Domů     Umíme správně marinovat?
Umíme správně marinovat?

Spousta koření a kořenicích přípravků plných soli. A ve výsledku překořeněné a přesolené jídlo, u kterého jen stěží oceníme jeho skutečnou chuť.

Ne nadarmo se říká, že v Česku neumíme grilovat. V mnoha našich domácnostech patří tato kratochvíle k pravidelné náplni letních víkendů už dlouhé roky.

Ale ve snaze připravit si co nejchutnější grilovanou pochoutku nešetříme ingrediencemi a ve finále z přičmoudlé „flákoty“ obalené neidentifikovatelnou vrstvou koření a bylinek ani nepoznáme, jaké maso nám vlastně přistálo na talíři.

Hovězí steaky, vepřové kotlety, kuřecí řízky anebo ryby – všechno vypadá stejně a bohužel i stejně chutná. Problém tkví většinou v tom, že jsme často nezvládli už počáteční, veledůležitou marinádu.

10 rad, jak marinovat

Přestože už máme za ta léta grilování praxi, stále se dopouštíme chyb, kterých je třeba se vyvarovat. Víte vůbec, jak dlouho různé druhy mas nakládat a do čeho?

1. Kvalitní steak rozhodně nenechávejte ležet v marinádě přes noc i u ostatního masa příliš dlouhé marinování spíš uškodí, maso vypustí šťávu.

2. Ideální je maso marinovat 5–6 hodin před samotným grilováním.

3. Rybám stačí odpočívat v kořeněném nálevu 2–3 hodiny.

4. Pokud se žebírka nebo jiné „houževnatější“ kusy masa před grilováním povaří, stačí natřít marinádou těsně před grilováním.

5. Pokud natíráte maso marinádou těsně před tepelnou úpravou, je to v podstatě zbytečné, protože chuť marinády za tak krátkou dobu masem neprolne.

6. Pozor si dejte na marinády, které koupíte hotové – obsahují hodně soli a přísad, které přirozenou chuť masa spíše zastíní, než zvýrazní.

7. V suché směsi koření je maso na gril připraveno nejrychleji, pořádnému kusu krkovičky bohatě stačí tři hodiny.

8. Maso se má solit až po grilování, nikoli během něj, jinak po tepelné úpravě tvrdne a stává se tuhé.

9. Maso před nakládáním můžeme lehce naklepat, aby se marináda lépe vsákla.

10. Marinádu je třeba z masa před opékáním lehce setřít, aby nekapala na gril a olej nezačal hořet, čímž vznikají rakovinotvorné látky.

Správný výběr masa

Nejlépe se ke grilování hodí vepřová krkovice nebo hovězí. Výška hovězího steaku by měla mít kolem 3 cm, u krkovice nebo obecně u vepřového stačí výška do 2 cm. Maso z lednice vyndejte aspoň 2 hodiny před grilováním a nechte ho stát v pokojové teplotě.

Chybou je maso vkládat na gril přímo z lednice, protože okamžitě dostává teplotní šok, zatáhne se a nepropeče se rovnoměrně. To však neplatí pro rybí maso, které grilujeme ihned po vyndání z ledničky.

Maso z mrazáku nechte vždy přirozeně na mřížce rozmrznout (nikdy v mikrovlnce), ideálně 12 hodin, a před tepelnou úpravou jej osušte! Masa vkládejte na gril vždy jen několik porcí.

Kdy jídlo okořenit

10–15 minut – menší potraviny, jako mořské plody, kostky masa, malé masové kuličky či kousky zeleniny

15–30 minut – tenčí porce masa bez kosti, jako kuřecí prsa, filetované ryby, vepřová panenka a steaky

30–90 minut – silnější porce masa s kostí i bez ní, jako jehněčí kýta, celé kuře nebo hovězí pečeně

2–8 hodin – větší a robustnější porce masa, jako vepřová žebírka, celá šunka, vepřová plec anebo celá krůta

Marinádu si připravte sami

Připravit si domácí marinádu místo přesolené kupované není nic těžkého. Platí: čím prostší, tím víc vynikne vlastní chuť masa. Nejlepší je proto použít jen olivový olej, pár bylinek a čerstvý pepř.

Oleje jen tolik, aby při následném opékání nekapal do grilu a nehořel. Rozhodně nepřidávat sůl. To je problém používání kořenicích směsí, protože většina z nich už sůl obsahuje.

