Domů     Omáčky pro mlsné jazýčky
Omáčky pro mlsné jazýčky
15.8.2024

Nastal čas grilování, ale i čerstvé zeleniny, což vybízí k hledání nových chutí. V tom nám mohou pomoci dipy, omáčky, dresinky a zálivky.

Je jich spousta, takže výběr je široký. Ale možná vás teď napadlo, zda je mezi nimi nějaký rozdíl. Je, ale nijak propastný, tedy alespoň co se týká složení. Zálivka čili dresink je jasně něco, čím potravinu, většinou zeleninový salát, zalijeme.

A dip?

Když si vezmeme na pomoc slovník, zjistíme, že název pochází z anglického slova dip, tedy namočit.

Slovo omáčka se ale u nás často chápe ve smyslu hlavního jídla s masem a přílohou, dip je však také omáčka, jen se podává samostatně a kousky jídla, (sýr, grilované kousky masa, bramborové chipsy nebo kousky zeleniny) se do něj namáčejí.

Základ dipu může být podobný jako u zálivky. Tvoří ho často jogurt, zakysaná smetana, crème fraîche nebo majonéza. Ale jako dip můžete podávat i ocet, med, čokoládu, olivový olej či samotný kečup, hořčici nebo majonézu.

Koupit nebo připravit?

Dnes v obchodech najdete obrovské množství různých omáček, kečupů, hořčic nebo majonéz, od slaných po ostré nebo naopak sladké a jejich různé kombinace. Jejich výhodou je, že když si některou vyberete, můžete se spolehnout, že i příště bude chutnat stejně.

Nevýhodou je ovšem spousta konzervantů. Zálivku nebo dip si ale můžete také udělat sami. V každém případě je to zajímavější, někdy i dobrodružnější a možná oslníte své hosty i přátele.

Mírnou vadou na kráse je, že pokud si nebudete vést přesný popis, nepodaří se vám vyladit vždycky stejnou chuť. Ale to určitě nikomu nebude vadit. Takže, jestli to chcete zkusit, máme pro vás pár receptů. Ty další si už si určitě vymyslíte sami.

Omáčky a zálivky

Medová

4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce kvalitního medu, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, sůl a pepř, šťáva z ½ citronu

Smíchejte dohromady citronovou šťávu, olivový olej, med a hořčici, dokud nevznikne konzistentní dresing. Množství ingrediencí si upravte podle chuti, máte-li radši sladší, přidejte více medu.

Hodí se k salátům, ty přelijte až těsně před podáním a teprve pak osolte a opepřete.

Tisíc ostrovů

75 g majonézy, 2 lžíce kečupu, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička nálevu z nakládaných okurek, 1 lžíce najemno nakrájené šalotky, 1 lžíce nasekaných okurek, 2 nastrouhaná natvrdo uvařené vejce, ½ lžičky uzen papriky, 1 lžíce nasekané pažitky, , kůra z jednoho citronu, 1 lžíce nasekané pečené červené kapie, několik kapek tabasca, sůl, mletý bílý pepř

Všechny suroviny vložte do mísy a dobře promíchejte, osolte a opepřete. Můžete-li, vyrobte omáčku den předem, aby se chutě spojily.

Omáčka Tisíc ostrovů populární v americké kuchyni. Používá se na sendviče, v tomto čísle ji například najdete v receptu na sendvič Reuben na straně 30, a hamburgery, ale také k syrové nebo grilované zelenině a na saláty.

Farmářská

3 lžíce majonézy, 1 lžíce kysané smetany, 2 lžíce podmáslí, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře

malý stroužek česneku (asi půl lžičky prolisovaného), ½ lžičky tymiánu, 2 lžičky pažitky

Všechny suroviny dobře promíchejte a nechte v lednici alespoň dvě hodiny uležet.

