Kalmary s kořenovou zeleninou

Lehké středomořské jídlo, po kterém se budete cítit jako na pláži v Sardinii. Česneková bageta je výtečná k mořským plodům, stejně jako na víně dušená kořenová zelenina. A pokud vám nějaké bílé víno po vaření zbude, k hotovým kalmarům bude chutnat.

Pro 2 budete potřebovat

0,5 kg mražených kalmarů•0,1 l bílého vína•50 g celeru•4 stroužky česneku•60 g másla•30 g šalotky•20 g petržele•5 g tymiánu•100 g rajčatového pyré•50 g mrkve•1 francouzská bageta•olivový extra virgin olej•sůl•mletý pepř

1. Kalmary opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Mrkev s celerem očistíme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Šalotku nakrájíme na velmi drobné kousky, česnek na 2 mm tenké plátky. Z petržele dáme stranou pár lístků na ozdobu a zbytek spolu s tymiánem nasekáme na dvoumilimetrové kousky.

2. Do kastrolu dáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin. Na vysokém plameni rozpálíme, poté stáhneme na střední plamen, přidáme mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce (cca 3 minuty) smažíme.

3. K zeleninovému základu přidáme kalmary, bílé víno, rajčatový protlak a podle chuti osolíme a opepříme. Kastrol přikryjeme pokličkou a vše asi 5 minut dusíme.

4. Mezitím přepůlíme a ještě podélně rozkrojíme bagety, potřeme je máslem a posypeme nasekaným česnekem. Potom je dáme péct přímo na mřížku trouby. Pečeme cca 7 minut v předehřáté troubě (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C.

5. Kalmary vložíme do misky nebo hlubokého talíře, ozdobíme lístky petržele a servírujeme s opečenou česnekovou bagetou.

Jídlo pro vás připravil šéfkuchař pražské restaurace Selský dvůr Patrik Bečvář.

Text: Marie Šrámková, foto: autorka a Nataliri.cz

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Tradiční pečené kaštany
nasehvezdy.cz

Tradiční pečené kaštany

Chcete si doma udělat vlastní pečené kaštany?...
Rozhozený žaludek volá SOS
nasehvezdy.cz

Rozhozený žaludek volá SOS

Pokud vaše trávení není v pořádku, měla byste omezit nebo...
Příběh vánočního stromečku s dvaceti rozzářenými vánočními stromky
21stoleti.cz

Příběh vánočního stromečku s...

Vypadá to, že advent v plné kráse přece jen nakonec...
Morava v Pardubickém kraji
epochanacestach.cz

Morava v Pardubickém kraji

Obci položené mezi...
Půvabná cesmína: Symbol Vánoc i pořádně jedovatá nádhera
epochaplus.cz

Půvabná cesmína: Symbol Vánoc i...

Můžete ji použít do vánočních věnců, vazeb i...
Divadlo světa: Vydělal první atlas svému autorovi na dům?
epochalnisvet.cz

Divadlo světa: Vydělal první...

„Vaše dílo se výborně prodává,“ ujistí knihkupec...
Kočka: Tajemný přítel na hranici světů: Díl 4.
enigmaplus.cz

Kočka: Tajemný přítel na...

Za dobu, co kočka kráčí s člověkem po stejné...
Resort Březová: Zážitek pro celou rodinu
epochanacestach.cz

Resort Březová: Zážitek pro...

Outdoor Resort Březová...
Kdo byl skutečný „poslední samuraj“?
epochaplus.cz

Kdo byl skutečný „poslední...

Ačkoli se kasovní trhák Poslední samuraj s Tomem...
0 shares