Základní marinády

olivový olej, půlky stroužků česneku, čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, čerstvě utlučený nebo umletý černý pepř a hrubá mořská sůl

olivový olej, čerstvě v hmoždíři roztlučená semínka celého koriandru, nasekaný čerstvý koriandr, 2 polévkové lžíce kvalitní sojové omáčky a čerstvě mletý černý pepř

olivový olej, dijonská hořčice, nasekaná petrželka, pažitka a estragon, pár kapek chilli oleje

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krvavý skrček dal jméno teroru
epochalnisvet.cz
Krvavý skrček dal jméno teroru
Velká Stalinova politická čistka v Sovětském svazu 30. let minulého století si vyžádala na milion obětí. Označením pro toto krvavé období je slovo, při jehož vyslovení dodnes běhá mráz po zádech – Ježovština.   Otec petrohradského rodáka Nikolaje Ivanoviče Ježova (1895–1940) je mistrem mnoha řemesel a dokáže se živit jako hudebník, malíř pokojů či vedoucí nevěstince.
Děti na prodej: Temná kapitola, o které Amerika mlčela desítky let
epochaplus.cz
Děti na prodej: Temná kapitola, o které Amerika mlčela desítky let
Když 5. srpna 1948 vyšla na titulní straně Vidette-Messenger fotografie čtyř dětí s nápisem „Na prodej“, stala se trvalým symbolem poválečné chudoby a zoufalství. Snímek, který mohl působit jako provokace nebo montáž, byl však skutečný. Vyprávěl tragický příběh rodičů, kteří kvůli bídě prodali své děti, aby přežily. Poválečná Amerika a chudoba Ačkoliv se poválečná léta
Westfield Černý Most vstupuje do nové éry: otevírá rozšířenou část centra
iluxus.cz
Westfield Černý Most vstupuje do nové éry: otevírá rozšířenou část centra
Společnost Unibail-Rodamco-Westfield oznámila slavnostní otevření rebrandovaného centra Westfield Černý Most, které přináší nejen novou podobu oblíbené destinace, ale také její významné rozšíření. Nov
Třicetiletá válka: Nenávist se do Evropy rozšířila z Čech
historyplus.cz
Třicetiletá válka: Nenávist se do Evropy rozšířila z Čech
Napětí mezi katolíky a protestanty, které hýbe Evropou od druhé poloviny 16. století, se přelévá i do českých zemí. A z nich se jako bumerang vrací zpět, šíří se na všechny strany a změní kontinent v krvavá jatka, která snad nemají konce. Povlečou se dlouhých 30 let! Na počátku stojí odpor českých stavů proti porušování Rudolfova majestátu
Je to už dávno, svět mi ležel u nohou
skutecnepribehy.cz
Je to už dávno, svět mi ležel u nohou
Bývaly to hezké časy, bylo mi šestnáct a kluci se o mě prali. Naivně jsem si myslela, že to tak bude napořád, že to vydrží navždycky. Byla jsem rozmazlená, šestnáctiletá holka, která se domnívala, že jí svět leží u nohou jako poslušný pes a že se všichni kolem narodili jen proto, aby jí posluhovali a obdivovali. Nebylo tomu tak, ale
Chce Bohdalovou boháč získat zpět?
nasehvezdy.cz
Chce Bohdalovou boháč získat zpět?
Romantické usmiřování jako za mladých let? Vypadá to tak! Podle našeho dobrého informátora má totiž herečce Jiřině Bohdalové (94) kdosi opakovaně posílat na její pražskou adresu v Hostivaři květiny.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Hřejivá cizrnová polévka
tisicereceptu.cz
Hřejivá cizrnová polévka
Zahřejte se, když je venku sychravo. Jinou polévku už na podzim ani ne-budete chtít jíst. Ingredience 1 ks cibule 2 ks mrkve 1 ks malého celeru 4 ks středních brambor 1 ks malé brokolice 2
Domácí ovesné mléko
nejsemsama.cz
Domácí ovesné mléko
Z bio ovsa si můžete sami připravit kvalitní a lahodné rostlinné mléko, nápoj ideální na pití, ale skvělý i do kaší, kávy či na pečení. Potřebujete: ✿ 100 g bio ovsa ✿ 1 l vody ✿ špetku soli ✿ 1 lžíci bio javorového sirupu, bio datli nebo bio vanilky na dochucení 1. Oves namočte do studené
Jihoameričtí upíři budí obavy coby přenašeči vztekliny
21stoleti.cz
Jihoameričtí upíři budí obavy coby přenašeči vztekliny
Rozhodně se neřadí k zástupcům živočišné říše, kteří by se mezi lidmi těšili nějaké oblibě. A to nejen kvůli svému vzhledu. Upíři se totiž, jak napovídá jejich název, živí krví. Kromě toho jsou také p
Našel badatel v USA ostatky bigfoota?
enigmaplus.cz
Našel badatel v USA ostatky bigfoota?
Američan badatel pátrající po legendárním bigfootovi, před nedávnem přišel s fascinujícím tvrzením. Jeho týmu se prý v lese ve státě New York podařilo najít ostatky uhynulého exempláře! Mrtvolu údajné
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti