Domů     Pepř není jen černý a bílý
Pepř není jen černý a bílý
29.10.2020

Římský historik Plinius pepři vytýkal, že příliš podporuje lidskou žravost, církvi se zase nelíbilo, že prý podporuje tělesnou žádost. My víme, že bez pepře by náš talíř byl o hodně chudší a popravdě si to bez tohoto koření dnes nedovedeme představit.

Uvádí se, že na světě je asi 2000 druhů pepře. Přesné číslo se neví, protože některé bobule, které se jako pepř užívají, nepochází z pepřovníku. Ale pojďme si v tom udělat trochu pořádek.

Čtyři druhy pepře z jedné rostliny.

Hádáte-li pepř černý, bílý a zelený a červený máte pravdu. Stejná rostlina, tedy pepřovník černý, je zdrojem všech čtyř známých pepřů. Pěstuje se nejvíce v Indii, na Borneu, Jávě, Srí Lance, v Brazíílii v Číně, Kamerunu, Vietnamu a na Karibských ostrovech.

Černý pepř – nedozrálé bobule se suší na slunci až 10 dní nebo se krátce namočí ve vařící vodě a suší v sušárnách. Jde o nejčastěji užívaný pepř s příznačnou výraznou chutí a také o nejběžnější druh pepře vůbec. Hodí se do omáček, polévek a ke tmavému masu.

Zelený pepř – nezralé zelené bobule se rychle usuší za vysokých teplot nebo naloží do solného případně octového nálevu, pepř velmi oblíbený mezi labužníky. V kuchyni se často používá naložený v octovém i soleném nálevu (připomíná kapary).

Jeho využití je typické při přípravě steaků a paštik. V sušené formě by se měl zelený pepř spotřebovat rychle, protože se na rozdíl od pepře černého rychleji kazí.

Bílý pepř –Bobule se sklízejí, až jsou zcela zralé (červené), kdy se vnější dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu. Po namočení se vnější vrstva odstraní drcením a třením, bílé zrno se znovu suší a jeho konečná barva je žlutošedá.

Chuť a vůně bílého pepře je daleko jemnější, než je tomu u pepře černého. Dává se do světlých omáček, k rybám, sýrům a drůbežímu masu.

Červený pepř – Úplně zralá zrníčka sklízejí se ručně, proto je vzácný. Pak se kuličky opatrně suší, aby neztratily barvu, nebo se nakládají do solného láku. Hodí se při vytváření marinád, steakových omáček i při grilování masa.

Dlouhý pepř

Je používán hlavně v Indii a muslimských částech Afriky (Maroko a Etiopie). Je velmi ostrý, má mírně sladkou chuť i vůni a v indických i afrických směsích se kombinuje s ostrým (pepř, chilli) i sladkým (hřebíček, muškátový ořech) kořením.

V Indii se přidává do zeleninových směsí a omáček (chutney). Jeho ostrosladká chuť se výborně hodí do vinných nebo sýrových omáček. Často se kombinuje s kardamomem a koriandrem, zázvorem majoránkou a limetkou. Někteří mu přisuzují i lehce čokoládové aroma.

Pepř, který pepřem není

Růžový

Jako růžový pepř jsou známé téměř zralé bobule stromu Schinus terebinthifolius z Jižní Ameriky, ačkoliv pravým pepřem ve skutečnosti nejsou.

Mají slabě pryskyřičnou chuť, nasládlou chuť a v kuchyni se používají hlavně jako dekorace pro zajímavý kontrast ve směsi se zeleným, černým a bílým pepřem. Růžový pepř však přidáváme s mírou, protože ve větším množství může být toxický.

Aromatické části rostliny, zejména listy jsou užívány v tradiční medicíně jako antibakteriální a antiseptický prostředek. V současné době se prokázaly i účinky antidepresivní, v lidovém léčitelství se používají například jako prostředek při bolesti zubů.

V dřívějších dobách se používaly i jako dochucovadlo do tradičního alkoholického nápoje chihca.

Ašantský pepř

Pěstuje se v oblasti střední a západní Afriky a jedná se o liánu až 20 metrů dlouhou.

Z rostliny se využívají i také zelené listy (známé jako uziza), které se spolu s bobulemi používají na přípravu dušených mas, sladkých brambor, pokrmů z dýní ale hlavně klasické hodně ostré západoafrické pepřové polévky (omáčky), kde se jako příloha používá rýže.

Je i nedílnou složkou tradiční směsi berbere používané v Eritreji a Etiopii. Během středověku byl Ašantský pepř v Evropě velice oblíbeným koření m především v Normandii.

Dá se snadno snadno zaměnit s pepřem kubébovým, ale má mnohem méně hořkou a jen lehce štiplavou chuť, ve které objevíte náznak nového koření a hřebíčku spolu se svěží, téměř ovocnou vůní.

Cayenský

Asi největší omyl v pojmenování pepře představuje pepř cayenský. Jedná se o druh chilli papriky, která se tradičně používá v mexické kuchyni. Ve světě se však implantoval do všech pokrmů, kde chceme docílit pikantní chuti. Na rozdíl od klasického pepře nedráždí žaludeční sliznici.

Pepř kubebový

Nazývá se též ocasatý, ne má původ na východoindických ostrovech. Nezralé plody se i se stopkou suší na slunci. Je aromatičtější a ostřejší než pepř černý. Rozdíl je však v látce, která pikantní chuť způsobuje.

Zatímco černý pepř obsahuje piperin, pepř kubebový má v sobě kubebin. Není pouze kořením v pravém smyslu slova, využívá se také jako přísada do parfémů, likérů, je znám jako prostředek v lidovém léčitelství. Má desinfekční a odvodňující účinky. V kuchyni se využívá zejména ke zvěřině, sýrům a tmavým druhům masa.

Sečuánský pepř

Je to jedno z nejstarších čínských koření, velmi vážené a uctívané, používané jako oběť bohům. Tento „pepř“ ale vůbec není příbuzný se známým pepřem černým.

Jsou to červenohnědé plody, sušené tobolky vyššího keře podobného akátu, nazývaného žlutodřev peprný, rostoucího v jihovýchodní Asii. Říká se mu také japonský nebo čínský pepř, nebo fagara.

Plody žlutodřevu, tedy sečuánský pepř, obsahují silici palčivé chuti, jsou aromatické, značně ostré, až chuť otupující, aromatické koření. Pro zvýšení aroma se doporučuje tobolky celé nebo drcené opražit. Ke kořenění používáme jen malé dávky.

Pepř sečuánský používáme celý nebo drcený při přípravě japonských nebo čínských pokrmů, zvláště drůbeže (kachna, kuře apod.). V Číně si mletým opraženým sečuánským pepřem koření zelený čaj.

Nákup

Nákup koření by měl být pro člověka malým obřadem. Pytlíkům ze supermarketu se sice někdy nevyhnete, ale máte-li možnost, zajděte někdy do krámku s kořením. Až ucítíte tu vůni, budete se vracet. S pepřem je to stejně. Ani ten nejobyčejnější černý pepř by neměl být starý, nebo nekvalitní.

Jak jej uchovávat

Mletý pepř ztrácí poměrně rychle jak aroma, tak i chuť. Je proto ideální, pokud používáme v kuchyni čerstvě mletý nebo drcený pepř. Vhodné je přidávat jej do pokrmu až těsně před ukončením tepelné úpravy. Rozdílná bývá také kvalita pepře.

Zjistíme ji jednoduchým testem. Vezmeme skleničku s vodou a vysypeme do ní několik kuliček pepře. Pokud jsou kvalitní, měly by se potopit ke dnu. Pokud plavou na hladině, koření je duté a tudíž nekvalitní.

To má za následek oslabené aroma, a tak je třeba použít ho mnohem více, aby bylo dosaženo stejného chuťového efektu jako při použití koření kvalitního.

Pepř a zdraví

Pepř není jenom vyhledávaným kořením ve všechsvětových kuchyních. Má také léčivé účinky. K nim patří zrychlení metabolismu, podpora trávení a chuti k jídlu, srdečního a oběhového systému, působí proti nadýmání.

Přisuzují se mu účinky zmírňující menstruační bolesti a také se považuje za přírodní afrodisiakum. Pro své antibakteriální vlastnosti pomáhá například při nachlazení.

Zelený pepř má navíc oproti černému dvě fenolické látky, které působí proti konkrétním kmenům bakterií. Přes veškeré pozitivní účinky je třeba dbát při spotřebě pepře určité obezřetnosti.

