Dezert na neděli

I když náš dezert vypadá na první pohled jako kalorická bomba, je překvapivě lehký, a hlavně – velmi chutný!

Šlehačkový dort s jablky a čokoládou

Suroviny (na dort o průměru cca 26 cm):

na těsto: 3 vejce•1 špetka soli•1 balíček vanilkového cukru•80 g cukru•80 g mouky•10 g kukuřičného škrobu•1 prášek do pečiva

na náplň: 500 g kyselejších jablek•2 lžíce citronové šťávy•50 g kukuřičného škrobu•400 ml jablečné šťávy•100 l bílého vína•50 g cukru

na polevu: 250 ml smetany ke šlehání (minimálně 30 %)•40 g práškového cukru•125 g tvarohu•60 g hořké čokolády (minimálně 65 % kakaa).

  1. Rozklepněte vejce, bílky ušlehejte se špetkou soli a vanilkovým cukrem do tuhého sněhu. Žloutky smíchejte s cukrem a opatrně přidejte sníh, pak mouku smíchanou se škrobem a práškem do pečiva.

  2. Předehřejte troubu na 180 °C (horní i spodní pečení), těsto nalijte do rozevírací dortové formy vyložené u dna pečicím papírem. Pečte 15–20 minut, po upečení vyjměte korpus i s pečicím papírem z formy a nechte vychladnout.

  3. Na náplň povařte 350 ml jablečné šťávy s vínem a cukrem, pak přidejte oloupaná nakrájená jablka smíchaná a citronovou šťávou, 50 ml jablečné šťávy a kukuřičným škrobem. Stále míchejte a přiveďte směs až k varu.

  4. Korpus vložte znovu do formy, pokryjte jablečnou směsí a uložte do ledničky ztuhnout.

  5. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem, vmíchejte tvaroh, směs vložte do stříkacího sáčku s hubicí s větším otvorem a dort ozdobte. Škrabkou na brambory nakrouhejte z tabulky čokolády hoblinky a dort jimi posypte.

Celá příprava včetně chlazení a tuhnutí krému potrvá něco přes 4 hodiny.

Tip: Tento recept a mnoho dalších najdou ti, kdo rozumí německy, na stránkách eatsmarter.de.

1. verze

A kdo dává přednost přece jen vydatnějšímu moučníku, může si pochutnat na

Pařížském dortu

Suroviny (na dort o průměru cca 24cm):

na těsto: 4 vejce•80 g moučkového cukru•2 polévkové lžíce oleje•2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa•ke kakau dovážit polohrubou mouku na 80 g•1 čajová lžička prášku do pečiva

na krém: 2 ks Rama Cremefine ke šlehání•kakao podle chuti•podle chuti moučkový cukr

  1. Elektrickým šlehačem vyšlehejte vejce s cukrem na pěnu, přidejte olej a prošlehejte. V míse promíchejte kakao a mouku s práškem do pečiva. Tuto směs vsypte do vaječné pěny, vyšlehejte a hned vlijte do připravené formy.

  2. Pečte 20–25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

  3. Ze smetany, cukru a kakaa vyšlehejte kakaovou šlehačku, kterou rozprostřete na korpus. Dort předtím opět vsaďte do dortové obruče na pečení – určí šlehačce tvar. Povrch pečlivě vyrovnejte špachtlí a dejte dort chladit. Před podáváním dokončete přelitím čokoládovou polevou a ozdobte.

NEBO

2. verze

A kdo si podobný moučník nemůže dovolit, protože nesmí mouku a má bezlepkovou dietu, může si pochutnat na

Nebeské roládě bez mouky

Suroviny: 5 vajec•120 g moučkového cukru•2 lžíce kakaa•1 kelímek smetany ke šlehání•1/2 balíčku ztužovače šlehačky•1/2 balíčku vanilkového cukru•čokoládová poleva•papír na pečení•tuk na vymazání•hrubá mouka na vysypání (kokos pro celiaky)

  1. Na velký mělký plech položte papír na pečení, vymažte tukem a vysypte moukou (kokosem). V míse promíchejte žloutky, moučkový cukr a kakao. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte ke směsi v míse.

  2. Hmotu rozetřete na plech a dejte do trouby horké na maximum. Pečte přesně 8 minut, pak vyjměte a sundejte papír s piškotem z plechu, aby se „nedopékal“. Nechte zchladnout.

  3. Smetanu ušlehejte se ztužovačem a vanilkovým cukrem, roládu potřete a stočte. Polijte čokoládovou polevou a dejte ztuhnout do lednice.

Tip Paní domu: Tento recept potřebuje rozpálenou troubu na maximum, a protože je velmi rychlý, vyplatí se roládu péct třeba po pečení masa, aby se nemusela naplno „roztápět“ jen na pár minut.

Text: Marie Šrámková, foto: EatSmarter a Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Cammotte: Legenda řeky Gangy
enigmaplus.cz

Cammotte: Legenda řeky Gangy

Na území posvátné indické sladkovodní řeky Gangy...
Pochod navzdory mrazu: Sebevražedné rozhodnutí přežil jediný voják
epochaplus.cz

Pochod navzdory mrazu:...

Na konci první anglo-afghánské války (1839 – 1842) mezi Brity a Rusy o politický vliv na...
Podvedla jsem manžela a pořídila si kukaččí dítě
skutecnepribehy.cz

Podvedla jsem manžela a pořídila...

Byli jsme velká láska...
Lasagne s červenou čočkou a žampiony
tisicereceptu.cz

Lasagne s červenou čočkou a...

Rychlý lehký pokrm, který zvládnete...
Proč je tak náročné shodit nadbytečné kilogramy? Viníkem je i evoluce
21stoleti.cz

Proč je tak náročné shodit...

Nadváha a obezita jsou globálním problémem,...
Zámek Plumlov: Stavba, která rozkmotřila otce se synem
epochanacestach.cz

Zámek Plumlov: Stavba, která...

Velké ambice měli stavitelé...
Rubens představuje Luční pěnu
iluxus.cz

Rubens představuje Luční pěnu

Základ novinky tvoří luxusní olej lisovaný ze semen...
Andělská hora: Působí zde dva druhy energií?
epochaplus.cz

Andělská hora: Působí zde...

Andělská hora na Karlovarsku je výjimečná z...
Najde si vášnivého milence?
nasehvezdy.cz

Najde si vášnivého milence?

Slovenská herečka Soňa...
Incident z Alenconu: Přistálo na kopci UFO?
epochalnisvet.cz

Incident z Alenconu:...

Americký Roswell, brazilská Varginha nebo britský...
Jak fascinující může být pracovní místo
rezidenceonline.cz

Jak fascinující může být...

Ippolito Fleitz Group má za sebou řadu...
O co Bára s Denisou spolu stále soupeří?
nasehvezdy.cz

O co Bára s Denisou spolu...

Seriál Slunečná působí jako...
0 shares