Domů     Markéta Fialová: Nejradši čtu kuchařky
Markéta Fialová: Nejradši čtu kuchařky
20.5.2020

I když je „hvězdou“ Televizních novin na Nově, v soukromí je překvapivě její nejoblíbenější zábavou vaření. Skvěle ovládá italskou kuchyni a ráda v jídle experimentuje. Žádný nový recept neopakuje dvakrát…

Usadili jste se na kraji metropole. Proč ne na venkově?

S mužem jsme měli rozdílné představy o bydlení. Já spíš preferovala byt pěkně pohodlně v centru, manžel zas dům na vesnici. Pořád jsme se nemohli shodnout. A tak jsme se během 5 let dokonce čtyřikrát stěhovali.

Vyzkoušeli jsme snad všechno – venkovskou usedlost, činžák i dům s předzahrádkou. Až se nakonec našel kompromis – byt v nejvyšším patře domu v pražském Suchdole. Bydlíme tu s dvěma dětmi už sedmým rokem a koukáme do zeleně.

Ráno slyšíme oknem řehtat koně z nedalekého školního statku, a přitom jsme autem nebo MHD za chvilku v centru. Jsem městský typ a po Praze by se mi stýskalo.

Moderátorka se neobejde bez zásoby „kohoutkové“ vody – pro chuť si ji alespoň vylepšuje trochou šťávy z citronu.
Moderátorka se neobejde bez zásoby „kohoutkové“ vody – pro chuť si ji alespoň vylepšuje trochou šťávy z citronu.

Neschází vám zahrada, zvířata?

Máme tu velkou terasu, na kterou jsme dokonce nainstalovali zavlažovací zařízení. Pěstuji tu spoustu bylinek, jahody, ale i zakrslé dřeviny. Vzrostlé stromy to samozřejmě nejsou, ale i tak tu máme kus nefalšované přírody.

V podstatě žijeme na terase od jara do podzimu. Zvíře by se k nám samozřejmě vešlo. Děti by chtěly psa, zvlášť malá Emma. Dokonce si už vypůjčila v knihovně několik chovatelských příruček.

Ale určili jsme si časový limit a čekáme, až budou obě holky větší a budou chodit ven samostatně, abychom se o pejska mohli starat všichni čtyři. Starší Alma trpí alergií, proto přichází v úvahu asi jen bišonek, kterému nelíná srst. Navíc do bytu se hodí malé plemeno.

Už jste domácího mazlíčka měla?

U našich jsem zažila jak fenku vlčáka, tak i kokršpaněla a vím, co to stojí úsilí, když třeba musíte s velkým psem k veterináři. Jako dítě jsem měla taky morče, ale nedalo se ničemu naučit. Nadšeně reagovalo jen na zvuk otvírané ledničky. Jinak se vůbec neprojevovalo…

Křišťál – „čisticí kámen“, který jí daroval manžel, nosí Markéta pořád s sebou v kapse.
Křišťál – „čisticí kámen“, který jí daroval manžel, nosí Markéta pořád s sebou v kapse.

Takže vám venkov nechybí?

Když jsme bydleli na vesnici, neměli jsme potřebu někam vyjíždět. Návštěvy jezdily za námi. Ale já chtěla poznávat nová místa a cestovat. Teď jezdíme často na chatu do trampské osady nad údolím Kačáku. Okolo jsou krásné lesy, a tak celá rodina sbírá houby.

Na sušení nemám trpělivost, to obstarává tatínek. Já je jen podusím a zamrazím.

Ráda vaříte, střídáte se u plotny s manželem?

Manžel nic uvařit neumí, žezlo, respektive vařečku držím já. Vařím moc ráda a troufám si říct, že dobře. Používám jen kvalitní suroviny a na výsledku je to znát. Ale co se týká jídla, nejsem ten typ, co všechno sní a ještě luxuje ledničku.

Hodně utrácím za kuchařské časopisy a absolutním relaxem je pro mě listování kuchařkami a recepty. Vždycky si nějaký vyberu, ale málokdy vařím stejné jídlo dvakrát, samozřejmě kromě osvědčené klasiky.

Jídáte společně, nebo se stravujete „za pochodu“?

Snídáme celá rodina pohromadě, snažíme se i o společné večeře. Vždycky si pak rodinné posezení u dobrého jídla vynahradíme o víkendu. Teď zrovna jíme rádi husté zimní polévky – celerovou, mrkvovo-medovou nebo z dýně Hokaido. Dělám také hodně salátů – třeba z červené řepy a pomerančů, s ořechy…

Oblíbenou vůní oblíbené moderátorky je parfum Eternity od Calvina Kleina, používá ho už od svých sedmnácti let. Poprvé ho ucítila v parfumerii během stáže v Hamburku, a protože na něj neměla, našetřila si na něj až v Praze. S koupí čekala půl roku…
Oblíbenou vůní oblíbené moderátorky je parfum Eternity od Calvina Kleina, používá ho už od svých sedmnácti let. Poprvé ho ucítila v parfumerii během stáže v Hamburku, a protože na něj neměla, našetřila si na něj až v Praze. S koupí čekala půl roku…

Čím se doma všem zavděčíte?

Děti milují italská jídla, těstoviny, pizzu, ale ochutnají cokoliv. Každý rok jezdíme do Itálie – do Toskánska nebo na Sardinii a odtud si dovážím místní ingredience.

Muž často cestuje za obchodem do Číny, vozí mi různé speciality, ale tamní recepty raději vynechávám. V podstatě jíme všechno, vyhýbáme se jen mastným jídlům jako třeba zabijačce.

Z české kuchyně vařím klasiku – máme rádi třeba svíčkovou, ale houskové knedlíky nemusíme. Připravuji spíš bramborové, nebo je různě vylepšuji. Přidávám do těsta různou zeleninu, houby…

Jste šikovná v kuchyni, umíte i mužské práce?

Tak ty nezvládám. S každou drobností „tlačím“ na manžela, včetně výměny žárovky. U větších zásahů vše vymyslím a zprodukuji, na práci pak najdu „nádeníka“.

Markétině kabelce se vždy najde krabička s čajem Earl Grey. Pije ho s mlékem a sladí medem…
Markétině kabelce se vždy najde krabička s čajem Earl Grey. Pije ho s mlékem a sladí medem…

Najdete si čas na sport?

Pravidelný pohyb vysloveně potřebuji, padá mi tlak a často pobolívají záda.

Ke cvičení vedu i dcery, s mladší chodíme do tanečního studia pro děti, cvičíme pilates, jógu a s celou rodinou jezdíme lyžovat na hory (Markéta má lyžařské instruktorské zkoušky), ale na běžky jen výjimečně.

Společně vyrážíme i na kola, anebo jen prostě chodíme po horách. Dovolenou si dělíme – týden na horách (většinou Alpy) a týden u moře. Nemám ráda stojatou vodu, ale rychlou řeku. Moře je výjimkou.

Co děláte s volným odpolednem?

A jsme zase v kuchyni – většinou upeču muffiny nebo koláč. Pokud je toho času víc, pustím se do úklidu. A když zbude ještě chvilka a nejsem úplně zmožená, tak cvičím. Chodím si zaběhat a někdy se i povozím na koníčkách.

S dětmi pak navštěvuju kroužky, třeba keramiku… A když nehlásím v televizi, po večerech píšu do novin fejetony nebo si čtu.

Jaký je váš oblíbený autor?

Kromě kuchařek čtu kde co, hlavně v angličtině. Mám ráda moderní autory, baví mě detektivky, občas si přečtu i napínavé sci-fi.

I když nůž nosí každý správný muž, má ho neustále při sobě i Markéta Fialová. Krájí si s ním ovoce, nůžtičkami zas opraví zlomený nehet…
I když nůž nosí každý správný muž, má ho neustále při sobě i Markéta Fialová. Krájí si s ním ovoce, nůžtičkami zas opraví zlomený nehet…

Vizitka

Markéta Fialová se narodila 5. 2. 1971 v Praze, kde absolvovala Fakultu sociálních věd UK – obor masová komunikace.

Novinářskou kariéru odstartovala v deníku Mladá fronta ještě před přijetím na VŠ. Přispívala do několika časopisů a novin.

Byla pomocnou redaktorkou v ČT a v letech 1993–2001 moderátorkou zpravodajské relace televize Premiéra (později Prima).

Od osmnácti let se potýká s těžkou nemocí krvetvorby, před 9 lety dokonce na čas opustila zaměstnání.

Je vdaná za soukromého podnikatele a je maminkou dvou holčiček Almy (12) a Emmy (9).

