Domů     Než začnete rolovat…
Než začnete rolovat…
22.5.2020

Studené, teplé, slané i sladké, z rozličných druhů masa i ze sýra… Rolády, závitky a různé rolky patří k oblíbeným jídlům, kterými se zavděčíte jak rodině k svátečnímu obědu, tak i návštěvě u slavnostní tabule.

Při jejich přípravě lze zapojit fantazii a vykouzlit úplně nový pokrm, který stolovníci jistě ocení.

Jaké maso na roládu?

Jednoduše takové, aby šlo rozkrojit na celistvý plát a poté rozklepat, například hovězí, telecí, skopová a vepřová kýta, roštěnka, ne příliš tučný vepřový bok bez kosti, drůbeží prsa, vykostěné kuře, vykostěná králičí zadní stehna nebo předem naložené maso ze zvěřiny.

Nejlepší závitek, ptáček či roláda je ovšem z roštěnce. Roládu lze péct jako jednu velkou (z plátu hovězí či vepřové kýty) nebo několik menších (z kuřecích prsou).

Tip Paní domu: Pokud si netroufnete rozříznout maso sami, požádejte řezníka. V dobrém řeznictví vám maso na roládu upraví.

Náplň do masových rolád

Fantazii se meze nekladou, nádivkou může být téměř cokoliv. Směsi mletých mas a masa a jater, zelenina, houby, uzeniny (slanina), sýry, vejce aj. Mezi nejběžnější a nejjednodušší patří míchaná vajíčka s párkem (klobásou) a různou zeleninou.

Tip Paní domu: Při přípravě počítejte na jednu běžnou porci: 100 g masa na „kabát“ a přibližně stejné množství surovin na náplň. U větších porcí úměrně zvyšte množství obou složek o cca polovinu.

Jak zašít roládu

Navlékněte do velké jehly silnou bílou nit a začněte svinutou naplněnou roládu zašívat. Nejprve zašijte horní konec, aby z něj nádivka při pečení nevytékala. Pak opatrně šijte příčnými stehy odshora dolů tak, aby se okraje plátu překrývaly.

Pokud nevyjde nit, ukončete uzlíkem a navlečte nit další. Používejte dvojitou, aby se spoj při pečení netrhal. Na konci napěchujte do rolády zbytek nádivky, ale pozor, aby nebyla moc plná a při pečení nepraskla a nádivka nevytekla.

Nakonec pečlivě zašijte i dolní otvor. Po upečení nit nastřihněte a opatrně vytáhněte z rolády.

Správný nůž

Při prořezávání masa na celistvý plát je důležitý vhodný nůž. Měl by být delší, širší, s dobře naostřeným rovným ostřím. Takovým nožem vedeme řez jedním tahem. Křehčí a menší kusy masa, například z drůbežích prsou, se dobře prokrajují užším ostrým sekáčkem. Naprosto nevhodné jsou nože krátké, úzké nebo s ostřím zubatým, pilovitým.

Recept na klasickou roládu

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rozšlehaná vejce a za stálého míchání smažíme do polotuhé konzistence. Plát masa na roládu upravíme: nařízneme blány na okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme a vnitřní stranu potřeme hořčicí.

Na ni ještě poklademe nakrájenou kapii, nadrobno nakrájenou zelenou část pórku nebo petrželku, mohou být i nudličky kyselé okurky. Navršíme zchladlou vaječnou míchanici a podélně rozpůlené párky.

Maso zavineme a převážeme potravinářským provázkem napříč i podélně tak, aby se v troubě nerozbalilo. V pekáčku na rozpáleném oleji zprudka opečeme ze všech stran.

Na čem roládu pečeme?

Místo oleje lze použít i jiné druhy omastků – výborné je vepřové sádlo, přepuštěné máslo, rozškvařená slanina. Z ní vybereme výpečky, roládu ve vyškvařeném tuku opečeme a až bude hotová, škvarečky k masu zase vrátíme (pokud zůstanou v pekáči, spálí se).

