Domů     Králík (nejen) na černo je pochoutka
Králík (nejen) na černo je pochoutka
2.8.2024

Králičí maso je jemné a dietní a dá se upravit na spoustu způsobů. I proto je v některých zemích, třeba v Itálii či ve Francii, považováno za delikatesu.

Dřív se u nás králíci chovali u každého venkovského stavení, a tak bylo jejich maso stále k dispozici. I proto nám připadalo tak nějak samozřejmé. A přitom hospodyně musely znát spoustu receptů, aby nám nezevšednělo.

Dnes už je situace jiná, vyhledávají je nejen labužníci, ale lidé, kteří se chtějí stravovat zdravě, sportovci, nebo ti, kteří bojují s pár kilogramy navíc. Pro ty všechny je králičí maso poklad. Stačí dobře nakoupit, správně naporcovat a uvařit s láskou nějakou tu lahůdku.

Jdeme nakupovat

Pokud králíky sami chováte, tenhle krok samozřejmě odpadá. Ale většina z nás se musí do obchodu vydat. A jakého králíka vybrat? Odborníci říkají, že nejchutnější maso mají takoví, kteří byli poraženi mezi 5 až 9 měsíci.

A úplně nejlepší, podobně jako jehněčí a kůzlečí, je na jaře. Starší králíci mívají samozřejmě víc masa, ale není už tak jemné.

Mimochodem některým lidem právě ta jemnost připadá mdlá, ale to vůbec nemusí být nevýhoda, spíš naopak, protože si můžete vyhrát s dochucením. Ideální je, pokud můžete králičí maso koupit přímo od chovatele.

Pokud tuhle možnost nemáte, pak na farmářských trzích, v prodejnách s drůbeží, a nebo se vydejte do supermarketu. V každém případě je výhodné koupit králíka celého, a když to jde, i s hlavou a vnitřnostmi, a zpracovat pak úplně všechno beze zbytku.

A rozhodně je lepší chlazený než zmražený. Už proto, že dobře vidíte, jestli je maso čerstvé, pevné a krásně růžové. A ještě jedna důležitá věc. V lednici byste ho neměli skladovat déle než tři dny.

Naporcovat nebo ne?

Záleží na tom, co z něj chcete připravit, a také na stáří. Starší králík se často peče vcelku a před pečením se může naložit.

Pečení vcelku má ale tu nevýhodu, že většinou se maso propeče nerovnoměrně, takže se může stát, že předek a hřbet jsou suché a naopak stehna ještě nejsou dostatečně dopečená.

Mnoho lidí rozhodne králíka naporcovat, ať už z toho důvodu, že se tak lépe vejde do pekáče, nebo proto, že z něj tak lze připravit více různých jídel.

Jak tedy postupovat?

Budete potřebovat ostrý nůž, pokud máte méně síly, vypomoci si můžete nůžkami na drůbež.

Králíka nejdříve krátce omyjte pod studenou tekoucí vodou a usušte bavlněnou utěrkou.

Má-li hlavu, odřízněte ji a dejte stranou.

Skelet nařízněte v prsní části i s hrudní kostí. Rozevřete hrudní koš, a pokud najdete srdce, játra nebo ledviny, vyjměte je a odložte stranou. Budou se hodit do polévky nebo je můžete přidat do nádivky.

Odřízněte zadní běhy v kyčelním kloubu přesně podél svalu. Králíci mají svaly chráněny blankou, takže vidíte, kudy řez vést, abyste neřezali do masa.

Nyní odřízněte přední spolu s lopatkou.

Zbude hřbet, který na obou stranách zarovnejte. Teď můžete zpracovat dvěma způsoby. Buď z obou stran páteře oddělit takzvané panenky. Pak řez veďte podél žeber a nakonec je úplně odřízněte. Nebo můžete hřbet vykostit.

Další možností, také hojně využívanou, je rozdělit králíka bez hlavy napůl, tedy na zadek a předek.

Jak je připravit?

Možností je spousta, ale vždycky počítejte s tím, že králičí maso je jemné a nemá příliš výraznou chuť. Proto se nebojte vyhrát si s kořením.

Celý – většinou se peče a vhodné jsou k této úpravě starší kusy. Aby maso trochu zkřehlo, zkuste je den před pečením potřít olivovým nebo jiným olejem. Při pečení králíka obalte kusy slaniny, aby se vám maso příliš nevysušilo, můžete ho i prošpikovat.

Dobrá slanina mu dodá chuť i vůni. Pokud se rozhodnete péci králíka s česnekem a cibulí, můžete ho klidně česnekem také prošpikovat.

