Domů     Kouzlení se želatinou
Kouzlení se želatinou

Obzvlášť teď v létě zaujímá želatina přední místo v naší dezertní kuchyni. Na stůl přicházejí různé ovocné rosoly a želé, vydatnější zákusek zastoupí lehký piškot s tvarohovým krémem a ovocem, opět bohatě doplněný vrstvou želatiny.

Želatina je bohatým zdrojem bílkovin vhodných pro stavbu kolagenu. Ten tvoří základ pojivové tkáně, a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky, kolagen je i ve sklivci a v bělmě oka. Někdy se mu říká „elixír mládí“.

Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak mrštně se pohybuje.

Můžeme si ji vyvařit

Želatina je čistý jemný klih, který se získává ze surovin bohatých na kolagen. Vyvářením kostí, respektive kloubů jatečních zvířat získáme velice výživnou tekutinu, která vytvoří rosol.

Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací vlastnosti. Želatina je tedy převážně živočišného původu – vepřového či hovězího. Želatinu však lze získat i z mořských řas.

• Agar je želé z mořských řas, z rostlinných slizů – agarofytů. Je bez kalorií a vyniká obsahem minerálů. Má lepší želírovací schopnost a tuhne pevněji než želatina.

• Karagen (E 407) se původně připravoval z irského lišejníku, dnes už se ale také vyrábí z mořských řas. Obsahuje hodně vápníku a dalších minerálů.

Přínos v kuchyni

Plátky želatiny či prášek se ve vodě varem rozpouští, chlazením tuhne, podobá se původnímu kolagenu, ze kterého vzniká. Živočišná želatina se používá především k výrobě tlačenky a huspenin.

V cukrářství se využívá jejích želírovacích schopností k výrobě dortů a cukrovinek. Její kalorická hodnota je 1506 kJ na 100 g, ovšem na porci dezertu jí postačí lžička.

Želatina se ochucuje různými ovocnými příchutěmi, hlavně citronovou, ale někdy chutná i například po cole. Ovoce jí dodává i barvu. Příkladem jsou různé želatinové bonbóny třeba gumoví medvídci, oblíbené nejen u dětí.

Jak připravit želatinu?

Jak na to, aby se opravdu povedla? Želatina pro zhotovení sladkých chuťovek, ovocných i krémových dezertů, dortů a nejrůznějších moučníků, je k dostání v prášku nebo plátcích.

Vybrat si můžeme čirou (průsvitnou), která při použití s ovocem pomůže k jeho zafixování, čerstvé plody si navíc udrží krásnou barvu i své místo.

K dostání je želatina barevná, nejčastěji červená, ale lze i čirou želatinu obarvit špetkou potravinářského barviva a vyrobit si vlastní odstín, anebo aby rosol podtrhl barvu použitého ovoce. Želatinu přimícháváme i do krémů pro lepší zatuhnutí.

Fígle na přípravu

Želatinu připravujeme vždy podle návodu na obalu. V zásadě platí, že ji necháme nejdříve nabobtnat (asi 30 minut) ve studené vodě nebo ovocné šťávě, kterou slijeme z kompotu. Plátkovaná želatina se doporučuje mírně vymačkat z přebytečné vody.

Poté želatinu zahřejeme a necháme zpátky mírně zatuhnout, což činí při přípravě největší problém.

• Nabotnalou želatinu zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni do 60 °C, želatina nesmí přejít varem, ztratila by želírovací schopnost.

• Zahřátou želatinu vmícháme do náplně – při použití na korpus, musíme nechat želatinu nejdříve trochu vychladnout, jinak by byla moc řídká a do korpusu by se vsákla.

• U zalévání dezertů a ovocných moučníků je důležité vystihnout správný moment, po určité době totiž náhle ztuhne a už ji není možné na korpus nalít. (pokud k tomu dojde, musíme želatinu v horké vodní lázni znovu rozpustit a vše zopakovat).

• Tuhnutí želatiny je možné urychlit v lednici.

