Domů     Dobroty s vůní ohně
Dobroty s vůní ohně
27.7.2020

Milovníci grilování upřednostňují ke svým kulinárním „experimentům“ nejčastěji relativně levné vepřové maso a drůbež. Jenže na grilu se dá připravit snad úplně všechno, a byla by škoda to aspoň jednou nevyzkoušet… A nemusíte grilovat jen na jaře nebo v létě.

Grilovaný hermelín

Suroviny: 4 sýry typu hermelín•0,1 l oleje na marinádu•2 stroužky česneku•2 lžíce provensálského nebo grilovacího koření•alobal•brusinkový džem nebo švestkové chutney

1. V misce rozmícháme oleje s provensálským nebo grilovacím kořením (lze přidat i jiné podle chuti). Ve směsi obalíme hermelín a potřeme jej na horní ploše lisovaným česnekem. Sýr zabalíme do alobalu tak, aby záhyby byly na bocích sýrů.

2. „Balíčky“ dáme na rozpálený gril a grilujeme 5–10 minut z každé strany. Poté sýry vybalíme z alobalu a opatrně je z něj přeložíme na talíř. Hermelín se uvnitř krásně rozteče, na povrchu jej pohromadě drží jeho kůrka. Při manipulaci je důležité nepoškodit její celistvost, jinak sýr vyteče.

3. Podáváme s ovocným chutney.

4 porce příprava 25 minut náročnost * energie v 1 porci 1411 kJ

Delikátní krevety

Suroviny: 25 ks předvařených krevet s ocáskem•3 stroužky česneku•hrst petrželové plocholisté natě•2 lžíce olivového oleje•sůl•pepř•šťáva z jednoho citronu•špejle

1. Krevety omyjeme, osušíme a napícháme po pěti kusech na předem namočené bambusové špejle.

2. Do misky dáme na jemno nasekaný česnek, přidáme olivový olej, citronovou šťávu a nesekanou petrželovou nať. Vše smícháme a podle chuti osolíme a opepříme.

3. Krevety vydatně potřeme olejovou směsí a necháme odležet přibližně hodinu v chladu.

4. Vkládáme na dobře rozpálený gril a grilujeme lehce dozlatova a ihned podáváme.

Tip Paní domu: Nejlepší jsou bez přílohy jako mlsání při grilování.

5 porcí příprava 80 minut náročnost * energie v 1 porci 738 kJ

Lilek na roštu

Suroviny: 1 lilek•2 stroužky česneku•olej•sůl•lístky bazalky

1. Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme asi 20 minut vypotit (není nutné, jen v případě, že je lilek hořký).

2. Připravíme si marinádu z oleje, prolisovaného česneku a jemně nasekané bazalky. Do ní namočíme plátky lilku, necháme chvilku odpočinout a pak po obou stranách grilujeme, dokud zelenina nezhnědne.

Tip Paní domu: Kolečka přikusujeme ke grilovanému masu.

4 porce příprava 45 minut náročnost * energie v 1 porci 275 kJ

Grilovaná polenta

Suroviny na 5 porcí: 400 g kukuřičné krupice•1,5 l studené vody•sůl•olej na potření•2 stroužky česneku

1. V kastrolu nasucho osmahneme kukuřičnou krupici. Když začne sladce vonět, za stálého míchání ji zalijeme vodou. Osolíme a mícháme až k varu, pak kastrol přikryjeme a vaříme za občasného míchání na mírném ohni asi 40 minut. Jakmile se nelepí na stěny hrnce, je hotovo.

2. Hotovou kaši vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem, zarovnáme ji na centimetrovou výšku a povrch uhladíme. Necháme asi hodinu až dvě vychladnout.

Potom polentu nakrájíme na kostky, nebo z ní vykrájíme formičkou kolečka či jiné tvary a grilujeme na grilovací mřížce.

3. Olej smícháme s drceným česnekem a směsí kousky hotové polenty potíráme.

5 porcí příprava 180 minut náročnost ** energie v 1 porci 758 kJ

Ananas trochu jinak

Suroviny: ananas•med

1. Ananas nakrájíme na plátky a potřeme rozpuštěným medem. Necháme, za občasného otočení a promíchání, asi hodinu odležet. Ananas pustí hodně šťávy.

2. Poté po obou stranách opečeme na grilu. Podáváme k ostatním grilovaným dobrotám.

5 porcí příprava 90 minut náročnost * energie v 1 porci 396 kJ

Kořeněné játrové špízy

Suroviny: 1 kg vepřových nebo drůbežích jater•200 g špeku• 3 cibule•3 měkčí pikantní klobásky•drcený kmín•česnek (i sušený)•mletý pepř•nové koření mleté•majoránka•olej•sůl

1. Játra očistíme. Vepřová pokrájíme na slabé plátky, drůbeží necháme vcelku. Posypeme je kořením, zakápneme olejem a dáme do misky odležet do chladna přes noc. Kořením nešetříme, jen nového koření dáváme méně.

2. Kořeněné maso napícháme střídavě s kousky špeku, kolečky cibule a klobás na delší jehly. Před grilováním lehce osolíme, nemusíme se bát, že játra ztvrdnou.

3. Grilujeme ze všech stran asi 15 minut, sundáme špízy z mřížky a ještě je trochu osolíme. Podáváme, nejlépe s čerstvým pečivem a sklenicí vychlazeného piva.

Tip Paní domu: Játra skvěle chutnají i s různými majonézovými dipy.

6 porcí příprava 120 minut náročnost ** energie v 1 porci 1325 kJ

Rožněný biftek

Suroviny:

4 steaky z hovězí svíčkové po 150–200 g•4 lžíce olivového oleje•2 červené chilli papričky•1 mango (není nutné)•1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy •1 lžička třtinového cukru nebo medu (nemusí být)•1 lžička mletého koriandru• ½ lžičky mletého zázvoru•sůl•mletý bílý pepř

1. Bifteky roztlačíme dlaní, zformujeme zpět do původního tvaru a opepříme. Chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme na jemno.

2. Mango oloupeme, dužinu okrájíme, nakrájíme na drobné kousky a dáme i se zachycenou šťávou do misky. Přidáme většinu oleje, pokrájené chilli papričky, citrusovou šťávu, cukr, koriandr, zázvor a sůl a promícháme. V marinádě obalíme maso, zakryjeme a necháme v chladu asi 1–2 hodiny odležet.

3. Rozpálenou mřížku grilu potřeme olejem. Maso vyjmeme z marinády, lehce osušíme a grilujeme po obou stranách asi 5–15 minut – podle výšky steaků a požadovaného stupně propečení. Během grilování potíráme marinádou a obracíme, ale nepícháme do masa.

Potom porce přendáme na teplé talíře a necháme chvíli odležet, aby se chutě a šťávy rozležely.

Tip Paní domu: Grilovat můžeme i steaky z nízkého roštěnce, maso však necháme déle naložené a solíme ho až po upečení.