Hlava – používá se na vývar, většinou spolu s vnitřnostmi a samozřejmě všemi odřezky, které vám zbyly po porcování.

Játra – jsou vynikající na cibulce nebo na červeném víně, ale hodí se i do paštiky nebo do nádivky.

Předek – je sušší, takže vyžaduje kratší úpravu. Ať už krátké dušení i pečení, ale také maso můžete použít na sekanou, do té ovšem musíte ještě přidat tučnější maso, a to už tak dietní nebude, na krokety či paštiku, vykostěné maso do ragú, či do rizota.

Zadek – skýtá asi nejvíc možností. Samotná stehna z mladého králíka se hodí na minutky, třeba na medailonky nebo přírodní řízky. Pak byste je měli nejdřív vykostit.

Maso ze stehen můžete také usmažit jako řízky, pokud jsou ze staršího kusu, vyplatí se je trochu předem předvařit. Asi nejznámější a nejoblíbenější úpravou u nás je králík na smetaně.

Před samotným pečením se ale radí maso prošpikovat a naložit alespoň na 24 hodin naložit do mořidla. Většinou se připravuje z kořenové zeleniny, cibule, koření a vody s octem a důležité je, aby bylo maso celé pokryté.

Hřbet – hodí se na minutky nebo ho, pokud je vykostěný, můžete naplnit nádivkou a péci stejně jako stehna. Rozhodnete-li se ze hřbetu upotřebit jen filátka na nějakou minutku, zbytek můžete přidat k ořezu na vaření vývaru.

Králík načerno

(na 4 porce)

1 králík, 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 2 střední cibule, 1 lžíce směsi perníkového koření, 1 hrst sušených švestek (nebo 3 lžíce povidel), 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžička tymiánu, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžičky soli, strouhaný perník na zahuštění

Příloha: bramborový knedlík, rýže

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy, králíka naporcujte.

Kousky bez vnitřností naskládejte do hrnce spolu s očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou, přidejte 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžičku tymiánu a 2 lžičky soli.

Zalijte vodou, aby vše bylo ponořené, přiklopte a vařte asi 2 hodiny, až jde maso zlehka od kosti.

Uvařené maso vyjměte a po odstranění kostí dejte zatím stranou. Vývar přeceďte, použité koření a úlomky kostí odstraňte. Poté uvařenou zeleninu přepasírujte do vývaru.

Přidejte hrst sušených švestek pokrájených nadrobno (nebo 3 lžíce povidel), 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci perníkového koření a na mírném ohni za občasného míchání odklopené vařte, než švestky změknou a vývar zhoustne (pro rychlejší zahuštění lze přidat 1–2 lžíce strouhaného perníku a provařit).

Podle chuti dosolte.

Do omáčky naskládejte obrané maso bez kostí a vše prohřejte.

Podávejte s bramborovým knedlíkem nebo rýží.

