Fondue: I na kotlíku záleží

Musí být odolný, vydržet žár ohně a být i dostatečně hluboký, aby se v něm sousta dobře namočila, uvařila i opekla. Kromě toho musí odpovídat počtu míst kolem stolu i vybraným surovinám.

Základem zdařilého fondue je kvalitní nádobí – prodává se i v celých sadách. Vlastní kotlíky mohou být z kameniny, keramiky, nerezu či litiny. Jde o materiály, které dokážou v nádobě udržet teplo. Součástí výbavy je i hořák a dlouhé vidličky, na které se nabodává třeba chléb a noří se do sýra, ovoce do čokolády či maso, které se smaží v oleji.

Klasický kotlík

Tradiční nádoba na sýrové i čokoládové fondue je z kameniny a říká se jí caquelon nebo také câclon. Někdy se používá glazovaná keramika, mísa může být taky litinová, ale pokaždé je těžká kvůli rozvádění tepla. Zejména keramické fondue bývají těžší a dobře udržují požadovanou teplotu. Litinové fondue a nerez pak bývají lehčí a odolnější vůči nárazům.

Mísa se nahřeje na plotně a pak se postaví na malý lihový nebo svíčkový vařič přímo na stůl.

Fondue ve vývaru a fritované

Pokud namáčíte kousky masa a zeleniny v rozpáleném oleji nebo ve vývaru, vyberte nádobu, která je hluboká a pevně sedí na podstavci. Vhodná je smaltovaná nebo nerezová nádoba. Vnitřek nádoby by měl mít snadno čistitelný povrch. Vývar i olej lze dále použít při přípravě pokrmů jako polévka, nebo jako základ „šťávy“.

Fondue vidličky

Další nezbytností pro přípravu fondue jsou vidličky a vhodná napichovátka. Jsou dlouhé se dvěma zoubkovanými špičkami. Musí mít rukojeti odolné teplu, dřevěné nebo plastové. Většinou mívají barevným puntíkem označené konce, aby si každý jedlík poznal svou vidličku. Pokud nemáte vidličky, mohou vám posloužit i dřevěné špejle.

Vidličky však při servírování líp vypadají.

Vařič

Existují čtyři základní varianty vařiče (hořáku): elektrický, lihový (gelový), plynový a na čajové svíčky. Hlavní rozdíly jsou ve výkonu jednotlivých typů vařičů a v bezpečnosti s jejich manipulací. Elektrické fondue má samozřejmě vyšší výkon než fondue na svíčku. Ty se hodí nejvíce pro čokoládové fondue, kde není nutná vysoká teplota zahřívání.

Pro sýrové a fritované fondue se více hodí lihový nebo gelový vařič.

Tipy Paní domu pro vaření a stolování

  • Ohřívejte fondue na nejnižší možnou teplotu, abyste zabránili přepálení oleje nebo spálení sýra.

  • Při přípravě sýrového fondue nezapomeňte na trošku škrobu, udržuje sýr rozpuštěný. Bez škrobu se sýr usazuje na dně.

  • Malé množství citronové šťávy zvýší kyselost vína a díky tomu se bude sýr lépe rozpouštět.

  • Když přidáváte sýr do vařícího vína, raději než dokola jej míchejte ze strany na stranu, lépe se tak rozpustí.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock a archiv firem

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Špagety vařené se zeleninou
tisicereceptu.cz

Špagety vařené se zeleninou

Suroviny 350 g špaget 1 střední cibule a...
Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Vědci z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze pomáhají v Zambii nejen proti covidu-19
21stoleti.cz

Vědci z Fakulty tropického...

Tým vědců z ČZU v Praze se vrátil z expedice do...
Ztráta blízkých ji nikdy nepřebolí
nasehvezdy.cz

Ztráta blízkých ji nikdy...

Zemřeli jí oba bratři...
Porostou solární panely?
epochaplus.cz

Porostou solární panely?

Jak získávat obnovitelnou energii snadno a...
Prokletá webová stránka, která prý rozsévá smrt na přání
enigmaplus.cz

Prokletá webová stránka, která...

Bylo nebylo, v 18. století se jednomu...
Hledá si nového přítele, nebo už ho má? S kým bydlí?
nasehvezdy.cz

Hledá si nového přítele, nebo...

Z Anny Slováčkové (25) je...
Nejkrásnější krajina je přece mořská hladina…
rezidenceonline.cz

Nejkrásnější krajina je přece...

Moře má tisíce podob, nálad i barev. Umí být...
Tři zámky na Pardubicku: Procházky nevšední historií
epochanacestach.cz

Tři zámky na Pardubicku:...

Až budete někdy na...
Loutka doháněla lidi k šílenství
skutecnepribehy.cz

Loutka doháněla lidi k...

Zdánlivě nevysvětlitelný...
Vyostřené udílení cen: Naštve se DiCaprio i filmoví producenti
epochaplus.cz

Vyostřené udílení cen:...

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o...
Fashion zahrádka Na Příkopech
iluxus.cz

Fashion zahrádka Na Příkopech

Nově otevřená restaurace Pelikán na...
0 shares