Domů     Dobroty s vůní ohně
Dobroty s vůní ohně
27.7.2020

Milovníci grilování upřednostňují ke svým kulinárním „experimentům“ nejčastěji relativně levné vepřové maso a drůbež. Jenže na grilu se dá připravit snad úplně všechno, a byla by škoda to aspoň jednou nevyzkoušet… A nemusíte grilovat jen na jaře nebo v létě.

Grilovaný hermelín

Suroviny: 4 sýry typu hermelín•0,1 l oleje na marinádu•2 stroužky česneku•2 lžíce provensálského nebo grilovacího koření•alobal•brusinkový džem nebo švestkové chutney

1. V misce rozmícháme oleje s provensálským nebo grilovacím kořením (lze přidat i jiné podle chuti). Ve směsi obalíme hermelín a potřeme jej na horní ploše lisovaným česnekem. Sýr zabalíme do alobalu tak, aby záhyby byly na bocích sýrů.

2. „Balíčky“ dáme na rozpálený gril a grilujeme 5–10 minut z každé strany. Poté sýry vybalíme z alobalu a opatrně je z něj přeložíme na talíř. Hermelín se uvnitř krásně rozteče, na povrchu jej pohromadě drží jeho kůrka. Při manipulaci je důležité nepoškodit její celistvost, jinak sýr vyteče.

3. Podáváme s ovocným chutney.

4 porce příprava 25 minut náročnost * energie v 1 porci 1411 kJ

Delikátní krevety

Suroviny: 25 ks předvařených krevet s ocáskem•3 stroužky česneku•hrst petrželové plocholisté natě•2 lžíce olivového oleje•sůl•pepř•šťáva z jednoho citronu•špejle

1. Krevety omyjeme, osušíme a napícháme po pěti kusech na předem namočené bambusové špejle.

2. Do misky dáme na jemno nasekaný česnek, přidáme olivový olej, citronovou šťávu a nesekanou petrželovou nať. Vše smícháme a podle chuti osolíme a opepříme.

3. Krevety vydatně potřeme olejovou směsí a necháme odležet přibližně hodinu v chladu.

4. Vkládáme na dobře rozpálený gril a grilujeme lehce dozlatova a ihned podáváme.

Tip Paní domu: Nejlepší jsou bez přílohy jako mlsání při grilování.

5 porcí příprava 80 minut náročnost * energie v 1 porci 738 kJ

Lilek na roštu

Suroviny: 1 lilek•2 stroužky česneku•olej•sůl•lístky bazalky

1. Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme asi 20 minut vypotit (není nutné, jen v případě, že je lilek hořký).

2. Připravíme si marinádu z oleje, prolisovaného česneku a jemně nasekané bazalky. Do ní namočíme plátky lilku, necháme chvilku odpočinout a pak po obou stranách grilujeme, dokud zelenina nezhnědne.

Tip Paní domu: Kolečka přikusujeme ke grilovanému masu.

4 porce příprava 45 minut náročnost * energie v 1 porci 275 kJ

Grilovaná polenta

Suroviny na 5 porcí: 400 g kukuřičné krupice•1,5 l studené vody•sůl•olej na potření•2 stroužky česneku

1. V kastrolu nasucho osmahneme kukuřičnou krupici. Když začne sladce vonět, za stálého míchání ji zalijeme vodou. Osolíme a mícháme až k varu, pak kastrol přikryjeme a vaříme za občasného míchání na mírném ohni asi 40 minut. Jakmile se nelepí na stěny hrnce, je hotovo.

2. Hotovou kaši vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem, zarovnáme ji na centimetrovou výšku a povrch uhladíme. Necháme asi hodinu až dvě vychladnout.

Potom polentu nakrájíme na kostky, nebo z ní vykrájíme formičkou kolečka či jiné tvary a grilujeme na grilovací mřížce.

3. Olej smícháme s drceným česnekem a směsí kousky hotové polenty potíráme.

5 porcí příprava 180 minut náročnost ** energie v 1 porci 758 kJ

Ananas trochu jinak

Suroviny: ananas•med

1. Ananas nakrájíme na plátky a potřeme rozpuštěným medem. Necháme, za občasného otočení a promíchání, asi hodinu odležet. Ananas pustí hodně šťávy.

2. Poté po obou stranách opečeme na grilu. Podáváme k ostatním grilovaným dobrotám.

5 porcí příprava 90 minut náročnost * energie v 1 porci 396 kJ

Kořeněné játrové špízy

Suroviny: 1 kg vepřových nebo drůbežích jater•200 g špeku• 3 cibule•3 měkčí pikantní klobásky•drcený kmín•česnek (i sušený)•mletý pepř•nové koření mleté•majoránka•olej•sůl

1. Játra očistíme. Vepřová pokrájíme na slabé plátky, drůbeží necháme vcelku. Posypeme je kořením, zakápneme olejem a dáme do misky odležet do chladna přes noc. Kořením nešetříme, jen nového koření dáváme méně.