Jeho nadměrná konzumace může vést ke zvýšení krevního tlaku a některé druhy pepře způsobují blokování moči.

Víte, že…

Pepř se dává i do sladkého pečiva? Třeba do perníku.

Dříve se mu říkalo peprník a původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. A vyráběla se z něj srdce.

6x pepř přehledně. Udělat tabulku.

Zelený

Chuť jemný aromatický pikantní

Použití Ryby (bílé rybí filé), mořské ryby a korýši, drůbež, zvěřina, lehké omáčky, rajčatová polévka, vinaigrette, saláty, omelety, marinády, pokrmys kokosem, koláče

Černý pepř

Aromatický ostrý

tmavé polévky, omáčky, vepřová pečeně, hovězí rolády, svíčková, kachna, husa, krůta, divoký, marinády, houby, zelí, rajčata, ryby, zelí, maso a zeleninový salát

Bílý

Mírně aromatický, méně ostrý než černý

bílé omáčky, bílé maso, zvěřina, drůbež, vepřové, hovězí, jehněčí, telecí maso, drůbež, mleté hovězí maso, vnitřnosti, jako jsou ledviny, brambory, těstoviny, marinády, lehké polévky, fricasée, salátových zálivek, oblékání, houby, ryby, dušené maso se zeleninou, mrkev, zelí,

Červený

Sladce ostrý s lehkým ovocným tónem

Hovězí maso, steaky, rybí, tuňák, losos, zvěřina, drůbež, zákusky, mango, papája, jahody

Dlouhý

Mírně sladká zemitá vůně, připomíná nové koření, mírně znecitlivující

Hovězí carpaccio, zahuštěné polévky, omáčky, marinády pečeně, zvěřina, pečená husa, kachna, vepřová pečeně, dezerty, čokoláda, jahody, ananasový meloun

Růžový

Mírné dřevité pryskyřičné aroma

Jako dekorace na pokrmy z ryb, mořských plodů, měkkýšů, bílé rybí filé, zvěřina, telecí nebo vepřové maso, kachny, kuřata, divoké slepice, husy, čokoládový dezert, hořká zelenina, jako je čekanka, artyčoky, mangold, fenykl

