Domů     Polenta: Skvělá nejen jako příloha
Polenta: Skvělá nejen jako příloha
19.8.2020

Něco byste si dali, ale nesmí to být přehnaně kalorické, přitom vás to musí zasytit a samozřejmě vám to musí chutnat? Polenta by mohla být to pravé. A pokud jste ji ještě nedělali, něco vám o ní povíme a poradíme vám, jak na to.

Kde se vzala

Cestovatelé vědí, že polentu, tedy kukuřičnou kaši, používá balkánská a středozemní kuchyně. Už méně se ví, že je bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin vitaminu B, minerálů a vlákniny. A co je důležité, dobře člověka zasytí a pomáhá pocit sytosti udržet.

To je pro ty, které honí mlsná každou chvíli, veliká přednost. Kdysi to bývala spíš strava chudých, to už ale dnes neplatí. Velkým bonusem je, že polentu můžete jíst, máte-li bezlepkovou dietu.

Jak se dělá polenta

K přípravě pravé polenty potřebujete pouze kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici), vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte, pak vsypte do vařicí osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá litr vody) a usilovně míchejte.

Bude to trvat cca 30–45 minut, až se voda vypaří a kaše se začne oddělovat od stěny hrnce. Tehdy je polenta hotová.

Tip Paní domu: Podle receptu můžete místo vody použít mléko a různé vývary s kořením, které dodají polentě chuť.

Na rozcestí

Kukuřičnou kaši můžete buď podávat jako přílohu třeba k masu nebo zelenině, anebo ji nechat vychladnout na plechu a dál upravovat – grilovat, zapékat, opékat. Prostě jak vás napadne. Skvěle se do polenty hodí česnek, rajčata nebo olivy a středomořské koření.

Nemůžete-li oželet sladké, bude vám chutnat polenta s tvarohem a různým ovocem. A víte, že se dá z polenty udělat i knedlík?

Tip Paní domu: Jestli se vám vaření polenty zdá moc pracné, kupte si instantní. Ta se vyrábí z kukuřičné mouky pomocí páry, takže se zachová většina důležitých látek, a je hotová za pár minut.

Knedlík z polenty

400 ml mléka, 140 g másla, 1 lžička soli, 150 g polenty, 3 vejce, 3 housky nakrájené na kostičky

1) Do rendlíku dáme mléko, 100 g másla a 1 lžičku soli a přivedeme k varu. Vsypeme 150 g polenty a mícháme, aby ze směsi vznikla hrouda.

Pak polentu přendáme do mísy, necháme zchladnout, a postupně do ní zapracujeme vejce a zchladlé kostičky z housek opečené na 40 g másla. Necháme cca 20 minut odležet.

2) Z těsta vytvarujeme 16 až 18 kulatých knedlíků a vaříme je 8–10 minut ve vroucí osolené vodě. Hodí se všude tam, kde servírujeme houskové nebo bramborové. Zkuste je třeba s kachnou nebo s houbovou omáčkou, ale i s gulášem jsou vynikající.

Tip Paní domu: Pokud preferujete plátkové knedlíky, můžete použít formu na srnčí hřbet nebo hrnečky vypláchnuté studenou vodou. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.

Parmezánové polentové hranolky

100 g polenty, 500 ml vody, 1/2 lžičky soli, parmezán, lžička oregána

1) Z polenty uvařte hustou kaši. Na konci přisypte koření a sýr.

2) Kaši dejte do nízké obdélníkové misky a uhlaďte. Nechte zcela vychladnout.

3) Nakrájejte ztuhlou polentu na špalíčky podobné hranolkům. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

4) Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů, dokud nejsou hranolky křupavé.

Perfektně chutnají třeba s domácím kečupem a vždy jsou lepší ještě teplé.

Zapékaná polenta s rajčaty pečenými v troubě

8 větších rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu, 2 hrnky kuřecího vývaru nebo vody, 1 hrnek parmezánu

1) Troubu prohřejeme na 150 °C, rajčata podélně rozkrojíme, položíme rozkrojenou stranou na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a pečeme tak dlouho, dokud nepovolí a nezačnou karamelizovat.

2) Když jsou rajčata dopečená, připravíme si polentu. Přivedeme k varu kuřecí vývar, snížíme teplotu a pomalu zašleháváme kukuřičnou mouku. Vaříme za stálého míchání tak dlouho, až je polenta hladká a krémová.

3) Osolíme, opepříme, přidáme polovinu parmezánu a nalijeme do zapékací misky. Povrch uhladíme a vmáčkneme pečená rajčata. Posypeme zbývajícím parmezánem.

4) V troubě zvýšíme teplotu na 200 °C a zapékáme 20 minut. Necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.