2. Kořeněné maso napícháme střídavě s kousky špeku, kolečky cibule a klobás na delší jehly. Před grilováním lehce osolíme, nemusíme se bát, že játra ztvrdnou.

3. Grilujeme ze všech stran asi 15 minut, sundáme špízy z mřížky a ještě je trochu osolíme. Podáváme, nejlépe s čerstvým pečivem a sklenicí vychlazeného piva.

Tip Paní domu: Játra skvěle chutnají i s různými majonézovými dipy.

6 porcí příprava 120 minut náročnost ** energie v 1 porci 1325 kJ

Rožněný biftek

Suroviny:

4 steaky z hovězí svíčkové po 150–200 g•4 lžíce olivového oleje•2 červené chilli papričky•1 mango (není nutné)•1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy •1 lžička třtinového cukru nebo medu (nemusí být)•1 lžička mletého koriandru• ½ lžičky mletého zázvoru•sůl•mletý bílý pepř

1. Bifteky roztlačíme dlaní, zformujeme zpět do původního tvaru a opepříme. Chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme na jemno.

2. Mango oloupeme, dužinu okrájíme, nakrájíme na drobné kousky a dáme i se zachycenou šťávou do misky. Přidáme většinu oleje, pokrájené chilli papričky, citrusovou šťávu, cukr, koriandr, zázvor a sůl a promícháme. V marinádě obalíme maso, zakryjeme a necháme v chladu asi 1–2 hodiny odležet.

3. Rozpálenou mřížku grilu potřeme olejem. Maso vyjmeme z marinády, lehce osušíme a grilujeme po obou stranách asi 5–15 minut – podle výšky steaků a požadovaného stupně propečení. Během grilování potíráme marinádou a obracíme, ale nepícháme do masa.

Potom porce přendáme na teplé talíře a necháme chvíli odležet, aby se chutě a šťávy rozležely.

Tip Paní domu: Grilovat můžeme i steaky z nízkého roštěnce, maso však necháme déle naložené a solíme ho až po upečení.

4 porce příprava 135 minut náročnost ** energie v 1 porci 639 kJ

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
reklama
Šikovné tipy
Čas svíček a lucerniček
Sázka na červenou se jednoznačně vyplatí. Přes den vynikne v podzimní šedi zářivý odstín aranžmá, večer světýlko v lucerně. Co použít? Středem této dekorace je libavka s drobnými plody a červeně kvetoucí brambořík. Jejich barvu výrazně potvrzuje lucerna a jutová mašle, zajímavým detailem jsou plody okrasné jabloně velikosti třešně. Vyndejte květináčky Sytě barevné dekorativní nádobky […]
Adventní věnec trochu jinak
Také každý rok přemýšlíte, jaký udělat věnec, aby se všem líbil? A co pro tentokrát udělat bábovkový? Budete potřebovat Formu na bábovku (nejlépe starší litinovou) * jakýkoliv papír * mech * kovové bodce * čtyři svíčky * celé lískové oříšky * badyán * širší stuhu s kostičkovým motivem * další libovolné užší stužky * krajky […]
Adventní kalendář s vánoční hvězdou
Adventní kalendář nemusí být jen radost pro děti, ale klidně i luxusní dekorace do obýváku. Přitom nemusí být drahá. Potřebovat budete slaměný korpus na věnec a koš stejného průměru z úpletového materiálu, slámy, mořské trávy, vodního hyacintu nebo bambusu. Koš poslouží jako obal na květináč vánoční hvězdy, které už jsou k dostání. Korpus ozdobte stuhou. […]
Očistná kúra pro koberce
Že musíte koberec pravidelně luxovat, aby se v něm nedržel prach a roztoči, je samozřejmé. Kromě toho je ale potřeba ho občas důkladně vyčistit do hloubky. Existuje několik způsobů čištění, ten nejvhodnější vždy vyberte podle materiálu koberce, délky vlasu a také podle jeho barevného provedení. Na výběr máte suché (čisticí prášek a suchá pěna) nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rybí krémová polévka
tisicereceptu.cz
Rybí krémová polévka
Bez rybí polévky by to snad ani nebyly Vánoce. Co si ji ale letos připravit trochu jinak? Potřebujete 2 rybí hlavy 150 g rybího mlíčí 1 cibuli 2 mrkve 1 lžíci másla 1 bobkový list 600 ml s
Bratr drze okrádal naše rodiče
skutecnepribehy.cz
Bratr drze okrádal naše rodiče
Rodinný miláček a oblíbenec měl jedno tajemství. Peníze prohrával v kartách. Aby neumřel hlady, musel krást. A bylo to lehké, nemusel se bát! Zjistila jsem to náhodou. Potřebovala jsem nějaký opravdu pěkný servírovací tác na dort. Slavila jsem šedesátiny a chtěla jsem se v zaměstnání trochu předvést. Pamatovala jsem si, že maminka jeden měla. S růžemi a zlacením.
Napoleonovo fiasko: Při návratu z Ruska se císař plížil zadním vchodem
historyplus.cz
Napoleonovo fiasko: Při návratu z Ruska se císař plížil zadním vchodem
Při diplomatických jednáních halasně hovoří o míru, a tím jenom zakrývají svoje skutečné úmysly. Napoleon Bonaparte i ruský car Alexandr I. chtějí válku. Pouze hrají o čas. Jablkem sváru se stává ovládnutí Evropy.   Země galského kohouta i ruský medvěd si chtějí ukousnout co největší díl starého kontinentu. Odvahu začít sebere jako první ruský car
Stres snižuje naši schopnost radovat se, studie na myších odhalila důvod
21stoleti.cz
Stres snižuje naši schopnost radovat se, studie na myších odhalila důvod
Anhedonie je snížená schopnost až neschopnost prožívat příjemné pocity. Zpravidla je spojována s depresí, vyskytnout se však může i u lidí trpících schizofrenií či Parkinsonovou chorobou. Občas ji ale
Numerologie lásky nelže!
nejsemsama.cz
Numerologie lásky nelže!
Příroda je náš největší učitel a její elementy – oheň, voda, země a vzduch – jsou neoddělitelnými prvky magie. Každý z nich má mocnou energii, kterou můžete využít k obohacení svého vlastního života. Jestli žijete s tím nejlepším partnerem, to asi víte nejlépe sama. Věříte-li však „na cosi“ mezi nebem a zemí, tušíte, že náš život
Mercedes-Maybach SL Monogram Series: Luxus bez hranic
iluxus.cz
Mercedes-Maybach SL Monogram Series: Luxus bez hranic
Mercedes-Maybach posouvá hranice elegance a výkonu. Vytvořil SL 680 Monogram Series, který kombinuje nezaměnitelný styl, pokročilé technologie a sílu osmiválce tak, že vás dostane – ať už na silnici,
Luxusní bydlení pod Stolovou horou
rezidenceonline.cz
Luxusní bydlení pod Stolovou horou
Studio Saota Architects v případě rezidence v Kapském Městě ustoupilo od svého tradičního stylu hraničícího s purismem. Čisté linie třípatrové vily rozehrálo pestrou kombinací materiálů: dřeva, cihel, kamene, betonu a skla. Kapské Město, hlavní město Jihoafrické republiky, patří k nejkrásnějším městům na světě. V pozadí s impozantní Stolovou horou a naproti se symbolem mořeplavců, mysem Dobré naděje, láká turisty z celého
Vánoce jako dokonalý nástroj nacistické propagandy
epochaplus.cz
Vánoce jako dokonalý nástroj nacistické propagandy
V prosinci 1941 uspořádá Adolf Hitler vánoční večírek pro své nacistické kumpány. Jde o velkolepou událost, při které se nejvyšší představitelé nacistické strany a generálové shromáždí před velikým vánočním stromem. Hodují a vyměňují si dárky.   Zmiňovaného posezení se účastní stovky esesáků. Adolf Hitler (1889-1945) Vánoce, které jsou oslavou narození Žida, přetvoří v mocný nástroj německé
Ze strachu si nechala Jandová odstranit prsa
nasehvezdy.cz
Ze strachu si nechala Jandová odstranit prsa
Zpěvačka Marta Jandová (50) si nechala před časem z preventivních důvodů odstranit prsa a vaječníky. „Část naší rodiny mě poslala k doktorovi, abych jela na genetické testy. Tam se zjistilo, že mám
Znáte čarodějnou lahev?
enigmaplus.cz
Znáte čarodějnou lahev?
Čarodějná láhev, někdy také známá jako Sklenice bolesti, je tradiční preventivní obrana domácí nebo lidové magie. Talisman či amulet patří k nejčastějším způsobům ochrany proti uřknutí, uhranutí, z
Perly Saska
epochanacestach.cz
Perly Saska
Pro mnoho obyvatel je už běžné, že si do sousedního Německa zajedou na nákupy. Další turisté z Čech svou návštěvu Saska omezí jen na vánoční trhy v Drážďanech. Je to ale velká škoda. Samotné Drážďany i jejich okolí nabízejí tolik atraktivních míst, že se určitě vyplatí udělat si v Sasku delší dovolenou. Drážďany mají několik jasných turistických cílů
Prokletá vesnice Trasmoz: Řádily v ní čarodějnice?
epochalnisvet.cz
Prokletá vesnice Trasmoz: Řádily v ní čarodějnice?
Plameny rychle stravují připravenou hranici. Ve strašlivých bolestech na ní umírá domnělá čarodějnice. Jde o obyvatelku odbojné španělské vesnice Trasmoz. Podle církevních hodnostářů v ní řádí nekromanti, probíhají satanské obřady i čarodějnické sabaty. Je tomu tak? A je pravda, že obec byla prokleta se souhlasem samotného papeže? Na vrcholku kopce se tyčí zřícenina hradu a pod