4 porce příprava 135 minut náročnost ** energie v 1 porci 639 kJ

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grenadina z granátových jablek
nejsemsama.cz
Grenadina z granátových jablek
Grenadina je tradiční sirup vyráběný z granátových jablek, nikoli z třešní, jak se mnozí domnívají. Má sladkokyselou chuť a krásnou červenou barvu. Ingredience na 4 sklenice: ● 1 l čerstvé šťávy z granátových jablek ● 100 g cukru ● šťáva z citronu Postup: Do malého hrnce nalijte šťávu a přidejte cukr. Pomalu zahřívejte a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí, ale nevařte. Přidejte citronovou šťávu, která zvýrazní chuť a prodlouží
Smrtelná tragédie v Le Mans: Zaúřadoval nezvratný osud?
enigmaplus.cz
Smrtelná tragédie v Le Mans: Zaúřadoval nezvratný osud?
Ochozy kolem závodního okruhu ve francouzském Le Mans, kde se jezdí známý 24 hodinový závod, jsou plné lidí. V kalendáři je psaný 11. červen roku 1955 a závod byl zhruba před dvěma hodinami odstartová
Nové hodinky Omega Seamaster Diver 300M: Oranžový symbol hloubek
iluxus.cz
Nové hodinky Omega Seamaster Diver 300M: Oranžový symbol hloubek
Za posledních dvacet let se oranžová barva stala synonymem pro potápěčské hodinky značky Omega – nejen díky své vysoké viditelnosti pod vodou, ale i jako výrazný estetický prvek. Tato výrazná barva se
Vana – královna relaxačního prostoru
rezidenceonline.cz
Vana – královna relaxačního prostoru
Na následujících stránkách vám chceme představit tradiční koupelnu v netradičním pojetí. Zařizovací předměty se netísní v malé místnosti bez oken, ale jsou součástí relaxačního prostoru. Opravdovou královnou koupelny se stává vana, volně stojící uprostřed prostoru. Nejenom že je pohodlně přístupná ze všech stran, zároveň dokonale vyniknou její ladné linie. Hitem posledních let se staly tradiční tvary, různé
Neznámá ze Seiny: Morbidní múza a ideál krásy
epochaplus.cz
Neznámá ze Seiny: Morbidní múza a ideál krásy
Má jednu z nejznámějších tváří přelomu 19. a 20. století. Básníci ji opěvují, spisovatelům je múzou, pro mnohé je ideálem krásy. A nikdo neví, kdo to vlastně je. Zavřené oči a lehký, téměř neznatelný náznak úsměvu. Tak zůstane navždy zapsána do historie. Tvář neznámé dívky, otištěná pravděpodobně do posmrtné masky, visí kolem roku 1900 jako
Tunisko a jeho exotická tvář
epochanacestach.cz
Tunisko a jeho exotická tvář
Tunis není jen pětihvězdičkový hotel a každodenní lenošení na pláži. Tato země nabízí mnohem víc. Většina Čechů jezdí hlavně na Djerbu, do Sousse, Hammametu nebo Nabeulu. Milovníci klidu a historických památek zamíří ale raději do Mahdie. Určitě se vyplatí nezůstávat celý týden jen u hotelu v opojení all inclusive, ale navštívit více různých míst. Mezi ně
Chybí Peštové a Haberovi doma jiskření a vášeň?
nasehvezdy.cz
Chybí Peštové a Haberovi doma jiskření a vášeň?
Zatímco Daniela Peštová (54) chce problémy řešit a mluvit o nich, její partner Pavol Habera (63) veřejně přiznal, že ho to nezajímá. Podřezal si pod sebou větev a dočká se rozchodu? Následující týd
Zachraňte koně! Příběh chovatelského klenotu pražské zoo pokračuje
21stoleti.cz
Zachraňte koně! Příběh chovatelského klenotu pražské zoo pokračuje
Psalo se 28. září 1931. Den, který navždy změnil osud jednoho druhu. V pražské Troji se slavnostně otevřela nová zoologická zahrada. Pro mnohé jen další zábavné místo pro rodinné výlety. Kdo by si teh
Záhada jediné vraždy na jižním pólu
epochalnisvet.cz
Záhada jediné vraždy na jižním pólu
Polární stanice Amundsen-Scott je umístěná 100 metrů od jižního pólu. Polárníci zde tráví čas už od roku 1956, kdy první budovy postaví osmnáctičlenná skupina amerického námořnictva.   Od té doby zde léto tráví přes 200 výzkumníků, v zimě je zde jen něco mezi 50 a 90 lidmi. Taky není o co stát, průměrná teplota je přes
Vlastnil Rudolf II. dýku s Caesarovou krví?
historyplus.cz
Vlastnil Rudolf II. dýku s Caesarovou krví?
Do „třináctých“ komnat Rudolfa II. nahlédne jen málokdo. Augšpurský obchodník Hans Kraft je jedním z vyvolených. „Teď se můžete chlubit tím, že jste viděl, co mnoho jiných ne,“ usměje se na něj císař, když ho provází mezi policemi své kunstkomory. Kraftovi se doslova tají dech. Pravda, obdobných sbírek existuje v Evropě celá řada, jen namátkou vévodská
Pečené kuřátko na citrónech a česneku
tisicereceptu.cz
Pečené kuřátko na citrónech a česneku
Možná jste dosud neobjevili kouzlo kuřecího masa ovoněného pečeným citronem. Teď máte ale příležitost. Ingredience 1 celé kuře 2 cibule 2 celé citrony 5 stroužků česneku hrst tymiánu nebo ro
Moudrá sova mi přináší štěstí
skutecnepribehy.cz
Moudrá sova mi přináší štěstí
Měla jsem krátce před maturitou a byla jsem nervózní. Sova v mém snu mi poradila, na jakou otázku se mám připravit. Ten sen se mi zdál ve škole před maturitou. Seděla jsem na břehu řeky, kam jsem chodívala s dědečkem na ryby. Seděla jsem tam sama, děda byl už po smrti, a mně se v tom snu po