Domů     Starobylé zrní znovu na talíři
Starobylé zrní znovu na talíři
20.5.2020

Nenápadná drobná zrnka, která málem upadla v zapomnění, se vrací na scénu. Prastaré odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, dokážou úplné divy.

Že znovuobjevené druhy obilovin a dalších rostlin s podobným využitím znovu přicházejí do módy, není náhodou.

Mají totiž spoustu předností – jsou ve srovnání s běžnými druhy obilí daleko skromnější a také odolnější proti chorobám a škůdcům a nevyžadují tím pádem tolik hnojení a „chemické“ ochrany. Proto jsou to ideální rostliny pro zemědělství v bio kvalitě.

A především prospívají zdraví, často obsahují větší podíl cenných minerálů, vitaminů a jiných látek.

Některé z nich neobsahují lepek, takže jsou vhodné pro lidi, kteří ho nesnášejí, a další mohou být alternativou pro ty z nás, kdo mají alergickou reakci na pšenici.

Lupina

bezpečná i pro ty, kdo trpí dnou

Ze semen téhle vysoké byliny s krásně zbarvenými květy se mele mouka, která se přidává do pečiva. Má neutrální chuť a vyvážené nutriční složení.

Lupina neobsahuje žádný cholesterol ani purinové látky, které dělají potíže lidem postiženým dnou. Tato rostlina je sice prošlechtěná, ale není geneticky modifikovaná.

Kamut

chrání nás před chřipkou a pomáhá srdci

Obilí dávných faraonů pochází z údolí řeky Nil. Je to jeden z nejstarších druhů obilí. Její zrnka vypadají stejně jako jiné druhy pšenice, jsou ale dvojnásobně velká.

Mají v průměru o 30 % více proteinu a zvýšený obsah vitaminů E, B1, B2, fosforu, hořčíku, zinku, kyseliny pantotenové, mědi a komplexních sacharidů. Kamut je tajnou ingrediencí italských kuchařů – přidává se do těsta na těstoviny.

Hlavně díky hořčíku a zinku je kamut tajná zbraň pro naši imunitu. Navíc může být řešením pro ty, kdo trpí alergií na běžnou pšenici.

Špalda

zlepšuje náladu a zbystří myšlení

Příbuzná naší pšenice je u nás doslova jako doma, vždyť ji tu pěstovali už Keltové. Její sláva pohasla až počátkem dvacátého století. Používá se do chlebového těsta a těstovin, a najdeme ho také v müsli.

Kdo má alergickou reakci na pšenici, může vyzkoušet špaldu. Ta bývá míň dráždivá.

Díky velkému obsahu vitaminů skupiny B zlepšuje náladu a nastartuje mozek a zvláštní mix aminokyselin v její celozrnné variantě podpoří vylučování hormonu štěstí – serotoninu.

Pohanka

pomáhá žilám, snižuje krevní tlak

Malinké trojhránky jsou ve skutečnosti miniaturní plody, které nemají s obilím nic společného. Je to prastará užitková rostlinka, kterou začali pěstovat už kdysi v Číně.

Pohanková mouka se přidává do muffinů, chleba nebo třeba palačinek, vždy se ale musí smíchat s jiným druhem mouky. Neobsahuje lepek, takže je vhodná pro lidi trpící celiakií.

Látky obsažené v pohance pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Obsahuje rutin, který prospívá stěnám cév, což ocení ti, kdo mají sklon ke křečovým žilám. A také pořádnou dávku lecitinu, který nastartuje mozek.

Zrní Inků – Quinoa

dodává tělu sílu a zvyšuje odolnost

Stejně jako amarant nepatří k obilovinám. Inkové a Aztékové ji pěstovali už před 6 tisíci lety a říká se, že kvůli jejím neobyčejným výživovým vlastnostem ji dokonce španělští dobyvatelé zakázali pěstovat. Mysleli si prý, že z ní pramení neobyčejná síla Inků.

Quinoa je neuvěřitelně odolná, sklízí se i v nadmořské výšce kolem 4000 metrů a nepotřebuje ani žádná hnojiva. Protože se ale v jejích zrníčkách skrývají i hůř stravitelné saponiny, děti by ji měly jíst až od 2 let.

