Domů     Čekanka je skvělá zimní zelenina
Čekanka je skvělá zimní zelenina
31.3.2023

Mnozí ji znají a nedají na ni dopustit, jiní ji sice v obchodě viděli, ale ještě ji nekoupili.

Vztah k této zelenině by se dal možná charakterizovat jako rozporuplný. Jedni ji milují, druzí tvrdí, že je hořká, a pak je spoustu těch, kteří by ji třeba i koupili, ale prostě nevědí, co s ní, jak ji upravit. To poslední se dá napravit.

Něco o rostlině

Čekanka není jako salát, který se vyseje a sklízí se hlávky. Jde o dvouletou rostlinu, která v prvním roce vytváří listovou růžici a ve druhém se teprve z kořenů pěstují nám známé puky.

Tedy nejen puky, protože je více druhů, ale na našem trhu ji nejčastěji najdeme ve formě světle zelených a červených puků nebo červených hlávek.

Čekanka je Belgičanka

Proč?

Dvouletá rostlina samozřejmě existovala i v jiných státech, ale teprve ve 30. letech 18. století ji objevil jistý Belgičan, když na kořeny rostliny, které nechal sušit ve sklepě, aby z nich připravil cikorku (ano právě tato známá náhražka kávy se z kořenů dělala), zapomněl.

Jenže ve sklepě byla tma a vlhko, a tak z kořenů vyrašily puky. Listy měly šťavnaté, příjemně nahořklé. Trvalo ještě nějakou dobu, než se čekanka začala objevovat na trhu a ještě déle, než slavila úspěch v Paříži.

Od té doby ale vítězně táhne světem a objevuje se na těch nejvybranějších tabulích. Zejména ovšem v Belgii, Itálii a Francii.

Něco o pěstování puků

Jak se čekanka pěstuje, potřebujeme vědět už proto, abychom s ní uměli zacházet. Předpěstované kořeny se zahrnou zeminou a z nich tak ve tmě rostou 5 až 8 týdnů listy. Listy jsou bílé (nebo bíločervené) a co je důležité, v této době nejsou příliš hořké.

Z toho vyplývá, že když čekanku kupujete, měla by být co nejčerstvější a zabalená v černém papíru. Protože působení světla jí nedělá dobře a také čím je starší, tím více hořkne. Doma ji potom spotřebujte ze stejných důvodů co nejrychleji.

Hlávková je z Itálie

Čekanka, která vás okouzlí krásnou červenou hlávkou, se pěstuje především v Itálii. Trochu připomíná menší zelí. Hlávky jsou kulaté a zvrásněné a mají křehké a šťavnaté listy. Co se týče hořkosti je podobná té, která tvoří puky.

Asi nejznámější druh se nazývá radicchio, podle oblasti, odkud pochází, a najdete ho i na našem trhu.

Zelenina pro zdraví

Pokud si potrpíte na zdravý životní styl, je čekanka právě pro vás. Obsahuje spoustu minerálů, jako třeba fosfor vápník, hořčík a železo i mnohé vitamíny.

Nejčastěji je zmiňována kyselina listová a vitamíny skupiny B. Puky obsahují vlákninu, která je prospěšná pro zažívání. Její konzumace pomůže zejména vašim játrům, a pokud ji jíte pravidelně, sníží se i hladina cholesterolu, takže prospívá srdci a cévám.

Navíc je lehce stravitelná, proto ji mohou jíst i lidé se slabším žaludkem. Je vhodná jako doplněk k redukčním dietám, a mohou ji jíst i diabetici.

Zapečená

4 čekankové puky, 8 plátků šunky, 250 g výrazného sýra (gorgonzola, ementál, parmezán, kousek másla

1) Syrové čekankové puky omyjte a podélně rozpulte. Každou polovinu čekanky obalte šunkou a spíchněte párátkem.

2) Poté poklaďte kousky pokrájeného sýra a takto zabalenou čekanku vložte do máslem vymaštěného pekáčku či zapékací misky.

3) Dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte zhruba 15 minut. Podávejte s čerstvou bagetou a sklenkou bílého vína.

Rizoto s červenou čekankou

320 g rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli), 1 cibule, 1 hlávka červené čekanky, 200 ml červeného vína, 50 ml balzamikového krému, 1,5 litru zeleninového vývaru, parmezán, máslo, olivový olej, sůl, pepř

1) Na plotnu postavte střední hrnec a nechte v něm rozpustit asi 2 lžíce másla. Mezitím nakrájejte nadrobno cibuli, tu pak na másle na mírném ohni nechte v hrnci zesklovatět.

Poté přisypte rýži a chvilku ji v hrnci míchejte vařečkou, aby se spojila s máslem a cibulkou. Do hrnce vlijte sklenku, přibližně 200 ml, červeného vína. Až se odpaří alkohol z vína, přidejte špetku soli a pepře a začněte postupně přilévat vývar.

2) Asi po 10 minutách varu a přilévání vývaru, přidejte na jemné proužky pokrájenou čekanku. Duste dalších 10 minut a přidávejte vývar dle potřeby. Na konci doby varu bude krémové rizoto, vývar se téměř odpaří.

Hrnec odstavte z plotny a do rizota vmíchejte ještě kousek másla a trochu je zakápněte olivovým olejem. Nakonec přisypte hrst strouhaného parmezánu a vše dobře promíchejte.

4) Rizoto naservírujte na talíř, jemně jej posypte parmezánem, zakápněte balzamikovým krémem a podávejte.

Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
15.5.2024
Jde to a uvidíte, že budou i chutné. Někdy stačí opravdu jen pár surovin a můžete vykouzlit opravdovou dobrotu. Sýr pečený v těstě (2 porce) 2 kusy sýra camembert nebo hermelín, 1 balíček listového těsta, 100 g vlašských ořechů, tymián, rozmarýn, sůl, pepř mletý, 1 cibule, máslo, 12 čerstvých žampionů, smetana ke šlehání, vejce na potření 1) V pánvi rozpusťte kousek másla, na kterém nechte zes
13.5.2024
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do su
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
reklama
reklama
Šikovné tipy
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
epochaplus.cz
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce? Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
enigmaplus.cz
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vznik
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře