Domů     Polenta: Skvělá nejen jako příloha
Polenta: Skvělá nejen jako příloha
19.8.2020

Něco byste si dali, ale nesmí to být přehnaně kalorické, přitom vás to musí zasytit a samozřejmě vám to musí chutnat? Polenta by mohla být to pravé. A pokud jste ji ještě nedělali, něco vám o ní povíme a poradíme vám, jak na to.

Kde se vzala

Cestovatelé vědí, že polentu, tedy kukuřičnou kaši, používá balkánská a středozemní kuchyně. Už méně se ví, že je bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin vitaminu B, minerálů a vlákniny. A co je důležité, dobře člověka zasytí a pomáhá pocit sytosti udržet.

To je pro ty, které honí mlsná každou chvíli, veliká přednost. Kdysi to bývala spíš strava chudých, to už ale dnes neplatí. Velkým bonusem je, že polentu můžete jíst, máte-li bezlepkovou dietu.

Jak se dělá polenta

K přípravě pravé polenty potřebujete pouze kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici), vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte, pak vsypte do vařicí osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá litr vody) a usilovně míchejte.

Bude to trvat cca 30–45 minut, až se voda vypaří a kaše se začne oddělovat od stěny hrnce. Tehdy je polenta hotová.

Tip Paní domu: Podle receptu můžete místo vody použít mléko a různé vývary s kořením, které dodají polentě chuť.

Na rozcestí

Kukuřičnou kaši můžete buď podávat jako přílohu třeba k masu nebo zelenině, anebo ji nechat vychladnout na plechu a dál upravovat – grilovat, zapékat, opékat. Prostě jak vás napadne. Skvěle se do polenty hodí česnek, rajčata nebo olivy a středomořské koření.

Nemůžete-li oželet sladké, bude vám chutnat polenta s tvarohem a různým ovocem. A víte, že se dá z polenty udělat i knedlík?

Tip Paní domu: Jestli se vám vaření polenty zdá moc pracné, kupte si instantní. Ta se vyrábí z kukuřičné mouky pomocí páry, takže se zachová většina důležitých látek, a je hotová za pár minut.

Knedlík z polenty

400 ml mléka, 140 g másla, 1 lžička soli, 150 g polenty, 3 vejce, 3 housky nakrájené na kostičky

1) Do rendlíku dáme mléko, 100 g másla a 1 lžičku soli a přivedeme k varu. Vsypeme 150 g polenty a mícháme, aby ze směsi vznikla hrouda.

Pak polentu přendáme do mísy, necháme zchladnout, a postupně do ní zapracujeme vejce a zchladlé kostičky z housek opečené na 40 g másla. Necháme cca 20 minut odležet.

2) Z těsta vytvarujeme 16 až 18 kulatých knedlíků a vaříme je 8–10 minut ve vroucí osolené vodě. Hodí se všude tam, kde servírujeme houskové nebo bramborové. Zkuste je třeba s kachnou nebo s houbovou omáčkou, ale i s gulášem jsou vynikající.

Tip Paní domu: Pokud preferujete plátkové knedlíky, můžete použít formu na srnčí hřbet nebo hrnečky vypláchnuté studenou vodou. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.

Parmezánové polentové hranolky

100 g polenty, 500 ml vody, 1/2 lžičky soli, parmezán, lžička oregána

1) Z polenty uvařte hustou kaši. Na konci přisypte koření a sýr.

2) Kaši dejte do nízké obdélníkové misky a uhlaďte. Nechte zcela vychladnout.

3) Nakrájejte ztuhlou polentu na špalíčky podobné hranolkům. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

4) Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů, dokud nejsou hranolky křupavé.

Perfektně chutnají třeba s domácím kečupem a vždy jsou lepší ještě teplé.

Zapékaná polenta s rajčaty pečenými v troubě

8 větších rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu, 2 hrnky kuřecího vývaru nebo vody, 1 hrnek parmezánu

1) Troubu prohřejeme na 150 °C, rajčata podélně rozkrojíme, položíme rozkrojenou stranou na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a pečeme tak dlouho, dokud nepovolí a nezačnou karamelizovat.

2) Když jsou rajčata dopečená, připravíme si polentu. Přivedeme k varu kuřecí vývar, snížíme teplotu a pomalu zašleháváme kukuřičnou mouku. Vaříme za stálého míchání tak dlouho, až je polenta hladká a krémová.

3) Osolíme, opepříme, přidáme polovinu parmezánu a nalijeme do zapékací misky. Povrch uhladíme a vmáčkneme pečená rajčata. Posypeme zbývajícím parmezánem.

4) V troubě zvýšíme teplotu na 200 °C a zapékáme 20 minut. Necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.

Text: Marie Šrámková, Foto: Shutterstock

reklama
Související články
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Potřebujete si rychle zchladit žáhu?
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Studio archicraft představuje luxusní sídlo Arden Road. Nachází se v prestižní čtvrti Los Angeles
iluxus.cz
Studio archicraft představuje luxusní sídlo Arden Road. Nachází se v prestižní čtvrti Los Angeles
Rezidence Arden Road, nejnovější počin holešovického studia archicraft, přináší unikátní pohled do světa prominentního bydlení. Projekt zasazený do vyhlášené rezidenční čtvrti Pasadena představuje dům
Smažená zmrzlina
nejsemsama.cz
Smažená zmrzlina
Příprava je trochu složitá, ale tato delikatesa ohromí každou návštěvu. Ingredience na 4 porce: Piškotový plát: ● 6 vajec „M“ ● 160 g krupicového cukru ● 80 ml rostlinného oleje ● 160 g hladké mouky ● zmrzlina (vanilková) Vanilková omáčka: ● 1 l smetany ● 100 g cukru ● 8 žloutků ● 2 vanilkové lusky Na ozdobu: ● vejce na obalení ● plátky mandlí na obalení ● rostlinný olej ke
Dobrodružství v podzemí – Historický cínový důl Jeroným
epochanacestach.cz
Dobrodružství v podzemí – Historický cínový důl Jeroným
Trochu stranou turistických tras leží atraktivní památka, která připomíná slavné dějiny dolování nerostných surovin a drahých kovů ve Slavkovském lese. Štoly, kamenné síně i podzemní jezírka dotvářejí tajuplnou atmosféru cínového dolu, při níž můžete obdivovat zručnost a píli našich předků. Oblast Slavkovského lesa leží v západních Čechách přibližně mezi městy Kynšperk nad Ohří, Karlovy Vary
Spikli se proti Václavovi III. vlastní poddaní?
historyplus.cz
Spikli se proti Václavovi III. vlastní poddaní?
Muž se zakrváceným nožem prchá od místa, kde byl právě ubodán král Václav III. Stráže mají jasno, a dotyčného na místě zabijí. Zahodili tak ale příležitost dozvědět se, proč se domnělý pachatel vlastně činu dopustil…   Celé město již spí, jen krčma se otřásá v základech. „Na zdraví krále!“ zvolá pijan, a než si obsah
Kolik uzvedne nosorožík a další rekordy ze světa zvířat
epochaplus.cz
Kolik uzvedne nosorožík a další rekordy ze světa zvířat
Svět zvířat je plný rekordů a neuvěřitelných výkonů, i když to třeba na první pohled není vidět. Tady je pár čísel, která vyrazí dech. 13 bilionů tolik sarančat tvořilo hejno, které v roce 1874 napadlo americké státy Iowa Minnesota, Kansas a Texas. Jejich celková váha činila téměř 30 milionů tun. 750 000 000 tun tolik
Kuskus s avokádem
tisicereceptu.cz
Kuskus s avokádem
Voňavé dobroty z Maroka, Tuniska, Turecka i z Bulharska. Mezi oblíbené pokrmy patří i kuskus na různé způsoby. Ingredience na 4 porce 300 g kuskusu 350 ml vroucího kuřecího vývaru 2 avokáda 1
Jak se (ne)povedly naše zásnuby
skutecnepribehy.cz
Jak se (ne)povedly naše zásnuby
Než jsem otěhotněla, rozhodli jsme se s přítelem, že si zaletíme na romantický prodloužený víkend do Paříže. Tedy s prohlídkami památek, nákupy, romantickými snídaněmi v kavárnách. S vínem i vybraným jídlem. Byla jsem natěšená jako blecha a nemohla se dočkat, až konečně uvidím Louvre, katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž. Nikdy jsem totiž v hlavním městě Francie nebyla, ale toužila jsem po tom
Jídelna s vytříbeným vkusem
rezidenceonline.cz
Jídelna s vytříbeným vkusem
Místo pro stolování je velmi často součástí multifunkční společenské zóny, proto na ni svým stylem obvykle navazuje. Shoduje se zejména materiálově, výsledná kompozice mnohdy poslouží i jako přirozený prostorový předěl. Vybavení prostoru, souvisejícího s konzumací jídla, se odvíjí od dané dispozice a její velikosti, odpovídat by mělo rovněž počtu členů domácnosti. Odráží určitě i to,
Spory o dům Václavu Upírovi Krejčí vzaly zdraví!
nasehvezdy.cz
Spory o dům Václavu Upírovi Krejčí vzaly zdraví!
Konec manželství herce Václava Upíra Krejčí (68) a jeho manželky Kateřiny nebyl vůbec poklidný. Dodnes se táhnou spory o majetkové vyrovnání. Nemohou se dohodnout zejména na luxusním domě v pražských
Dodnes neobjasněné záhady: Dávné artefakty i vzkaz o konci světa
enigmaplus.cz
Dodnes neobjasněné záhady: Dávné artefakty i vzkaz o konci světa
Zajímavým objektem, o kterém si mnozí mysleli, že pochází z doby, kdy na Zemi ještě žili dinosauři, je takzvané Londýnské kladivo. Tento artefakt byl nalezen ve 30. letech 20. století v USA, konkrétně
Z čeho se skládá kosmické záření? Napoví přelomová metoda českého fyzika
21stoleti.cz
Z čeho se skládá kosmické záření? Napoví přelomová metoda českého fyzika
Jeden rok večerního sledování televize, jedna cesta letadlem z východního na západní pobřeží USA nebo 3 dny strávené v Atlantě. Všemi těmito činnosti do sebe průměrný Severoameričan dostane dávku 0,1
Gaius Appuleius Diocles: Nejbohatší sportovec v dějinách
epochalnisvet.cz
Gaius Appuleius Diocles: Nejbohatší sportovec v dějinách
Kam se na něj hrabou všichni ti zazobaní basketbalisté, fotbalisté, hokejisté či golfisté. Oproti římskému vozatajovi to jsou jen chudí příbuzní. Gaius Appuleius Diocles si už v době starověku vydělá za svou kariéru tolik, že ho dosud nikdo nepřekonal a stále je hodnocen jako nejbohatší sportovec historie.   Jedním z center zábavy je ve starém