Quinoa má neutrální chuť, můžeme ji připravovat na slano i na sladko místo rýže. Má nejvyšší podíl bílkovin, vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin mezi obilninami a podobnými rostlinami. Neobsahuje lepek, takže ji mohou i lidé trpící celiakií.

Amarant

pomáhá při cukrovce a pročišťuje střeva

Stejně jako quinoa byl základem jídelníčku starých Inků. Amarant nemá s obilím nic společného, jsou to droboučká, jako hořčičné semínko veliká semínka rostliny zvané laskavec.

Chutná lehce nasládle, proto se hodí hlavně do sladkých jídel, ale i na zahuštění polévek nebo do kaší.

Semena laskavce neobsahují lepek, takže se z nich vyráběná mouka hodí pro celiaky. Hodí se i pro diabetiky, protože amarant napomáhá při prevenci hyperglykemie. Má vysoký obsah vláknin a železa.

Proso

pro krásnou pleť a zdravé ledviny

Proso, respektive jáhly (loupaná zrna prosa), jsme donedávna znali hlavně jako součást krmení pro ptáčky. A přitom je to tradiční zrní, výborné do rizota, jako vložka do polévek nebo na zapékání. Je v něm spousta fosforu, manganu a hořčíku.

Jáhly podporují funkci ledvin a odvádí vodu z těla, pomáhají i na žaludek, slinivku a slezinu, působí proti růstu různých ošklivých bakterií v ústech a všude jinde. Vůbec nejlepší je potom prý pro všechny, kteří trpí na kvasinková onemocnění.

Pšenice dvouzrnka

snižuje hladinu cholesterolu

I když je u nás už skoro zapomenutá, bez ní by si starobylé národy od Iráku po Palestinu svůj život nedovedly představit. Má hodně bílkovin a vysoký obsah zinku.

Dvouzrnka je lehce stravitelná, působí příznivě i na trávicí trakt a má i pozitivní účinek na snižování obsahu cholesterolu v krvi.

Recepty

Saské špaldové houstičky

Přísady

1 kg špaldové mouky, 1 čajová lžička medu, 1 kostka čerstvého droždí, 1 polévková lžíce soli, 700 ml vlažné vody

Doba: 35 minut příprava těsta, cca 1 hodina kynutí

1. Z přísad vytvoříme těsto, které necháme ve velké míse v teple kynout cca hodinu, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.

2. Z těsta vytvoříme asi 15 houstiček nebo podlouhlých bagetek a položíme je na plech vyložený papírem na pečení.

3. Na plechu potřeme každou houstičku vlažnou vodou a podle chuti posypeme hrubou solí, kmínem, sezamovými semínky, mákem atd.

4. Housky necháme ještě chvíli kynout.

5. Nakonec pečeme na střední stupeň do zlatova (v elektrické troubě při 170 °C asi 12 – 15 minut).

Placičky z quinoy

70 g quinoy

200 ml zeleninového vývaru

1 cibule

2 jarní cibulky

1 čajová lžička oleje

2 polévkové lžíce strouhanky

1 vejce

sůl, pepř, tuk na smažení

Postup

1. Zrnka dobře propereme v horké vodě. Necháme přejít varem v zeleninovém vývaru, odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou deset minut nabobtnat.

2. Cibuli nasekáme na drobno, jarní cibulku nakrájíme na drobné kroužky a obojí lehce osmažíme.

3. Hotovou vychladlou hmotu z quinoy smícháme s cibulí. Přidáme strouhanku, vejce, dobře promícháme, okořeníme a vytvarujeme placičky.

4. Usmažíme na malém množství tuku dokřupava. K placičkám se výborně hodí zeleninový salát.

Pohankové rizoto

150 g pohanky

1 čerstvá šalotka

3 ks naťové petrželky

3 stroužky česneku

4 plátky zázvoru

½ chilli papričky

750 ml horkého zeleninového vývaru

1 čajová lžička tymiánu

1 čajová lžička majoránky

kousek anýzu

kousek skořicové kůry nebo trochu mleté skořice

50 g strouhaného parmezánu

125 g bílého vína

Postup

1. Šalotku a petrželku nakrájíme na drobno, jemně nasekáme chilli papričku, rozmělníme česnek, najemno nasekáme nebo nastrouháme zázvor.

