Kalmary s kořenovou zeleninou

Lehké středomořské jídlo, po kterém se budete cítit jako na pláži v Sardinii. Česneková bageta je výtečná k mořským plodům, stejně jako na víně dušená kořenová zelenina. A pokud vám nějaké bílé víno po vaření zbude, k hotovým kalmarům bude chutnat.

Pro 2 budete potřebovat

0,5 kg mražených kalmarů•0,1 l bílého vína•50 g celeru•4 stroužky česneku•60 g másla•30 g šalotky•20 g petržele•5 g tymiánu•100 g rajčatového pyré•50 g mrkve•1 francouzská bageta•olivový extra virgin olej•sůl•mletý pepř

1. Kalmary opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Mrkev s celerem očistíme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Šalotku nakrájíme na velmi drobné kousky, česnek na 2 mm tenké plátky. Z petržele dáme stranou pár lístků na ozdobu a zbytek spolu s tymiánem nasekáme na dvoumilimetrové kousky.

2. Do kastrolu dáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin. Na vysokém plameni rozpálíme, poté stáhneme na střední plamen, přidáme mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce (cca 3 minuty) smažíme.

3. K zeleninovému základu přidáme kalmary, bílé víno, rajčatový protlak a podle chuti osolíme a opepříme. Kastrol přikryjeme pokličkou a vše asi 5 minut dusíme.

4. Mezitím přepůlíme a ještě podélně rozkrojíme bagety, potřeme je máslem a posypeme nasekaným česnekem. Potom je dáme péct přímo na mřížku trouby. Pečeme cca 7 minut v předehřáté troubě (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C.

5. Kalmary vložíme do misky nebo hlubokého talíře, ozdobíme lístky petržele a servírujeme s opečenou česnekovou bagetou.

Jídlo pro vás připravil šéfkuchař pražské restaurace Selský dvůr Patrik Bečvář.

Text: Marie Šrámková, foto: autorka a Nataliri.cz

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

VIDEO: Objekt nad New Jersey pozorovaly celé ulice
enigmaplus.cz

VIDEO: Objekt nad New Jersey...

Sociální sítě ve Spojených státech nedávno...
Fishsurfing používá 200 tisíc uživatelů
epochaplus.cz

Fishsurfing používá 200 tisíc...

Galerie fotografií a videí rybářských úlovků, největší...
Jižní polokoule hlásí rekordní úbytek běžné chřipky
21stoleti.cz

Jižní polokoule hlásí rekordní...

V covidovém tunelu se rozsvěcuje světýlko chřipkové...
Vítězové Prémie Otta Wichterleho
epochalnisvet.cz

Vítězové Prémie Otta...

Tři výrazné vědecké talenty z českobudějovického...
Neničte si vlasy zbytečně
nasehvezdy.cz

Neničte si vlasy zbytečně

O vlasy je třeba dobře pečovat, aby byly zdravé a...
Pastýřský koláč jedna báseň
nasehvezdy.cz

Pastýřský koláč jedna báseň

Klasické anglické jídlo z jednoho pekáče...
Historická a modelová železnice Vrčeň
epochanacestach.cz

Historická a modelová...

Nevelký domek v malé...
Zámek a rozhledna v Horšovském Týně
epochanacestach.cz

Zámek a rozhledna v...

Národní kulturní památka...
Barrandovské terasy: V Trilobit baru si dávaly dostaveníčka hvězdy stříbrného plátna
epochaplus.cz

Barrandovské terasy: V Trilobit...

Podnikatel Václav M. Havel (1897–1979) se inspiruje...
0 shares