Tip Paní domu: Nedávejte želatinu NA moučník, ale POD něj! Vyložte formu mikrotenovou fólií, na ni nalijte želatinu. Počkejte, až začne houstnout, a pak do ní naaranžujte ovoce.

Ještě než zatuhne úplně, přiložte na směs korpus a trochu na něj zatlačte. Po úplném zchlazení lehce vyklopte na podnos a stáhněte fólii.

Jahodová panna cota

Suroviny: 500 g jahod•225 g prosátého moučkového cukru•2 lžíce želatiny•250 ml smetany ke šlehání + 170 ml navíc•60 ml vody•100 g mléčné čokolády•máslo na vymazání formiček•formičky

1. Jahody rozmixujeme dohladka a přecedíme, abychom je zbavili semínek. Vzniklé pyré dáme spolu s cukrem do menšího hrnce a na středním plameni přivedeme k varu. Vaříme 10–12 minut, až se objem zredukuje na polovinu.

2. Stranou nalijeme do misky vodu, přidáme želatinu a necháme rozpustit. Jahodovou směs stáhneme z plotny a pomalu k ní přilijeme smetanu a rozpuštěnou želatinu. Směs vrátíme na plotnu a za občasného míchání vaříme asi 2 minuty.

3. Formičky vytřeme máslem. Nalijeme do nich jahodovou směs a dáme na 4–6 hodin chladit. Čokoládu rozpustíme se smetanou ve vodní lázni a necháme zchladnout. Obsah vyklopíme z formiček na talířek a přelijeme chladnoucí čokoládovou polevou.

Želatinové bonbony

Suroviny: 130 g želatiny• 200 ml a 120 ml vody• 400 g cukru• 400 ml sirupu• 4 lžíce citronové šťávy• potravinářské barvy• formička na pralinky a celofánové pytlíky

1. Smíchejte želatinu s 200 ml vody. Nechte cca 20 minut bobtnat. Poté želatinu rozpusťte ve vodní lázni – mísu s želatinou postavte do hrnce s trochou vody a zahřejte, až vznikne jednolitá masa.

2. Pomocí metličky v hrnci smíchejte cukr a 120 ml vody a zahřívejte, dokud se nezačne směs vařit. Nyní do cukrové směsi vmíchejte sirup. Nakonec do cukrové hmoty vmíchejte citronovou šťávu a rozpuštěnou želatinu.

Podle chuti ovocné šťávy přidejte i trochu potravinářského barviva. Nechte budoucí medvídky 15 minut „dojít“ na teplém sporáku.

3. Teď můžete začít bonbony plnit do formiček.

Hodí se k tomu silikonové formy na pralinky nebo prázdné umělohmotné platíčko z adventního kalendáře.

Nechte medvídky asi 12 hodin odpočívat na chladném místě.

4. Po ztuhnutí medvídky vyklopte – a teď už jen zabalit do celofánových pytlíčků, ozdobit a máte krásný dárek.

Piškotový dort s ovocem

Suroviny na korpus: 200 g hladké mouky•6 vajec•30 g hořké čokolády•160 g krupicového cukru•1 balíček vanilkového cukru•1 lžičau nastrouhané citronové kůry•40 ml oleje

na náplň: 250 g měkkého tvarohu•250 ml šlehačky•150 g moučkového cukru•120 g jahod•80 g jahodového džemu•15 g želatiny (namočit)•1 lžíce citronové šťávy•100 ml vody do želatiny

1. Nastrouháme kůru a nakrájíme čokoládu. Bílky ušleháme s cukrem do sněhu. Přidáme žloutky ušlehané s vanilkovým cukrem, čokoládu, nastrouhanou kůru, hladkou mouku a olej a dobře promícháme. Těsto dáme do formy a pečeme 40 minut v předehřáté troubě při 160 °C.

2. Na krém smícháme tvaroh s cukrem, přidáme nakrájené jahody a citronovou šťávu. Na oheň dáme želatinu a zahřejeme. Želatinu vlijeme do tvarohu. Vyšleháme šlehačku a vmícháme do tvarohu.