Text: Marie Šrámková, Foto: Shutterstock

reklama
Související články
4.6.2023
Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské, vegetariánské, RAW a bezlepkové jídlo oproti tomu běžnému, klasickému? Víte, co v nich chybí a čím je vhodné nedostatky nahradit? Každý ví, že strava by měla být pestrá, rozmanitá, výživná a hlavně zdravá. Přesto máme své vyzkoušené recepty, které rádi a často opakujeme a střídáme. Ve spíži máme své oblíbené potraviny a – ruku na srdce – ne vždy je náš
3.6.2023
V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit. Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky. Olej potřebuje tmu Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleně
29.5.2023
Dnes už se staly nepostradatelnou součástí domácnosti, zejména v městských bytech, ale službu udělají i v domech a na chalupách. Odsají páru, ale i vůni různých jídel, která by se jinak šířila po celém bytě. A vyrábějí se stále nové a dokonalejší. Jenže na trhu je jich tolik, že není snadné se v nabídce zorientovat. Takže pokud chcete vyměnit tu dosluhující či právě budujete novou kuchyň, vyplatí
20.5.2023
Bochník chleba byl v minulosti považován za jednu ze základních potravin a byl velmi ceněn. Dnes se vracíme k domácímu pečení a hledáme různé recepty, jak si ho vylepšit. Aby zůstal dlouho čerstvý, je důležité také jeho správné uložení. To nejhorší, co můžete udělat, je nechat ho v plastovém sáčku, který je neprodyšný a zaručeně zajistí, že se brzy na kůrce objeví plíseň. Kam tedy s ním? Na vý
17.5.2023
Bez černý roste téměř všude. Uvidíte ho na rumištích, na okrajích lesů, podél cest i okolo řek a rybníků. Má rád vlhké a humózní půdy bohaté na dusík. Bez tvoří keře nebo stromy, které mohou být až sedm metrů vysoké. V mládí má větve hladké a lysé, teprve starší dřeviny mají nepravidelně rozbrázděnou kůru. Listy jsou řapíkaté lichozpeřené a květenstvím je plochý vrcholík, který dosahuje průměru a
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A VODNÍKU TUTÍNKOVI.
epochanacestach.cz
POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A VODNÍKU TUTÍNKOVI.
Srdečně Vás zveme na veselou pohádku O Jezerní královně a vodníku Tutínkovi, která se odehraje v předsálí, zahradách v barokních Grottách ploskovického zámku. Barunka a princ Jan se mají tajně už dlouho rádi, ale Barunka je jen chudá schovanka. Pan král o jejich lásce neví a pozval na zámek bohatou, ale rozmazlenou nevěstu – princeznu Veronu.
Pověsti hradu Valečov
enigmaplus.cz
Pověsti hradu Valečov
Lidé na skalním hradě Valečov na pokraji Českého ráje využívali jak skalní prostory či pukliny hradu, tak kombinace zděné zástavby a dřevěných přístřešků. V pískovci byly vybudovány i sklepy, zásobárn
Daně ve starověku: Prodražil se rozvod i pohřeb
epochaplus.cz
Daně ve starověku: Prodražil se rozvod i pohřeb
Zvyšování daní, rostoucí inflace, zkrátka ekonomika je dnes ožehavé téma. Na přetřes ale přicházelo už od starověku – dokonce i ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. Zřejmě k historicky první zaz
Fusilli s kuřecím prsíčkem
tisicereceptu.cz
Fusilli s kuřecím prsíčkem
Zdravý a lehký těstovinový pokrm rozhodně existuje. Vyzkoušejte fusilli s orestovaným prsíčkem. Suroviny 2 kuřecí prsíčka 1/2 nadrcené sušené chilli papričky (lze vynechat) 2 stroužky česneku
Voda nad zlato i ve střední Evropě
21stoleti.cz
Voda nad zlato i ve střední Evropě
Bez vody by to nešlo, tedy, alespoň co se týče pozemského života. Vodní koloběh je přitom na naší planetě jemně vyladěn a jakýkoliv zásah do něj může způsobit problém. Jenže probíhající klimatické změ
Certina zahalila své DS Action Diver do černé barvy
iluxus.cz
Certina zahalila své DS Action Diver do černé barvy
Hodinky DS Action Diver od značky Certina se vynořují z temných hlubin oceánu a jsou nyní k dostání v černém provedení. Jako pravé potápěčské hodinky mají voděodolnost 300 metrů a jsou ideálně vybaven
Prsten z Atlantidy: Jediný pozůstatek bájné civilizace?
epochalnisvet.cz
Prsten z Atlantidy: Jediný pozůstatek bájné civilizace?
V roce 1860 objeví francouzský egyptolog Marquis d’Agrain v Údolí králů v Egyptě záhadný prsten, který do této kultury vůbec nezapadá. Podle legendy jej tam zanechal kněz z legendární Atlantidy. Jasno
Ženský křik mě paralyzoval
skutecnepribehy.cz
Ženský křik mě paralyzoval
Během studií jsem bydlela s kamarádkou v pronájmu. Když jsem tam jednou zůstala sama, zažila jsem něco, na co bych ráda zapomněla. Společně s kamarádkou Mirkou jsem bydlela v pronajatém bytě. V poklidu jsme tam žily asi dva roky. Majitelem bytu byl starší pán, kterého bych v klidu nazvala podivínem. Za tu dobu, co nám byt pronajímal, s námi prohodil sotva pět
Po svatbě s ním Rolins netouží
nasehvezdy.cz
Po svatbě s ním Rolins netouží
Rok a půl je zpěvačka Dara Rolins (50) šťastná po boku fotbalisty Pavla Nedvěda (50), otázky na svatbu jí už ale nejspíš lezou krkem. Nedávno se totiž nechala slyšet, že po svatbě s fotbalovou lege
Přijde Lucie Polišenská o chlapa?
nasehvezdy.cz
Přijde Lucie Polišenská o chlapa?
Vdala se! Ale odmítá ukázat manžela. Lucie Polišenská (37) , o níž se ještě donedávna psalo, že je sama jako kůl v plotě, je pěkná tajnůstkářka. Hvězda seriálu ZOO se v tichosti provdala, a navíc
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Kapr pečený v alobalu
tisicereceptu.cz
Kapr pečený v alobalu
Zkuste si rybu tentokrát upéct v alobalu. Příprava je sice trochu náročnější, ale výsledek vás potěší a na obal ze strouhanky si nejspíš ani nevzpomenete. Ingredience 4 porce kapra 100 g másla