Domů     Umíme správně marinovat?
Umíme správně marinovat?

Spousta koření a kořenicích přípravků plných soli. A ve výsledku překořeněné a přesolené jídlo, u kterého jen stěží oceníme jeho skutečnou chuť.

Ne nadarmo se říká, že v Česku neumíme grilovat. V mnoha našich domácnostech patří tato kratochvíle k pravidelné náplni letních víkendů už dlouhé roky.

Ale ve snaze připravit si co nejchutnější grilovanou pochoutku nešetříme ingrediencemi a ve finále z přičmoudlé „flákoty“ obalené neidentifikovatelnou vrstvou koření a bylinek ani nepoznáme, jaké maso nám vlastně přistálo na talíři.

Hovězí steaky, vepřové kotlety, kuřecí řízky anebo ryby – všechno vypadá stejně a bohužel i stejně chutná. Problém tkví většinou v tom, že jsme často nezvládli už počáteční, veledůležitou marinádu.

10 rad, jak marinovat

Přestože už máme za ta léta grilování praxi, stále se dopouštíme chyb, kterých je třeba se vyvarovat. Víte vůbec, jak dlouho různé druhy mas nakládat a do čeho?

1. Kvalitní steak rozhodně nenechávejte ležet v marinádě přes noc i u ostatního masa příliš dlouhé marinování spíš uškodí, maso vypustí šťávu.

2. Ideální je maso marinovat 5–6 hodin před samotným grilováním.

3. Rybám stačí odpočívat v kořeněném nálevu 2–3 hodiny.

4. Pokud se žebírka nebo jiné „houževnatější“ kusy masa před grilováním povaří, stačí natřít marinádou těsně před grilováním.

5. Pokud natíráte maso marinádou těsně před tepelnou úpravou, je to v podstatě zbytečné, protože chuť marinády za tak krátkou dobu masem neprolne.

6. Pozor si dejte na marinády, které koupíte hotové – obsahují hodně soli a přísad, které přirozenou chuť masa spíše zastíní, než zvýrazní.

7. V suché směsi koření je maso na gril připraveno nejrychleji, pořádnému kusu krkovičky bohatě stačí tři hodiny.

8. Maso se má solit až po grilování, nikoli během něj, jinak po tepelné úpravě tvrdne a stává se tuhé.

9. Maso před nakládáním můžeme lehce naklepat, aby se marináda lépe vsákla.

10. Marinádu je třeba z masa před opékáním lehce setřít, aby nekapala na gril a olej nezačal hořet, čímž vznikají rakovinotvorné látky.

Správný výběr masa

Nejlépe se ke grilování hodí vepřová krkovice nebo hovězí. Výška hovězího steaku by měla mít kolem 3 cm, u krkovice nebo obecně u vepřového stačí výška do 2 cm. Maso z lednice vyndejte aspoň 2 hodiny před grilováním a nechte ho stát v pokojové teplotě.

Chybou je maso vkládat na gril přímo z lednice, protože okamžitě dostává teplotní šok, zatáhne se a nepropeče se rovnoměrně. To však neplatí pro rybí maso, které grilujeme ihned po vyndání z ledničky.

Maso z mrazáku nechte vždy přirozeně na mřížce rozmrznout (nikdy v mikrovlnce), ideálně 12 hodin, a před tepelnou úpravou jej osušte! Masa vkládejte na gril vždy jen několik porcí.

Kdy jídlo okořenit

10–15 minut – menší potraviny, jako mořské plody, kostky masa, malé masové kuličky či kousky zeleniny

15–30 minut – tenčí porce masa bez kosti, jako kuřecí prsa, filetované ryby, vepřová panenka a steaky

30–90 minut – silnější porce masa s kostí i bez ní, jako jehněčí kýta, celé kuře nebo hovězí pečeně

2–8 hodin – větší a robustnější porce masa, jako vepřová žebírka, celá šunka, vepřová plec anebo celá krůta

Marinádu si připravte sami

Připravit si domácí marinádu místo přesolené kupované není nic těžkého. Platí: čím prostší, tím víc vynikne vlastní chuť masa. Nejlepší je proto použít jen olivový olej, pár bylinek a čerstvý pepř.

Oleje jen tolik, aby při následném opékání nekapal do grilu a nehořel. Rozhodně nepřidávat sůl. To je problém používání kořenicích směsí, protože většina z nich už sůl obsahuje.

