Domů     Fondue si dejte s přáteli
Fondue si dejte s přáteli
7.10.2019

Sedět pospolu a vychutnávat jídlo z jedné mísy je zvyk starý jako lidstvo samo. V dnešní době k němu má asi nejblíž fondue.

Ve Švýcarsku se tak nazýval teplý pokrm ze sýra, který se podával v kotlíku a jedl vidličkou s kouskem chleba. Dnes už má po celém světě fondue mnoho variant.

Ale základem vždycky zůstává příprava pokrmu na stole a společenství lidí, kteří si na něm pochutnávají. Kdybyste nevěděli, čím začít, přinášíme vám několik receptů, které se vám mohou hodit.

Sýrové fondue

Jeho základem je sýr, který si nakrájíme nebo nastrouháme předem. Použít se dají různé druhy sýra, ale vždy by to měl být sýr kvalitní

Švýcarské fondue

200 g ementálu, 400 g gruyerského sýra, 1 stroužek česneku, 4 lžičky škrobu, 300 ml bílého vína, 1 lžička citronové šťávy, 2 lžíce třešňovice

1) Sýr nakrájíme na drobné kostičky, nebo nahrubo nastrouháme, česnekem vytřeme kotlík na fondue.

2) Smícháme víno se škrobem a uvedeme do varu v nádobě na plotýnce. Postupně přidáváme sýr a rozpouštíme na mírném ohni za stálého míchání (pozor nevařit), až vznikne hladká krémová omáčka.

3) Vmícháme třešňovici a můžeme začít hodovat.

Příloha: Bílé pečivo, chléb, nakládané okurky, libovolná zelenina

Tip Paní domu: Sýry můžete obměňovat podle chuti, ale měli byste přizpůsobit i víno, aby se spolu dobře snoubily.

Fritované speciality

Jak z názvu vyplývá, připravují se ve vroucím tuku a můžete použít nejen maso, ale např. různé ryby i zeleninu.

Burgundské fondue

800 g hovězí svíčkové nebo roštěné, 1 l rostlinného oleje, sůl, pepř.

1) Z masa nakrájíme kostky velké 2­3 cm, případně odblaníme.

2) Olej rozpálíme v nádobě na fondue a postavíme na ohřívač.

3) Kousky masa osušíme a napichujeme fonduovými vidličkami, opékáme v horkém tuku, poté okořeníme solí a pepřem a namáčíme v různých omáčkách

Příloha: krekry, chléb, omáčky podle chuti

Camembertové fondue

800 g camembertu, hladká mouka na obalení, 2 vejce, strouhanka, 1 l oleje

1) Sýr nakrájíme na kousky 2­3 cm a obalíme v trojobalu.

2) Obalené kousky vyrovnáme na podnos a dáme asi na hodinu do chladu.

3) Olej rozpálíme v kastrolu na plotýnce, přelijeme do fonduového kotlíku a postavíme na ohřívač. Kousky sýra vkládáme do kovového sítka a smažíme ve vroucím tuku.

Fondue ve vývaru

Tento způsob úpravy pochází ze staré Číny. Číňané používali přenosné topeniště, takzvaný ohnivý hrnec. Přísady do tohoto pokrmu musí být jemně nakrájené a můžete připravovat maso, ryby zeleninu, dary moře i uzeniny.

Na závěr stolování vám ještě jako bonus zbude silný vývar, který můžete přelít do šálků a vypít.

Fondue z darů moře

25 kg kuchyňsky upravených darů moře: rybí filé z různých ryb, krevety, slávky jedlé, 1 citron, 1 cibule, 2 svazky petržele, mrkev, pórek, 1,25 l slepičího vývaru, 250 ml bílého vína, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, snítka tymiánu.

1) Ryby nakrájíme na kousky velké asi 2 cm, krevety vyloupeme a odstraníme střívka, slávky důkladně omyjeme a vaříme v hrnci s vínem, až se lastury otevřou. Poté z nich vyjmeme ústřice. Vše upravíme na servírovací mísu.

2) Citron (chemicky neošetřený) omyjeme, osušíme, ostrouháme kůru a vylisujeme šťávu. Cibuli nakrájíme najemno, z petrželové natě otrháme lístky, mrkev nakrájíme na kolečka, pórek také a pak všechny přísady zalijeme slepičím vývarem s bílým vínem.

3) Osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Poté přecedíme do fonduové nádobky, postavíme na ohřívač a udržujeme horký.

4) Kousky masa napichujeme na vidličku a krátce povaříme ve vývaru.

Krekry a různé omáčky podle chuti.

Sladké fondue

Hodí se jako dezert k odpolední kávě, při dětských oslavách nebo po lehké večeři. Používá se čokoláda, likéry, káva a jako příloha čerstvé i sušené ovoce.

Čokoládové fondue

300 ml šlehačky, 1 vanilkový lusk, 1 lžíce vínovice, 150 g tmavé čokolády150 g světlé.

1) Šlehačku uvedeme do varu, lusk vyškrábeme, přidáme vínovic a uvedeme do varu.

2) Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a vmícháme do horké šlehačky. Přelijeme do nádoby na fondue a udržujeme v teple.

Přílohy: piškot, vafle, kousky broskví, jahody, hroznové víno, kiwi atd.

Vanilkové fondue

6 žloutků, 100 g cukru, ½ lusku vanilky, 500 ml mléka, ovocný likér

1) Žloutky s cukrem ušleháme.

2) Do mléka přidáme vanilkovou dřeň a uvedeme v kastrolu do varu. Dál už nevaříme

3) Horké mléko za stálého míchání přilijeme do ušlehaných žloutků, poté krém opět ohřejeme. Ochutíme ovocným likérem a přelijeme do fonduové nádoby.

Přílohy: Piškot, jemné čajové pečivo, jádra vlašských ořechů, různé druhy ovoce

Omáčky

K fondue neodmyslitelně patří omáčky, do kterých se sousta namáčejí. Samozřejmostí jsou různé majonézy, kečupy, hořčice, sojové omáčky a jiné, ale my zkusíme ty trochu sofistikovanější.

Cumberland sauce

1 pomeranč, 1 citron, 1 šalotka nebo malá cibule, 3 lžíce červeného vína, 250 g želé nebo džemu z červeného rybízu, 1­2 lžíce hořčice, 1 lžíce portského vína, 1 lžíce pomerančové šťávy, mletý zázvor, sůl, cayanský pepř.

1) Pomeranč a citron omyjeme, osušíme, oloupeme tence kůru a pokrájíme ji na kousky. Z plodů odstraníme zbytky bílé dužiny, vybereme z nich pecičky a nakrájíme je na kostičky.

2) Šalotku nebo cibuli nakrájíme nadrobno a spolu s pomerančem a citronem i kůrou vložíme do kastrolku a zalijeme vínem.

3) Uvedeme do varu a necháme vařit, až se víno vyvaří. Dáme vychladit, prolisujeme a smícháme s džemem, hořčicí, portským, pomerančovou šťávou a kořením.

Omáčka z manga

1 zralé mango, 2 lžíce citronové šťávy, ½ lžičky chilli, 2 lžíce sekaných pistácií, 100 g zakysané smetany, sůl, pepř.

Mango oloupeme, dužinu zbavíme semen, přidáme citronovou šťávu a umixujeme s ostatními přísadami.

Nevařená rajská omáčka

300 g masitých rajčat, 3 lžíce olivového oleje, lžička pálivé papriky, sůl, pepř, cukr, 2 lahůdkové cibulky.

1) Rajčata spaříme, oloupeme a prolisujeme sítem.

2) Vmícháme olivový olej a všechno koření.

3) Cibulky oloupeme, nakrájíme na drobné kousky a vmícháme do rajčatové omáčky. Hotovou omáčku necháme v chladu rozležet.

Švestkové chutney

100 ml červené víno, 8 ks švestek, 1 šalotka, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, 50 g brusinek, 2 celé skořice, 1/2 lžíce mletého chilli, 2 lžíce hnědého cukru

1) Švestky vypeckujeme, šalotku nasekáme nadrobno. Spolu s pomerančovou šťávou, vínem, brusinkami, kořením a hnědým cukrem vložíme do kastrůlku a přivedeme k varu.

2) Poté vaříme na mírném plameni dalších 30 minut, dokud švestky nezměknou.

Meruňková omáčka s kari

100 g meruňkového džemu, 100 g majonézy, 1 lžička kari

Všechny ingredience utřeme dohladka a vychladíme

Tip Paní domu

Omáček vhodných k masovým a zeleninovým fondue je nepřeberné množství, takže se vůbec nemusíte bát experimentovat.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock, korunnicukr.cz

Štítky:
Související články
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
30.1.2025
Termohrnek je skvělým pomocníkem, když jdete ven a s sebou si chcete vzít teplý čaj nebo kafe. Na trhu je jich řada, liší se materiálem, a někdy i spolehlivostí. Jak si mezi nimi vybrat? Skleněný Jeho nespornou výhodou je fakt, že vždy máte přehled o tom, kolik nápoje vám ještě zbývá. Jejich součástí jsou zpravidla ochranné kroužky, které působí jako dodatečný menší obal, takže vám jen tak hr
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
Dostali jste chuť na nějakou jablíčkovou dobrotu? Není nic snazšího, než si jednu takovou připravit. Zkuste třeba tenhle pečený dezert. Připravte si: 8 středních jablek, nádivku z ½ hrnku müsli s ořechy, 2 lžic rozinek, 2 lžic hnědého cukru, 2 lžic másla a 2 lžic skořice, papír, pekáček, vykrajovač jádřinců a nůž 1) Z jablka odřízněte vrchní třetinu se stopkou. 2) Pomocí vykrajovače odstr
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
reklama
Šikovné tipy
Sypání ptáčkům připravte sami
Věděli jste, že čím je ptáček menší, tím více potřebuje energie, aby za chladných nocí neumrzl? Například sýkorka modřinka, která váží pouhých 10 gramů, spálí za mrazivé noci až 2 gramy svých tukových zásob, aby udržela tělíčko v teple? Na čem si pochutnají? Slunečnicová semínka – jsou bohatá na olej, ptákům chutnají a dodají jim […]
Tak trochu jiná nástěnka
Máte doma nebo na půdě nějaký starší rámeček, kterému chybí obraz, a k ničemu už se nehodí? Zkuste mu vdechnout nový život. Budete potřebovat: rámeček, nůžky, barevnou látku, různé druhy stužek a krajek, malé dřevěné kolíčky, tavicí pistoli 1) Vybranou látku nastříhejte na pruhy široké asi 10 centimetrů. Nejlépe se stříhají látky s kostičkovým vzorem […]
Upleťte si misku z novin
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích […]
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vodní a dřevitá vůně Issey Miyake inspirovaná oceánem
iluxus.cz
Vodní a dřevitá vůně Issey Miyake inspirovaná oceánem
Nová vůně od Sophie Labbé vzdává hold tajemné síle oceánu. Jeho jiskřivá a dynamická energie se odráží ve vůni plné kontrastů – studených i teplých tónů, různých textur a vrstev. Inspirací se staly sk
Úchvatný luxus mezi vrcholky hor
rezidenceonline.cz
Úchvatný luxus mezi vrcholky hor
Krajina Švýcarských Alp s bujnými štíty a křišťálově čistými jezery byla vybrána pro další dechberoucí projekt LUXXU, jenž krásu zdejšího prostředí plynule integruje do špičkově vybavených interiérů. Exkluzivní chata se tak stává utopickým rájem se směsí tradičních a moderních designových prvků. Wow efekt zaútočí na příchozího hned v exteriéru – moderní architektura s kamennými a dřevěnými
Cher ztratila „jen“ soudnost, nebo úplně zešílela?
nasehvezdy.cz
Cher ztratila „jen“ soudnost, nebo úplně zešílela?
Rodina i známí mají strach o zpěvačku Cher (78), která zžejmě hodlá svého mladšího milence, producenta Alexandera Edwardse (38), zahrnout do své závěti. A půjde o pořádný balík. Její jmění se odhaduj
Pečené lišky
tisicereceptu.cz
Pečené lišky
Ve specializovaných obchodech koupíte lišky po celý rok. A tak si i kdykoliv můžete dopřát tuto dobrotu. Suroviny na 4 porce 500 g čerstvých lišek 100 g másla 2 cibule 100 g anglické slaniny
Prokletí hradu Dundaga: Co způsobila svatba trpaslíků?
