Domů     Objevte kouzlo špikování
Objevte kouzlo špikování
1.12.2021

Maso vyšívané špekovými kousky nepatří jen ke svíčkové omáčce. Zařazení tohoto způsobu úpravy dodá i jiným pokrmům šmrnc a výtečně šťavnatou chuť. Přitom je to snadné.

Vedle hovězího si špikování zaslouží i vepřové, kuřecí, krůtí nebo jehněčí, a to především sušší druhy těchto mas. A až si jednou špikování vyzkoušíte, možná si ho tak zamilujete, že budete vymýšlet nové a nové způsoby, čím vším a jaké maso protkat. A objevíte zcela nové chuťové akordy.

Řežeme díru nebo kapsu

Při špikování můžete vyzkoušet více způsobů. Vždy potřebujete ostrý nůž. Prodává se i speciální špikovací, ale vystačíte si s jakýmkoli jiným, který je tenký a špičatý. Otvor na náplň je možné vést ve tvaru „křížku“, nebo plochého řezu.

U obou směřujte nůž po směru vláken a řez proveďte co nejvíce do hloubky, aby se prošpikoval celý kus masa.

* Křížek uděláte tak, že nůž zapíchnete do masa kolmo a do stejného otvoru vodorovně – vznikne vám tvar + nebo napodobíte písmeno x.

* Kapsu získáte tak, že nůž zapíchnete do masa po směru vláken v úhlu asi 20 stupňů, projedete jím masem do hloubky a můžete i malinko nožem uvnitř zatočit. Kapsa je lepší, když používáte místo špalíčků špeku plátky.

Prošpikované maso je nejen chutnější, ale také krásně vypadá, protože špikování udělá v masovém nářezu zajímavou mozaiku.

Špek, slanina a ty další

Do připraveného otvoru se vloží špek. Další zajímavý chuťový zážitek si dopřejete, když místo špeku vetkáte do masa něco jiného.

Třeba slaninu, šunku, ale také kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), bylinky (snítek tymiánu, rozmarýnu), ovoce (ananas, jablko, pomeranč), ořechy nebo sýr. Zatímco slanina a špek mají masu dodat šťavnatosti, koření mu dodá intenzivní chuť. Nechte pracovat svou fantazii a vyzkoušejte různé kombinace.

* Skvěle chutná jehněčí maso prošpikované půlkami stroužků česneku společně se snítkou tymiánu.

* Netradiční a zajímavou sváteční variantou je špikování tučné zauzené šunky propíchnuté hřebíčkem.

* Krůtí maso prošpikujte mandlemi. Nebo do něj vložte sušené švestky.

Tip Paní domu: Když prošpikujete maso stroužky česneku, bude víc aromatické, než když česnek přidáte jen navrch masa nebo do pekáče. A navíc se česnek v mase úplně vypeče. (foto cesnek)

Protýkaná vepřová pečínka

Připravte si

1 vepřovou pečeni vcelku * 2 mrkve * špalík uzeného špeku * 2 okurky ve sladkokyselém nálevu * 2 celé cibule * 1 lžíci sádla * ½ lžičky kmínu * sůl a pepř

Postup

1. Maso protýkejte postupně špalíky mrkve, okurky a špeku. Aby se špek i další suroviny do masa dobře vkládaly, nařežte si je na plátky, ale ještě lépe na špalíčky (hranolky). Když si je na jednom konci oříznete do špičky, půjde to ještě snadněji.

2. Špalíček špeku pak můžete dát na chvíli do mrazničky. Ztuhlý se bude do masa vkládat ještě lépe.

Skvělou pomůckou při špikování je vařečka. Opačným koncem ji vsuňte do otvoru a ten s její pomocí pohodlně zvětšete.

Špikování vám usnadní speciální špikovací jehlice.

3. Prošpikované maso osolte, opepřete a přidejte kmín. Na pekáčku na plotně ho na sádle zprudka opečte z obou stran. Pak podlijte vroucí vodou a ještě chvilku pod pokličkou poduste.

4. Pečínku nechte stále pod pokličkou, aby se nevysušila, a takto ji v rozpálené troubě pozvolna pečte do změknutí. Podle potřeby podlévejte vodou a maso polévejte vypečenou šťávou.

5. Těsně před dokončením sejměte pokličku a nechte v troubě ještě asi 5 minut zatáhnout. Podávejte s bramborovou kaší.

* Odborně se špikování nazývá LARDING. Jeho původ spadá až do středověku, kdy lovená zvěř byla mnohdy hubená a měla tuhé maso.

* Špikování je od slova špek. U ostatních ingrediencí by se správně mělo říkat PROTÝKÁNÍ.

* Existuje ještě jiný způsob, jak suchému masu dodat šťavnatost. BARDING je pouhé obalení masa ve slanině.