2. Zahřejeme olivový olej, přidáme šalotku, petržel, chilli, česnek a zázvor a krátce opečeme.

3. Přidáme pohanku a podusíme. Podlijeme vínem a necháme povařit.

4. Přilijeme zeleninový vývar a necháme vařit.

5. Během varu dochucujeme majoránkou, tymiánem, anýzem a skořicí. Po cca 25 minutách přimícháme parmezán.

6. Hrnec odstavíme z plotny a necháme asi 5 minut dojít.

Text: Kateřina Rodná, foto: Shutterstock

Štítky:
Další článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Otevřete brány k odvěké síle
nejsemsama.cz
Otevřete brány k odvěké síle
Toužíte po očistě, síle nebo novém začátku? Oheň, voda, vzduch a země jsou čtyři pradávní strážci a mohou pro vás být těmi nejmocnějšími spojenci. Když se ponoříte do světa magie, zjistíte, že to největší kouzlo je ukryté přímo v přírodě. Oheň, voda, vzduch a země – čtyři základní kameny života, bez nichž bychom neexistovali. Živly nejsou jen fyzické prvky přírody, jež
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
historyplus.cz
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
Pavel III. Esterházy vede coby rakouský velvyslanec ve Velké Británii nové diplomaty na přijímací audienci ke králi Jiřímu IV. Mezi několika novými tvářemi je i mladý Felix Schwarzenberg. Vzdělaný, pohledný, zkušený muž, schopný mluvit plynně anglicky, německy, česky, španělsky, francouzsky a latinsky.   Felix (1800–1852) pochází ze slavného rodu Schwarzenbergů a jen jeho jméno mu
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
skutecnepribehy.cz
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
Když jsem překročila sedm křížků, věřila jsem, že už o životě něco vím! Myslela jsem si, že v tomhle věku mě už nic nepřekvapí. Jenže jsem se mýlila. Mám pro vás na srdci příběh o jedné ženě, která dokázala rozvrátit nejen moje přátelství, ale pokusila se mi zničit i rodinu. Ne proto, že by byla krásná nebo
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
enigmaplus.cz
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
Jen málo proslulých metropolí se může pyšnit tak bohatou historií jako italský Řím. I toto město má ale dvě tváře. Tu první, kterou vystavuje svým návštěvníkům, a pak druhou. Ta zůstává skrytá pod dla
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
21stoleti.cz
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
Archeologické nálezy v Caralu, sídle prehispánské civilizace v dnešním Peru, svědčí o tom, že i v Americe existovala starověká společnost, souběžně s prvními velkými civilizacemi v Mezopotámii, Egyptě
Báječný salát Niçoise
tisicereceptu.cz
Báječný salát Niçoise
Černé olivy dnes běžně seženete na váhu. Jsou cenově výhodnější a chuťově lepší než ty ve sklenicích. Budete-li mít možnost, sáhněte po řecké odrůdě Kalamata. Ingredience 100 g zelených fazolový
Morávková léčí zásadně jen líbáním
nasehvezdy.cz
Morávková léčí zásadně jen líbáním
Herečka Dana Morávková (54) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě hraje doktorku už tolik let, že jí fanoušci mnohdy zastavují uprostřed ulice a prosí ji o radu. „Říkám, že léčit umím jenom líbáním
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
epochaplus.cz
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
Na přelomu 19. a 20. století prožívala Paříž svou Belle Époque – dobu umění, luxusu a zdánlivé bezstarostnosti. Za blyštivou fasádou kabaretů a přepychových salonů se však skrýval temnější svět. Ve stínu elegance působili zločinci, jejichž zbraní byly jedy tak rafinované, že je tehdejší věda jen stěží dokázala odhalit. Jejich cílem byly především majetné oběti