Domů     Fondue si dejte s přáteli
Fondue si dejte s přáteli
7.10.2019

Sedět pospolu a vychutnávat jídlo z jedné mísy je zvyk starý jako lidstvo samo. V dnešní době k němu má asi nejblíž fondue.

Ve Švýcarsku se tak nazýval teplý pokrm ze sýra, který se podával v kotlíku a jedl vidličkou s kouskem chleba. Dnes už má po celém světě fondue mnoho variant.

Ale základem vždycky zůstává příprava pokrmu na stole a společenství lidí, kteří si na něm pochutnávají. Kdybyste nevěděli, čím začít, přinášíme vám několik receptů, které se vám mohou hodit.

Sýrové fondue

Jeho základem je sýr, který si nakrájíme nebo nastrouháme předem. Použít se dají různé druhy sýra, ale vždy by to měl být sýr kvalitní

Švýcarské fondue

200 g ementálu, 400 g gruyerského sýra, 1 stroužek česneku, 4 lžičky škrobu, 300 ml bílého vína, 1 lžička citronové šťávy, 2 lžíce třešňovice

1) Sýr nakrájíme na drobné kostičky, nebo nahrubo nastrouháme, česnekem vytřeme kotlík na fondue.

2) Smícháme víno se škrobem a uvedeme do varu v nádobě na plotýnce. Postupně přidáváme sýr a rozpouštíme na mírném ohni za stálého míchání (pozor nevařit), až vznikne hladká krémová omáčka.

3) Vmícháme třešňovici a můžeme začít hodovat.

Příloha: Bílé pečivo, chléb, nakládané okurky, libovolná zelenina

Tip Paní domu: Sýry můžete obměňovat podle chuti, ale měli byste přizpůsobit i víno, aby se spolu dobře snoubily.

Fritované speciality

Jak z názvu vyplývá, připravují se ve vroucím tuku a můžete použít nejen maso, ale např. různé ryby i zeleninu.

Burgundské fondue

800 g hovězí svíčkové nebo roštěné, 1 l rostlinného oleje, sůl, pepř.

1) Z masa nakrájíme kostky velké 2­3 cm, případně odblaníme.

2) Olej rozpálíme v nádobě na fondue a postavíme na ohřívač.

3) Kousky masa osušíme a napichujeme fonduovými vidličkami, opékáme v horkém tuku, poté okořeníme solí a pepřem a namáčíme v různých omáčkách

Příloha: krekry, chléb, omáčky podle chuti

Camembertové fondue

800 g camembertu, hladká mouka na obalení, 2 vejce, strouhanka, 1 l oleje

1) Sýr nakrájíme na kousky 2­3 cm a obalíme v trojobalu.

2) Obalené kousky vyrovnáme na podnos a dáme asi na hodinu do chladu.

3) Olej rozpálíme v kastrolu na plotýnce, přelijeme do fonduového kotlíku a postavíme na ohřívač. Kousky sýra vkládáme do kovového sítka a smažíme ve vroucím tuku.

Fondue ve vývaru

Tento způsob úpravy pochází ze staré Číny. Číňané používali přenosné topeniště, takzvaný ohnivý hrnec. Přísady do tohoto pokrmu musí být jemně nakrájené a můžete připravovat maso, ryby zeleninu, dary moře i uzeniny.

Na závěr stolování vám ještě jako bonus zbude silný vývar, který můžete přelít do šálků a vypít.

Fondue z darů moře

25 kg kuchyňsky upravených darů moře: rybí filé z různých ryb, krevety, slávky jedlé, 1 citron, 1 cibule, 2 svazky petržele, mrkev, pórek, 1,25 l slepičího vývaru, 250 ml bílého vína, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, snítka tymiánu.

1) Ryby nakrájíme na kousky velké asi 2 cm, krevety vyloupeme a odstraníme střívka, slávky důkladně omyjeme a vaříme v hrnci s vínem, až se lastury otevřou. Poté z nich vyjmeme ústřice. Vše upravíme na servírovací mísu.

2) Citron (chemicky neošetřený) omyjeme, osušíme, ostrouháme kůru a vylisujeme šťávu. Cibuli nakrájíme najemno, z petrželové natě otrháme lístky, mrkev nakrájíme na kolečka, pórek také a pak všechny přísady zalijeme slepičím vývarem s bílým vínem.

3) Osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Poté přecedíme do fonduové nádobky, postavíme na ohřívač a udržujeme horký.

4) Kousky masa napichujeme na vidličku a krátce povaříme ve vývaru.

Krekry a různé omáčky podle chuti.

Sladké fondue

Hodí se jako dezert k odpolední kávě, při dětských oslavách nebo po lehké večeři. Používá se čokoláda, likéry, káva a jako příloha čerstvé i sušené ovoce.

Čokoládové fondue

300 ml šlehačky, 1 vanilkový lusk, 1 lžíce vínovice, 150 g tmavé čokolády150 g světlé.

1) Šlehačku uvedeme do varu, lusk vyškrábeme, přidáme vínovic a uvedeme do varu.

2) Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a vmícháme do horké šlehačky. Přelijeme do nádoby na fondue a udržujeme v teple.

Přílohy: piškot, vafle, kousky broskví, jahody, hroznové víno, kiwi atd.

Vanilkové fondue

6 žloutků, 100 g cukru, ½ lusku vanilky, 500 ml mléka, ovocný likér

1) Žloutky s cukrem ušleháme.

2) Do mléka přidáme vanilkovou dřeň a uvedeme v kastrolu do varu. Dál už nevaříme

3) Horké mléko za stálého míchání přilijeme do ušlehaných žloutků, poté krém opět ohřejeme. Ochutíme ovocným likérem a přelijeme do fonduové nádoby.

Přílohy: Piškot, jemné čajové pečivo, jádra vlašských ořechů, různé druhy ovoce

Omáčky

K fondue neodmyslitelně patří omáčky, do kterých se sousta namáčejí. Samozřejmostí jsou různé majonézy, kečupy, hořčice, sojové omáčky a jiné, ale my zkusíme ty trochu sofistikovanější.

Cumberland sauce

1 pomeranč, 1 citron, 1 šalotka nebo malá cibule, 3 lžíce červeného vína, 250 g želé nebo džemu z červeného rybízu, 1­2 lžíce hořčice, 1 lžíce portského vína, 1 lžíce pomerančové šťávy, mletý zázvor, sůl, cayanský pepř.

1) Pomeranč a citron omyjeme, osušíme, oloupeme tence kůru a pokrájíme ji na kousky. Z plodů odstraníme zbytky bílé dužiny, vybereme z nich pecičky a nakrájíme je na kostičky.

2) Šalotku nebo cibuli nakrájíme nadrobno a spolu s pomerančem a citronem i kůrou vložíme do kastrolku a zalijeme vínem.

3) Uvedeme do varu a necháme vařit, až se víno vyvaří. Dáme vychladit, prolisujeme a smícháme s džemem, hořčicí, portským, pomerančovou šťávou a kořením.

Omáčka z manga

1 zralé mango, 2 lžíce citronové šťávy, ½ lžičky chilli, 2 lžíce sekaných pistácií, 100 g zakysané smetany, sůl, pepř.

Mango oloupeme, dužinu zbavíme semen, přidáme citronovou šťávu a umixujeme s ostatními přísadami.

Nevařená rajská omáčka

300 g masitých rajčat, 3 lžíce olivového oleje, lžička pálivé papriky, sůl, pepř, cukr, 2 lahůdkové cibulky.

1) Rajčata spaříme, oloupeme a prolisujeme sítem.

2) Vmícháme olivový olej a všechno koření.

3) Cibulky oloupeme, nakrájíme na drobné kousky a vmícháme do rajčatové omáčky. Hotovou omáčku necháme v chladu rozležet.

Švestkové chutney

100 ml červené víno, 8 ks švestek, 1 šalotka, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, 50 g brusinek, 2 celé skořice, 1/2 lžíce mletého chilli, 2 lžíce hnědého cukru

1) Švestky vypeckujeme, šalotku nasekáme nadrobno. Spolu s pomerančovou šťávou, vínem, brusinkami, kořením a hnědým cukrem vložíme do kastrůlku a přivedeme k varu.

2) Poté vaříme na mírném plameni dalších 30 minut, dokud švestky nezměknou.

Meruňková omáčka s kari

100 g meruňkového džemu, 100 g majonézy, 1 lžička kari

Všechny ingredience utřeme dohladka a vychladíme

Tip Paní domu

Omáček vhodných k masovým a zeleninovým fondue je nepřeberné množství, takže se vůbec nemusíte bát experimentovat.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock, korunnicukr.cz

Štítky:
Související články
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
reklama
Šikovné tipy
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Symfonie podzimu v Hliněné baště
iluxus.cz
Symfonie podzimu v Hliněné baště
Nastává nejbarevnější roční období. Pestrostí překypuje příroda i její dary, které se v kuchyni proměňují v jedinečnou symfonii chutí, vůní a barev. Dominují i podzimnímu menu restaurace Hliněná bašta
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
epochalnisvet.cz
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
Bible je nejposvátnější text křesťanství a judaismu, který lidé používají už tisíce let. O jeho vzniku toho ale stále mnoho nevíme. Nejstarší pasáže byly údajně sepsány někdy mezi 9. a 12. století př. n. l., což je pouze velmi nepřesný odhad. Nyní ale vědci přišli s unikátním objevem, který by mohl tuto záhadu konečně vyřešit!  
Orlí hnízdo na útesu
rezidenceonline.cz
Orlí hnízdo na útesu
Rezidence zasazená do úchvatného skalního masivu, tyčícího se nad jezerem Valle de Bravo v Mexiku, je příkladem organického spojení architektury, designu i přírody. Právě proto dostala příhodný název Symbiosis. Primárním záměrem sice bylo vytvořit harmonické propojení obytné zástavby s okolním prostředím, elegantní projekt, který vyrostl na velkorysém pozemku o rozloze tisíc čtverečních metrů, strategicky umístěném
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
nasehvezdy.cz
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
Jejich vztah měl být vždy tak trochu jiný, tajemný. V poslední době se ale zdá, že už si Soňa Norisová (51) žije jen vlastním životem. Hodně dlouho se mluví o tom, že hvězda seriálu Policie Modrav
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
nejsemsama.cz
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
Některé sklony se patrně v rodinách dědí. Alespoň u nás to tak bylo. Rodiče se obvykle snaží své děti vychovávat, aby nedělali stejné chyby, jako kdysi oni. Ne vždy se to ale povede. Vidím to na příkladu naší rodiny. Je mi teprve 55 let a už mám pravnouče. Nikomu ale nemůžu nic vyčítat. Nezabránila jsem
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
skutecnepribehy.cz
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
Věřila jsem, že si jsme s manželem souzeni. Pozdě jsem zjistila, že si mám na znamení při výběru lidí ve své blízkosti dávat daleko větší pozor. Bylo mi sedmnáct, přivydělávala jsem si na brigádě v jedné paštikárně a tam jsem potkala kluka, černovlasého s modrýma očima. Hned jsem se do něho zamilovala až po uši. Rodiče z toho nebyli nadšení,
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
enigmaplus.cz
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
Zvracení, průjmy, svalové křeče, ochrnutí, zástava srdce a následná smrt. Takové jsou účinky jednoho z nejspolehlivějších jedů na světě, arsenu. Do potíží vás dostane už jeho malé množství. V Argentin
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
21stoleti.cz
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
Ničivé záplavy, které zasáhly střední Evropu a vyhnaly z domovů tisíce lidí, jsou varovným signálem rostoucí hrozby extrémního počasí. Katastrofa postihla šest zemí a upozorňuje na měnící se klima, kt
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
epochanacestach.cz
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
Pro někoho je podzim tím nejmilejším ročním obdobím, pro jiného je to právě naopak. Podzim může mít mnoho podob. Může být sychravý, uplakaný, ale také zářivý a slunečný. A právě sluneční paprsky, které rozsvítí lesy halící se do zlaté barvy, jsou hlavní motivací, proč uniknout nudné šedi betonového města a vydat se na čerstvý vzduch
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
epochaplus.cz
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
Říkají mu Ladislav Postumus, protože přichází na svět až po smrti svého otce. Udržet dítě na trůnu dá práci jak v Čechách, tak v nevyzpytatelných Uhrách, kde odmítají uznat nemluvně za vladaře. V Čechách se naštěstí může kralevic spolehnout na statečného a obratného správce Jiřího z Poděbrad. Jaký ale vůbec Ladislav byl? Jak vypadal? Čím
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
historyplus.cz
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
Žena chystá oběd. Opatrně přihodí žhavé uhlíky z ohniště na desku z mazanice. Počká chvíli, než se její plocha rozpálí. Potom uhlíky opatrně smete zpátky a na pražnici nasype pár hrstí obilných zrn.   Do čtvercové polozemnice na levém břehu Vltavy, v místech u dnešních Roztok u Prahy, mezitím vstoupí muž. Ucítí škvařící se obilí: „Co máš