Domů     Maso jako podrážka?!
Maso jako podrážka?!

Tchyně za dveřmi a z původně šťavnaté pečeně k nedělnímu obědu plave v pekáči nevábná vypečená hromádka masa. Slavnostní oběd je v ohrožení! Co teď?

Marně si lámete hlavu, proč když už jste podle stejného receptu připravovala oběd snad už stokrát, zrovna dnes, když na něm tolik záleží, je z masa tvrdý vysušený troud.

Ale nic není ztraceno, můžete si totiž pomoci jinak, improvizovat a aspoň částečně jídlo zachránit, aby se nemuselo vyhodit.

Paní domu vybrala z receptáře po babičce i z webových stránek pana Cuketky a předních mistrů kuchařů několik fíglů, jak si s nepovedeným masem poradit.

Co s tuhým vysušeným masem?

S tím už moc nenaděláme. Při vaření a pečení se v důsledku odpaření vody maso smrskne, a i když budeme na plotně přidávat plyn, bude sušší a tužší. To platí především pro libové maso (svíčková, kýta, kuřecí prsa, pečeně). Prorostlému (tučnějšímu) masu dodá víc šťávy rozpuštěný tuk a kolagen.

1. Masu vrátíme šťávu – aspoň trochu tekutiny se vrátí do masa, pokud ho hotové před rozkrojením necháme chvíli odpočívat. Šťáva uvnitř má tendenci se „rozlít“ do celého kusu.

To platí, i když maso odstavíme a necháme ho přes noc ležet v hrnci ve výpeku (můžeme přilít vývar). Maso zpátky natáhne už ochucenou šťávu. Také dušené pokrmy je vždy lepší nechat stát a odležet v softu, ve kterém se vařilo.

Bohužel to nefunguje u libového kuřecího masa, které je příliš suché samo o sobě a je dobré ho před tepelnou úpravou marinovat.

2. Maso rozkrájíme na drobné kousky – jedinou možností, kterou lze provést s tuhým kusem hotového masa, je nakrájet ho na tenké plátky napříč svalovými vlákny.

Maso sice zůstane stejně tuhé jako předtím, ale sousta budou menší a budou se nám zdát kvůli kratším vláknům křehčí. Lze tak postupovat především u drůbeže a bílého nebo libového vysušeného masa.

3. Maso rozebereme na vlákna – osvědčilo se to u drůbežího masa či vepřového, které má alespoň trochu tuku ve svalech.

4. Zdání šťavnatosti – dosáhneme ho tím, že k masu přidáme takovou oblohu a doplňky, aby se nám zdálo šťavnaté. V první řadě přidáme k masu nějakou omáčku.

Nejde ani o množství, kolik šťávy k masu přidáme, ale o její výraznou chuť, která dodá pocit šťavnatosti, a my nevnímáme, že samotné maso je suché.

Univerzální šťáva: Výpečky z hrnce se zředí slepičím či hovězím vývarem, voda se nechá trochu zredukovat a pak se přidá lžíce másla.

Variací je mnoho, můžeme použít i víno, šťávu dochutit česnekem, cibulí, bylinkami, zahustit moukou… K plátkům masa může být hustší, k rozebranému masu na vlákna naopak řidší.

5. Maso omastíme – kousek rozpuštěného a nejlépe i dochuceného másla dokáže s masem zázraky. Stejně tak lze přidat lžíci sádla nebo kvalitní olivový olej.

6. Špikování – také dodá šťávu suchému masu, ať už protkávání špekem nebo balení do tenkých plátků slaniny. Pokud je opravdu kvalitní, můžete tenké plátky použít i při servírování. Na teplém mase se lehce roztaví a přidají šťávu. Ale pozor! Když to přeženete, bude jídlo jen mastné.

7. Studené je měkčí – vnímání měkkosti a šťavnatosti podpoří teplota masa, které servírujeme. Třeba suché drůbeží nebo maso už rozebrané na vlákna je lepší podávat studené.

S bohatou oblohou a studenými pikantními omáčkami si nikdo ani neuvědomí, že je maso vysušené a tuhé.

Rady našich babiček

• Pokud máme maso i po několika hodinách vaření jako podrážku, vyzkoušejte přidat trochu prášku do pečiva, octa nebo jedlé sody. Každá z těchto surovin překvapí, jak dokáže změnit podešev v jedlou pochoutku.

• Určitě je také dobré tuhé maso předem naklepat. Bude navíc jemnější a rovnoměrně silné.

• Dobře zafunguje i pár lžic alkoholu. Stačí maso podlít brandy, slivovicí, pivem nebo červeným vínem.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Už nikdy jsem ji neviděla
skutecnepribehy.cz
Už nikdy jsem ji neviděla
Byla jsem jedináček a rodiče trávili většinu času v práci. Místo prázdnoty ale můj svět naplňovala sousedka z rohu ulice. Paní Helena. Dnes je pryč. Byla to dáma, která na první pohled působila uzavřeně, ale měla v sobě zvláštní klid. Její dům byl starý, dřevěné dveře vrzaly a omítka se tu a tam loupala, přesto měl domov zvláštní atmosféru, která přitahovala. Vždycky
Skrytá tajemství Tutanchamona: AI ukazuje, co Carter opominul
epochaplus.cz
Skrytá tajemství Tutanchamona: AI ukazuje, co Carter opominul
Když Howard Carter v roce 1922 odhalil téměř neporušenou hrobku faraona Tutanchamona, šlo o senzaci, která změnila dějiny archeologie. Přestože jeho tým strávil celé desetiletí podrobným průzkumem a vyklízením jednotlivých komor, moderní technologie dnes ukazují, že i nejpečlivějšímu badateli mohly uniknout zásadní detaily. Dnes, o více než sto let později, využívá věda digitální mumifikaci, pokročilé
Není pes jako pes! Kdy se lovec začal měnit na gaučového povaleče?
21stoleti.cz
Není pes jako pes! Kdy se lovec začal měnit na gaučového povaleče?
Říká se o něm, že je to nejlepší přítel člověka. Pes rozhodně patří mezi celosvětově nejoblíbenější domácí mazlíčky. Domestikován byl už pravěkými lovci. Dnes bývá často vnímán spíš jako roztomilý gau
Kýla není konec světa
nejsemsama.cz
Kýla není konec světa
Kýla je častý zdravotní problém, který postihuje zejména lidi ve vyšším věku. Víte, kdy je nutná operace a co můžete pro své zdraví udělat sama? Kýla vzniká ve chvíli, kdy se část vnitřního orgánu – obvykle střevo nebo tuková tkáň – protlačí oslabeným místem ve svalové stěně.Nejčastěji se objevuje v oblasti břicha či třísel.Může vypadat jako měkký
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Lehká a chutná večeře?   Filé s bylinkovým máslem a zeleninové přílohy Nowaco to zvládnou za vás!
nasehvezdy.cz
Lehká a chutná večeře? Filé s bylinkovým máslem a zeleninové přílohy Nowaco to zvládnou za vás!
V dnešní uspěchané době je mnohdy obtížné najít čas na přípravu chutného, zdravého a zároveň rychlého jídla. Naštěstí značka Nowaco přináší řešení, které potěší každého milovníka jednoduché a zároveň
František z Ditrichštejna: V Brně málem vyletěl z okna
historyplus.cz
František z Ditrichštejna: V Brně málem vyletěl z okna
Už při narození dostane František do vínku řadu vlastností tolik potřebných pro jeho pozdější závratnou kariéru – zejména nezdolnou pracovitost, výřečnost a štědrost. Navíc má dobré konexe. I díky nim se v pouhých 29 letech stane kardinálem a krátce nato i olomouckým biskupem. Jeho začátky v politické kariéře na Moravě jsou přitom poměrně trudné. „Byl tu docela
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Horký favorit na život ve vesmíru? Trpasličí planeta Ceres!
epochalnisvet.cz
Horký favorit na život ve vesmíru? Trpasličí planeta Ceres!
Na první pohled jen obyčejné těleso ukryté mezi Marsem a Jupiterem. Ale trpasličí planeta Ceres v sobě možná skrývá mnohem víc, než se dlouho myslelo: podzemní oceán, zdroj energie i podmínky podobné těm na Zemi. Je nejžhavějším kandidátem na mimozemský život? A co když právě z ní přišel kdysi život i k nám? Na
Krémová batátová polévka
tisicereceptu.cz
Krémová batátová polévka
Díky batátům a mrkvi je mírně nasládlá, koření jí zase dodá na pikantnosti – bude tak chutnat dospělým i dětem. Ingredience 700 g batát 1 petržel a mrkev 1 l vývaru 1 lžička tymiánu olivový
Tragická událost v básníkově životě: Co se skutečně stalo?
enigmaplus.cz
Tragická událost v básníkově životě: Co se skutečně stalo?
Lidem se nemusí zjevovat výhradně duchové mrtvých osob, někdy lze prý spatřit „ducha“ někoho, kdo je stále naživu. Parapsychologové je označují za tísňová zjevení, neboť se pozorovaná osoba často nach
24SAFE – bezpečnostní schránky pro ty, kteří chtějí víc
iluxus.cz
24SAFE – bezpečnostní schránky pro ty, kteří chtějí víc
Šperky, sběratelské mince, pohotovostní hotovost nebo třeba důležité dokumenty, náhradní klíče a digitální nosiče. Všechny tyto cennosti vyžadují speciální zacházení a ochranu. Přímo v centru Prahy