Koření, která možná neznáte

Na málo známé druhy koření můžete narazit ve specializovaných prodejnách kamenných i internetových. Které vyzkoušet?

Kari listy

Se směsí koření, které se říká kari, nemají nic společného – dokonce ani vůni nebo chuť. Název pochází ze způsobu využití. Čerstvé listy stromu Murraya koenigii se v jihoindické a srílanské kuchyni často přidávají do jídel kořeněných kari.

Aroma a chuť: Kari listy jsou svěže ovocné a citrusové, někdy s kouřovým nádechem. Aroma čerstvých listů je intenzivnější.

K čemu se hodí: Tradičně se používají do zeleninových směsí a na jemné kuřecí maso. Koření se má krátce orestovat, aby se zvýraznilo aroma.

Orientační cena: od 35 Kč za 25 g

Tonka

Setkat se můžete také s označením tonkové fazole, což je prostý překlad anglického názvu. Nejde však o fazole, ale o fermentovaná semena stromu rostoucího v Jižní Americe. Vynikají tak výjimečně silnou a lahodnou vůní, že se využívají především při výrobě parfémů.

Tonka je navíc jedlá jen s omezením – obsahuje určité množství jedu kumarinu, proto je třeba při dávkování dodržovat doporučení prodejce.

K dostání je i ve formě extraktu.

Aroma a chuť: Mísí v sobě intenzivní vůni vanilky, marcipánu, čokoládového krému a čerstvě posečené trávy.

K čemu se hodí: Ideální je pro sladké smetanové krémy, dortové náplně, zmrzliny a domácí pralinky. Semena se před použitím strouhají jako muškátový ořech.

Orientační cena: od cca 180 Kč za 5 kusů

Rajská zrna

Pocházejí z rostliny Aframomum melegueta, takže někdy toto koření najdete pod označením aframom. Říká se mu ale také guinejský pepř. Doma je kuchyních tropické západní Afriky.

Aroma a chuť: Rajská zrna jsou chutnají ostře palčivě s ovocným nádechem, jelikož obsahují stejnou složku jako zázvor. Mletý povařený aframom má být jemnější, blíží se černému pepři. Naopak orestování před rozemletím zesílí aroma.

K čemu se hodí: Do masových pokrmů, klobás, ale i do svařeného vína nebo do domácího perníku.

Orientační cena: od cca 53 Kč za 25 ml

Skořicové listy

Lidé s citlivým žaludkem obvykle hůře snášejí pravou skořici a skořicové listy tak pro ně mohou být vítanou náhražkou.

Aroma a chuť: Skořici v listech poznáte, ale chuť a vůně je mnohem jemnější.

K čemu se hodí: Použít je můžete všude, kam dáváte skořicovou kůru, v dezertech i v rajské omáčce, výborné jsou také v orientálních receptech, v kari nebo ve smetanových omáčkách.

Orientační cena: od cca 19 Kč za 10 g

Chilli vlákna

Někdy také chilli nitě nebo chilli vlasy. Jde skutečně o chilli papričky, speciální je jen jejich úprava, plody se krájejí na velmi tenká vlákna.

Aroma a chuť: Vlákna se připravují z méně ostrých papriček a bez semen, která obsahují největší množství palčivě ostrého capsaicinu. V chuti pak díky mírné pálivosti může vyniknout sladkost a ovocně citrusový nádech s kouřovým aromatem.

K čemu se hodí: Účel této speciality je čistě dekorativní, vlákna se používají k ozdobě pokrmů na talíři. Pro svou nasládlost se hodí i na dezerty.

Orientační cena: od cca 35 Kč za 10 g

Sečuánský pepř

Říká se mu také anýzový nebo citronový pepř, ačkoli o pepř nejde. Je typický pro čínskou kuchyni, používá se samostatně i ve známé směsi zvané koření pěti chutí.

Aroma a chuť: Je méně ostrý než pravý pepř a má lehký nádech citronové kůry.

K čemu se hodí: Výborný je do masitých a orientálních pokrmů. Dobře ladí s dalšími druhy koření, především se zázvorem, citronovou trávou, fenyklem, badyánem a skořicí. Používá se mletý, pro zvýraznění aroma se doporučuje nejdříve koření krátce prohřát na pánvi.

Orientační cena: od cca 22 Kč za 10 g

Foto: Shutterstock, PX FUEL

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhadné zmizení posádky lodi Joyita
enigmaplus.cz

Záhadné zmizení posádky...

Její příběh je přirovnáván k jinému...
Švestkový koláč s drobenkou
tisicereceptu.cz

Švestkový koláč s drobenkou

Snadný moučník se může hodit třeba k odpolední svačince...
Cyril Uhnák – ve znamení kruhů
rezidenceonline.cz

Cyril Uhnák – ve znamení kruhů

Od roku 1993 se věnuje výtvarnému umění....
Má snad důvod žárlit na svého manžela?
nasehvezdy.cz

Má snad důvod žárlit...

Mohli by si žít s manželem...
Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu
epochanacestach.cz

Letenské prase aneb...

Zažít atmosféru...
Vrátila se do Ulice, aby vyřešila krizi?
nasehvezdy.cz

Vrátila se do Ulice, aby...

Vypadalo, že si ANETA...
Ateliér Chronoshop nově nabídne hodinky Alpina
iluxus.cz

Ateliér Chronoshop nově...

Hodinářský ateliér Chronoshop sídlící na pražském...
Rouškou k atraktivitě: Vědci odhalili zajímavý benefit ochrany úst
21stoleti.cz

Rouškou k atraktivitě: Vědci...

Pro spoustu lidí jde o nenáviděnou součást...
Děs za každým stromem: 5 nejstrašidelnějších lesů světa
epochaplus.cz

Děs za každým stromem: 5...

Procházka mezi stromy je zdravá. Čerstvý vzduch...
Pravlast tradičního jídla: Uvařili plněné taštičky s masem jako první Číňané?
epochaplus.cz

Pravlast tradičního jídla: Uvařili...

Slunce už vykouklo na horizontu a Čang se...
V lese jsme viděli děsivého muže
skutecnepribehy.cz

V lese jsme viděli děsivého...

Když jsme toho potrhaného...
Případ Trans-en-Provence: Přistálo ve Francii UFO?
epochalnisvet.cz

Případ Trans-en-Provence:...

V 70. a na počátku 80. let minulého století Francie...
0 shares