enigmaplus.cz
Prokletí hradu Dundaga: Co způsobila svatba trpaslíků?
Středověký hrad Dundaga se nachází v lotyšském regionu Kuronsko. Jeho historie je mimořádně poutavá, navíc odborníci upozorňují, že řada místních legend má oporu v historických událostech. Jak je to t
Americká základna v obležení: Záhadné drony přicházely 17 nocí po sobě!
epochalnisvet.cz
Americká základna v obležení: Záhadné drony přicházely 17 nocí po sobě!
Nad leteckou základnou Langley ve východní Virginii se po 17 nocí v kuse objevují záhadné drony. Jejich náhlými průlety jsou znepokojení i představitelé Pentagonu, protože se v okolí základny nachází řada citlivých zařízení národní bezpečnosti. Kdo za nálety dronů stojí a čeho se snaží dosáhnout?   Už několik měsíců stránky novin zaplňují zprávy o masových
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
epochanacestach.cz
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
Pohodová, plná zážitků, relaxující a zkrátka skvělá. Taková je dovolená v údolí naší největší vodní nádrže. Lipenský areál nabízí rok od roku čím dál širší paletu možností, jak trávit vaše volné dny. A abyste si onu paletu vychutnali vrchovatými doušky, nemusíte čekat do léta. Naopak! Přiznejme si, že zima je už za dveřmi… Nechte se
Nová nahrávka byla pro mě velkou záhadou
skutecnepribehy.cz
Nová nahrávka byla pro mě velkou záhadou
Nejraději nahrávám zpěv ptáků, je to můj nádherný koníček. Jednou se mi ale povedlo nahrát něco, co si nedokážu dodnes vysvětlit. Jsem lovec zvuků. Rád naslouchám svému okolí a nahrávám nejrůznější zvuky na záznamovou techniku. Nejúžasnějším zvukem jsou písně ptáků. Nahrávám je už řadu let. Nejkrásnější je zpěv slavíka. Tento ptáček, drobnější než obyčejný vrabec, zpívá
Tajemní Olmékové: Jaké jsou záhady jejich civilizace?
epochaplus.cz
Tajemní Olmékové: Jaké jsou záhady jejich civilizace?
Olmécká kulutra vznikla jako první z kultur na pobřeží Mexického zálivu, v oblasti Veracruz, která byla příznivá pro zemědělství. K největšímu rozkvětu této kultury došlo kolem roku 950 př. n. l., kdy Olmékové začali stavět monumentální chrámy a mohyly. Praktikovali rituální pouštění krve i kanibalismus a lidské obětiny. Na druhou stranu byli dobrými matematiky a astronomy, znali nulu
Na šediny platí cibulová šťáva nebo šalvěj
nejsemsama.cz
Na šediny platí cibulová šťáva nebo šalvěj
I když jsou šedivé vlasy přirozenou součástí stárnutí, a měly bychom je tudíž přijmout, přece jenom nás zaskočí, a mnohé ženy hledají způsoby, jak tento proces zpomalit, nebo alespoň zamaskovat. Zkušené ženy vědí, že nejspolehlivěji na potlačení vlasových šedin funguje spojení cibule a citronové šťávy. Roztok jednak dokáže zakrýt šediny, jednak umí vyživit vlasy a podporovat jejich růst. Cibule má
320. balonová brigáda: Nedočkali se její vojáci uznání kvůli barvě pleti?
historyplus.cz
320. balonová brigáda: Nedočkali se její vojáci uznání kvůli barvě pleti?
Vojenská vozidla vyjíždějí z lodí, které právě přistály na francouzských plážích s kódovým označením Omaha a Utah. Vzdušný prostor nad nimi střeží lesknoucí se stříbrné ovály. Balony, poletující nad invazními jednotkami ve výšce zhruba 60 metrů, plní důležitý úkol – hlídají zásobovací tepnu proti nepřátelským leteckým útokům.   V Den D, 6. června 1944, naskakují
Čeští výzkumníci přispěli ke snadnějšímu odhalování a vyšetřování zločinů
21stoleti.cz
Čeští výzkumníci přispěli ke snadnějšímu odhalování a vyšetřování zločinů
Pachové stopy jsou významným identifikačním i důkazním materiálem při řešení a odhalování mnoha, často závažných, zločinů. Hlavními aktéry v této kriminalistické činnosti jsou především služební polic