Základní marinády

olivový olej, půlky stroužků česneku, čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, čerstvě utlučený nebo umletý černý pepř a hrubá mořská sůl

olivový olej, čerstvě v hmoždíři roztlučená semínka celého koriandru, nasekaný čerstvý koriandr, 2 polévkové lžíce kvalitní sojové omáčky a čerstvě mletý černý pepř

olivový olej, dijonská hořčice, nasekaná petrželka, pažitka a estragon, pár kapek chilli oleje

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tvarohové muffiny s borůvkami
tisicereceptu.cz
Tvarohové muffiny s borůvkami
Sladká svačinka se ke kávičce nebo šálku výborného čaje hodí každý den. Suroviny na 12 kusů 200 g hladké mouky 50 g polohrubé mouky 50 g krystalového cukru 50 g kokosového cukru 1 prášek do
Zachraňuje Paulová dceru před partnerem?
nasehvezdy.cz
Zachraňuje Paulová dceru před partnerem?
Co se v rodině Jany Paulové (70) děje? Mladší dcera herečky známé ze seriálu Jedna rodina, Anežka, se totiž nečekaně vrátila do Česka, právě pod křídla mámy. Dosud roky žila tato překladatelka z fr
Zapečené plněné brambory
nejsemsama.cz
Zapečené plněné brambory
Brambory můžete naplnit různými dobrotami a pokaždé vytvoříte originální pokrm. Potřebujete: ✿ 4 velké brambory ✿ 100 g slaniny ✿ 100 g nastrouhaného tvrdého sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ 2 jarní cibulky ✿ sůl, pepř ✿ 1 lžíci olivového oleje ✿ 2 snítky tymiánu 1. Brambory vydrhněte kartáčkem a vložte do hrnce se studenou, osolenou vodou. Vařte asi 15–20 minut do poloměkka.
Vesmírné Brno: Stává se centrem špičkové kosmické technologie
21stoleti.cz
Vesmírné Brno: Stává se centrem špičkové kosmické technologie
Jihomoravský kraj, dlouhá léta proslulý precizní strojírenskou výrobou a mikroelektronikou, se v posledních letech proměnil v jedno z nejživějších evropských center kosmického průmyslu. A minulý týden
Co ukrývá tajemný kopec Závist?
enigmaplus.cz
Co ukrývá tajemný kopec Závist?
  Posvátné kopce má řada národů a ani Češi nejsou výjimkou. Na Říp měl podle pověsti přijít praotec Čech, aby zde usadil svůj lid, v Blaníku pak spí kníže Václav se svými rytíři, připraveni př
Slavnostní otevření Lamborghini Praha: Nová luxusní destinace na Ořechu
iluxus.cz
Slavnostní otevření Lamborghini Praha: Nová luxusní destinace na Ořechu
Nový showroom Lamborghini Praha byl slavnostně otevřen 26. listopadu za účasti nejvyšších představitelů značky: předsedy představenstva společnosti Automobili Lamborghini Stephana Winkelmanna a Federi
Jednorožci existovali! Žili ještě před 29 000 lety!
epochalnisvet.cz
Jednorožci existovali! Žili ještě před 29 000 lety!
Jako většina mýtů a legend, i ta o pohádkových jednorožcích má reálný základ. Ano, bájné stvoření s dlouhým rohem uprostřed hlavy opravdu žilo. A není to ani tak dávno.   Jednorožec sibiřský, kterého poprvé popíše v roce 1809 německý paleontolog Gotthelf Fischer von Waldheim (1771–1853), dorazí do Evropy asi před 2,5 miliony let. Žije na
Kyštymská katastrofa: Sověti se k jaderné havárii přiznali až po 32 letech
historyplus.cz
Kyštymská katastrofa: Sověti se k jaderné havárii přiznali až po 32 letech
Odpad z Majaku se dlouho ukládal do okolních jezer. Když sovětským inženýrům dojde, co všechno mohou nebezpečné látky způsobit, nechají v utajovaném závodě vybudovat podzemní zásobníky na vyhořelé palivo. Jenže ani ty jedné z největších jaderných havárií v dějinách nezabrání! Druhá světová válka skončila, Japonci 2. září 1945 podepsali bezpodmínečnou kapitulaci. K uznání porážky je
Zpackaná oslava mu otevřela oči
skutecnepribehy.cz
Zpackaná oslava mu otevřela oči
Strojila jsem se na oslavu, kde se můj bývalý chystal představit přítelkyni, kvůli které mě opustil. Vůbec jsem se netěšila. Hodinová ručička se sunula ke trojce, pospíchala jsem. Přesto jsem ještě popadesáté letěla k zrcadlu, abych se ujistila, že vypadám, řekněme, přijatelně. Ale když mi bylo osmnáct, bylo to lepší. Na druhou stranu, tehdy jsem určitě nebyla elegantní. Zato
Plastová polévka: Nový kontinent na obzoru?
epochaplus.cz
Plastová polévka: Nový kontinent na obzoru?
Tichomořské proudy unáší tuny plastového odpadu někam na stejné místo. Opravdu se tam hromadí do plastových kopců jako nějaký nový kontinent? Při informaci, že na místě zvaném Velká tichomořská odpadková skvrna, a někdy také s nadsázkou Sedmý kontinent, se nachází hrubým odhadem až 100 milionů tun plastu, se takový obraz přímo nabízí. Kam oko dohlédne samý