Text: Marie Šrámková, foto: Daniel Zahálka

Předchozí článek
reklama
Související články
1.12.2023
Přemýšlivý čtyřicátník. Introvert. Mluví potichu, váží každé slovo. Miluje svou rodinu. Má rád rychlá auta. A má rád divadlo. „Měl jsem sen dělat kumšt a ten sen se mi plní…“ Lukáš Langmajer je Plzeňák. Vyrůstal jako nejmladší v rodině plzeňského muzikanta, sbormistra a operního a operetního zpěváka Jiřího Langmajera a jeho paní. Má o čtrnáct let staršího bratra Jiřího, kterého si ale jako malý m
20.11.2023
Podobá se akváriu, ale s tím rozdílem, že část objemu není pod vodou. A tak hlavní pozornost přitahují rostliny, kterými je osázené. Je to koníček pro odvážné, vytrvalé a pečlivé chovatele s duší dobrodruha. Je to skoro jako v té pohádce od Boženy Němcové, kde chytrá horákyně nebyla ani oblečená, ani nahá… Stejně tak paludárium není ani akvárium, ani terárium… Je to vlastně obojí. A každé palud
5.11.2023
Posezení v Papilio restaurantu je gurmánským zážitkem, který by si neměl nechat ujít žádný obdivovatel kuchařského umění. V moderní fine dining restauraci, která nabízí nevšední gastronomický zážitek za použití sezonních a udržitelných produktů, je host skutečným králem. Šéfkuchař Jan Knedla vám představí celou škálu chutí. Pro novinky nemusí chodit daleko. Inspiruje se nejen kuchařským umě
27.10.2023
Jako dítě chtěla být úřednicí. Už jako studentka si zahrála v Národním! Zpívající herečka, co našla uplatnění na klasickém divadle, v muzikálech i v televizních inscenacích či seriálech. Naposledy hrála v seriálu Sestřičky. Její smutný konec diváci oplakali. Jako maličká prý byla exhibicionistkou. Snažila se lidi kolem zaujmout, pobavit, provokovat, rozesmát, cokoli… „Byla jsem ráda středem poz
25.10.2023
Hlavní město Slovenska můžete poznávat různými způsoby. Jestliže milujte zeleň, můžete využít širokou síť cyklotras a kochat se pohledem na třetí nejzelenější hlavní město na světě ze sedla jízdního kola. V případě, že máte rádi dobré jídlo a víno, právě nyní, na podzim, je ten pravý čas vychutnat si dobroty, které voní z každého koutu města. Chcete-li však poznat Bratislavu naplno, využijte možno
reklama
reklama
Šikovné tipy
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu […]
Podzim se vybarvil
Barevný podzim je stále ještě tady. Co s jeho pomocí můžete vykouzlit za parády? Nedělní prostírání Barvami podzimu jsou sytě žlutá a zářivě oranžová, právě ty odstíny, které se nádherně vyjímají na slavnostně prostřeném stole. Stačí ozdobit žluté ubrousky snítkami s plody hlohu nebo jeřabin, přidat zelený lístek pro dojem svěžesti a mezi prostíráním rozestavit […]
Trochu jiné figurky z kaštanů
Také už máte doma hromádku čerstvě vyloupnutých kaštanů? Proti jejich přitažlivost není obrany, když je neseberou děti, vklouznou vám do kapsy skoro samy. Ale nelitujte, dá se z nich krásně tvořit. Výtržníci (viz úvodní foto) Figurka s palcátem má baňaté ruce ze žaludů, které je potřeba do tělíčka ze šišky vlepit. Druhá figurka upoutá ježatým […]
Květináč z papírových ruliček
Také se vám doma hromadí staré noviny, reklamní letáky i použité balicí papíry? Nejsou jen pro zlost, kdepak, papír se dá stočit do ruliček a ty lze pak splétat podobně jako proutí. Základní postup je zcela jednoduchý. Papír stačí nastříhat na pruhy a těsně navíjet na pletací jehlici nebo špejli. Pak jehlici vytáhněte a máte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V jednoduchosti je krása: Dveře IDEA od JAP FUTURE
iluxus.cz
V jednoduchosti je krása: Dveře IDEA od JAP FUTURE