Slanina se nejvíc hodí pro opékání rolád ze zvěřiny a skopového masa. Během pečení roládu obracíme a poléváme výpekem a horkou vodou. Asi za hodinu je maso hotové. Upečenou roládu vyjmeme z pekáče, sundáme provázek a necháme chvíli v teple odležet.

Čerstvě upečenou roládu nekrájíme ihned po upečení. Náplň potřebuje ztuhnout, aby se při krájení nedrobila. Krájíme velmi ostrým nožem na plátky.

Jaká se hodí příloha?

Rolády nejčastěji podáváme s různě upravenými bramborami nebo rýží. Přílohu přeléváme vypečenou šťávou. Chceme-li mít šťávy více, zahustíme ji trochou jíšky a lehce rozředíme vývarem. Pro zjemnění chuti můžeme ke konci zavařit i několik lžic smetany.

Výpek lze také použít jako základ pro přípravu různých omáček (česneková, cibulová, křenová, sardelová, kari).

Sladká piškotová tečka

Ze 4 žloutků a 0,1 l horké vody ušleháme pěnu. Za stálého šlehání ji zahustíme 120 g moučkového a 1 sáčkem vanilkového cukru. Z bílků a 50 g moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. S 200 g polohrubé mouky a lžičkou prášku do pečiva ho vmícháme do žloutkové pěny.

Plech vyložíme pečicím papírem, potřeme tukem a vysypeme moukou. Těsto rozetřeme, uhladíme stěrkou a vložíme do předehřáté trouby. Roládu pečeme zprudka 10–15 minut, aby nepřeschla a dala se stočit.

