poslouchat ty jízlivé řeči o své matce. Přidá proto do kroku, aby byl doma… Píše se rok 1789 a Amerika se stále vzpamatovává z války za nezávislost. I když boje skončily
Miláčka má Rusevová v cizině?
nasehvezdy.cz
Miláčka má Rusevová v cizině?
Herečka Anežka Rusevová (38) ze seriálu ZOO Nové začátky je v poslední době jako vyměněná. Zdá se, že opět hubne, aby měla ještě štíhlejší postavu. prozradila, že ze skříně vyházela neforemné obl
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Analýza DNA jako nástroj pro identifikaci obětí hromadných katastrof
21stoleti.cz
Analýza DNA jako nástroj pro identifikaci obětí hromadných katastrof
DNA neboli deoxyribonukleová kyselina je obsažena v každé tělní buňce a nese genetický materiál jedince, který se předává při rozmnožování z rodičů na potomky. Analýza DNA pak slouží k určení fyziolog
Dýňová polévka s karotkou
tisicereceptu.cz
Dýňová polévka s karotkou
Dýňová polévka je výtečná, sytá, lehce stravitelná a hotová rychle a prakticky bez námahy. Suroviny na 4 porce 1 dýně Hokaido 2 karotky 50 g másla 1 cibule 1 l zeleninového vývaru sůl, pep
Indické Trump Towers se chlubí opulentními penthousy
epochalnisvet.cz
Indické Trump Towers se chlubí opulentními penthousy
Dvojice mrakodrapů, které vyrůstají v Novém Dílí, nabídnou nevšední exkluzivitu a přepych. Není tedy divu, že je o tyto luxusní rezidence v hodnotě od jednoho do patnácti milionů dolarů velký zájem. Věže nabídnou svým obyvatelům také veškerý servis a zázemí, pro ty nejmovitější rezidenty jsou tu pak také čtyři rozlehlé penthousy. Dvě nové věže
Jak mě snacha chtěla vyštípat z domu
skutecnepribehy.cz
Jak mě snacha chtěla vyštípat z domu
Trápila jsem se otázkou, zda mladým vyklidit pole a nechat jim svůj dům, nebo zůstat a bojovat. Nakonec jsem se rozhodla. Nikam se nehnu! Už zase jsem si zalila šálek kávy studenou vodou. Vylila jsem tu břečku do dřezu a znovu zapnula rychlovarnou konvici – ani ťuk. Pustila jsem televizi – ticho a tma jako v hrobě. Chtěla jsem rozsvítit.