Navenek jsou křupavé, uvnitř měkké a jemné, prostě neodolatelné. Takové jsou churros con canela tradiční sladkost z Pyrenejského poloostrova. Zkuste si je udělat, určitě si pochutnáte a možná si budete připadat jako na španělské dovolené.
Suroviny na cca 25 ks (po 10 cm): 140 g hladké mouky, 250 ml vody, 10 g skořicového cukru (1 lžíce), 1 lžička olivového oleje, ¼ lžičky soli, 1 litr oleje na smažení, skořicový nebo krupicový cukr na obalení

250 ml vody spolu s 1 lžičkou olivového oleje a ¼ lžičky soli přivedeme v malém kastrolku k varu a odstavíme z plotny.

Přidáme 140 g hladké mouky smíchané s 10 g skořicového cukru a vařečkou uhněteme tužší těsto. Snažíme se, aby bylo bez moučných hrudek, ale pokud jich v těstě pár zbude nevadí.
Znovu dáme na plotnu a cca 2 minuty za stálého míchání provařujeme. Poté necháme lehce zchladnout.
Hmotu dáme do sáčku se zdobičkou s co nejširším otvorem (minimálně 0,5 cm) a vytlačujeme cca 10 cm „hady“. (Kdo má robota s nástavcem na křehké cukroví, může jej použít, protože těsto je celkem tuhé a obtížněji se ze sáčku vymačkává). Můžeme si jich udělat vždy 5 na talíř a smažit je najednou.

Churros smažíme cca 3 minuty v rozpáleném oleji (1 x je otočíme) a necháme je okapat na ubrousku.

Ještě teplé je obalujeme ve skořicovém nebo krupicovém cukru a hned je dáme na stůl. (Dají se neobalené namáčet i v nutelle nebo jahodové marmeládě.)
Recept byl převzat z Koření od Antonína, koreni.cz