Hotovou vyjmeme z trouby a vyklopíme na utěrku poprášenou cukrem. Papír odstraníme, ještě teplý piškot svineme a necháme zchladnout. Před plněním krémem nebo šlehačkou snadno rozvineme a pak opět stočíme.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Svícny z hrníčků
Skvělé je, že jejich výrobu zvládne každý a nezabere příliš času. Stačí jen zapojit fantazii. A většinu věcí, které budete potřebovat, najdete doma. Připravte si * různé hrníčky * balicí papír * mech * modřínové či jiné větvičky * drobné šišky * kousky kůry pokryté mechem * různé druhy a velikosti svíček * krajky * […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Boží muka sloužila k usmíření i jako pokuta
historyplus.cz
Boží muka sloužila k usmíření i jako pokuta
Údery kladiv do sekáčků zvoní do dáli. Nevzhledný kus žuly dostává pod rukama kameníků pevný tvar. „Ona si to zaslouží,“ prohodí jeden z upracovaných mužů, když si rukou utře zpocené čelo. Kamenná pocta pro mrtvou v podobě sloupu s výklenkem bude brzy hotova.   „Kam se zase zatoulal?“ ptá se sama sebe nešťastná žena a
Kanárské ostrovy: Teplo po celý rok
nejsemsama.cz
Kanárské ostrovy: Teplo po celý rok
Co takhle si letos zpříjemnit zimu dovolenou na některém z krásných Kanárských ostrovů? Mají tam nejen úžasné pláže, ale i spoustu nádherných přírodních památek. Co může být lepšího než uniknout českému mrazivému počasí a alespoň část zimy strávit v teple u moře. Kanárské ostrovy jsou v tomto období jednou z nejoblíbenějších destinací. Jednotlivé ostrovy nabízí skvělé podmínky pro dovolenou, a pokud se plánujete vypravit
Navržen s funkční přesností: Victorinox ALOX Limited Edition 2025
iluxus.cz
Navržen s funkční přesností: Victorinox ALOX Limited Edition 2025
Společnost Victorinox oznamuje uvedení limitované edice Alox 2025, jedenáctého pokračování vysoce uznávané výroční série. Letos kolekce představuje výraznou barvu Stone Red - sytou, uklidňující červen
Interiér, který vznikal v dialogu
rezidenceonline.cz
Interiér, který vznikal v dialogu
Impulzem k prvotnímu setkání architekta a klienta bylo doporučení. Co se zpočátku jevilo jako klasická standardní práce, postupně se vyvinulo v něco daleko neočekávanějšího. Byt v pražských Vršovicích s výhledem do Nuselského údolí koupil jeho majitel v rezidenčním projektu. Obytná plocha 174 m2 měla svým obyvatelům poskytnout příjemné a klidné útočiště v rušném městském prostředí.
Záhadný návštěvník na nočním nebi: Byl to druhohorní ptakoještěr?
enigmaplus.cz
Záhadný návštěvník na nočním nebi: Byl to druhohorní ptakoještěr?
Městečko Van Meter v americkém státě Iowa bylo založeno v roce 1869. Za svůj neobvyklý název vděčí rodině přistěhovalců z Nizozemska. O několik desítek let později se tato poklidná komunita proslavila
Treska v koriandrové krustě
tisicereceptu.cz
Treska v koriandrové krustě
Balíček s rybou v alobalu si otevřete každý až na talíři – vůně se na vás vyvalí, o chuti nemluvě. K rybě můžete připravit omáčku z bílého jogurtu, pár kapek citronu a špetky soli. Ingredience 1
Malebné Gosau: perla rakouských Alp
epochanacestach.cz
Malebné Gosau: perla rakouských Alp
Solná komora (Salzkammergut) je jednou z nejmalebnějších oblastí Rakouska, která láká návštěvníky svou dechberoucí přírodou, historickými městečky a bohatou kulturní tradicí. Rozkládá se mezi alpskými vrcholy a průzračnými jezery, kterých je zde více než 70. Tato oblast je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO díky své jedinečné krajině a historickému významu. Nejznámějšími perlami Solné komory
Manžel se zamiloval do jiné
skutecnepribehy.cz
Manžel se zamiloval do jiné
Dobrák od kosti, pohodář, sympatický člověk. Tak nějak vidí mého manžela jeho kolegové, známí, naše děti a samozřejmě i já. Pak přišla sprcha! Byl to prostě odjakživa oblíbený a nekonfliktní člověk. Dával mi najevo lásku. Byla jsem přesvědčená, že málokdo má v životě takové štěstí jako já. Nemohla jsem si stěžovat na rodiče, kteří mi poskytli šťastné dětství
Rijád bude hostit World Expo 2030
epochalnisvet.cz
Rijád bude hostit World Expo 2030
Saúdská Arábie je uznávána jako přední destinace. Není proto úplným překvapením, že si Rijád zajistil šanci na pořádání světové výstavy v roce 2030. Po Dubaji v roce 2020 je tak druhým městem na Blízkém východě, jemuž se této příležitosti dostane. Město v hlasování předstihlo konkurenty Řím a Pusan ​​v Jižní Koreji. Světová výstava se
Výlety Dopity za milenkou?
nasehvezdy.cz
Výlety Dopity za milenkou?
Vypadá to, že je úplně na dně! Agáta Hanychová (39) marodila, musela brát antibiotika. A podle všeho zjistila, že ve svém manželovi nemá takovou oporu, jak doufala. Proslýchá se, že Miroslav Dopit
Samci komárů budou díky genetické úpravě trávit samice svým spermatem
21stoleti.cz
Samci komárů budou díky genetické úpravě trávit samice svým spermatem
Každý rok zemře na nemoci přenášené komáry přes milion lidí na celém světě. Postřiky insekticidy, které mají vymýtit komáry ze zamořených oblastí, jsou neúčinné, protože si na ně komáři snadno budují
Michelle Stuartová: Blíž k zemi i hlíně
epochaplus.cz
Michelle Stuartová: Blíž k zemi i hlíně
Předtím, než se začala naplno věnovat umění, pracovala jako armádní topografka. To znamená, že pro vojsko mapovala terén. Možná právě proto měla ke krajině velmi úzký vztah. Malovala na dlouhé role papíru hlínou – často přímo venku –, nebo na ně přenášela strukturu přírodních povrchů. Zanechala ale dílo i přímo v krajině. Když ji umělecké centrum v americkém Oregonu