Ranch dressing je americká klasika a ve státech je rozšířený jako u nás tatarská omáčka. Recept prý vynesl autorovi, kterým byl instalatér Steve Henson, 8 milionů dolarů.

Hodí se do salátů, ke kuřecím křídlům, grilovanému masu nebo do ní třeba můžete namáčet pizzu nebo kousky zeleniny, třeba brokolici nebo řapíkatý celer.

Dipy

Harrisa pasta

2 lžičky semínek římského kmínu, 1 lžička semínek koriandru, 2 červené kapie pečené a oloupané, 25 g chilli papriček nasekaných i se semínky, 2 stroužky česneku, sůl

1) V suché pánvi restujte koření na mírném plameni, aby se nezabarvilo a nespálilo. Po 1–2 minutách, až se uvolní aroma, je vysypte do hmoždíře a rozdrťte na jemný prášek.

2) Nasypte prášek do kuchyňského robotu, přidejte zbývající suroviny a umíchejte hladkou pastu. Harrisa vydrží v lednici až týden.

3) Z pasty pak snadno uděláte zálivku. Stačí když ke 2 lžícím harissy přidáte ½ stroužku česneku, 35 ml bílého vinného octa, 125 ml olivového oleje a osolíte a opepříte. Můžete ji ale také zmrazit ve formě na led a jednotlivé kostky používat podle potřeby.

Harrisa pochází z Tuniska ale je oblíbená v celé severní Africe. Má široké použití. Hodí se všude, kde chcete pokrmu dodat říz. Podávat ji můžete s pečeným masem, nebo jí natřít maso před grilováním, hodí se i do burgerů.

Hořčičný

1-2 polévkové lžíce medu, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, čerstvě mletý pepř, po 2 polévkových lžících od tří druhů hořčic, dijonské plnotučné a kremžské nebo celozrnné

Všechny ingredience pečlivě smíchejte, pokud je med tuhý, můžete ho mírně nahřát, a nechte v chladu rozležet.

Hodí se ke grilovanému masu, kuřecím křidélkům, ale i k nakrájené zelenině.

Avocado

1velké zralé avokádo, 2 lžíce citronové šťávy, listy koriandru, ¼ šálku olivového oleje, trochu vody podle potřeby, 2 stroužky česneku, sůl, pepř

Avokádo rozpulte a vyndejte pecku. Dužinu nakrájejte a dejte do mixéru. Přidejte citronovou šťávu a lístky koriandru, přidejte olivový olej, trochu vody, 2 oloupané stroužky česneku a osolte. Vše rozmixujte do hladké konzistence.

Avokádový dip se hodí ke kukuřičným lupínkům, ale i k zelenině. Měli byste ho ale brzo spotřebovat. Pokud ho chcete uchovávat v chladničce, dejte ho do vzduchotěsné nádoby a na povrch přiložte fólii, která zabrání hnědnutí.

Sladká tečka

Čokoládová omáčka

120 ml mléka, 60 g cukru, 35 g hořkého kakaa, 20 g hořké čokolády (hořké nebo mléčné podle chuti)

Kakao nasypte do mléka a metličkou dobře promíchejte. Přidejte cukr, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3–5 minut, stačí na střední teplotu. Pak odstavte a přidejte na kousky nalámanou čokoládu a nechte rozpustit.

Omáčkou můžete polít vafle, lívance, zmrzlinové poháry nebo v ní namáčet kousky ovoce, nejvíc se hodí k jahodám.