3. Na dno připravené formy položíme jeden plát korpusu. Pomažeme džemem a polovinou krému. Zaklopíme druhou částí korpusu. Opět pomažeme džemem a krémem a zaklopíme poslední částí korpusu. Vložíme do lednice a necháme 2–3 hodiny zatuhnout. Pak z formy vyndáme, pomažeme šlehačkou a ozdobíme jahodami.

Vaječná tlačenka s uzeným masem

Suroviny na tlačenku: 10 ks vajec•30 g vyloupaného hrášku•50 g listové kapusty•50 g mrkve•6 g (3 ks) plátkové želatiny•100 ml vody•100 ml smetany 33%•50 g uzeného boku•sůl•pepř•forma

1. Vejce uvařte ve vodě natvrdo, pak je vychlaďte a oloupejte. Oddělte od sebe uvařené bílky a žloutky. Žloutky pak použijte na ozdobu.

2. Mrkev, hrášek, uzený bok a kapustu nasekejte na menší kousky, které vložíte do smetany, a přiveďte k varu. Ochuťte solí a již dále nevařte. Přidejte na malé kousky nakrájený uvařený bílek a lehce promíchejte tak, aby se zelenina a vejce nerozbila.

Vše opepřete trochu více, aby chuť směsi byla pikantní a přidejte rozpuštěnou želatinu.

3. Připravenou směs vlijte do formy. Nechte zatuhnout a poté rozkrájejte na jednotlivé porce.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
23.4.2025
Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím, ale vyčistí i řadu dalších předmětů. Přesto někdy nadělá víc škody než užitku. Co do myčky rozhodně nepatří? Olovnatý křišťál a dekorativní sklo Těm může myčka ublížit stejně jako sklu ručně malovanému nebo známému jako vysoký smalt. Příliš horká voda a některé chemické látky totiž na sklenicích vytvoří šedé mapy anebo dekor nenávratně
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Osudové lásky Jana Masaryka: Manželka si za rozvod nechala zaplatit
historyplus.cz
Osudové lásky Jana Masaryka: Manželka si za rozvod nechala zaplatit
Bujará společnost na první pohled dobře oblečených mužů táhne noční Prahou. Hlasitý smích, občas nějaký výkřik a vláčný pohyb končetin svědčí o tom, že už mají něco upito. „Nevycházel jsem z úžasu, kolik toho dokázal vypít za jediný večer nebo kolik večerů po sobě, aniž si pokazil svůj elegantní vzhled…,“ vzpomíná na Jana Masaryka, svého
Schizofrenie a další duševní poruchy mohou být spojeny s epigenetikou placenty
21stoleti.cz
Schizofrenie a další duševní poruchy mohou být spojeny s epigenetikou placenty
Mezinárodní vědecký tým se snažil odhalit spojení mezi placentou, orgánem, který poskytuje kyslík a živiny vyvíjejícímu se plodu v matčině děloze, a původem duševních chorob. Domnívá se, že za nimi st
Velká vlaková loupež: Ikona britského zločinu
epochaplus.cz
Velká vlaková loupež: Ikona britského zločinu
V srpnu 1963 se v Británii odehrála jedna z nejslavnějších loupeží všech dob. Skupina zločinců přepadla poštovní vlak a ukradla přes dva miliony liber. Jak se jim to podařilo a co vedlo k jejich dopadení? Je čtvrtek 8. srpna 1963 a pravidelný poštovní vlak míří ze skotského Glasgow do Londýna. Zaměstnanci uvnitř třídí zásilky. Ty
Děsivá smrt ve škole: Tragédie, na níž se nezapomíná…
enigmaplus.cz
Děsivá smrt ve škole: Tragédie, na níž se nezapomíná…
Okolo Velikonoc roku 1908 zažilo americké Ohio skutečnou tragédii. Došlo ke vznícení pece ve školní budově. V plamenech zahynuly téměř dvě stovky dětí, dvě učitelky a jeden záchranář. Jejich duše zřej
Zámek Litomyšl: Skvost Pardubického kraje
epochanacestach.cz
Zámek Litomyšl: Skvost Pardubického kraje
Zámek Litomyšl je dokonce zapsán do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Postavil si ho ve druhé polovině 16. století jako své reprezentační sídlo nejvyšší kancléř Království českého Vratislav z Pernštejna a dnes je považován za jednu z nejkrásnějších renesančních staveb ve střední Evropě. Stavba se důsledně držela italských vzorů, takže vnitřní nádvoří je
Játra na roštu s omáčkou
tisicereceptu.cz
Játra na roštu s omáčkou
Játra jsou u nás velmi oblíbená, připravte si je tentokrát podle tohoto vynikajícího receptu. Postup 500 g telecích jater 100–150 ml červeného kvalitního vína 2–3 lžíce olivového oleje, 5 lžic
Ryan pod tlakem! Co všechno skrývá ohledně plastik?
nasehvezdy.cz
Ryan pod tlakem! Co všechno skrývá ohledně plastik?
V 90. letech patřila mezi nejkrásnější americké herečky. Když se ale Meg Ryan (63), známá například z filmu Láska přes internet, objevila na posledním vyhlášení amerických filmových Oscarů, kolegové
Tiffany & Co. odhaluje Blue Book 2025
iluxus.cz
Tiffany & Co. odhaluje Blue Book 2025
Společnost Tiffany & Co. dnes představí Blue Book 2025: Sea of Wonder/ Moře zázraků, mimořádnou kolekci nejluxusnějších šperků oslavující krásu, nikdy neustávající pohyb a tajemství oceánů. Kolekc
Prostě nám jen tak zmizela
skutecnepribehy.cz
Prostě nám jen tak zmizela
Byla jsem vždy zvyklá na ticho a klid našeho malého městečka. Ovšem měla jsem sousedku, se kterou jsme to ticho vždy rozkecaly. Lidé se u nás znali. Každý den se pozdravili a poklábosili, ale spíš jsme žili po menších skupinkách. Někdo jen v kruhu rodiny, jiný měl své sousedy. A i my s manželem jsme měli fajn „vedlebydlící“. Tak jsme si říkali, protože jsme
Panské sídlo s hi-tech interiérem
rezidenceonline.cz
Panské sídlo s hi-tech interiérem
Představujeme vám architektonické dílo, které klame oči a zdá se být něčím, čím není. Zcela nový hypermoderní interiér se všemi hi-tech vymoženostmi se skrývá v přepychové mnichovské budově z konce 19. století. Vítáme vás mezi moderními vymoženostmi hi-tech vesmíru, kde každý detail představuje rafinované schopnosti svých tvůrců. Pro Michaela Neumayra, který pochází z Mnichova a momentálně má základnu
Vlastenec Kinský s Marií Terezií nepohnul
epochalnisvet.cz
Vlastenec Kinský s Marií Terezií nepohnul
Moderně uvažující politik, který předběhl svou dobu, český vlastenec, zároveň ale temperamentní až prchlivý muž. Takový je Filip Josef Kinský, jeden z nejbližších poradců Marie Terezie. Pokud jsou k úspěšnému výkonu politické funkce třeba patřičné geny, má Filip Josef Kinský z Vchynic a Tetova (1700–1749) o budoucnost postaráno. Jeho otcem totiž není nikdo jiný než Václav Norbert
Sny jako zrcadlo vaší duše
nejsemsama.cz
Sny jako zrcadlo vaší duše
Někdy byste byla raději, kdyby noc neskončila, jindy se naopak třesete hrůzou z noční můry. To všechno dokážou sny. Pojďme se spolu podívat, co znamenají a jak jim můžete lépe porozumět. Sny nás fascinují odpradávna. Jsou plné zvláštních obrazů a odrážejí hluboké vrstvy našeho podvědomí. Ač řada lidí tvrdí, že se jim nic nezdá, pravda je, že sníme