Nic vám to neříká? Pak máte štěstí. Ale i ti, kteří ji musí dodržovat, si s ní nakonec poradí. Stačí vědět, jak na to.
Dieta, kterou může lékař předepsat i vám, nemá za úkol zbavit vás přebytečných kil. Je určena pro nemocné s chronickým zánětem tlustého střeva (Crohnovou chorobou) i pro ty, kteří trpí chronickými průjmy z jiné příčiny.
Lékaři ji doporučují pacientům po ozařování malé pánve a při průjmech vyvolaných třeba antibiotiky nebo chemoterapií. Často ji musí dodržovat i nemocní po opakovaných operacích dutiny břišní, u kterých by následné srůsty mohly vést k neprůchodnosti střev.
Ale i celkem zdravý člověk se může s touto dietou potkat. Měli bychom ji držet například před kolonoskopickým vyšetřením.
Jaká jsou pravidla?
Dieta je složena z takových potravin, z nichž do stolice přichází co nejméně nestravitelných zbytků, které dráždí.
Zvláštní pozornost je potřeba věnovat snížení nestravitelných látek, hlavně rostlinné vlákniny, která dráždí mechanicky střevo k rychlejší peristaltice – proto je v dietě užší výběr ovoce a zeleniny.
Z toho ovšem většinou vyplývá potřeba dodávat vitamin C. Omezujeme dráždivé koření a přepalované tuky. Pozor musíme dát také na mléko.
Samozřejmě záleží na snášenlivosti, ale pokud máme podezření, že působí při vzniku průjmů, vyloučíme je, případně zkusíme jeho zakysanou formu.
Kuchyňská úprava
Musí pomáhat lepší stravitelnosti. Vhodné je vaření, dušení, dušení v páře i pečení. Můžeme používat horkovzdušnou troubu, mikrovlnnou, pánve s teflonovou nebo keramickou úpravou (kvůli snížení množství tuku), různé fólie i alobal.
Důležité je, že veškerá strava musí být upravená do měkka, bez tuhých kůrek, slupek, zrníček. Někdy je vhodné ji i rozmixovat.
Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou, bešamelem nebo zálivkou (mouka upražená nasucho, rozmíchaná ve vodě), bramborovou moukou (Solamyl) nebo kukuřičnou (Maizena). Smažení a pečení v oleji, či dokonce grilování vhodné není.
Když už je potřeba použít nějaký tuk, vybírejte rostlinný. Máslo zakázáno není – nejvhodnější je čerstvé nebo přepuštěné máslo ghee.
Ještě pár pravidel
Pokud jste jídlo upekli, odstraňte z něj viditelný tuk a kůrku.
Nepijte příliš studené nápoje, neměly by mít méně než 20 stupňů.
Jezte menší porce každé dvě až tři hodiny, tedy aspoň 6x denně.
Omezte jednoduché cukry.
Vyhýbejte se umělým sladidlům.
Zcela vynechte polotovary a konzervovaná jídla.
Vynechte z jídelníčku ostrá a kořeněná jídla.
Nejezte stravu s vysokým obsahem vlákniny.
Vhodné potraviny
Polévky
– Zařaďte častěji vločkovou či rýžovou.
– Vývary z libových mas, drůbeže, zeleniny, zeleninu v kouscích do polévky nedáváme (měla by být prolisovaná nebo jemně nastrouhaná).
Jako zavářku používáme loupanou rýži, těstoviny z vymílané mouky (ne celozrnné), kapání, strouhání, svítek, sedlinu. Tuk přidáváme až do uvařené polévky.
Masa
– Především libové druhy – hovězí, vepřové, telecí, jehněčí, klokaní, kuře, králík, krůta, zvěřina, netučné ryby sladkovodní i mořské, vnitřnosti, jazyk.
Maso musí být zbaveno veškerých šlach, upravené doměkka.
Uzeniny
Nejíme příliš často, a pokud ano, vybíráme zejména libovou šunku. Povolen je drůbeží salám nebo párky.
Přílohy
– Brambory vařené a prolisované lisem na brambory, šťouchané, kaše.
– Loupaná rýže, těstoviny z vymílané mouky, krupicové noky.
Knedlíky jíst můžete, ale měly by být kypřené práškem do pečiva, ne droždím, nebo žemlové (vídeňský, v ubrousku, hrnkový).
Mléko a mléčné výrobky
– Nejlépe zakysané, bez příchuti nebo s rozmixovanými povolenými druhy ovoce.
– Čerstvé sýry bez příchuti, tvaroh, tvrdé sýry i tavené.
Vejce
Buď je zařadíme jako součást pokrmu, ale můžeme udělat pomazánku či jíst samostatně v různých úpravách.
Omáčky
Vhodné jsou: bešamelová, citronová, rajská, dietní svíčková, koprová.
Ovoce
S ovocem je trochu problém, ale bez obav můžete jíst:
– oloupaná jablka zbavená jádřince
– vyzrálé banány a mango
– kompoty z jablek, loupaných meruněk, nektarinek a broskví
– 100% džusy z uvedených druhů
– ovocné přesnídávky z povolených druhů.
Zelenina
– Do polévek používáme mladou nenadýmavou zeleninu – mrkev, celer, petržel. Jemně nastrouháme a dostatečně dlouho vaříme, případně rozmixujeme.
– Jako přílohu můžeme podávat pouze mladou dostatečně podušenou mrkev, případně rozmixovanou.
– Můžete jíst špenátový protlak, hlávkový salát, čínské zelí bez košťálu.
Moučníky a jiné
Neměly by být příliš tučné a sladké. Vhodné jsou:
– těsta piškotová, tvarohová, odpalovaná
– krém pudinkový, tvarohový, karamelový
– vánočka, mazanec bez mandlí, ořechů, rozinek či jiného sušeného a kandovaného ovoce
– pečivo a chléb z bílé mouky (není vhodné jíst hned po upečení).
Koření
– Používáme odvary z petrželové a celerové natě, pažitky, petrželky, kmínu, majoránky, bazalky, rozmarýnu, saturejky (napodobí pepř), bobkového listu.
Co pít? Nejlépe
– nesycenou vodu nebo minerálku
– čaj zelený, černý, šípkový, bylinkový i ovocný (pozor je třeba dát na to, aby v nich nebyly kousky či vlákna ovoce nebo bylinek)
– ovocné šťávy a mošty z povolených druhů ovoce.
Co je nevhodné?
Jak již z předchozího seznamu vyplývá, pravý opak, ale popíšeme si to raději konkrétněji.
Masa
– tučná, smažená, nakládaná, uzená, kachna, husa, jaternice, klobásy, tlačenka, kyselé rybičky, očka, kaviár, tučné a kořeněné uzeniny.
Přílohy
– brambory vařené vcelku, kynuté knedlíky, smažené bramborové hranolky a krokety.
Zelenina nadýmavá
– kromě zelí a kapusty je to i květák, kedlubny, okurky, papriky, houby, dýně, cuketa, čalamády, lečo, česnek. Pokud používáme cibuli, necháme zesklovatět a vydusit.
Ovoce
– všechno, co obsahuje zrníčka, ale také třešně, višně, hrušky, meloun, švestky, citrusy.
Luštěniny
– čočka, hrách, fazole, sója, cizrna.
Mléčné výrobky
– šlehačka, smetana, plesnivé a zrající sýry, olomoucké tvarůžky, niva, parmezán.
Další nevhodné potraviny
– Vyloučené jsou ořechy, mák, mandle, burské ořechy, chipsy a všechna semínka.
– Z koření není vhodné žádné kromě povoleného, patří sem i masox.
– Velmi nevhodné jsou různé lahůdkové saláty, majonézy a hořčice.
– Pozor je třeba dát na alkohol.
– Nepříliš vhodná je také čokoláda a káva s kofeinem.
Jak na jídelníček?
Zdá se to složité, ale vhodné potraviny si budete brzy pamatovat, a až získáte praxi i v úpravách, nemusí se jídelníček tak moc lišit od toho běžného. Ukážeme si to na týdenní ukázce, kterou se můžete inspirovat.
1. den
snídaně: vánočka, propuštěné máslo, meruňkový džem
svačina: kefírový nápoj s banánem
oběd: vepřový přírodní plátek, bramborová kaše
svačina: strouhané jablko, piškoty
večeře: kuřecí vývar se strouhanou kořenovou zeleninou
2. den
snídaně: tvaroh se strouhaným jablkem a skořicí
svačina: broskvový kompot
oběd: dušená kuřecí prsa nakrájená na nudličky, rýže, dušená mrkev
svačina: bílý chléb s tvarohovou pomazánkou
večeře: rajčatová polévka se sýrem
3. den
snídaně: vejce natvrdo, obyčejný rohlík
svačina: bílý jogurt, meruňkový kompot
oběd: pečený králík s bramborovou kaší
svačina: mléčná rýže
večeře: kuřecí maso s pečenou kořenovou zeleninou
4. den
snídaně: rohlík se sýrem cottage s pažitkou
svačina: termix podle chuti
oběd: rizoto s kuřecím masem a strouhaným sýrem
svačina: banán
večeře: palačinky plněné tvarohem nebo meruňkovou zavařeninou
5. den
snídaně: rohlík s vaječnou pomazánkou
svačina: tvaroh se strouhaným jablkem
oběd: krůtí prsa, rýže, broskvový kompot
svačina: kefír nebo acidofilní mléko
večeře: karbanátek pečený nasucho v troubě se šťouchaným bramborem