Kalmary s kořenovou zeleninou

Lehké středomořské jídlo, po kterém se budete cítit jako na pláži v Sardinii. Česneková bageta je výtečná k mořským plodům, stejně jako na víně dušená kořenová zelenina. A pokud vám nějaké bílé víno po vaření zbude, k hotovým kalmarům bude chutnat.

Pro 2 budete potřebovat

0,5 kg mražených kalmarů•0,1 l bílého vína•50 g celeru•4 stroužky česneku•60 g másla•30 g šalotky•20 g petržele•5 g tymiánu•100 g rajčatového pyré•50 g mrkve•1 francouzská bageta•olivový extra virgin olej•sůl•mletý pepř

1. Kalmary opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Mrkev s celerem očistíme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Šalotku nakrájíme na velmi drobné kousky, česnek na 2 mm tenké plátky. Z petržele dáme stranou pár lístků na ozdobu a zbytek spolu s tymiánem nasekáme na dvoumilimetrové kousky.

2. Do kastrolu dáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin. Na vysokém plameni rozpálíme, poté stáhneme na střední plamen, přidáme mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce (cca 3 minuty) smažíme.

3. K zeleninovému základu přidáme kalmary, bílé víno, rajčatový protlak a podle chuti osolíme a opepříme. Kastrol přikryjeme pokličkou a vše asi 5 minut dusíme.

4. Mezitím přepůlíme a ještě podélně rozkrojíme bagety, potřeme je máslem a posypeme nasekaným česnekem. Potom je dáme péct přímo na mřížku trouby. Pečeme cca 7 minut v předehřáté troubě (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C.

5. Kalmary vložíme do misky nebo hlubokého talíře, ozdobíme lístky petržele a servírujeme s opečenou česnekovou bagetou.

Jídlo pro vás připravil šéfkuchař pražské restaurace Selský dvůr Patrik Bečvář.

Text: Marie Šrámková, foto: autorka a Nataliri.cz

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

nebrání se románkům s kolegy
nasehvezdy.cz

nebrání se románkům s kolegy

Herečka TÁŇA VILHELMOVÁ (41) se netají tím,...
Už má prstýnek a bude se vdávat
nasehvezdy.cz

Už má prstýnek a bude se...

Krásná herečka ze seriálu Modrý kód Vanda...
Starověká konzerva? Obyčejná kost!
epochaplus.cz

Starověká konzerva?...

Co bychom si dnes počali bez konzerv? Plechové...
Hlava Kelta míří do Olomouce
epochaplus.cz

Hlava Kelta míří do Olomouce

Jeden z nejvzácnějších předmětů archeologické sbírky...
Trojúhelník na ostrově Pag: Místo prokleté nebo posvátné?
enigmaplus.cz

Trojúhelník na ostrově Pag:...

Mimozemšťané! Konečně hmatatelný důkaz o jejich...
Vodík jako palivo budoucnosti
epochalnisvet.cz

Vodík jako palivo budoucnosti

Vodík (H) v současné době vede v porovnání...
K objevení nejvyššího vodopádu světa přispěla náhoda!
epochanacestach.cz

K objevení nejvyššího vodopádu...

Představte si, že...
7 otázek kolem fascinujících hrobek: Jaké záhady skrývají?
epochanacestach.cz

7 otázek kolem fascinujících...

Pohled na ně...
Nasazení inzulinu u diabetiků je možné oddálit, říká profesor Haluzík z IKEM
21stoleti.cz

Nasazení inzulinu u diabetiků je...

Zatímco dříve se pro diabetes 2. typu často...
0 shares