Foto: Shutterstock
Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
21stoleti.cz
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
S virem HIV v těle žije asi 39 milionů lidí na světě. Antiretrovirová terapie dokáže brzdit množení viru, díky čemuž se počty lidí, kteří zemřou v souvislosti s HIV, postupně snižují. V těle však i ta
Romantické lázně pro dva v Česku
nejsemsama.cz
Romantické lázně pro dva v Česku
Naordinujte si odpočinek v lázních! U nás jich máme řadu – termální, radonové, sirné, slatinné i klimatické. Zjistěte, kde si užijete špičkovou péči, ale i okolní krásy přírody, a navrch trochu té romantiky. Františkovy Lázně Lázeňské pavilony, v nichž vyvěrá Františkův a Luisin pramen, patří k symbolům Františkových Lázní. Díky jednotné klasicistní architektuře mají hosté dodnes
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
historyplus.cz
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
„To máš za to, že našemu pánu šálíš mysl, žide!“ vykřikují útočníci, zatímco svou oběť zasypávají desítkami ran. Omráčeného vezíra pak dotáhnou na otevřené prostranství a za ruce i nohy jej hřeby přitlučou k dřevěnému kříži. Kromě něj dav berberských muslimů toho dne zmasakruje možná až tisícovku rodin z místní židovské komunity, která je v
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
enigmaplus.cz
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
Ve Skotsku je v roce 1887 objeven kámen, později nazvaný Cochno. Má pocházet z doby bronzové a obsahuje přibližně 90 zvláštních rytin. Spirály, kolečka, tečky a přímky představují vrcholné příklady te
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
epochanacestach.cz
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
Letohrad leží na úpatí Orlických hor, kde na vás dýchnou staré časy i láska k tradičnímu řemeslu. Je ideální na jednodenní výlet. Přestože Letohrad v okrese Ústí nad Orlicí působí na první pohled dost nenápadně, ve skutečnosti toho má návštěvníkům hodně co nabídnout. Svůj výlet můžete začít třeba v Muzeu řemesel, které patří mezi největší
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
epochalnisvet.cz
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
Sloupy dýmu stoupají k nebi a uličkami se ozývá zoufalý křik. Útoku divokých kmenů vyzbrojených železnými zbraněmi zdejší lid nedokáže vzdorovat. Výkladní skříň Chetitů počítá své poslední hodiny. Tak jsme si ještě nedávno představovali pád Chattušaše. Jenže novější výzkumy ukazují něco trochu jiného, mnohem záhadnějšího…   Francouzský archeolog Charles Texier (1802–1871) postává na kopci nad
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Batátové jednohubky s lososem
tisicereceptu.cz
Batátové jednohubky s lososem
Tak trochu jiné jednohubky se hodí třeba i pro slavnostnější příležitosti. Potřebujete 2 batáty olivový olej 100 g krémového sýru 2 lžíce smetany 50 g plátků uzeného lososa sůl, mletý pepř
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
nasehvezdy.cz
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
Bez příboru. Bez lednice. Bez kompromisu. Krajanka to zase rozmázla – po vaničkách přichází se sterilovanými paštikami a rostlinnými pomazánkami v tubách. Ideál do regálu i na túru.   Kdo ř
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
epochaplus.cz
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
„Ven! Všichni ven!“ Ten hlas zní naléhavě. Dům se vzápětí otřese v základech a obrovské praskliny dávají tušit, že může jít k zemi. Jen v noční košili utíká chodbou, ale schodiště se jí zbortí před očima. Bude to štěstí v neštěstí. Ze závalu ji zraněnou, ale živou, vytáhnou o deset hodin později… Co když jsme
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
skutecnepribehy.cz
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
K tomu malému loveckému zámečku se váže vyprávění o paní baronce, která nad všemi drží ochrannou ruku. Pomohla i mé dceři. Ten zámeček je nenápadný, vědí o něm pouze místní. Skrývá se v lesíčku na úpatí Krušných hor. Nechal jej postavit jistý baron pro svou mladou ženu. Byla tak hodná, že se o ní říkalo, že to je samotný anděl, který
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
iluxus.cz
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
Možnost nakoupit nový materiál, originální vánoční dárky, ale především potkat se s přáteli, to vše opět nabídne vánoční veletrh Sběratel. Proběhne ve dnech 21. – 22. listopadu v hotelu Olympik a do P