Minimalismus už není jako dříve jen doménou umění, filozofie nebo architektury, ale stal se z něj vyhledávaný životní styl. Interiér a design jsou další oblasti, do kterých minimalismus postupně proni
Kyberzločincům naletí i technologicky zběhlí lidé
epochalnisvet.cz
Kyberzločincům naletí i technologicky zběhlí lidé
Pozor, s Ježíškem letos chodí kyberzločinci. Jen v prvním letošním pololetí provedli podle dat z bank přes 31 tisíc útoků, z nichž bylo nahlášeno více než 10 tisíc na policii. Policejní statistiky hov
Zachránil mě před neštěstím skutečný čert?
skutecnepribehy.cz
Zachránil mě před neštěstím skutečný čert?
Ze spaní mě probudilo děsivé stvoření. Mělo rohy a ocas. Místo do pekla mě vyvedlo ven z domu. Najednou se ozvala rána jako z děla. Bylo to tehdy v předvánočním čase, kdy chodí čert a Mikuláš. Byla jsem ještě malá holčička. Tenkrát mě hlídala babička, která bydlela v malém domku, kolem kterého pobíhalo všelijaké zvířectvo – husy, slepice, kočky i starý pes
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Za krásami Švýcarska: Poznejte zemi hor, sýrů a čokolády
epochanacestach.cz
Za krásami Švýcarska: Poznejte zemi hor, sýrů a čokolády
Která místa navštívit ve Švýcarsku? Není nic snazšího než si přečíst naše doporučení. Máte chuť na pravý alpský sýr z horských pastvin? Jste na správném místě. Jenom je lepší si ho koupit na trhu. A čokoláda hořká i mléčná také patří k této zvláštní horské zemi. Můžete se i projet čokoládovým expresem až do firmy
Slimule americká: Ryba s nemrznoucí krví
21stoleti.cz
Slimule americká: Ryba s nemrznoucí krví
Tato více než metr dlouhá ryba se pohybuje u mořského dna, kde je vystavena chladu. Jako obranu si vyvinula krevní protein, který působí jako nemrznoucí směs. Ten došel komerčního využití. Slimule
Že by vznikl milostný trojúhelník?
nasehvezdy.cz
Že by vznikl milostný trojúhelník?
Nestárnoucí herečka ze seriálu Slunečná Eva Decastelo (45) bezmezně miluje fotografa Tomáše Třeštíka (45). Jenže ten ještě ani zdaleka nemá vyřešenou svou minulost, a to v mnoha ohledech. Nejenom
Lilkové závitky se sýrem
tisicereceptu.cz
Lilkové závitky se sýrem
Pro milovníky italské kuchyně přinášíme originální recept na zapékané lilkové rolky. Suroviny na 2 porce 1 větší lilek 200 g ricotty 50 g parmezánu 50 g cottage sýru snítka tymiánu snítka r
Proč zakázali konšelé katům na svatého Martina koledovat?
epochaplus.cz
Proč zakázali konšelé katům na svatého Martina koledovat?
Svatý Martin má 11. listopadu přijet na bílém koni, což značí začátek zimy. Letos už je sněhové nadílky až až. Kdo vlastně ale svatý Martin je? Pojďme se trochu podrobněji podívat na jeho osud. V římské provincii Horní Panonie (v dnešním Maďarsku) přichází v roce 316 na svět Martin Tourský († 397). Podle legendy se později setkává v Amiensu
Dělá na něj zamilované oči! Funguje to?
nasehvezdy.cz
Dělá na něj zamilované oči! Funguje to?
S manželem to nová posila Ulice Adéla Gondíková (50) nemá zrovna jednoduché. Jiří Langmajer (57) totiž skuhrá pokaždé, když ho někde něco jenom píchne. Jeden z nejvíc sexy chlapíků českého showbyzn
Léčivý tichý zvon sv. Mury: Přinesli ho na Zemi andělé?
enigmaplus.cz
Léčivý tichý zvon sv. Mury: Přinesli ho na Zemi andělé?
S jasně zelenými stébly trávy na irských lukách si pohrává vítr. Čechrá listy v korunách stromů a také vlasy dlouhé fronty čekajících lidí. Většina z nich je bledá, nemocná, a sem tam si všimnete i tě
Skvělý jahodový tvarožník
tisicereceptu.cz
Skvělý jahodový tvarožník
Tvarožník je tuzemskou obdobou italského tiramisu. Ingredience 400 g jahod 120 g piškotů 350 g zakysané smetany 400 g plnotučného tvarohu 2 vanilkové cukry 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce