Domů     Křížem krážem po Čechách za zajímavostmi regionálních kuchyní
Křížem krážem po Čechách za zajímavostmi regionálních kuchyní
8.10.2019

Každý vaříme nějakou tu specialitku, na kterou nedáme dopustit, ale třeba nevíme, co rád jí soused. Přinášíme pár krajových specialit z Čech a Moravy, neznáte je náhodou?

Oharková máčka s hovězím

Mezi vyhlášené pochoutky jihomoravského regionu patřívaly znojemské okurky. Zdejší mikroklima se hodí k jejich pěstování, a tak měli místní dost materiálu k ladění dokonalého nálevu.

Zatímco jinde se nakládají hlavně okurky hladké, na Znojemsku jsou populární okurky hruboostné neboli bradavičnaté s typickými výčnělky.

(rozpis na 4 porce)

750 g zadního hovězího, 3 kyselé okurky, 30 g másla, 40 g hladké mouky, 250 ml smetany, lák z okurek dle chuti, sůl

1) Hovězí maso vložíme do litru a půl osolené vroucí vody. Přikryjeme pokličkou a vaříme doměkka, tedy asi dvě hodiny.

2) Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozředíme ji půl litrem vývaru a chvíli povaříme. Pak vmícháme smetanu a na kostičky nakrájené okurky. Osolíme a ochutíme lákem. Necháme pět minut probublávat a pak podáváme s masem nakrájeným na plátky. Jako příloha se hodí knedlíky nebo vařené brambory.

Doba přípravy 180 minut

Energie v porci 2560 kJ

Náročnost 2

Řepance s pracharandou

Brukev řepák čili vodnice má bílé kulovité bulvy. Na Horácku se této dvouleté rostlině říkalo „bílá řepa“.

(rozpis na 4 porce)

8 menších vodnic, hladká mouka, 100 ml mléka, 4 lžíce másla, 2 lžíce sádla, 100 g sušených hrušek, sůl

1) Den předem dáme hruškové křížaly dosušit v troubě při nízké teplotě tak, aby se daly rozdrtit na prášek. Tím získáme koření zvané pracharanda či prachanda.

2) Bulvy vodnice očistíme, zbavíme dřevnatých částí a nastrouháme. Přidáme k nim zhruba stejné množství mouky, jako je vodnicové hmoty, a promícháme. Přilijeme mléko, osolíme, a pokud je těsto řídké, ještě přidáme mouku.

3) Pak z něj lžící tvarujeme placky, které pečeme z obou stran na pánvi lehce omaštěné sádlem. Opečené placky mastíme rozpuštěným máslem a sypeme pracharandou.

Doba přípravy 30 minut

Energie v porci 1500 kJ

Náročnost 1

Uhlířina čili hoďbidlo

Své stálé místo mají v kuchařce každé správné hospodyňky jídla, která lze shrnout do kategorie „zbytková“ – jejich základ totiž tvoří zbytky; třeba ty, co zůstaly od oběda.

To ovšem nijak nesnižuje jejich hodnotu, kupříkladu taková uhlířina, zvaná v některých polabských rodinách také hoďbidlo, je krmí bez debat výživnou.

(rozpis na 4 porce)

1 kg brambor, 100 g slaniny, 2 cibule, 250 g hladké mouky, 3 vejce, 1 lžíce sádla, sůl, kmín

1) Základem uhlířiny jsou doměkka vařené brambory (pokud nebude dost těch, co nám zbyly od nějaké jiné příležitosti, můžeme ještě dovařit), které nakrájíme na plátky silné asi centimetr. Mouku smícháme se špetkou soli, přidáme vejce a lžíci vody.

Vše zpracujeme v hladké těsto tužší konzistence. Necháme půl hodiny stát při pokojové teplotě. Potom z těsta tvarujeme maličké oblé nočky a dáme je na 3–5 minut vařit do osolené vody. Pak scedíme.

2) Slaninu nakrájíme na kostičky, stejně tak obě cibule. Sádlo rozpustíme na větší pánvi. Na sádle obojí opečeme dozlatova. Pak přidáme plátky brambor a noky a vše na pánvi důkladně, ale opatrně promícháme.

Doba přípravy 60 minut

Energie v porci 2602 kJ

Náročnost 1

Tvarohové knedlíčky s borůvkovým žahourem

Z černých jahod, jak se říkalo borůvkám na Jindřichohradecku, se dělávala vydatná sladká omáčka zvaná žahour. Kvůli ní prý se místním lidem říkalo v okolí žahúři.

Žahour se někde dělá pouze z ovoce, smetany a cukru, jinde jej zahušťují strouhaným perníkem.

(rozpis na 4 porce)

500 g tvarohu, 2 vejce, špetka soli, 500 g borůvek, 250 ml smetany, 50 g cukru

1) Borůvky opereme a promícháme s cukrem. Máslo rozehřejeme v menším kastrolu, vsypeme borůvky, zalijeme trochou vody a necháme rozvařit. Když jsou měkké, přilijeme smetanu a necháme ještě chvilku probublávat.

2) Tvaroh, špetku soli a vejce spojíme, poté přidáváme krupičku, dokud nevznikne lepivé, ne moc tuhé těsto.

3) Z něj vykrajujeme kousky lžičkou a na ploše vysypané krupičkou z nich válíme kuličky o průměru mezi dvěma a třemi centimetry. Naráz vhodíme do vroucí vody a necháme je pět minut povařit, dokud nevyplavou. Pro jistotu jeden kontrolní knedlíček rozkrojte, jestli je uvnitř provařený.

4) Horké knedlíky přelíváme omáčkou a ihned servírujeme.

Doba přípravy 60 minut

Energie v porci 1691 kJ

Náročnost 1

Báč

Kramflek nebo báč (případně bác) jsou různá jména pro bramborové pokrmy, jejichž základ je dosti podobný bramborákům. Liší se v nuancích přípravy.

Na Domažlicku se báč podával jako příloha k houbové omáčce s uzeným masem, pokud se udělal se škvarky, jedli jej lidé samostatně.

(rozpis na 4 porce)

750 g syrových brambor, 50 g droždí, 1–2 vejce, 500 ml mléka, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 250 g slaniny, sádlo na vymazání pekáče, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl

1) Mléko rozdělíme na poloviny. Polovinu ohřejeme jen tak, aby byla vlažná, druhou budeme později vařit. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít.

2) Syrové brambory očistíme, nastrouháme najemno a osolíme. Po chvíli z nich jemně vymačkáme vodu.

3) Druhou část mléka přivedeme téměř k varu. Polovinu strouhaných brambor spaříme v horkém mléce a necháme vychladnout.

4) Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme z ní drobné škvarečky. Smícháme oboje brambory, mouku, kvásek, česnek, sůl, vejce, slaninové škvarečky a majoránku rozetřenou v dlaních (nebo čerstvou posekanou nadrobno). Zpracujeme v těsto a necháme kynout.

5) Vymažeme pekáč sádlem. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, vlijeme je do pekáče. Necháme ještě dvacet minut dokynout, mezitím předehřejeme troubu na 200 °C. Upečeme dozlatova, potrvá to asi tři čtvrtě hodiny.

Doba přípravy 160 minut

Energie v porci 1200 kJ

Náročnost 2

Brambory s rozhudou aneb Olupsobě

Tohle prosté, ale chutné jídlo najdete v mírných obměnách po celých Čechách. I v Plzni, kde mu některé babičky říkaly Olupsobě.

(rozpis na 4 porce)

1 kg menších, pokud možno nových brambor, 1 polotučný tvaroh, 1 lžíce zakysané smetany, trochu červené papriky, svazek pažitky, sůl

1) Brambory důkladně omyjeme a ve slupce je uvaříme doměkka.

2) Než budou hotové, připravíme rozhudu. Rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou, paprikou a solí a nakonec přidáme nasekanou pažitku.

3) Uvařené brambory slijeme a můžeme podávat rozkrojené na talíři s kopečkem rozhudy. Nebo je dáme do mísy a každý strávník si poslouží sám.

Doba přípravy 30minut

Energie v porci 878 kJ

Náročnost 2

Kulajda

Komu přisoudit tuhle oblíbenou polévku, nevíme. Jisté je, že se vaří zejména v podhorských oblastech a má spoustu variant. Tahle je ze Šumavy.

(rozpis na 4 porce)

5 brambor, 30 g sušených hub nebo přiměřené množství čerstvých, 200 ml smetany, 3 lžíce kopru, 2 lžíce mouky, 4 lžíce sádla, máslo na zjemnění, 4 vejce, kmín, sůl pepř, ocet

1) Sušené houby předem namočíme, minimálně na 1 hodinu, nejlépe přes noc, čerstvé stačí očistit a nakrájet na větší kousky

2) Brambory očistíme a nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a brambory měkké, cca 15–20 minut.

3) Zalijeme smetanou, zahustíme jíškou ze sádla a mouky, kterou jsme si mezitím připravili, ochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme pokrájený kopr.

4) Do mírně osolené a okyselené mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnuté vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 4–5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se vejce zatáhla.

5) Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce. Můžeme je samozřejmě nahradit vejcem uvařeným natvrdo, rozkrojeným napůl.

Doba přípravy 30minut

Energie v porci 1276 kJ

Náročnost 2

Text a foto: Eva Hořánková podle Regionální kuchařky Petry Pospěchové nakladatelství Smart Press (Oharková omáčka s hovězím, řepance s pracharandou, uhlířina, báč, tvarohové knedlíčky s borůvkovým žahourem), www.kozel.cz

Doporučujeme: Spoustu dalších inspirativních receptů najdete v Regionální kuchařce nakladatelství Smart Press

Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Malý kamínek se stal mocným amuletem
skutecnepribehy.cz
Malý kamínek se stal mocným amuletem
Ráda jsem sbírala různé kamínky. Jednou jsem ale našla mnohem víc, než obyčejný kámen. Věřila jsem, že mi přinese štěstí, a to se také stalo. Už od dětství jsem se věnovala zvláštnímu koníčku – sbírala jsem kameny. Z každé dovolené, výletu, nebo i procházky jsem si musela domů přinést malý suvenýr. Měla jsem jich plno, všechny byly, dalo by
Fobie: Jak se zbavit ochromujícího strachu z děsivých situací i dlouhých slov
epochaplus.cz
Fobie: Jak se zbavit ochromujícího strachu z děsivých situací i dlouhých slov
Navzdory tomu, že fobie postihují miliony lidí po celém světě, stále kolem nich koluje mnoho mýtů a nedorozumění. Jsou fobie jen přehnané strachy? Jsou lidé s fobiemi „blázni“? A je vůbec možné se jich zbavit? V tomto článku se ponoříme do hlubin těchto iracionálních obav, odhalíme vzácné a kuriózní fobie, jako je strach z dlouhých
Opečený sendvič s křupavou slaninou
tisicereceptu.cz
Opečený sendvič s křupavou slaninou
Slanina vás posílí na každé túře. Nejlépe chutná s čerstvým opečeným chlebem nebo bílým toustovým chlebem. Suroviny 20 dkg anglické slaniny 2 velká rajčata hrst čerstvé rukoly 1 lžíce másla
Mezinárodní vědecké žebříčky: Úspěch pro ČVUT
21stoleti.cz
Mezinárodní vědecké žebříčky: Úspěch pro ČVUT
Počítačoví vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT (FEL ČVUT) a Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT) se v mezinárodním žebříčku CSRankings umístili mezi nejlepšími evropský
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
epochalnisvet.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev napříč Arktidou a zjistili, že změny nejsou jednotné – zatímco některé oblasti zaznamenaly přírůstek druhů, jiné naopak ztrácely svou biologickou rozmanitost. Mezi výzkumníky, kteří se na projektu podíleli, byl
6 vlivných princezen: Chtěl Přemysl Otakar II. učinit z dcery dědičku království?
historyplus.cz
6 vlivných princezen: Chtěl Přemysl Otakar II. učinit z dcery dědičku království?
O nápadníky nemá Anežka nouzi, otec se ji snaží za každou cenu výhodně provdat. Všechny pokusy ale selžou a možná právě proto se znechucená Přemyslovna rozhodne vstoupit do kláštera. Její názor nezmění ani nabídka k sňatku, kterou dostane od samotného císaře!   Přemyslovská knížata a králové zanechali v českých i evropských dějinách výraznou stopu. Prosadit se ale
Záhada jeskyně kanibalů: Co se zde mohlo odehrávat?
enigmaplus.cz
Záhada jeskyně kanibalů: Co se zde mohlo odehrávat?
Oficiálně se tento podzemní prostor označuje jako jeskyně Gough. Nachází se ve Spojeném království – hrabství Somerset, a to v soutěsce Cheddar, pohoří Mendip Hills. Jeskyně je hluboká přes sto metrů.
Zářivý dotek něhy: Nová vůně NARCISO radiante
iluxus.cz
Zářivý dotek něhy: Nová vůně NARCISO radiante
Ikonická kolekce NARCISO od značky Narciso Rodriguez se rozrůstá o nový voňavý šperk – NARCISO eau de parfum radiante, parfém, který zahaluje tělo i mysl do jemného, světlého závoje a proměňuje každod
Oheň spoutaný designem
rezidenceonline.cz
Oheň spoutaný designem
Plameny tančící za skleněnými krbovými dvířky okouzlují a fascinují i dnešního člověka, přestože je obklopen těmi nejmodernějšími technologiemi a přístroji. Kupodivu právě v kontrastu se soudobou, téměř dokonale automatizovanou domácností se živý oheň vyjímá obzvlášť dobře, a proto se krby na dřevo objevují v mnohých bytech a domech. Nebudeme si nalhávat, že příprava otopu a
Zlomené srdce léčí Čermák kopií manželky?
nasehvezdy.cz
Zlomené srdce léčí Čermák kopií manželky?
Herec Hynek Čermák (52) po rozpadu manželství s hvězdou seriálu Ulice Veronikou Čermák Mackovou (31) dlouho netruchlil. Na premiéře už se objevil po boku nové partnerky. A přítomné zaskočilo, jak mo
KARLOVARSKO KOLMO: VÍTEJTE V CYKLOREGIONU ČESKO – BAVORSKÉ LÁZNĚ!
epochanacestach.cz
KARLOVARSKO KOLMO: VÍTEJTE V CYKLOREGIONU ČESKO – BAVORSKÉ LÁZNĚ!
Představte si, že šlapete klidnou cestou lemovanou hustými lesy, míjíte tiché lázeňské parky i tajemná rašeliniště, dýcháte čerstvý vzduch a máte čas jen pro sebe, pro své myšlenky, nebo pro radost dětí, které vás nadšeně předjíždějí. Přesně takové chvíle vám nabízí cykloregion Česko-bavorské lázně. Ať už milujete kopce, rovinky, nebo jen ten pocit volnosti, kdy
Quesadilla s kuřecím masem
nejsemsama.cz
Quesadilla s kuřecím masem
Tortilly (kesadija) můžete také plnit jenom z poloviny a na pánvi přeložit na půlku. Ingredience na 4 porce: ● 4 tortilly ● 200 g kuřecích prsou ● 200 g čedaru ● 250 g cherry rajčat ● 150 g sladké kukuřice ● mletá paprika ● chilli ● sůl ● olej ● zakysaná smetana ● máslo ● polníček na dozdobení Postup: Kuřecí prsa nakrájejte na malé kousky, posypte chilli, mletou paprikou, solí a na oleji orestujte. Rajčata nakrájejte na půlky. Velkou pánev rozehřejte