Domů     Kouzlení se želatinou
Kouzlení se želatinou
od 7.7.2020

Obzvlášť teď v létě zaujímá želatina přední místo v naší dezertní kuchyni. Na stůl přicházejí různé ovocné rosoly a želé, vydatnější zákusek zastoupí lehký piškot s tvarohovým krémem a ovocem, opět bohatě doplněný vrstvou želatiny.

Želatina je bohatým zdrojem bílkovin vhodných pro stavbu kolagenu. Ten tvoří základ pojivové tkáně, a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky, kolagen je i ve sklivci a v bělmě oka. Někdy se mu říká „elixír mládí“.

Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak mrštně se pohybuje.

Můžeme si ji vyvařit

Želatina je čistý jemný klih, který se získává ze surovin bohatých na kolagen. Vyvářením kostí, respektive kloubů jatečních zvířat získáme velice výživnou tekutinu, která vytvoří rosol.

reklama

Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací vlastnosti. Želatina je tedy převážně živočišného původu – vepřového či hovězího. Želatinu však lze získat i z mořských řas.

• Agar je želé z mořských řas, z rostlinných slizů – agarofytů. Je bez kalorií a vyniká obsahem minerálů. Má lepší želírovací schopnost a tuhne pevněji než želatina.

• Karagen (E 407) se původně připravoval z irského lišejníku, dnes už se ale také vyrábí z mořských řas. Obsahuje hodně vápníku a dalších minerálů.

Přínos v kuchyni

Plátky želatiny či prášek se ve vodě varem rozpouští, chlazením tuhne, podobá se původnímu kolagenu, ze kterého vzniká. Živočišná želatina se používá především k výrobě tlačenky a huspenin.

reklama

V cukrářství se využívá jejích želírovacích schopností k výrobě dortů a cukrovinek. Její kalorická hodnota je 1506 kJ na 100 g, ovšem na porci dezertu jí postačí lžička.

Želatina se ochucuje různými ovocnými příchutěmi, hlavně citronovou, ale někdy chutná i například po cole. Ovoce jí dodává i barvu. Příkladem jsou různé želatinové bonbóny třeba gumoví medvídci, oblíbené nejen u dětí.

Jak připravit želatinu?

Jak na to, aby se opravdu povedla? Želatina pro zhotovení sladkých chuťovek, ovocných i krémových dezertů, dortů a nejrůznějších moučníků, je k dostání v prášku nebo plátcích.

reklama

Vybrat si můžeme čirou (průsvitnou), která při použití s ovocem pomůže k jeho zafixování, čerstvé plody si navíc udrží krásnou barvu i své místo.

K dostání je želatina barevná, nejčastěji červená, ale lze i čirou želatinu obarvit špetkou potravinářského barviva a vyrobit si vlastní odstín, anebo aby rosol podtrhl barvu použitého ovoce. Želatinu přimícháváme i do krémů pro lepší zatuhnutí.

Fígle na přípravu

Želatinu připravujeme vždy podle návodu na obalu. V zásadě platí, že ji necháme nejdříve nabobtnat (asi 30 minut) ve studené vodě nebo ovocné šťávě, kterou slijeme z kompotu. Plátkovaná želatina se doporučuje mírně vymačkat z přebytečné vody.

Poté želatinu zahřejeme a necháme zpátky mírně zatuhnout, což činí při přípravě největší problém.

• Nabotnalou želatinu zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni do 60 °C, želatina nesmí přejít varem, ztratila by želírovací schopnost.

• Zahřátou želatinu vmícháme do náplně – při použití na korpus, musíme nechat želatinu nejdříve trochu vychladnout, jinak by byla moc řídká a do korpusu by se vsákla.

• U zalévání dezertů a ovocných moučníků je důležité vystihnout správný moment, po určité době totiž náhle ztuhne a už ji není možné na korpus nalít. (pokud k tomu dojde, musíme želatinu v horké vodní lázni znovu rozpustit a vše zopakovat).

• Tuhnutí želatiny je možné urychlit v lednici.

Tip Paní domu: Nedávejte želatinu NA moučník, ale POD něj! Vyložte formu mikrotenovou fólií, na ni nalijte želatinu. Počkejte, až začne houstnout, a pak do ní naaranžujte ovoce.

Ještě než zatuhne úplně, přiložte na směs korpus a trochu na něj zatlačte. Po úplném zchlazení lehce vyklopte na podnos a stáhněte fólii.

Jahodová panna cota

Suroviny: 500 g jahod•225 g prosátého moučkového cukru•2 lžíce želatiny•250 ml smetany ke šlehání + 170 ml navíc•60 ml vody•100 g mléčné čokolády•máslo na vymazání formiček•formičky

1. Jahody rozmixujeme dohladka a přecedíme, abychom je zbavili semínek. Vzniklé pyré dáme spolu s cukrem do menšího hrnce a na středním plameni přivedeme k varu. Vaříme 10–12 minut, až se objem zredukuje na polovinu.

