Domů     Fondue si dejte s přáteli
Fondue si dejte s přáteli
7.10.2019

Sedět pospolu a vychutnávat jídlo z jedné mísy je zvyk starý jako lidstvo samo. V dnešní době k němu má asi nejblíž fondue.

Ve Švýcarsku se tak nazýval teplý pokrm ze sýra, který se podával v kotlíku a jedl vidličkou s kouskem chleba. Dnes už má po celém světě fondue mnoho variant.

Ale základem vždycky zůstává příprava pokrmu na stole a společenství lidí, kteří si na něm pochutnávají. Kdybyste nevěděli, čím začít, přinášíme vám několik receptů, které se vám mohou hodit.

Sýrové fondue

Jeho základem je sýr, který si nakrájíme nebo nastrouháme předem. Použít se dají různé druhy sýra, ale vždy by to měl být sýr kvalitní

Švýcarské fondue

200 g ementálu, 400 g gruyerského sýra, 1 stroužek česneku, 4 lžičky škrobu, 300 ml bílého vína, 1 lžička citronové šťávy, 2 lžíce třešňovice

1) Sýr nakrájíme na drobné kostičky, nebo nahrubo nastrouháme, česnekem vytřeme kotlík na fondue.

2) Smícháme víno se škrobem a uvedeme do varu v nádobě na plotýnce. Postupně přidáváme sýr a rozpouštíme na mírném ohni za stálého míchání (pozor nevařit), až vznikne hladká krémová omáčka.

3) Vmícháme třešňovici a můžeme začít hodovat.

Příloha: Bílé pečivo, chléb, nakládané okurky, libovolná zelenina

Tip Paní domu: Sýry můžete obměňovat podle chuti, ale měli byste přizpůsobit i víno, aby se spolu dobře snoubily.

Fritované speciality

Jak z názvu vyplývá, připravují se ve vroucím tuku a můžete použít nejen maso, ale např. různé ryby i zeleninu.

Burgundské fondue

800 g hovězí svíčkové nebo roštěné, 1 l rostlinného oleje, sůl, pepř.

1) Z masa nakrájíme kostky velké 2­3 cm, případně odblaníme.

2) Olej rozpálíme v nádobě na fondue a postavíme na ohřívač.

3) Kousky masa osušíme a napichujeme fonduovými vidličkami, opékáme v horkém tuku, poté okořeníme solí a pepřem a namáčíme v různých omáčkách

Příloha: krekry, chléb, omáčky podle chuti

Camembertové fondue

800 g camembertu, hladká mouka na obalení, 2 vejce, strouhanka, 1 l oleje

1) Sýr nakrájíme na kousky 2­3 cm a obalíme v trojobalu.

2) Obalené kousky vyrovnáme na podnos a dáme asi na hodinu do chladu.

3) Olej rozpálíme v kastrolu na plotýnce, přelijeme do fonduového kotlíku a postavíme na ohřívač. Kousky sýra vkládáme do kovového sítka a smažíme ve vroucím tuku.

Fondue ve vývaru

Tento způsob úpravy pochází ze staré Číny. Číňané používali přenosné topeniště, takzvaný ohnivý hrnec. Přísady do tohoto pokrmu musí být jemně nakrájené a můžete připravovat maso, ryby zeleninu, dary moře i uzeniny.

Na závěr stolování vám ještě jako bonus zbude silný vývar, který můžete přelít do šálků a vypít.

Fondue z darů moře

25 kg kuchyňsky upravených darů moře: rybí filé z různých ryb, krevety, slávky jedlé, 1 citron, 1 cibule, 2 svazky petržele, mrkev, pórek, 1,25 l slepičího vývaru, 250 ml bílého vína, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, snítka tymiánu.

1) Ryby nakrájíme na kousky velké asi 2 cm, krevety vyloupeme a odstraníme střívka, slávky důkladně omyjeme a vaříme v hrnci s vínem, až se lastury otevřou. Poté z nich vyjmeme ústřice. Vše upravíme na servírovací mísu.

2) Citron (chemicky neošetřený) omyjeme, osušíme, ostrouháme kůru a vylisujeme šťávu. Cibuli nakrájíme najemno, z petrželové natě otrháme lístky, mrkev nakrájíme na kolečka, pórek také a pak všechny přísady zalijeme slepičím vývarem s bílým vínem.

3) Osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Poté přecedíme do fonduové nádobky, postavíme na ohřívač a udržujeme horký.

