Kalmary s kořenovou zeleninou

Lehké středomořské jídlo, po kterém se budete cítit jako na pláži v Sardinii. Česneková bageta je výtečná k mořským plodům, stejně jako na víně dušená kořenová zelenina. A pokud vám nějaké bílé víno po vaření zbude, k hotovým kalmarům bude chutnat.

Pro 2 budete potřebovat

0,5 kg mražených kalmarů•0,1 l bílého vína•50 g celeru•4 stroužky česneku•60 g másla•30 g šalotky•20 g petržele•5 g tymiánu•100 g rajčatového pyré•50 g mrkve•1 francouzská bageta•olivový extra virgin olej•sůl•mletý pepř

1. Kalmary opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Mrkev s celerem očistíme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Šalotku nakrájíme na velmi drobné kousky, česnek na 2 mm tenké plátky. Z petržele dáme stranou pár lístků na ozdobu a zbytek spolu s tymiánem nasekáme na dvoumilimetrové kousky.

2. Do kastrolu dáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin. Na vysokém plameni rozpálíme, poté stáhneme na střední plamen, přidáme mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce (cca 3 minuty) smažíme.

3. K zeleninovému základu přidáme kalmary, bílé víno, rajčatový protlak a podle chuti osolíme a opepříme. Kastrol přikryjeme pokličkou a vše asi 5 minut dusíme.

4. Mezitím přepůlíme a ještě podélně rozkrojíme bagety, potřeme je máslem a posypeme nasekaným česnekem. Potom je dáme péct přímo na mřížku trouby. Pečeme cca 7 minut v předehřáté troubě (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C.

5. Kalmary vložíme do misky nebo hlubokého talíře, ozdobíme lístky petržele a servírujeme s opečenou česnekovou bagetou.

Jídlo pro vás připravil šéfkuchař pražské restaurace Selský dvůr Patrik Bečvář.

Text: Marie Šrámková, foto: autorka a Nataliri.cz

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Místo, kde se veselil sám král: Skanzen Veselý kopec
epochanacestach.cz

Místo, kde se veselil sám...

Chtěli byste se...
Menhiry pod Čertovou horou
enigmaplus.cz

Menhiry pod Čertovou horou

„Dlouhé kameny – menhiry“, z bretoňských slov...
Vybere synovi partnerku sama?
nasehvezdy.cz

Vybere synovi partnerku sama?

Žádná milující matka se...
Sothys Paris představil inovativní noční péči
iluxus.cz

Sothys Paris představil...

Nádherná a pružná pleť je nejlepším módním doplňkem ženy....
Ztroskotá její vztah na závisti?
nasehvezdy.cz

Ztroskotá její vztah na...

ALICE BENDOVÁ (47)...
Vědci z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze pomáhají v Zambii nejen proti covidu-19
21stoleti.cz

Vědci z Fakulty tropického...

Tým vědců z ČZU v Praze se vrátil z expedice do...
Bdí nade mnou čtyřnohý anděl
skutecnepribehy.cz

Bdí nade mnou čtyřnohý anděl

Žiju sama. Manžel zemřel už dávno a...
Babiččin medovník
tisicereceptu.cz

Babiččin medovník

Voňavý medovník se skvěle hodí...
Porostou solární panely?
epochaplus.cz

Porostou solární panely?

Jak získávat obnovitelnou energii snadno a...
Na vlnách luxusu
rezidenceonline.cz

Na vlnách luxusu

Italská značka Benetti představila nový model jachty...
Vyostřené udílení cen: Naštve se DiCaprio i filmoví producenti
epochaplus.cz

Vyostřené udílení cen:...

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o...
0 shares