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Místo vojáků dobyli Egypt Napoleonovi vědci
historyplus.cz
Místo vojáků dobyli Egypt Napoleonovi vědci
Kopyta koní se noří do rozpáleného egyptského písku. Trojice mužů tvoří předvoj armády, která se plouží za nimi. Náhle jeden z nich zvolá: „Voda!“ Na horizontu se zaleskne stříbrná hladina, která však vzápětí zmizí…   Francouzského geometra Gasparda Mongea (1746–1818), vynálezce deskriptivní geometrie, optický klam neodradí. Sesedne z koně, otře si zpocené čelo a vytáhne zápisník,
Modern Palazzo s italskými doteky
rezidenceonline.cz
Modern Palazzo s italskými doteky
Prostor pro bydlení, práci, relaxaci, přijímání návštěv… Interiér soudobého paláce s velkými otevřenými prostory vyzařuje harmonickou a elegantní atmosféru. Dvoupodlažní vila ve varšavské rezidenční čtvrti Wilanow skrývá za svou klasickou fasádou překvapivě dynamický interiér, vybavený luxusním nadčasovým nábytkem s trendovými prvky moderního designu. Přesně v duchu hesla „prostor je pro nás inspirací“ se autorskému duu
Záhada nápisů v Adršpašsko-teplických skalách: svá jména zde vytesali Britové zajatí u Dunkerque
epochanacestach.cz
Záhada nápisů v Adršpašsko-teplických skalách: svá jména zde vytesali Britové zajatí u Dunkerque
Nádherná příroda a unikátní atmosféra jednoho z největších skalních měst v Evropě přímo vybízí k jedinečným výletům, procházkám či jen k zastavení a odpočinku. Byly však i časy, kdy Adršpašsko-teplickými skalami procházela historie, neméně dramatická jako zdejší prostředí skalních masivů. Za druhé světové války zde pracovali váleční zajatci, řada z nich zadržených německou armádou během slavné bitvy u Dunkerque. Mediálně
Mýty a pravdy o pupeční šňůře
epochalnisvet.cz
Mýty a pravdy o pupeční šňůře
Pupeční šňůra je často vnímána jako spojení mezi matkou a dítětem, ale je to mnohem víc…Jde o jedinečný životodárný orgán, který spojuje vyvíjející se plod s placentou v děloze matky, kdy zajišťuje výživu, okysličení a odvod odpadních látek během těhotenství.   Za staletí se kolem ní vytvořila řada mýtů, pověr a tradic. Některé z nich
Špízy z lososa
tisicereceptu.cz
Špízy z lososa
Kdo by neměl rád jemné maso lososa! Úprava na grilu je šetrná a zachová jeho cenné látky. Potřebujete 600 g lososa bez kůže 2 citrony (nebo papriku, cuketu ) 60 ml olivového oleje 2 stroužk
Místo svatby přijde u Aničky Slováčkové rozchod?
nasehvezdy.cz
Místo svatby přijde u Aničky Slováčkové rozchod?
Vypadají jako dvě zamilované hrdličky. Jenže to nemusí dlouho trvat. Anna Slováčková (29) totiž přiznala, že to s partnerem mají občas vachrlaté. Podruhé bojuje Anna Slováčková (29) s rakovinou a s
Grizzlymu tváří v tvář: Je tohle poslední, co uvidíte?
epochaplus.cz
Grizzlymu tváří v tvář: Je tohle poslední, co uvidíte?
Medvěd grizzly je považován za vysoce agresivní druh. Obvykle je samotář, přes zimu se ukládá k zimnímu spánku a na jaře má hlad. A právě tehdy, roku 2021, jednoho takového zachytila fotopast amerického fotografa Zacka Clothiera. Snímek pořízený těsně předtím, než se medvěd na fotoaparát vrhl, nahání husí kůži. Cenu za nejlepší fotografii zvířat v jejich přirozeném
Hojení ran a rakovina: Vědci odhalili překvapivou podobnost procesů
21stoleti.cz
Hojení ran a rakovina: Vědci odhalili překvapivou podobnost procesů
Hojení ran je klíčovým biologickým procesem, který umožňuje tělu regenerovat poškozené tkáně a obnovit svou funkčnost. Nedávný výzkum však odhalil překvapující skutečnost – mechanismy, které stojí za
Buřtguláš
nejsemsama.cz
Buřtguláš
Klasika, která chutná skvěle i druhý den. Do buřtguláše použijte kvalitní uzeninu. Bude chutnat i jen tak, ale s chlebem s křupavou kůrkou bude dokonalý. Ingredience: ● 300 g brambor ● 2 buřty ● 1 cibule ● 1 lžíce sladké mleté papriky ● ½ lžíce uzené mleté papriky ● ½ lžičky drceného kmínu ● 700 ml vývaru ● 1 červená paprika ● 1 červená feferonka ● 1 lžíce hladké mouky ● 1 lžíce
Nová trofej Tiffany & Co. x FIFA Club World Cup
iluxus.cz
Nová trofej Tiffany & Co. x FIFA Club World Cup
Tiffany & Co. a FIFA se spojily, aby oslavily odhalení první trofeje FIFA Club World Cup ve vlajkovém obchodě Tiffany Landmark v New Yorku. FIFA odhalila novou oficiální trofej FIFA Club World
Copak by ta holčička chtěla, ptával se táta
skutecnepribehy.cz
Copak by ta holčička chtěla, ptával se táta
Dostávala jsem od táty fantastické dárečky, celá škola mi záviděla. Ale oděvů už byla plná skříň, a tak jsem si přála něco úplně jiného. pro vévodkyni. A já když jsem ti tuhle koupila šaty, dostala jsi záchvat smíchu a řeklas, že si to na sebe nevezmeš.“ No jasně, byly to šaty z textilu na náměstí, tak nepodobné oslňujícím oděvům
Tajemství zámořských objevů: Dopluli do Jižní Ameriky jako první Féničané?
enigmaplus.cz
Tajemství zámořských objevů: Dopluli do Jižní Ameriky jako první Féničané?
Před tím, než Jižní Ameriku v 16. století kolonizovali evropští dobyvatelé, navštívili tento kontinent možná ještě jiní cestovatelé. Archeologické nálezy totiž naznačují, že sem již před naším letopoč