Domů     Než začnete rolovat…
Než začnete rolovat…
22.5.2020

Studené, teplé, slané i sladké, z rozličných druhů masa i ze sýra… Rolády, závitky a různé rolky patří k oblíbeným jídlům, kterými se zavděčíte jak rodině k svátečnímu obědu, tak i návštěvě u slavnostní tabule.

Při jejich přípravě lze zapojit fantazii a vykouzlit úplně nový pokrm, který stolovníci jistě ocení.

Jaké maso na roládu?

Jednoduše takové, aby šlo rozkrojit na celistvý plát a poté rozklepat, například hovězí, telecí, skopová a vepřová kýta, roštěnka, ne příliš tučný vepřový bok bez kosti, drůbeží prsa, vykostěné kuře, vykostěná králičí zadní stehna nebo předem naložené maso ze zvěřiny.

Nejlepší závitek, ptáček či roláda je ovšem z roštěnce. Roládu lze péct jako jednu velkou (z plátu hovězí či vepřové kýty) nebo několik menších (z kuřecích prsou).

Tip Paní domu: Pokud si netroufnete rozříznout maso sami, požádejte řezníka. V dobrém řeznictví vám maso na roládu upraví.

Náplň do masových rolád

Fantazii se meze nekladou, nádivkou může být téměř cokoliv. Směsi mletých mas a masa a jater, zelenina, houby, uzeniny (slanina), sýry, vejce aj. Mezi nejběžnější a nejjednodušší patří míchaná vajíčka s párkem (klobásou) a různou zeleninou.

Tip Paní domu: Při přípravě počítejte na jednu běžnou porci: 100 g masa na „kabát“ a přibližně stejné množství surovin na náplň. U větších porcí úměrně zvyšte množství obou složek o cca polovinu.

Jak zašít roládu

Navlékněte do velké jehly silnou bílou nit a začněte svinutou naplněnou roládu zašívat. Nejprve zašijte horní konec, aby z něj nádivka při pečení nevytékala. Pak opatrně šijte příčnými stehy odshora dolů tak, aby se okraje plátu překrývaly.

Pokud nevyjde nit, ukončete uzlíkem a navlečte nit další. Používejte dvojitou, aby se spoj při pečení netrhal. Na konci napěchujte do rolády zbytek nádivky, ale pozor, aby nebyla moc plná a při pečení nepraskla a nádivka nevytekla.

Nakonec pečlivě zašijte i dolní otvor. Po upečení nit nastřihněte a opatrně vytáhněte z rolády.

Správný nůž

Při prořezávání masa na celistvý plát je důležitý vhodný nůž. Měl by být delší, širší, s dobře naostřeným rovným ostřím. Takovým nožem vedeme řez jedním tahem. Křehčí a menší kusy masa, například z drůbežích prsou, se dobře prokrajují užším ostrým sekáčkem. Naprosto nevhodné jsou nože krátké, úzké nebo s ostřím zubatým, pilovitým.

Recept na klasickou roládu

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rozšlehaná vejce a za stálého míchání smažíme do polotuhé konzistence. Plát masa na roládu upravíme: nařízneme blány na okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme a vnitřní stranu potřeme hořčicí.

Na ni ještě poklademe nakrájenou kapii, nadrobno nakrájenou zelenou část pórku nebo petrželku, mohou být i nudličky kyselé okurky. Navršíme zchladlou vaječnou míchanici a podélně rozpůlené párky.

Maso zavineme a převážeme potravinářským provázkem napříč i podélně tak, aby se v troubě nerozbalilo. V pekáčku na rozpáleném oleji zprudka opečeme ze všech stran.

Na čem roládu pečeme?

Místo oleje lze použít i jiné druhy omastků – výborné je vepřové sádlo, přepuštěné máslo, rozškvařená slanina. Z ní vybereme výpečky, roládu ve vyškvařeném tuku opečeme a až bude hotová, škvarečky k masu zase vrátíme (pokud zůstanou v pekáči, spálí se).

Slanina se nejvíc hodí pro opékání rolád ze zvěřiny a skopového masa. Během pečení roládu obracíme a poléváme výpekem a horkou vodou. Asi za hodinu je maso hotové. Upečenou roládu vyjmeme z pekáče, sundáme provázek a necháme chvíli v teple odležet.

Čerstvě upečenou roládu nekrájíme ihned po upečení. Náplň potřebuje ztuhnout, aby se při krájení nedrobila. Krájíme velmi ostrým nožem na plátky.

Jaká se hodí příloha?

Rolády nejčastěji podáváme s různě upravenými bramborami nebo rýží. Přílohu přeléváme vypečenou šťávou. Chceme-li mít šťávy více, zahustíme ji trochou jíšky a lehce rozředíme vývarem. Pro zjemnění chuti můžeme ke konci zavařit i několik lžic smetany.

Výpek lze také použít jako základ pro přípravu různých omáček (česneková, cibulová, křenová, sardelová, kari).

Sladká piškotová tečka

Ze 4 žloutků a 0,1 l horké vody ušleháme pěnu. Za stálého šlehání ji zahustíme 120 g moučkového a 1 sáčkem vanilkového cukru. Z bílků a 50 g moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. S 200 g polohrubé mouky a lžičkou prášku do pečiva ho vmícháme do žloutkové pěny.

Plech vyložíme pečicím papírem, potřeme tukem a vysypeme moukou. Těsto rozetřeme, uhladíme stěrkou a vložíme do předehřáté trouby. Roládu pečeme zprudka 10–15 minut, aby nepřeschla a dala se stočit.

Hotovou vyjmeme z trouby a vyklopíme na utěrku poprášenou cukrem. Papír odstraníme, ještě teplý piškot svineme a necháme zchladnout. Před plněním krémem nebo šlehačkou snadno rozvineme a pak opět stočíme.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
reklama
reklama
Šikovné tipy
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Potřebujete si rychle zchladit žáhu?
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, […]
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kdy už si mě vezmeš Prachaři?
nasehvezdy.cz
Kdy už si mě vezmeš Prachaři?
Půvabná herečka ze seriálu Jedna rodina Sara Sandeva  (27) už tři roky tvoří pár se starším hercem Jakubem Prachařem (40). Možná je tak pomalu na čase vztah někam posunout. Nabízí se pochopitelně sv
Nadopujte se všemi béčky
nejsemsama.cz
Nadopujte se všemi béčky
Vitaminů skupiny B je celkem osm a všechny by se pro naše zdraví přetrhly. Pečují o kůži, vlasy, nervy i srdce. Ne vždy jich ale přijímáme tolik, kolik potřebujeme. Mrkneme se na zoubek těm nejdůležitějším z celé skupiny a pro začátek si můžeme říct, že i když máte jejich spotřebu pokrytou, stres, kouření, pití alkoholu nebo velkého množství kávy či čaje vedou
Moderní obývací pokoj
rezidenceonline.cz
Moderní obývací pokoj
Text: Alena Müllerová Foto: Archiv firem
Union Glashütte opět partnerem závodu veteránů napříč Saskem
iluxus.cz
Union Glashütte opět partnerem závodu veteránů napříč Saskem
Jen málokomu se podaří dopřát si tak jedinečný zážitek s klasickými automobily, jakým je závod Sachsen Classic. V jeho rámci se v polovině srpna opět přesunou závodníci kultovní setinové rallye ze Cvi
Horská dráha: Už Kateřina Veliká zbožňuje klouzání!
epochaplus.cz
Horská dráha: Už Kateřina Veliká zbožňuje klouzání!
Některé se řítí rychlostí přes 200 km/hod. Jiné sviští ve výšce 139 metrů. Občas se ocitnete hlavou dolů. Ruská carevna by zírala, kdyby viděla, co vzešlo z její kratochvíle. Horské dráhy patří k nevyhledávanějším atrakcím zábavních parků po celém světě. Protože kdo by si nechtěl užít adrenalinovou jízdu a zažít chvíle čisté euforie. Zábava pro
Kadeřníkovi královy metresy prošlo i znásilnění
historyplus.cz
Kadeřníkovi královy metresy prošlo i znásilnění
Když králova metresa prochází uličkou dvořanů, ulpívají na ní desítky párů očí, které hodnotí každičký detail jejího vzhledu. Jen ať se dívají, má krásné šaty, líčení podle poslední módy, vzácný parfém, a hlavně vysoký účes, jehož tvorba zabrala celé hodiny. Jistý muž, který je nositelem starobylého a prestižního Řádu svatého Michala, dokončuje spis Chvála účesů
Temný stín mě pronásledoval městem až domů
skutecnepribehy.cz
Temný stín mě pronásledoval městem až domů
Ten duch se na mě přilepil v parku u křížku a pronásledoval mě celou cestu, marně jsem před ním utíkala, zachránila mě až lávka přes potok. Stalo se to před několika lety, když jsem se vracela s manželem, již značně společensky upraveným, z večírku u jeho bratra. Švagrová nás přemlouvala, abychom přespali u nich. Já ale chtěla domů do své postele, a tak
Tajemství obrazu v proslulé galerii: Opravdu je na něm létající talíř?
enigmaplus.cz
Tajemství obrazu v proslulé galerii: Opravdu je na něm létající talíř?
Hledat důkazy existence UFO v proslulé florentské galerii Uffizi není zase tak bláhové, jak by to původně vypadalo. Záhadný obraz na vás čeká ve druhém patře galerijního objektu. Výtvarné dílo vzniklo
Archeologové u Kutné Hory odkryli osadu starou 7 000 let
21stoleti.cz
Archeologové u Kutné Hory odkryli osadu starou 7 000 let
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky t
Švýcarsko jako země sýra
epochanacestach.cz
Švýcarsko jako země sýra
Sýr je fenoménem švýcarské gastronomie. Vychutnávání sýra ve Švýcarsku se dá přirovnat asi k vychutnávání slivovice u nás či vína ve Francii. Švýcaři mají své oblíbené lahůdky, ale i lokální speciality. Některé ze sýrů se dosud vyrábějí tradičním způsobem, tedy ručně přímo na pastvinách. Takové sýry jsou k dostání jen na zdejších trzích. Který koupit?
Španělské ptáčky
tisicereceptu.cz
Španělské ptáčky
Většina z nás omáčky miluje. Španělský ptáček patří mezi klasické recepty české kuchyně. Příprava není vůbec složitá. Suroviny 4 plátky z hovězí kýty (celkem asi 600 g) 2 natvrdo uvařená vejce
Poslední britská čarodějnice: Kdo byla Helena Duncan?
epochalnisvet.cz
Poslední britská čarodějnice: Kdo byla Helena Duncan?
Helena Duncan si jako malé děvče vyslouží přízvisko pekelná, neboť tvrdí, že umí mluvit s mrtvými. Od té doby své okolí zahrnuje jedním proroctvím budoucnosti za druhým a jako dospělá se díky tomu stane uznávanou čarodějnicí. Dnes však o jejích schopnostech mnozí pochybují, neboť je údajně doloženo, že při seancích podváděla. Je to pravda? Je