Foto: Eva Hořánková, PX FUEL (úvodní foto)

Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Budoucnost z čajových lístků
nejsemsama.cz
Budoucnost z čajových lístků
Chcete vědět, co vás čeká v budoucnosti? Uvařte si čaj a naučte se věštit z čajových lístků. Možná se dozvíte spoustu zajímavých věcí. Zjistit, co vás čeká, můžete klidně i v pohodlí domova. Nebojte se, věštění z čaje není vůbec složité. K tomu, abyste poznala svou budoucnost a našla odpovědi na své otázky, vám bude stačit obyčejný sypaný čaj, oblíbený hrneček a vaše šikovné ruce. Čarovné
Vězeň Jiřího z Poděbrad chránil korunovační klenoty
historyplus.cz
Vězeň Jiřího z Poděbrad chránil korunovační klenoty
Jeden z nejmocnějších mužů království Menhart z Hradce je opět za mřížemi. Zatím vždy ho jeho protivníci propustili. Nyní se ukáže, zda se dříve dostaví svoboda, nebo smrt. K husitství má šlechtický synek Menhart II. z Hradce (1398–1449) od mládí vztah. Vždyť i jeho otec Jan starší z Hradce (†1417), nejvyšší zemský hofmistr, se ke kališníkům přidal v roce 1415 po
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
epochalnisvet.cz
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
Na první pohled obyčejné místo. Silnice, která se rozbíhá do čtyř stran. Křižovatka. Ale podle pradávných věr právě tady slábne závoj mezi světy. Je to místo, kde můžete přivolat duchy, uzavřít smlouvu s démonem nebo získat dovednosti, které nejsou z tohoto světa. Opravdu tady můžete změnit svůj osud? A jak vysokou cenu za to zaplatíte?
Každý den poprvé
skutecnepribehy.cz
Každý den poprvé
Dnes ráno mi znovu podal ruku a zeptal se, jak se jmenuju. Jeho oči byly přívětivé, ale i nejisté. Můj muž. Opět jsem mu řekla: „Jsem Marie, tvoje žena.“ Přikývl. A pak se na mě usmál tak, jako by mě potkal poprvé. Můj muž. Manžel, se kterým jsme desítky let. Když mu to zjistili, bylo mu 75 let. Já
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
epochanacestach.cz
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
Slunce se mocně opírá o štíty mohutných hor. Na nebi není ani mráček a skoro to vypadá, že ostré vrcholky masivů musejí každou chvilkou protnout blankytně modrou oblohu. Jejich majestátnost a dravost krotí nádherné listnaté lesy, jejichž podzimní „čarokresba” vezme dech všem přihlížejícím. Je jednou z největších zemí a statistické údaje popisující tuto nejlidnatější část
Život Šinkorové řídí žárlivost?
nasehvezdy.cz
Život Šinkorové řídí žárlivost?
Oznámila překvapivý konec svého působení jako pedagožka na konzervatoři a v emotivním příspěvku na sociálních sítích herečka Daniela Šinkorová (52) napsala, že odchází se slzami v očích. Jenže prá
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
iluxus.cz
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
Surfová kancelář Surf-Trip, kterou založili sourozenci Olivovi, naučila za 18 let surfovat tisíce lidí z Česka i Slovenska. Z původně malých surfových kempů vyrostla ve stabilní cestovní kancelář s me
Gokteik Viaduct: Kilometr, který se táhne věčnost, v srdci Myanmaru
epochaplus.cz
Gokteik Viaduct: Kilometr, který se táhne věčnost, v srdci Myanmaru
Připravte se na cestu do míst, kde se zdá, že čas plyne jiným tempem. Myanmar, země s bohatou historií a úchvatnou přírodou, skrývá jeden z nejpozoruhodnějších inženýrských počinů světa – Gokteik Viaduct. Tento monumentální železniční most slibuje nejen dechberoucí výhledy, ale i zážitek, který vám jeden kilometr jízdy protáhne na celou věčnost. Ponořte se s
Přivedeme zpět k životu mamuty či jiné vyhynulé tvory?
21stoleti.cz
Přivedeme zpět k životu mamuty či jiné vyhynulé tvory?
Víme, že existovaly, ale vlivem nepříznivých podmínek, nadměrného lovu či činnosti člověka došlo k jejich vyhynutí. Díky vzorkům DNA těchto ztracených tvorů se vědci nyní chtějí pokusit je znovu přivé
Tajemství Velikonočního ostrova: Jak se obří Moai vydaly na cestu?
enigmaplus.cz
Tajemství Velikonočního ostrova: Jak se obří Moai vydaly na cestu?
Na jednom z nejodlehlejších míst na Zemi, v nekonečných vodách Tichého oceánu, se nachází Velikonoční ostrov, domov stovek monumentálních kamenných soch, známých jako Moai. Tyto tajemné kolosy, tyčící
Bramborový koláč s jablky
tisicereceptu.cz
Bramborový koláč s jablky
Suroviny 250 g brambor 60 g másla 200 g cukru moučky 2 vejce 250 g polohrubé mouky prášek do pečiva jablka Na drobenku 50 g hrubé mouky 30 g másla 30 g cukru krupice Postup Bram
Interiér s ikonami skandinávského designu
rezidenceonline.cz
Interiér s ikonami skandinávského designu
Nedaleko Los Angeles si mladý pár nechal postavit vzdušnou rezidenci kombinující ocelový skelet, skleněné stěny a sekvojové obklady. uvnitř vás okouzlí ikony skandinávského designu. Vroce 1998 Mark a Andrea Meyerhoferovi koupili dům v zalesněnémpodhůří Lacanada Flintridge v Kalifornii. Pár začal spolu se skupinou architektů s přetvářením domu tak, že přestavěli část s kuchyní a rodinnou místností.