Recept podle Koření od Antonína

Foto: Shutterstock, recept koreni.cz
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pražský hrad pod lupou: Už 100 let ho systematicky zkoumají archeologové
21stoleti.cz
Pražský hrad pod lupou: Už 100 let ho systematicky zkoumají archeologové
Československo jako samostatný stát bylo v té době velmi mladé. Sotva sedm let uplynulo od jeho vzniku v roce 1918. Ovšem česká identita má mnohem hlubší kořeny. Mnoho z těchto kořenů se skrývá pod Pr
Zvuk, který se mi už nevrátil
skutecnepribehy.cz
Zvuk, který se mi už nevrátil
Neslyším, ale i ticho má zvláštní sílu. Poslouchám ho každý den, když si sednu ke stolu s hrnkem slabého čaje a dívám se z okna na dvorek. Vždycky jsem měla ráda rána. Ne kvůli východu slunce, ten jsem často zaspala, ale kvůli tomu klidu, který přichází dřív než první hluk ulice. Poslední dva roky je ticho jiné. Přestala jsem slyšet
Castro byl zmrzlinový maniak
epochalnisvet.cz
Castro byl zmrzlinový maniak
Už se na to nemůže dívat…Célia Sánchezová, Castrova spolubojovnice a možná i něco víc, dál nehodlala snášet, že se Fidel někdy k jídlu nedostane třeba celý den a pak si v noci vaří špagety, na jejichž přípravě si zakládal…„Potřebuje kuchaře,“ řekla si. Volba padne na Erasma Hernándeze.   Po očku pozoruje, jak si muži kolem
Latinské císařství: Odsoudili křižáci vlastní stát k zániku?
historyplus.cz
Latinské císařství: Odsoudili křižáci vlastní stát k zániku?
Vzájemné spory jim nedovolily ovládnout celou Byzanc, křižáci si tím zadělají na spoustu problémů. Nejsou to ale jenom Byzantinci, kdo jim už brzy začne dělat problémy. Zuby na nově vytvořené Latinské císařství si brousí i bulharský car! Papež Inocenc III. (asi 1161–1216) v roce 1198 vyhlašuje v pořadí čtvrtou křížovou výpravu do Svaté země. Jakožto
Tradiční lamely v moderním pojetí
rezidenceonline.cz
Tradiční lamely v moderním pojetí
Usměrnit, omezit i zcela eliminovat přísun slunečních i světelných paprsků do interiéru, jemuž dodají i žádoucí dekorativnost. To spolehlivě dovedou osvědčené lamelové žaluzie. U vnitřních žaluzií je estetický efekt jedním z podstatných parametrů výběru. Někdy rozhoduje i způsob a místo instalace – u některých typů je totiž horní nosič žaluzií řešen univerzálně, takže je lze připevnit na stěnu i na strop.
Black Angel’s Bar opět mezi nejlepšími: umístil se v žebříčku Top 500 Bars světa
iluxus.cz
Black Angel’s Bar opět mezi nejlepšími: umístil se v žebříčku Top 500 Bars světa
Pražský Black Angel’s Bar byl i letos zařazen do prestižního mezinárodního žebříčku Top 500 Bars, kde se pro rok 2024/2025 umístil na 357. místě. Tato celosvětová platforma oceňuje špičkové podniky v
Neuvěřitelný příběh Kena Walterse: Mrtvice z něj udělá úspěšného grafika
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Kena Walterse: Mrtvice z něj udělá úspěšného grafika
Britský stavební inženýr Ken Walters (*1956) žije pohodový, spokojený život. Vše se však změní na podzim roku 1986. Během nešťastné havárie si zlomí záda a vypadá to, že stráví zbytek života na vozíčk
Sakura: Více než jen strom – Pulzující symbol Japonska
epochaplus.cz
Sakura: Více než jen strom – Pulzující symbol Japonska
Když se řekne Japonsko, mnozí si vybaví ikonické růžové květy sakur. Tento opadavý strom, nebo spíše keř, je ale mnohem víc než jen pastva pro oči. Je to pulzující symbol japonské historie, kultury i hluboké filozofie, která se proplétá s osudy národa. Připravte se na cestu do světa, kde růžová barva není jen barvou, ale
Má kvůli Gottové hvězdný chlapík průšvih?
nasehvezdy.cz
Má kvůli Gottové hvězdný chlapík průšvih?
Trochu se to dalo čekat! Zpráva o tom, že herec Michael Douglas (80), známý třeba z filmu Základní instinkt, chce při návštěvě filmového festivalu v Karlových Varech povečeřet i se svou někdejší známo
Užijte si krásné skalní městečko na Kokořínsku
nejsemsama.cz
Užijte si krásné skalní městečko na Kokořínsku
Kokořínsko je krásná přírodní oblast plná skal, jezírek, ale i romantických roklí a hezkých pískovcových útvarů. Kokořínsko patří mezi chráněné krajinné oblasti. A není se čemu divit, protože tamní příroda je vskutku nádherná a dechberoucí. Jedná se o místo, které je jako stvořené pro pohodový jednodenní výlet. Stačí si jen vzít pohodlné oblečení, do batohu svačinu,
Dovolená v Itálii: Na co dát pozor, když vyrazíme autem
epochanacestach.cz
Dovolená v Itálii: Na co dát pozor, když vyrazíme autem
Řady lidí, kteří v létě vyrazí na dovolenou autem, se letos ještě rozšířily. Mohou za to především restrikce související s pandemií a nejistota spojená s leteckými a autobusovými zájezdy. Oblíbenou dovolenkovou destinací v přijatelné dojezdové vzdálenosti je Itálie, do které každoročně zamíří tisíce Čechů. Jak dojet hladce do cíle, které cesty můžete využít a na
Čína s chilli papričkou a arašídy
tisicereceptu.cz
Čína s chilli papričkou a arašídy
Potěší všechny gurmány, kteří si potrpí na výrazné chutě. Ingredience 500 g kuřecích stehenních či prsních řízků 2 červené a zelené papriky 1 čestvá chilli paprička hrst solených arašídů 1 c