4) Kousky masa napichujeme na vidličku a krátce povaříme ve vývaru.

Krekry a různé omáčky podle chuti.

Sladké fondue

Hodí se jako dezert k odpolední kávě, při dětských oslavách nebo po lehké večeři. Používá se čokoláda, likéry, káva a jako příloha čerstvé i sušené ovoce.

Čokoládové fondue

300 ml šlehačky, 1 vanilkový lusk, 1 lžíce vínovice, 150 g tmavé čokolády150 g světlé.

1) Šlehačku uvedeme do varu, lusk vyškrábeme, přidáme vínovic a uvedeme do varu.

2) Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a vmícháme do horké šlehačky. Přelijeme do nádoby na fondue a udržujeme v teple.

Přílohy: piškot, vafle, kousky broskví, jahody, hroznové víno, kiwi atd.

Vanilkové fondue

6 žloutků, 100 g cukru, ½ lusku vanilky, 500 ml mléka, ovocný likér

1) Žloutky s cukrem ušleháme.

2) Do mléka přidáme vanilkovou dřeň a uvedeme v kastrolu do varu. Dál už nevaříme

3) Horké mléko za stálého míchání přilijeme do ušlehaných žloutků, poté krém opět ohřejeme. Ochutíme ovocným likérem a přelijeme do fonduové nádoby.

Přílohy: Piškot, jemné čajové pečivo, jádra vlašských ořechů, různé druhy ovoce

Omáčky

K fondue neodmyslitelně patří omáčky, do kterých se sousta namáčejí. Samozřejmostí jsou různé majonézy, kečupy, hořčice, sojové omáčky a jiné, ale my zkusíme ty trochu sofistikovanější.

Cumberland sauce

1 pomeranč, 1 citron, 1 šalotka nebo malá cibule, 3 lžíce červeného vína, 250 g želé nebo džemu z červeného rybízu, 1­2 lžíce hořčice, 1 lžíce portského vína, 1 lžíce pomerančové šťávy, mletý zázvor, sůl, cayanský pepř.

1) Pomeranč a citron omyjeme, osušíme, oloupeme tence kůru a pokrájíme ji na kousky. Z plodů odstraníme zbytky bílé dužiny, vybereme z nich pecičky a nakrájíme je na kostičky.

2) Šalotku nebo cibuli nakrájíme nadrobno a spolu s pomerančem a citronem i kůrou vložíme do kastrolku a zalijeme vínem.

3) Uvedeme do varu a necháme vařit, až se víno vyvaří. Dáme vychladit, prolisujeme a smícháme s džemem, hořčicí, portským, pomerančovou šťávou a kořením.

Omáčka z manga

1 zralé mango, 2 lžíce citronové šťávy, ½ lžičky chilli, 2 lžíce sekaných pistácií, 100 g zakysané smetany, sůl, pepř.

Mango oloupeme, dužinu zbavíme semen, přidáme citronovou šťávu a umixujeme s ostatními přísadami.

Nevařená rajská omáčka

300 g masitých rajčat, 3 lžíce olivového oleje, lžička pálivé papriky, sůl, pepř, cukr, 2 lahůdkové cibulky.

1) Rajčata spaříme, oloupeme a prolisujeme sítem.

2) Vmícháme olivový olej a všechno koření.

3) Cibulky oloupeme, nakrájíme na drobné kousky a vmícháme do rajčatové omáčky. Hotovou omáčku necháme v chladu rozležet.

Švestkové chutney

100 ml červené víno, 8 ks švestek, 1 šalotka, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, 50 g brusinek, 2 celé skořice, 1/2 lžíce mletého chilli, 2 lžíce hnědého cukru

1) Švestky vypeckujeme, šalotku nasekáme nadrobno. Spolu s pomerančovou šťávou, vínem, brusinkami, kořením a hnědým cukrem vložíme do kastrůlku a přivedeme k varu.

2) Poté vaříme na mírném plameni dalších 30 minut, dokud švestky nezměknou.