2. Stranou nalijeme do misky vodu, přidáme želatinu a necháme rozpustit. Jahodovou směs stáhneme z plotny a pomalu k ní přilijeme smetanu a rozpuštěnou želatinu. Směs vrátíme na plotnu a za občasného míchání vaříme asi 2 minuty.

3. Formičky vytřeme máslem. Nalijeme do nich jahodovou směs a dáme na 4–6 hodin chladit. Čokoládu rozpustíme se smetanou ve vodní lázni a necháme zchladnout. Obsah vyklopíme z formiček na talířek a přelijeme chladnoucí čokoládovou polevou.

Želatinové bonbony

Suroviny: 130 g želatiny• 200 ml a 120 ml vody• 400 g cukru• 400 ml sirupu• 4 lžíce citronové šťávy• potravinářské barvy• formička na pralinky a celofánové pytlíky

1. Smíchejte želatinu s 200 ml vody. Nechte cca 20 minut bobtnat. Poté želatinu rozpusťte ve vodní lázni – mísu s želatinou postavte do hrnce s trochou vody a zahřejte, až vznikne jednolitá masa.

2. Pomocí metličky v hrnci smíchejte cukr a 120 ml vody a zahřívejte, dokud se nezačne směs vařit. Nyní do cukrové směsi vmíchejte sirup. Nakonec do cukrové hmoty vmíchejte citronovou šťávu a rozpuštěnou želatinu.

Podle chuti ovocné šťávy přidejte i trochu potravinářského barviva. Nechte budoucí medvídky 15 minut „dojít“ na teplém sporáku.

3. Teď můžete začít bonbony plnit do formiček.

Hodí se k tomu silikonové formy na pralinky nebo prázdné umělohmotné platíčko z adventního kalendáře.

Nechte medvídky asi 12 hodin odpočívat na chladném místě.

4. Po ztuhnutí medvídky vyklopte – a teď už jen zabalit do celofánových pytlíčků, ozdobit a máte krásný dárek.

Piškotový dort s ovocem

Suroviny na korpus: 200 g hladké mouky•6 vajec•30 g hořké čokolády•160 g krupicového cukru•1 balíček vanilkového cukru•1 lžičau nastrouhané citronové kůry•40 ml oleje

na náplň: 250 g měkkého tvarohu•250 ml šlehačky•150 g moučkového cukru•120 g jahod•80 g jahodového džemu•15 g želatiny (namočit)•1 lžíce citronové šťávy•100 ml vody do želatiny

1. Nastrouháme kůru a nakrájíme čokoládu. Bílky ušleháme s cukrem do sněhu. Přidáme žloutky ušlehané s vanilkovým cukrem, čokoládu, nastrouhanou kůru, hladkou mouku a olej a dobře promícháme. Těsto dáme do formy a pečeme 40 minut v předehřáté troubě při 160 °C.

2. Na krém smícháme tvaroh s cukrem, přidáme nakrájené jahody a citronovou šťávu. Na oheň dáme želatinu a zahřejeme. Želatinu vlijeme do tvarohu. Vyšleháme šlehačku a vmícháme do tvarohu.

3. Na dno připravené formy položíme jeden plát korpusu. Pomažeme džemem a polovinou krému. Zaklopíme druhou částí korpusu. Opět pomažeme džemem a krémem a zaklopíme poslední částí korpusu. Vložíme do lednice a necháme 2–3 hodiny zatuhnout. Pak z formy vyndáme, pomažeme šlehačkou a ozdobíme jahodami.

Vaječná tlačenka s uzeným masem

Suroviny na tlačenku: 10 ks vajec•30 g vyloupaného hrášku•50 g listové kapusty•50 g mrkve•6 g (3 ks) plátkové želatiny•100 ml vody•100 ml smetany 33%•50 g uzeného boku•sůl•pepř•forma

1. Vejce uvařte ve vodě natvrdo, pak je vychlaďte a oloupejte. Oddělte od sebe uvařené bílky a žloutky. Žloutky pak použijte na ozdobu.

2. Mrkev, hrášek, uzený bok a kapustu nasekejte na menší kousky, které vložíte do smetany, a přiveďte k varu. Ochuťte solí a již dále nevařte. Přidejte na malé kousky nakrájený uvařený bílek a lehce promíchejte tak, aby se zelenina a vejce nerozbila.

Vše opepřete trochu více, aby chuť směsi byla pikantní a přidejte rozpuštěnou želatinu.

3. Připravenou směs vlijte do formy. Nechte zatuhnout a poté rozkrájejte na jednotlivé porce.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
23.3.2023
Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí, prostě použít, jak se říká, co dům dal. Ale v tom jsou naše hospodyňky víc než dobré. Takže my přidáváme jen pár receptů pro inspiraci. Zapečená bulka s vejcem (4 porce) 4 bulky, 4 vejce, olivový olej, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka 1) Bulky ve dvou třetinách nařízněte a část vydlabejte. Potřete olivovým olejem a rozklepněte do nich vejce. 2) Osolte
19.3.2023
Na první pohled mohou být některé výrobky z keramiky a porcelánu téměř k nerozeznání. Přesto jsou jiné. Jedná se o dva různé materiály, které se zpracovávají dvěma odlišnými způsoby. Jak to tedy s keramikou a porcelánem opravdu je? Jedno mají společné – jedná se o poctivou, ve většině případů ruční práci. Možná i proto jsou výtvory z obou materiálů tak oblíbené. Keramika Je plná slunce, větru
17.3.2023
Dřív se bez ní neobešel žádný sváteční oběd. A byla to milá tradice. Takže až budete přemítat, co upéci v neděli, volba je jasná. Citronová 120 g cukru, ½ citronu, 1 lžíce citronové kůry (bio), 150 g bílého jogurtu, 90 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání 1) Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyš
14.3.2023
Máte chuť na něco sladkého? Připravte si panna cottu (čtěte pana kotu). Ingredience 2 kelímky smetany ke šlehání 1 kelímek smetany na vaření 1 vanilkový cukr nebo 1 vanilkový lusk 70 g moučkového cukru 5 plátků želatiny 2 hrsti mraženého ovoce 3 lžíce krupicového cukru Postup Do misky nalijte půl litru vlažné vody a nechte v ní rozpustit želatinu. Všechny smetany si nalijte do k
9.3.2023
Už naše babičky věděly, že je zelí ideální zimní zeleninou. Dodává tělu vitamin C i vápník a je v kuchyni všestranně využitelné. A navíc se dá připravit na spoustu způsobů. Zvláště kysané zelí byste měli mít na talíři právě teď v zimním období poměrně často. Díky mléčnému kvašení jsou v něm zachovány vitaminy a minerální látky. Je opravdu výborným zdrojem vitamínu C. Má spoustu skvělých vlastnost
Nenechte si ujít další zajímavé články
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
21stoleti.cz
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
Většina dosud známých planet svůj život tráví v rodinném kruhu s mateřskou hvězdou a mnohdy i s planetárními sourozenci. Ale jak to tak někdy bývá u lidí, tak i mezi planetami může dojít ke konfliktu,
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo čerpající z bohatých lokálních tradic, kultury, umění a architektury, poskytl své prostory a záštitu kosmetické značce Klara Rott, která zde vytvořila un
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
nasehvezdy.cz
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
Těžko věřit, že je Lucie Benešová (48) babičkou. Vzhledem směle konkuruje i o generaci mladším herečkám – není divu, že ještě dnes jí scenáristé předepisují košilaté scény, jak je sama nazývá. Z je
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a bohužel také pořádně komplikovanou a krvavou minulostí. Tu připomíná i množství historických staveb, mezi které patří i slavný chrám stojící v zeleni ma
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
epochaplus.cz
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
Francouzské královně Marii Antoinettě (1755–1793) dělá její manžel Ludvík XVI. (1754–1793) všechno, co jí na očích uvidí. Projevuje se to na výdajích dvora. Ministru financí Turgotovi dochází trpělivo
Záhada rodinné chaty
skutecnepribehy.cz
Záhada rodinné chaty
V mládí jsem zažila na naší chatě opravdu hrozivé věci, které jsem si nedovedla vysvětlit. Odpovědi na moje otázky přinesl až čas. Jako dívka z Prahy jsem si uměla vychutnat víkendy na naší chatě. Oproti panelákovému bytu to byla vždycky vítaná změna. Přírodu a čerstvý vzduch jsem milovala odmalička. Měli jsme chatu kousek od jednoho rybníka,
Excentrická svatyně klasického designu
rezidenceonline.cz
Excentrická svatyně klasického designu
Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs paradoxů, tvořená moderními formami v kombinaci s nadčasovým nábytkem – to vše stojí za výsledným jemným leskem luxusního interiéru, jehož vyznění
Špagety se zeleninou
tisicereceptu.cz
Špagety se zeleninou
Jídlo, se kterým si poradíte, i když vás na vaření zrovna moc neužije. Ingredience 500 g špaget 500 g mletého masa 250 g rajčatového pyré 1 větší cibule 3 velká rajčata 1 červená paprika 2
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz
Zeleninový kuskus s krevetami
Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky kuskusu 1 l zeleninového vývaru 2 velké cukety 2 pórky 2 lžíce olivového oleje hrubozrnná mořská sůl pepř čerstvá bazalka Postup Suchý kuskus n
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
nasehvezdy.cz
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
Po třinácti letech se rozešel s partnerkou Simonou Brdičkovou (46). Mají spolu dceru Claudii (14). Když to ale Martin Zounar (55) nejméně čekal, vstoupila mu do cesty pohledná psycholožka Kateřina K
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
enigmaplus.cz
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
Už pozorná dítka ve školách se mohou dozvědět, že první knihu na území sousedního Slovenska napsal římský císař Marcus Aurelius. Dokážeme však určit přesné místo, kde slavná sbírka úvah „Hovory k sobě
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
epochanacestach.cz
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
Ačkoli patří k těm menšímv České republice, nabízí aktivity a působivé expozice, kterým nelze říci „ne“. Pouze v Pardubickém kraji můžete nasát omamnou vůni perníku, stát se součástí dostihového vesel