Meruňková omáčka s kari

100 g meruňkového džemu, 100 g majonézy, 1 lžička kari

Všechny ingredience utřeme dohladka a vychladíme

Tip Paní domu

Omáček vhodných k masovým a zeleninovým fondue je nepřeberné množství, takže se vůbec nemusíte bát experimentovat.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock, korunnicukr.cz

Štítky:
reklama
Související články
27.2.2024
Tahle barevná dobrota nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Potřebujete 1 listové těsto 1 avokádo 1 stroužek česneku 50 g lučiny 1 lžičku citronové šťávy 1 lžíci olivového oleje 50 g uzeného lososa sůl, pepř pažitku Postup Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, tu nařežte na čtverce a vtlačte je do plechových formiček na košíčky o průměru asi 3 cm. De
22.2.2024
V módě jsou zeleninové saláty a rozmixované nápoje smoothies. Mají prospívat zdraví, to ale platí jen v případě, že nesáhnete vedle. Mýtus je představa, že se můžeme s chutí a bez kuchyňské úpravy pustit do všeho, co na zeleninovém záhonu vyroste. U některých druhů totiž za syrova hrozí zažívací potíže, někdy i mírná otrava, u jiné zase brání vstřebávání živin při trávení. Na co si dát pozor?
15.2.2024
Vybrat správnou dózu na uskladnění potravin není vůbec jednoduché. Věděli jste, že ta správná prodlouží životnost i čerstvost potravin? A ještě to s ní ve spíži vypadá skvěle. Mouka, cukr, luštěniny… Jak je máte doma uskladněné? Ponecháte je po otevření v původním obalu, nebo je přesypete jinam? A co brambory a čerstvá zelenina? Na trhu je obrovské množství různých krabiček, dóz, přepravek a boxů
13.2.2024
Rajčata kam se podíváš Pokud je milujete a máte zahrádku, asi si je sami pěstujete. Ale někdy nezbývá, než je koupit. A na trhu objevíte tolik odrůd, že rázem nevíte, která vybrat. Tady už nevystačíte s dělením na koktejlová cherry rajčátka, která se jedí i tepelně upravují v celku, a takzvaná salátová. Paradoxem je, že se sice salátová jmenují, ale přitom jsou vhodná i k tepelné úpravě. Nav
11.2.2024
To ví každý, kdo vlastní zahradu a potřebuje uchovat úrodu. Využívají ho i chovatelé domácích zvířat nebo třeba myslivci a rybáři. Mrazák se ale může hodit i nám ostatním. Kolikrát už jste měli možnost koupit výborné levné maso nebo vám sousedé nabízeli přebytky ze zahrady a vy jste odmítli s tím, že to prostě nemáte kam dát, protože i když máte velkou lednici s mrazákem, už se vám tam nic víc ne
reklama
reklama
Šikovné tipy
I kuchyňská linka potřebuje péči
V kuchyni vznikají mastné páry a ty se usazují na dvířkách, ale nejen to. Bojujeme také s otisky prstů a různými skvrnami. Jenže na každý materiál se musí trochu jinak, a pokud si nechcete linku zničit nevhodnými metodami, musíte dodržovat pár pravidel. Hlavně se řídit podle materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Dřevěný Dřevo je […]
Obrázek ze starého šuplíku
Zajímavou dekoraci si vyrobíte z překližky. Jestli se vám podaří najít někde starou zásuvku od psacího stolu, vznikne navíc praktická polička, třeba do koupelny. Koho baví kreativní tvoření, hledá stále nové nápady, které by proměnil v něco hezkého. Vyzkoušejte zajímavý obrázek, který zvládnete, i když neumíte kreslit. A třeba to bude roztomilý dárek pro někoho blízkého. Připravte […]
Kvítky z pistáciových skořápek
Skořápky z různých ořechů jsou sice výborné místo třísek na podpal, ale skvěle se hodí i na tvoření. Ty pistáciové jsou zvlášť vhodné na výrobu nejrůznějších kvítků. Začněte těmi nejjednoduššími a postupně můžete tvořit náročnější motivy. Co budete potřebovat: skořápky z pistácií * akrylové barvy * tavnou pistoli * tvrdý papír nebo karton * bezbarvý […]
I o šperky je třeba pečovat
Většina žen nosí šperky, které pro ně mají zvláštní význam. Třeba náušnice po babičce nebo řetízek, který dostaly k narození syna nebo dcery. Jak na to, aby neztratily svůj třpyt ani po letech? Existuje pár obecných tipů, které pomohou, aby ozdoby zůstaly čisté a zářivé. Některé jste možná už slyšeli, ale nevěnovali jste jim velkou pozornost. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Po bříšku už ani stopy!
nasehvezdy.cz
Po bříšku už ani stopy!
Je to sotva pár týdnů, co se moderátorka Eva Perkausová (29) stala maminkou druhého synka Ariana, a už se postavila před fotoaparát! Oblékla jen kalhoty, podprsenku, perlový náhrdelník – a všem vyraz
Podvodník ve velkém: Muž, který prodal Tádž Mahál
epochaplus.cz
Podvodník ve velkém: Muž, který prodal Tádž Mahál
„Pojď sem, prcku, tady máš taky stovku, ať si jednou osladíš život.“ směje se hledaný podvodník Mitileš v rodné vesnici na malého chlapce. Nemusí mít strach, že ho tu někdo udá. Pro sousedy je hrdina, i když jednoho z nich kdysi okradl. Dneska se jí a pije na něj. Skutečným jménem je vlastně Mitileš Kumar
Tajemství templářské kaple: Ukrývá zdroj pozitivní energie i záhadnou symboliku?
epochalnisvet.cz
Tajemství templářské kaple: Ukrývá zdroj pozitivní energie i záhadnou symboliku?
Středověký templářský řád je považován za jeden z nejznámějších i nejzáhadnějších v dějinách. Účast templářů na křížových výpravách tvoří legendy o jejich bohatství a znalostech. Pozdější úpadek řá
Skutečné zombie: Jsou dílem černé magie?
enigmaplus.cz
Skutečné zombie: Jsou dílem černé magie?
Hrozivé oživlé mrtvoly vylézající z hrobů a pojídající lidské maso. Takový obrázek vyvstane v mysli většině lidí, když uslyší slovo zombie. Většina se domnívá, že jde jen o filmový výmysl. Jenže lidé
Domácí piškotová roláda
tisicereceptu.cz
Domácí piškotová roláda
Než nanesete na těsto krém, potřete ho vrstvou malinového džemu. Roládu dotáhnete k dokonalosti čokoládovou polevou. Ingredience Na těsto 3 vejce 80 g krupicového cukru 1 lžíce kakaa 100 g
Bakterie, které z plastů vyrábějí materiál podobný pavoučímu hedvábí
21stoleti.cz
Bakterie, které z plastů vyrábějí materiál podobný pavoučímu hedvábí
Polyethylen, respektive výrobky z něj, jako jsou plastové tašky, láhve a obaly na potraviny, je největším přispěvatelem k celosvětovému znečištění planety plasty. Navíc je v přírodě prakticky nerozlož
Junghans kombinuje klasický design hodinek s moderním ležérním stylem
iluxus.cz
Junghans kombinuje klasický design hodinek s moderním ležérním stylem
Tyto hodinky nedělají kompromisy: nové Meister S Automatic jsou sportovní hodinky, které nezapřou svůj vztah k elegantní řadě Meister. Společnost Junghans představuje dva nové tříručkové modely z nere
Ze syna jsem udělala sobce
skutecnepribehy.cz
Ze syna jsem udělala sobce
Neviděla jsem to, co viděli ostatní. V mých očích byl roztomilý. Tvrdil, že nemá v životě štěstí a že mu všichni křivdí. Teprve jeho úraz mi otevřel oči. Můj syn byl jen rozmazlený fracek! A to bolelo! Měla jsem ho natruc všem. Rodičům i příteli, který mi dal po dlouhé známosti kopačky. Pořídila jsem si dítě za svobodna. Rodiče
Silná přitažlivost s bývalým
nasehvezdy.cz
Silná přitažlivost s bývalým
Nová posila seriálu ZOO Jana Bernášková (42) má až podezřele blízko ke svému bývalému muži, režisérovi Davidu Drábkovi (53). Byl to právě jejich vztah, z něhož čerpala ve své knize Jak přežít svého mu
Hrad Skuhrov: Dřevěná věž nad kamenným hradem
epochanacestach.cz
Hrad Skuhrov: Dřevěná věž nad kamenným hradem
Z kamenného hradu přežily staletí jen některé obvodové zdi, ale Skuhrov už si dávno za kámen našel náhradu. Když se dnes řekne Skuhrov, mnohem více pomyslíme na jiný materiál – na dřevo. S tím umí Skuhrov doslova čarovat. Nevíme sice úplně přesně, kdy hrad Skuhrov na ostrožně nad pravým břehem říčky Bělé vzniknul, ale nebudeme daleko od
Masové koule s pikantní omáčkou
tisicereceptu.cz
Masové koule s pikantní omáčkou
Koule jednoduše napíchněte na párátko a servírujte s pálivou červenou omáčkou. Ingredience 500 g hovězího mletého masa 2 větší cibule 200 ml ostrého kečupu 4 stroužky česneku 2 nakládané kap
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř